Google Drive.  Společnost Google má svém portfoliu cloudové služby, jež se pomalu ale jistě stávají standardním řešením pro práci s daty.  Dříve stačil.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Zoner Foto Studio Bohumil Bareš.
Advertisements

Využití cloudových služeb ve školství
Aplikace DynaMed na zařízeních iPhone, iPod Touch či iPad Tutoriál Last updated 9/28/ února 2013.
Microsoft 4. Windows Live Messenger. Co je to Messenger ? Nástroj pro komunikaci s přáteli Textová komunikace formou chatu Videokomunikace přes.
Tutoriál Stahování eBooks ~ Podrobný průvodce prvním stahováním
Na panelu zpráv klikněte na Povolit úpravy,
HLAVNÍ PANEL tlačítko START
UŽIVATELSKÝ ÚČET NA PORTÁLU INFORMAČNÍCH ZDROJŮ PRO UTB XERXES.
WINDOWS II Jak co otevřít v daném programu
Tutoriál EBSCO Discovery Service ~ Jednoduché vyhledávání
SmartPhone start - Apple iPhone
Autor:Ing. Pavel Brož Předmět/vzdělávací oblast:Informační a komunikační technologie Tematická oblast:Práce se standardním aplikačním programovým vybavením.
Microsoft ® Lync ™ 2010 Školení k delegování. Cíle V tomto kurzu se dozvíte, jak provádět následující akce: Nastavení přístupu delegáta v aplikaci Outlook.
Představení Office365 Břetislav Regner PROJEKT financovaný
17.Tabulkový procesor (filtrování a řazení dat, formuláře, podmínky a podmíněné formátování, export a import dat) Barbora Skoumalová 4.A.
Představujeme službu Samepage
InfoPath Využití formulářů ve výuce zeměpisu. InfoPath Nadstavba k balíku MS Office Prostředí koresponduje s ostatními produkty Microsoftu. Program je.
VY_32_INOVACE_53_MS_Word_ II. Autor : Trýzna Stanislav Školní rok : 2011/2012 Určeno pro : šestý ročník Předmět: informatika Téma : základní orientace.
OS Windows. Tento operační systém byl vytvořen pro snazší ovládání počítače běžnými uživateli. Například stačí jednou definovat připojená zařízení (tiskárny…)
M-Cloud.cz Groupwarové řešení pro malé a střední podniky.
Tutoriál eKnihy ~ Stahování
OS Windows 7 I. Úprava a nastavení PC Práce se složkami a soubory
W w w. n e s s. c o m eLiška 3.04 Průvodce instalací (verze pro Windows 7)
Za prvé musíte mít připojení k internetu Za druhé zajděte za panem učitelem Hůlkou a poproste ho aby vám umožnil přístup do vašeho domovského adresáře.
Tutoriál Vlastní složka My EBSCOhost
ICQ. Co je ICQ? ICQ je nejpoužívanější a nejpopulárnější komunikační program. ICQ je zkratka slangového výrazu „I seek you“ (hledám tě). Slouží ke komunikaci.
Google Apps Kateřina Macháčková EU peníze školám Základní škola Stříbrná Skalice, Na Městečku 69,
TEXTOVÝ EDITOR.
Sdílení obsáhlých souborů na webu Výpočetní technika.
Serverové systémy Windows
Gymnázium, Obchodní akademie a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Hodonín Zálohování dat MS Windows - Aktovka.
Práce se šablonami v MS Word 2007
Internetová učebna Jak postupovat: Pěkně od začátku …
1. Je potřeba nastavit bootování primárně z vaší DVD mechaniky, jinak by se vám nespustil instalační průvodce z DVD. Jakmile proběhne bootování, stiskněte.
