Goniometrické funkce Kosinus Dostupné z Metodického portálu ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Goniometrické funkce Kosinus Nutný doprovodný komentář učitele.
Advertisements

Základní škola T. G. Masaryka a Mateřská škola Poříčany, okr. Kolín VY_32_INOVACE_M_10 Tangens Zpracovala: Mgr. Květoslava Štikovcová Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
OBDÉLNÍK 1. ZÁKLADNÍ VLASTNOSTI OBDÉLNÍKU 2. OBVOD A OBSAH OBDÉLNÍKU – SLOVNÍ ÚLOHY   Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je.
Čtyřúhelníky Druhy čtyřúhelníků Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Alena Čechová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného.
Funkce tangens Goniometrie Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Ivana Mastíková. Dostupné z Metodického portálu
Funkce sinus a kosinus Goniometrie Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Ivana Mastíková. Dostupné z Metodického portálu.
Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
9. ročník GONIOMETRICKÁ FUNKCE KOTANGENS OSTRÉHO ÚHLU PRAVOÚHLÉHO TROJÚHELNÍKU.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Alena Čechová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného.
Lichoběžníky a jejich vlastnosti Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Jaroslava Holečková. Dostupné z Metodického portálu ISSN: Provozuje.
Využití goniometrických funkcí Řešení pravoúhlého trojúhelníku VY_32_INOVACE_M9F 20.
NÁZEV ŠKOLY : Základní škola Hostouň, okres Domažlice, příspěvková organizace NÁZEV PROJEKTU: Moderní škola REGISTRAČNÍ ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/
Mnohočleny Sčítání, odčítání Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Kamila Kočová. Dostupné z Metodického portálu
KOLEKCE ÚLOH PRO MATEMATICKÝ SEMINÁŘ kružnice opsaná trojúhelníku
Kolmé hranoly, jejich objem a povrch
PYTHAGOROVA VĚTA SLOVNÍ ÚLOHY
PYTHAGOROVA VĚTA Věta k ní obrácená
Kolmé hranoly, jejich objem a povrch
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Čtyřúhelník - obdélník
Thaletova kružnice Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Kamila Kočová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:  ,
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM:
Převody – jednotky délky
Goniometrické funkce Sinus Nutný doprovodný komentář učitele.
GONIOMETRICKÁ FUNKCE SINUS
Goniometrické funkce Kosinus Nutný doprovodný komentář učitele.
56.1 Goniometrické funkce a jejich vlastnosti I.
Konstrukce trojúhelníku
Střední příčky trojúhelníku
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Hostouň, okres Domažlice,
Množina bodů roviny daných vlastností
Podobnost trojúhelníků
Pravoúhlý trojúhelník (procvičování)
Goniometrické funkce a rovnice
PYTHAGOROVA VĚTA Věta k ní obrácená
GEOMETRICKÉ TVARY v rozsahu učiva 1. stupně ZŠ
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM:
Fyzika – měření objemu a převody jednotek objemu
Matematika pro 2.stupeň ZŠ
Goniometrické funkce Tangens Nutný doprovodný komentář učitele.
TROJÚHELNÍK Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Lenka Pláničková. Dostupné z Metodického portálu ISSN: ,
Čtverec kružítkem Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
Goniometrické funkce Autor © Ing. Šárka Macháňová
Hyperoskulační kružnice elipsy
Převody délky MATEMATIKA
Trojúhelníky Názvosloví Obvod Rozdělení Obsah Výšky v trojúhelníku
7 PYTHAGOROVA VĚTA.
Délka kružnice, obvod kruhu
ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu
Shodnost rovinných útvarů Shodnost trojúhelníků
Druhá mocnina a odmocnina
Goniometrické funkce Tangens a kotangens. Goniometrické funkce Tangens a kotangens.
Thaletova kružnice Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Kamila Kočová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:  ,
Výukový materiál pro 9.ročník
Ivana Kuntová, Pětiúhelník Přesná konstrukce velikosti strany pětiúhelníku ze zadaného poloměru opsané kružnice Ivana Kuntová,
TROJÚHELNÍK Druhy trojúhelníků
Množina bodů roviny daných vlastností
Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
Pythagorova věta v rovině
TROJÚHELNÍK Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Lenka Pláničková. Dostupné z Metodického portálu ISSN: ,
MATEMATIKA Trojúhelníky - základní vlastnosti.
Převody – jednotky délky
Konstrukce trojúhelníku podle věty sus
Konstrukce pravoúhlého trojúhelníku pomocí Thaletovy kružnice,
Sinus, kosinus, tangens, kotangens
Funkce Pojem funkce Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
Definiční obor funkce Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
Podobnost trojúhelníků
Konstrukce trojúhelníku podle věty sus
Transkript prezentace:

