Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu"— Transkript prezentace:

1 ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu
Název školy ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Číslo a název klíčové aktivity 3.2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Název DUM: VY_32_INOVACE_XI_3_17 „H“ minikvíz Šablona číslo: XI Sada číslo: Pořadové číslo DUM: 17 Autor: Mgr. Radmila Smolíková

2 Anotace: seznámení se či zopakování některých pojmů, které začínají na písmenko „H“
Očekávaný výstup: žáci se spíše zábavnou formou seznámí nebo si zopakují některé pojmy, z nichž většina patří do všeobecných znalostí Druh učebního materiálu: prezentace Typická věková skupina: 9. třída, 14 – 15 let Klíčová slova: kvíz, opakování, hák, Hrozný Bedřich, hipodrom, Héra, Hus Jan, husité, Hynais Vojtěch, holocaust, hákový kříž, heraldika Pomůcky a materiál: interaktivní tabule Metodické zhodnocení a popis práce s digitálním učebním materiálem: Učitel žákům prezentuje obsah pojmů na interaktivní tabuli, společně s nimi si opakuje, v jaké souvislosti se s pojmy již setkali. V následném kvízu si žáci zaznamenávají počet správných odpovědí a v závěrečné tabulce najdou své ohodnocení.

3 zdroje Mandelová, H., Kunstová, E., Pařízková, I. Dějiny 20.století. 2. upravené vydání. Liberec: Dialog, 2005. Mandelová, H., Kunstová, E., Pařízková, I. Dějiny novověku. 1. vydání. Liberec: Dialog, 2003. Mandelová, H., Kunstová, E., Pařízková, I. Dějiny středověku a počátků novověku. 2. vydání. Liberec: Dialog 2010. Mandelová, H., Kunstová, E., Pařízková, I. Dějiny pravěku a starověku. 1. vydání. Liberec: Dialog 2001.

4 Víš? Znáš? Zopakuj si. Hák – jednoduché oradlo rozrývající půdu, v době pravěku zhotovené ze zahnuté větve. Hrozný Bedřich – český vědec, žil v letech 1879 až Mnoho let pracoval v Sýrii a Turecku. Podařilo se mu rozluštit jazyk Chetitů.

5 Héra – nejvyšší řecká bohyně a královna nebes, Diova manželka
Héra – nejvyšší řecká bohyně a královna nebes, Diova manželka. Ochraňovala manželství, sesílala manželům potomstvo a pomáhala ženám při porodu. Hipodrom – závodní dráha pro koňské dostihy.

6 Hus Jan – narozen pravděpodobně roku 1371, upálen 6. července 1415
Hus Jan – narozen pravděpodobně roku 1371, upálen července Český kazatel, kritik církve, mistr a rektor univerzity, jazykový reformátor. Husité – pozdější název Husových stoupenců (sami se mezi sebou nazývali bratry.)

7 Hynais Vojtěch – český malíř „generace Národního divadla“, autor opony Národního divadla.
Holocaust – nejčastěji užívané označení pro vyvraždění evropských Židů a Romů. Přenesený název – v Bibli označuje zápalnou oběť.

8 Hákový kříž - svastika – znamení kříže užívané již ve starověku (Indové, Egypťané). Obrazec převzala NSDAP, po roce 1933 se stal státním symbolem Německa (užíván na uniformách, písemnostech, na budovách, …..). Heraldika – pomocná věda historická, která se zabývá erby a znameními.

9 Tak jakou máš paměť? (Za každou správnou odpověď si zasloužíš 1 bod.)
heraldika Pomocná věda historická, zabývá se znameními a erby. Hrozný Bedřich Český vědec, kterému se podařilo rozluštit jazyk starověkých Chetitů.

10 Héra Nejvyšší řecká bohyně, ochránkyně manželství, Diova manželka. hipodrom Závodní dráha pro koně.

11 hákový kříž, svastika husité
Znamení kříže užívané již starověkými Indy a Egypťany. Po roce 1933 bylo zneužito nacistickým Německem. husité Později používané označení pro stoupence Jana Husa a jeho učení.

12 hák Primitivní oradlo, předchůdce ruchadla a pluhu. Často to bývala pouze upravená větev. Hynais Vojtěch Český malíř, autor opony Národního divadla.

13 Hus Jan Upálen Český jazykový reformátor. Mistr a rektor univerzity, kritik církevních poměrů. holocaust Nejčastěji užívaný termín pro vyvraždění evropských Židů a Romů.

14 Jakou známku si zasloužíš?
1 2 3 4 5 10 – 9 bodů 8 - 7 bodů 6 – 4 body 3 – 2 body 1 – 0 bodů


Stáhnout ppt "ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu"

Podobné prezentace


Reklamy Google