Martina Braunerová.  nejdůležitější program v počítači  umožňuje všem ostatním programům fungovat  prostředník mezi počítačem a uživatelem.
Dropbox je webová služba, pomocí které můžete: zálohovat a synchronizovat svá data mezi více počítači tato data sdílet i s více uživateli Dropbox můžete.
Základní škola a Mateřská škola, Šumná, okres Znojmo OP VK Tematický celek: Informatika Název a číslo učebního materiálu VY _32_INOVACE_04_09.
Tutoriál Nastavení alertů pro časopisy
2OP381 Manažerská informatika 1
Zálohování fotografií
Vzdálená správa Tomáš Kalný.
Zálohování dat Zoner cloud Webové úložiště fotografií. Virtuální disk. Zabezpečené přihlašovací údaje.
Základy práce s OS Windows
Ivana Topolová VŠE v Praze
Google Apps Martin Kotlík Brno, 12. květen 2015 Cloudová řešení 1.Cloudové řešení Apple 2.Cloudové řešení Microsoft 3.Cloudové řešení Google.
Univerzita třetího věku kurz Pokročilý Tabulkový procesor 4.
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Programy pro komunikaci Číslo DUM: III/2/VT/2/2/35 Vzdělávací předmět: Výpočetní technika Tematická oblast:
E LEMENTARISTIKA ELEKTRONICKÝCH INFORMACÍ I. P RÁCE SE SOUBORY SOUBOROVÝ SYSTÉM, CLOUD, SÍŤOVÉ SLUŽBY Jiří Leipert.
Tabulkové editory © Tabulkové editory slouží k: vytváření a úpravě tabulek na rozdíl od textových editorů jsou tabulky v těchto editorech aktivní,
Anotace: Kancelářský balík od firmy Microsoft je nejčastěji používané řešení ve firmách i domácnostech. Žáci získají přehled o tomto produktu, získají.
Dotazníky Google docs Jan Juránek Základní charakteristika Google Docs/Google dokumenty Jsou to online aplikace od společnosti Google. K využívání těchto.
VY_32_INOVACE_ MOVIE MAKER Příručka pro tvorbu prezentací z obrázků a fotografií.
Aplikace Přijímačky školní rok 2014/2015
Základy úpravy digitální fotografie Seznámení s program Zoner PhotoStudio.
Cloud computing a ukládání dat Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblastInternetové technologie, programování Datum.
Inf Složky, soubory a objekty. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT.
Elektronické učební materiály - II. stupeň Digitální technologie 9 Autor: Bc. Pavel Šiktanc Synchronizace dat na iPadu Co se všechno naučíme??? iFiles.
Název šablony: ICT2 – Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Vzdělávací oblast dle RVP:Základy výpočetní techniky Okruh dle RVP:Počítačové sítě.
PRACOVNÍ PLOCHA Vasyl Lutsak.
Přejmenování, mazání, kopírovaní, přesun, vysypání koše
Co se všechno naučíme??? Synchronizace dat Google Disc
Jednoduchá evidenční pokladna s EET
Jednoduchá evidenční pokladna LICENČNÍ PRŮVODCE
Název školy: Základní škola Městec Králové Autor: Mgr. Petr Novák
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Programy pro komunikaci
Kofigurace & napájení Windows
TVORBA VIDEA Pinnacle Studio Michal Přidálek 3ma
Přečtěte si o tom vše Příspěvky Microsoft SharePointu
Přizpůsobení webu Microsoft SharePointu Online
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Internetové služby – Disk Google Číslo DUM: III/2/VT/2/2/36 Vzdělávací předmět: Výpočetní technika Tematická.
Transkript prezentace:

