Rozpad rodiny jako ohrožení dítěte a možnosti jeho zmírnění

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Videotrénink interakcí
Advertisements

Předsudky proti střídavce
Poradna Pro Rodinu Šumperk
Krok do života 1 projekt, který pomáhá mladým lidem odcházejícím z dětských domovů vstoupit do samostatného života.
Reforma systému péče o ohrožené děti a služby pro rodinu
Barbora Benešová, C3B. o Obecně o Základní principy o Poměry mezi rodiči o Děti a rodiče o Svěření do péče o Výživné.
Úvod do problematiky ZDRAVÉHO ŽIVOTNÍHO STYLU
Střední zdravotnická škola, Národní svobody Písek, příspěvková organizace Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM:VY_32_INOVACE_BERGMANNOVA_10.
Cochemský model (dvacetiletou zahraniční praxí ověřený účinný způsob práce soudů a dalších příslušných profesí eliminující rozvodovou patologii) Luboš.
Centrum andragogiky, s.r.o. Škroupova 631, Hradec Králové 2 1www.centrumandragogiky.cz Centrum andragogiky, s.r.o. Škroupova 631, Hradec.
Možnosti Cochemského modelu v českém a slovenském právním prostředí
Zařízení pro děti vyžadující okamžitou pomoc
Rodina.
ZA, 2. ročník, Planimetrie, Vzájemná poloha přímek, Mgr. Kamil Šrubař
ZAVEDENÍ MEDIACE DO OBLASTI PÉČE O RODINU volební období 2010 – 2014 Jiří JANEČEK poslanec.
Školní výchova ke zdravým stravovacím návykům dětí
PŘEDSTAVUJEME Fond ohrožených dětí je občanské sdružení na pomoc týraným, zanedbávaným, zneužívaným opuštěným nebo jinak sociálně ohroženým dětem, s působností.
Kurz rodinného poradenství pro pracovníky pomáhajících profesí
Děti se specifickými potřebami Ochrana ohrožených dětí a jejich rodin Mgr. Marie Lukasová.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jana Milotová, Obchodní akademie a Střední odborná škola logistická, Opava, příspěvková.
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není –li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
Aleš Hodina. Problém číslo 1 Finanční podpora? Nedostatek školek?... Samotná existence rodin!
Střídavá péče je prostředek racionální správy společnosti
Specifikace cíle odborného textu. Předmětem zkoumání mohou být  Skutečnosti a jevy ve společnosti (Jak se lidé vyrovnávají se ztrátou zaměstnání? S jakými.
Rodinné právo II Milana Reichlová.
SVĚŘENÍ DÍTĚTE DO VÝCHOVY (PÉČE) JINÉ FYZICKÉ OSOBY NEŽ RODIČE OSOBNÍ PÉČE O DÍTĚ V RODINĚ BEZ ZMĚNY STATUSU.
PÉČE SOUDU O NEZLETILÉ VE VĚCECH ZDRAVOTNÍ PÉČE © Anna Hořínová, 2012.
Metoda VTI Intenzivní forma pomoci v domácím prostředí rodiny, přímo tam, kde problém vzniká (80.léta 20. stol. v Holandsku) Rodiny, které mají obtíže.
INTERVENCE STÁTU DO RODINNĚPRÁVNÍCH VZTAHŮ © Radovan Dávid, 2012.
PORUČENSTVÍ © Radovan Dávid, 2012.
Návrh legislativních změn v oblasti náhradní rodinné péče (výstupy projektu) PhDr. Miloslav Macela Praha, 16. června 2015.
ROZVOD © Zdeňka Králíčková, 2009.
