Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Škola pro děti Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.2673 Příjemce: Doporučeno pro: 7. ročník Předmět: dějepis Autor: Jakub Komrska Základní škola.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Škola pro děti Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.2673 Příjemce: Doporučeno pro: 7. ročník Předmět: dějepis Autor: Jakub Komrska Základní škola."— Transkript prezentace:

1 Škola pro děti Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.2673 Příjemce: Doporučeno pro: 7. ročník Předmět: dějepis Autor: Jakub Komrska Základní škola a Mateřská škola Větřní Školní 232 382 11 Větřní Téma hodiny: Český stát v době Karla IV.

2 ČESKÝ STÁT V DOBĚ KARLA IV. Po zavraždění Václava III. krátce vládne Jindřich Korutanský, manžel Václavovy sestry Anny Přemyslovny Po zavraždění Václava III. krátce vládne Jindřich Korutanský, manžel Václavovy sestry Anny Přemyslovny Od roku 1310 Jan Lucemburský, manžel Elišky Přemyslovny Od roku 1310 Jan Lucemburský, manžel Elišky Přemyslovny Janovi, který vládl ( 1310 – 1346 ) se říkalo „Král cizinec“, protože pobýval více v zahraničí než doma- jednak podporoval české zájmy v zahraničí a jednak byl jednou z hlavních postav mezinárodní politiky. Janovi, který vládl ( 1310 – 1346 ) se říkalo „Král cizinec“, protože pobýval více v zahraničí než doma- jednak podporoval české zájmy v zahraničí a jednak byl jednou z hlavních postav mezinárodní politiky. Zde v Čechách vládla významná domácí šlechta Zde v Čechách vládla významná domácí šlechta Po smrti krále Jana ( padl v bitvě u Kresčaku 1346 ) vládne jeho starší syn Po smrti krále Jana ( padl v bitvě u Kresčaku 1346 ) vládne jeho starší syn

3 Karel IV. ( vládl 1346 – 1378 ) upevnil královskou moc a vládl velmi moudře a prospěšně upevnil královskou moc a vládl velmi moudře a prospěšně byl postupně 4krát ženatý a každým sňatkem rozšířil své území ( jeho manželkami byly Markéta z Valois, Anna Falcká, Anna Svídnická a Alžběta Pomořanská- která prý měla mimořádnou sílu) byl postupně 4krát ženatý a každým sňatkem rozšířil své území ( jeho manželkami byly Markéta z Valois, Anna Falcká, Anna Svídnická a Alžběta Pomořanská- která prý měla mimořádnou sílu) získal titul a moc římského císaře a stal se tak nejmocnějším panovníkem Evropy získal titul a moc římského císaře a stal se tak nejmocnějším panovníkem Evropy Byl velmi vzdělaný a zbožný Byl velmi vzdělaný a zbožný Založil: Universitu v Praze, nechal stavět velký most přes Vltavu, založil Nově Město pražské, katedrálu sv. Víta, hrady Karlštejn a Karlsberg ( Kašperk na Klatovsku), vyjednal povýšení biskupství na arcibiskupství Založil: Universitu v Praze, nechal stavět velký most přes Vltavu, založil Nově Město pražské, katedrálu sv. Víta, hrady Karlštejn a Karlsberg ( Kašperk na Klatovsku), vyjednal povýšení biskupství na arcibiskupství Bohužel se mu však nezdařila příprava nejstaršího syna Václava pro úkol příštího panovníka a nezabraňoval vyvražďování Židů ve svém království. Bohužel se mu však nezdařila příprava nejstaršího syna Václava pro úkol příštího panovníka a nezabraňoval vyvražďování Židů ve svém království.

4 OBR. 29 Karlův most v Praze Karlův most, založen v roce 1357, po velké povodni částečně pobořen r. 1892 a poté regotizován, dostavěny zbořené oblouky a od té doby častěji udržován. Patří k nejstarším dochovaným v Evropě. V Čechách je nejstarší most v Písku- ze 13. století. Karlův most, založen v roce 1357, po velké povodni částečně pobořen r. 1892 a poté regotizován, dostavěny zbořené oblouky a od té doby častěji udržován. Patří k nejstarším dochovaným v Evropě. V Čechách je nejstarší most v Písku- ze 13. století..

5 SLOVNÍK aneb informace pro zvídavé: Říká se, že účast krále Jana Lucemburského v bitvě u Kresčaku byla jeho předem promyšlenou sebevraždou, král měl pověst hrdiny a úspěšného válečníka evropského významu, ale byl již 50ti letý a slepý. Tím byl pro něj život velmi obtížný. Nechal se zavést do nejtěžšího boje a tam hrdinsky zahynul. Okolnost, že nad jeho mrtvolou na bojišti prohlásil vítězný anglický vojevůdce Edvard zvaný Černý princ: „ zde leží koruna evropského rytířstva“ a s úctou si sňal z hlavy helmu, je dostatečně výmluvná. Říká se, že účast krále Jana Lucemburského v bitvě u Kresčaku byla jeho předem promyšlenou sebevraždou, král měl pověst hrdiny a úspěšného válečníka evropského významu, ale byl již 50ti letý a slepý. Tím byl pro něj život velmi obtížný. Nechal se zavést do nejtěžšího boje a tam hrdinsky zahynul. Okolnost, že nad jeho mrtvolou na bojišti prohlásil vítězný anglický vojevůdce Edvard zvaný Černý princ: „ zde leží koruna evropského rytířstva“ a s úctou si sňal z hlavy helmu, je dostatečně výmluvná.

6 Slovník II Karlův nejstarší syn Václav měl nezáviděníhodné postavení. Otec jej zahrnul tituly již od jeho 2 let a stále jej zapojoval do vladaření již jako malé dítě a tím jej vlastně znechutil. Navíc po smrti Karla se situace v Evropě začala značně komplikovat hladomory, morovou epidemií a tureckými útoky na Evropu. Václava navíc vladařské záležitosti příliš nebavily a neměl pro ně ani mnoho nadání. Nadto byl psychicky labilní a propadal alkoholismu. Ke konci jeho vlády se zde rozhořelo husitské hnutí. Karlův nejstarší syn Václav měl nezáviděníhodné postavení. Otec jej zahrnul tituly již od jeho 2 let a stále jej zapojoval do vladaření již jako malé dítě a tím jej vlastně znechutil. Navíc po smrti Karla se situace v Evropě začala značně komplikovat hladomory, morovou epidemií a tureckými útoky na Evropu. Václava navíc vladařské záležitosti příliš nebavily a neměl pro ně ani mnoho nadání. Nadto byl psychicky labilní a propadal alkoholismu. Ke konci jeho vlády se zde rozhořelo husitské hnutí.

7 Otázky a úkoly Jak se jmenovaly ženy Karla IV. správně? A, Markéta, Anežka, Anna, Eva B, Markéta, Anna, Anna, Alžběta C, Margita, Anna, Alena, Johanna D, Kunhuta, Žofie, Dorotha, Konstancie Jak se jmenoval otec a starší syn Karla IV? Zjistěte, jak přišel tento panovník ke jménu Karel a jaké bylo jeho jméno křestní. Co vypovídá o tomto panovníkovi, že mu byl přisouzen titul Otec vlasti?

8 OBR. 29 - http://picturesfromprague.com/wp-content/uploads/2007/08/prague-castle-and-charles-bridge.jpg


Stáhnout ppt "Škola pro děti Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.2673 Příjemce: Doporučeno pro: 7. ročník Předmět: dějepis Autor: Jakub Komrska Základní škola."

Podobné prezentace


Reklamy Google