Google Drive

 Společnost Google má svém portfoliu cloudové služby, jež se pomalu ale jistě stávají standardním řešením pro práci s daty.  Dříve stačil k jejich využívání služby Gmail, dnes stále více univerzální Google účet. Kromě poštovní schránky tak uživatel získá přístup k řadě dalších užitečných aplikací, jako například:  Kalendář,  sociální síťGoogle+,  blogovací služba Blogger, atd.  Tyto aplikace jsou pro běžné osobní použití zdarma.  Pro dosažení optimální funkčnosti je doporučeno přistupovat ke službám společnosti Google prostřednictvím prohlížeče Google Chrome. Nicméně není to podmínka.

 Jednoduše řečeno, Google Disk představuje virtuální externí úložiště s vlastním operačním systémem.  Disk umožňuje běžné operace se soubory a složkami (vytváření, přejmenovávání, kopírování, mazání), ale také nahrávání souborů z počítače a naopak – stahování souborů do počítače. Prostředím a ovládáním vzdáleně připomíná nástroj Průzkumník známý z Windows.  Velkým přínosem je sdílení souborů, složek a dokumentů. Aplikace umožňuje určit, kdo má mít k souborům uživatele přístup:  přátelé,  rodina,  kolegové,  žáci, atd.  Lze předpokládat, že sdílení se brzy ukáže jako zajímavá a praktičtější alternativa k běžnému zasílání ových příloh.

 Úložiště aplikace Disk je sdíleno s dalšími dvěma službami: ◦ Gmail a ◦ Fotky.  Celkový bezplatný úložný prostor činí 15 GB. V případě větších nároků nezbývá, než si zaplatit některý z osmi nabízených tarifů.  Měsíční poplatky jsou uvedeny v dolarech a nachází se v rozpětí 4,99 $/100 GB až 799,99 $/16 TB. Jen tak mimochodem, platbu je možné provádět další online aplikací společnosti Google -> Peněženka.

 Aplikace Google Disk nabízí integrované kancelářské aplikace. Ty mohou s jistou rezervou posloužit jako alternativa k zavedeným desktopovým aplikacím.  Samozřejmě, že např. tabulka vytvořená v prostředí Disku nemůže v žádném případě konkurovat možnostem MS Excelu. Na druhou stranu, kolik procent všech excelovských funkcí využívá běžný uživatel?  Jaké soubory je tedy možné vytvářet? Z nativních formátů se jedná se o soubory typu: ◦ textový dokument, ◦ prezentace, ◦ tabulka, ◦ formulář, ◦ nákres.  Mimo to si Disk poradí i s nejběžněji používanými formáty (MS Office, OpenOffice, PDF, atd.), které umí zobrazovat v náhledu.

 Navíc lze do prostředí Disku integrovat řadu dalších aplikací, jejichž soubory pak mohou být prostřednictvím Disku vytvářeny, ukládány a spravovány.  Prostředí Disku umožňuje pro výuku důležitou spolupráci více uživatelů na jednotlivých dokumentech.  K dispozici jsou i další užitečné funkce jako je automatická správa a kontrola verzí, komentáře k dokumentům a možnost chatování v rámci zpracovávaného dokumentu.  Klepneme na tlačítko Vytvořit.  Vybereme např. Dokument.

 K dispozici je jednoduchý a přehledný editor:  Místní nabídka dokumentu –  pravým tlačítkem na dokument:

 Po nainstalování příslušného klienta do počítače lze k obsahu cloudového Disku přistupovat také prostřednictvím „klasické“ desktopové aplikace stejně jako v případě DropBoxu.  Disk lze navíc na mapovat jako síťový disk.  Díky klientu lze s obsahem Disku pracovat i v offline režimu. Po připojení k internetu zajišťuje klient automatickou synchronizaci dat mezi zařízením a obsahem Disku v cloudu.

 Po vytvoření účtu Google si na stáhněte klienta pro Windows (Adroid), který na pozadí systému automaticky provádí synchronizaci složky s daty.

 Kliknutím na ikonu stáhnout disk, se vám zobrazí okno níže  Zde zadejte Přijmout a nainstalovat, viz následující obrázek.  V dalším kroku bude vyzváni ke stažení, nebo spuštění aplikace.  Pokud zadáte stažení, aplikaci nainstalujete po stažení.  Při zadání spuštění, aplikace se začne rovnou instalovat do PC.

 Po nainstalovaní se vám zobrazí následující okno. V pravém spodním rohu kliknete na tlačítko začít. Kde v několika krocích nastavíte vše potřebné.

 Dále budete upozorněni na nutnost přihlášení k vašemu Google účtu.

 Zobrazí se vám okno, kde již uvidíte složku Disk Google v oblíbených položkách na vašem disku v PC. Ikona značí, že složka je před synchronizací.  Následovně budete vyzváni k povolení synchronizace. Kde zadáte Pokračovat v synchronizaci, po dokončení synchronizace bude zobrazena ikona Nyní je vše nastaveno a můžete začít používat sdílené uložiště.