Goniometrické funkce Kosinus Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

Goniometrické funkce Goniometrické funkce ostrého úhlu úhel  c – přepona a – protilehlá odvěsna b – přilehlá odvěsna Úkol Pojmenuj názvy stran  ABC vzhledem k úhlu  A B C   b c a Pravoúhlý trojúhelník:

KOSINUS Kosinus (cos) vnitřního ostrého úhlu libovolného pravoúhlého trojúhelníku je poměr délky přilehlé odvěsny tohoto úhlu k délce přepony. A B C   b c a Úkol: Zapiš kosinus úhlu 

KOSINUS Každému ostrému úhlu přísluší právě jedna hodnota funkce kosinus. Úkol Sestrojte graf funkce kosinus. (použij tabulky, kalkulačku, milimetrový papír) Poznámka: Kosinus ostrého úhlu je také vždy menší než jedna. Zdůvodni proč? Protože délka odvěsny je vždy menší než délka přepony  b:c < 1 (pro úhel  )

KOSINUS 0,17 80° 00,340,50,640,770,870,940,981 cos  90°70°60°50°40°30°20°10°0°  Grafem funkce kosinus je kosinusoida ,5 cos  

KOSINUS Jednotková kružnice 1 1 cos 30° cos 45° cos 60° cos 0°

KOSINUS Úkol Odvoď hodnoty funkce kosinus pro úhly 30°, 45° a 60°. (Návod: Použij rovnostranný a rovnoramenný pravoúhlý .) rovnostranný   BCS: Pythagorova věta a 2 = v 2 + (a/2) 2 v 2 = a 2 - (a/2) 2 v 2 = a 2 - a 2 /4 v 2 = 3/4 a 2 S 60° v AB C a/2 30° a a  BCS:

KOSINUS rovnoramenný pravoúhlý   ABC: Pythagorova věta c 2 = a 2 + a 2 c 2 = 2a 2 45° v A B C c/2 S a a c 45°  BCS:

KOSINUS Tabulka důležitých hodnot funkce kosinus 45° 10 cos  90°60°30°0° 

PŘÍKLADY 1. Vypočítejte velikosti úhlů v pravoúhlém , jehož strany mají délky 8, 6 a 10 cm. 2. Vypočítejte velikosti vnitřních úhlů a délky stran rovnoramenného  ABC, jestliže známe: délku základny 20 cm a velikost úhlu při základně 68°.

PŘÍKLADY 3. Síla F o velikosti N se rozkládá na dvě kolmé složky F 1 a F 2. Složka F 1 svírá s výslednicí F úhel  velikosti 32°. Určete velikosti sil F 1 a F Vypočítejte objem rotačního jehlanu, jehož délka strany je 20 cm a úhel, který tato strana svírá s podstavou, je 58°. Výsledek vyjádři v litrech.

ŘEŠENÍ PŘÍKLADU 1 A B C   Zkouška:  36°52´ 53° 8´ 89°60´= 90°

ŘEŠENÍ PŘÍKLADU 2 AB C a c = 20 cm 68° v 90°- 68°= 22° 2. 22°= 44° 68° a S

ŘEŠENÍ PŘÍKLADU 3  F2F2 F1F1 F

ŘEŠENÍ PŘÍKLADU 4 Objem jehlanu je asi 2 litry. r S = 20 cm v 58° 32°