INSTITUTY NÁHRADNÍ PÉČE O DÍTĚ PŘEHLED, VÝZNAM, ÚČEL DÍTĚ JE NEODDĚLITENÁ SOUČÁST PŘIROZENÉ RODINY © Zdeňka Králíčková, 2012.
Dítě z pohledu mezinárodního práva soukromého
Tréning do předmětu SPR149 Využití filmu v sociální práci
Právní aspekty života LGBT lidí v České republice Mgr. Martina Štěpánková, PROUD Seminář pro sociální pracovníky „LGBT lidé a sociální práce“, Jihlava,
OB21-VVP-HUM-OBN-MIK-U R o d i n n é p r á v o Mgr. Marie Mikulcová.
Rodinné právo Otázky manželství Vztahy mezi rodiči a dětmi Vztahy vznikající při NRP Zákon o rodině Zákon č. 94/1963 Sb. v platném znění.
Budoucnost ústavní výchovy z úhlu pohledu Federace dětských domovů ČR PaedDr. Jana Koubová
KRIMINALITA ŠIKANA MOBBING + BOSSING Brno, FÁZE ŠIKANY I. Ostrakismus II. Přitvrzování – ojedinělá fyzická agrese III. Vytvoření jádra agresorů-klíčový.
 mezinárodní právní dokument  vymezuje pouze práva dítěte (občanská, politická, ekonomická, sociální a kulturní), nedefinuje jeho povinnosti, není zmíněna.
OB 21 – OBN NÁHRADNÍ RODINNÁ PÉČE. ÚKOL ● ZKUSTE VLASTNÍMI SLOVY VYSVĚTLIT POJEM NÁHRADNÍ RODINNÁ PÉČE.
Přeshraniční spor rodičů příklad špatné praxe (Jihlava, ) Markéta Nováková.
Název projektu: Moderní škola Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Škola: Základní škola, Česká Lípa, Školní 2520, p.o. Číslo klíčové aktivity:
Zákon o rodině Vztahy mezi rodiči a dětmi Rodičovská zodpovědnost = souhrn práv a povinností: při péči o nezletilé dítě při zastupování nezletilého dítěte.
Stanovisko SKAV k problémům kázně ve školách.
Sociální práce v roce 2012 Bc. Ivana Vedralová. Od Úřad práce ČR převezme:  Činnosti, které přímo souvisejí s řízením, rozhodováním a výplatou.
Název projektu: Moderní škola Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Škola: Základní škola, Česká Lípa, Školní 2520, p.o. Číslo klíčové aktivity:
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Práva a povinnosti mezi manželi
Co potřebují oběti znásilnění ?
Občanskoprávní rámec problematiky domácího násilí
Je určena pro děti, které nemají ve své rodině dobrou péči a výchovu.
Sociální práce s rodinou 4
Posouzení životní situace rodin s dětmi
Plánované rodičovství
Opatrovnictví a poručenství 2. prosince 2009
Práva LGBTI osob Vojtěch Pospíšil Oddělení rovného zacházení
RODINA A JEJÍ POSTAVENÍ VE SPOLEČNOSTI
Sociální šetření versus etický kodex sociálního pracovníka
Případová konference v práci s rodinami a ohroženými dětmi
Metoda VTI Intenzivní forma pomoci v domácím prostředí rodiny, přímo tam, kde problém vzniká (80.léta 20. stol. v Holandsku) Rodiny, které mají obtíže.
spor o vedoucí roli ve výchově Gražyna Mendecka
VÝUKOVÝ MATERIÁL zpracovaný v rámci projektu
Sociální práce s rodinou 10
Školská sociální práce
Osvojitelnost dítěte v agendě mezinárodního osvojení Mikulov, 15. –16
Rodinné právo Občanská nauka 1. M.
Rodičovství biologické a pěstounské
Předsudky proti střídavce
Transkript prezentace:

Rozpad rodiny jako ohrožení dítěte a možnosti jeho zmírnění Ing. Aleš Hodina, dr. h. c. Mezinárodní institut pro rodinu a dítě © 2013 www.mird.cz

Trend posledních 100 let: Mezinárodní institut pro rodinu a dítě © 2013 www.mird.cz

Rozvodovost: za 60 let z 1/10 na 1/2 Zdroj: Český statistický úřad Mezinárodní institut pro rodinu a dítě © 2013 www.mird.cz

Změna paradigmatu do 20. století: 21. století: rozvod jako řešení více či méně katastrofických vztahů existuje vážný důvod (alkoholismus, násilí apod.) soudy hledají „lepšího rodiče“ 21. století: rozvod je bohužel běžným řešením partnerské krize neexistuje vážný důvod - oba rodiče v zásadě normální soudy stále hledají „lepšího rodiče“ Mezinárodní institut pro rodinu a dítě © 2013 www.mird.cz

Děti postižené rozvodem - 1919 Mezinárodní institut pro rodinu a dítě © 2013 www.mird.cz

Děti postižené rozvodem - 1950 Mezinárodní institut pro rodinu a dítě © 2013 www.mird.cz

Děti postižené rozvodem - 2010 Mezinárodní institut pro rodinu a dítě © 2013 www.mird.cz

30 000 dětí ročně přichází o rodiče Mezinárodní institut pro rodinu a dítě © 2013 www.mird.cz

Kam vede hledání „lepšího rodiče“ „...rodiče se rozdělí proti vůli a přání dětí... dětí, které nechtějí ztratit ani jednoho z rodičů...“ „...jako by toho ještě nebylo dost, jeden z rodičů zmizí z jejich života...“ „...zaměňuje se pohled dětí na situaci s jejich strategií přežití... dítě často přebírá pozici jednoho z rodičů, aby neztratilo jeho náklonnost...“ (syndrom zavržení rodiče) Jürgen Rudolph: Jsi moje dítě Mezinárodní institut pro rodinu a dítě © 2013 www.mird.cz

Výlučná péče jako zdroj konfliktu „Opatrovnická řízení byla totiž boj „všechno a nebo nic", která často končila v rezignaci, když bylo rozhodnuto v neprospěch toho rodiče, který neměl děti v péči a u kterého děti nebyly. Často zmizely děti tomu druhému rodiči z očí a naopak druhý rodič zmizel ze zorného pole dětem. Jakmile tento strach, s kterým rodiče žili, jakmile tento strach "všechno a nebo nic" zmizel - pak jde o detaily práva na styk.“ Jürgen Rudolph (z jedné z přednášek) Mezinárodní institut pro rodinu a dítě © 2013 www.mird.cz

Cochemský model v praxi rychlé řešení sporu „oba rodiče“ jako axiom vynucená spolupráce rodičů „...v roce 1992 jsme měli počet společné péče 20 %, od roku 1996 60 %... Teď máme od roku 1998 podíl společné péče 100 %.“ Jürgen Rudolph (z jedné z přednášek) Mezinárodní institut pro rodinu a dítě © 2013 www.mird.cz

Ústavní soud České republiky nerespektuje právo dětí na oba rodiče odmítá ústavní stížnosti svévolná, účelová, až kuriózní odůvodnění "Svěření nezletilého dítěte do péče jednoho z rodičů obecně nepředstavuje vyloučení práva dítěte na péči obou rodičů, stejně jako nevylučuje právo rodiče, jemuž dítě nebylo svěřeno, na jeho výchovu a péči, i když za použití jiných forem." (IV.ÚS 4879/12) Zdroj: www.ustavnisoud.info Mezinárodní institut pro rodinu a dítě © 2013 www.mird.cz

Justice: nejdůležitější a nejhorší Zdroj: www.soudci.info častý problém: zafixování péče jen jednoho rodiče od počátku sporu předběžným opatřením Mezinárodní institut pro rodinu a dítě © 2013 www.mird.cz

Mají otcové zájem o děti? Klepačová, M., 2004: 46,6 % otců navrhovalo vlastní nebo střídavou péči 53,3 % otců o svěření dítěte neusilovalo Z nich pouze 14,5 % tak neučinilo z důvodů nezájmu o svěření dětí. Zbývajících 38,8 % svou snahu předem vzdalo vlivem různých okolností: přesvědčení, že otec nemá šanci dítě do výchovy získat negativní zkušenosti jiných otců, kteří o svěření marně usilovali vlastní negativní zkušenosti se soudy či sociálními pracovnicemi nátlak soudu, sociálních pracovnic či matky doporučení advokáta Zdroj: www.iustin.cz Mezinárodní institut pro rodinu a dítě © 2013 www.mird.cz

Znovu: rozhodování české justice Mezinárodní institut pro rodinu a dítě © 2013 www.mird.cz

Zájem otců o děti na Slovensku Mezinárodní institut pro rodinu a dítě © 2013 www.mird.cz

Slovensko: stříd. péče až od r. 2010 Podíl střídavé péče v % v jednotlivých okresech: Zdroj: Rada pre práva dieťaťa – Slovenská republika V Česku střídavá péče už od roku 1998, dnes nejvýše okolo 10 % - Praha (zdroj: MSp) Bratislava 2 30 Bratislava 1 21,43 Považská Bystrica 21,29 Bratislava 4 20,74 Revúca 19,18 Mezinárodní institut pro rodinu a dítě © 2013 www.mird.cz

Slovenská norma o vykonávání funkce kolizního opatrovníka „Při úpravě výkonu rodičovské zodpovědnosti je nejdůležitější zachovat právo dítěte na udržování rovnocenného vztahu s oběma rodiči. ... Při rozvodu nebo rozchodu rodičů je třeba myslet na střídavou osobní péči jako na první možnost uspořádání úpravy výkonu rodičovské zodpovědnosti. Pokud jsou oba rodiče způsobilí dítě vychovávat a mají-li o osobní péči o dítě oba zájem a svěření dítěte do střídavé osobní péče oběma rodičům je vzhledem k zajištění potřeb dítěte v souladu se zájmem dítěte, orgán SPODaSK navrhne soudu rozhodnout o svěření dítěte do střídavé osobní péče.“ Zdroj: Norma ÚPSVAR č. IN – 014/2012 Mezinárodní institut pro rodinu a dítě © 2013 www.mird.cz

Česko: mýty proti péči obou rodičů „stěhování“ dětí (vs. „baťůžkáři“ při výlučné péči) konflikty a nespolupráce (vs. SZR při výlučné péči) Ve skutečnosti se jedná o problémy způsobené rozchodem, ne péčí obou rodičů, které jsou stejné nebo i horší při výlučné péči jen jednoho rodiče. vzdálenost bydlišť (vs. cesty na „styk“ při výl. péči) české soudy podporují odstěhování svěřením dítěte v Kalifornii odstěhovavší se rodič ztrácí péči Mezinárodní institut pro rodinu a dítě © 2013 www.mird.cz

USA: adaptace dětí ve společné péči versus v péči jednoho rodiče 33 výzkumů, 2660 dětí, 40 odborných metod, 140 ukazatelů tělesného a duševního zdraví Děti ve společné (střídavé) péči obou rodičů jsou významně lépe adaptovány ve všech ukazatelích: tělesné a duševní zdraví, rodinné vztahy, behaviorální a emoční adaptace, sebeúcta – než děti v péči jednoho rodiče. Adaptace dětí ve společné (střídavé) péči obou rodičů se neliší od dětí v úplných rodinách. Zdroj: Bauserman R., 2001 Mezinárodní institut pro rodinu a dítě © 2013 www.mird.cz

Rizika dětí vyrůstajících bez otce 5 x větší pravděpodobnost, že spáchají sebevraždu 32 x větší pravděpodobnost, že utečou z domova 20 x větší pravděpodobnost, že budou trpět poruchami chování 14 x větší pravděpodobnost, že se dopustí znásilnění 9 x větší pravděpodobnost, že nedokončí školu 10 x větší pravděpodobnost, že upadnou do závislosti na drogách 9 x větší pravděpodobnost, že skončí v převýchovném domově 20 x větší pravděpodobnost, že skončí ve vězení Zdroj: US DHHS – ministerstvo zdravotnictví a sociálních služeb Mezinárodní institut pro rodinu a dítě © 2013 www.mird.cz

Děti potřebují oba rodiče „Když tyto děti přicházely na svět, také k tomu nikdo rodičům nevystavoval posudky a nerozhodoval, jestli je lepší vajíčko, nebo spermie.“ Aleš Hodina Děkuji za pozornost. Mezinárodní institut pro rodinu a dítě © 2013 www.mird.cz