 Nyní již máte vše nastaveno a ve stavovém poli OS vpravo dole signalizuje ikona Disku, že Disk Google je synchronizovaný.

 V případě, že jste bez stabilního připojení k internetu nebo se k němu nemůžete dostat vůbec, můžete se k souborům přece jen dostat. Ke službě je možné přistupovat i v tzv. offline módu. Aby to bylo možné, je třeba tuto možnost zapnout v okamžik, kdy jste připojeni k internetu a dostupná je pouze v prohlížeči Chrome.  Do něj zadejte přihlaste se k úložišti a v levém sloupci klikněte na Další a následně na Offline Dokumenty. Zde klikněte na tlačítko Povolit Dokumenty offline a nainstalujte doplněk do Chrome.  Kdykoliv nyní zadáte do Chrome zmíněnou adresu, získáte přístup k dokumentům, i když jste bez připojení k internetu.

 Může upravovat: ◦ Uživatel má plný přístup ke všem funkcím dokumentu, a může ho jakkoliv upravit.  Může přidávat komentáře: ◦ Uživatel má přístup pouze pro čtení, ale může přidávat komentáře, které se zobrazují všem, kteří mají k dokumentu přístup.  Může prohlížet: ◦ Uživatel může dokument pouze prohlížet.

 Jestliže chcete svá data maximálně zabezpečit, zašifrujte je ještě před jejich nahráním do Google Drive. Ručně šifrovat každý soubor či složku se asi nikomu nechce, proto využijte služby Boxcryptor.com.Boxcryptor.com  Po stažení a instalaci klienta (k dispozici pro Windows, Mac OS, Android a iOS) pomocí průvodce program nastavíte.  Klikněte na Create New a zadejte cestu ke složce Google Drive (např. C:\Users\Jmeno Prijmeni\Disk Google), vyberte písmeno jednotky (v systému se objeví jako nová jednotka), zvolte heslo a vytvořte si zálohu konfiguračního souboru.  A to je vše. Cokoliv nyní uložíte do nové jednotky (písmeno jste si vybrali), bude automaticky před odesláním zašifrováno.

 Google Drive umožňuje synchronizovat vše, co se nachází ve stejnojmenné složce, bohužel neumožňuje přidat jakoukoliv jinou složku.  Chcete-li však synchronizovat vaše dokumenty (tedy složky Obrázky, Videa, Hudbu atd.), potom přejděte v Průzkumníku Windows do C:\Users\Jmeno Prijmeni, klikněte pravým tlačítkem na Dokumenty a vyberte Vlastnosti.  Zde se přepněte na záložku Umístění a klikněte na Přesunout. Vyberte místo Disk Google a klikněte na Vybrat složku. Dojde k přesunu všech dokumentů do tohoto umístění, ale zároveň k synchronizaci do cloudu.

 Google Drive neodstraní data po smazání trvale, ale přesune je do koše (podobný princip jako ve Windows).  To však v případě velkých souborů může ukousnout značnou část z kapacity úložiště. Jak ho vysypat?  Přejděte do webového rozhraní úložiště ( a vlevo klikněte na Více -> Koš.  Zde můžete vybraná data smazat nebo některá naopak obnovit.

 Google Disk se nabízí jako vhodné řešení pro vytvoření osobního pracovního prostředí učitele, ve kterém lze např. vytvářet a shromažďovat přípravy na hodiny, výukové materiály, testy, atd.  Učitel dále může se žáky sdílet výukové materiály, interaktivní pracovní listy pro práci online, ankety, případně testy vytvořené pomocí formulářů.  Zajímavým, i když pracnějším a organizačně náročnějším řešením je možnost vytvářet zadání přímo na míru jednotlivým žákům, a ta jim poté jmenovitě nasdílet, což se hodí zejména pro dlouhodobější úkoly a projekty. Učitel tak má kdykoliv přehled o práci jednotlivých žáků, může ji průběžně komentovat a usměrňovat.

 Přírodovědecká fakulta UK. Návody pro Google Drive. [online]. Dostupné z: