PAMÁTKY UHERSKÉHO BRODU Hana Mandincová.  Město Uherský brod je jedno z nejstarších sídel jihovýchodní Moravy.  Jeho bohatá historie utvářela ráz města.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
KARLŠTEJN.
Advertisements

GOTICKÉ STAVBY V OPAVĚ farní kostel a konkatedrála ostravsko-opavské diecéze Nanebevzetí Panny Marie kaple svatého Kříže – tzv. Švédská kaple.
KOSTELY A KAPLE V MĚSTSKÝCH ČÁSTECH BRNĚ
Památky Unesco Česká republika.
Naše trasa Brána Matky Boží (A) • je typickým symbolem města • jedinou zachovanou z původních pěti bran • vznikla v 2.pol. 13.století • byla často upravovaná.
Románský sloh Štěpán Vališ,Ondra Turek 2010.
Románské umění.
Spolupráce s partnery – základ kvalitní odborné výuky Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.01/
CESKA REPUBLIKA Foto: Jaíra (Yair) Moreshet Procházka po České zemi a její památky:-) Hudba: WA. Mozart- klarinet Trio Es dur, K. 498, Allegro.
Památky Nizozemska Sara Stojkovičová. Euromast Věž Rotterdam Postavena v letech Architekt : Maaskant Byla postavena speciálně pro Floriádu 1960.
Hornická města 2009 Kutná Hora. 1. září 1997 – Přesun do nové budovy Vladislav Slavíček – ředitel GJO 570 žáků a 40 učitelů 4 počítačové učebny.
UHERSKÝ BROD.
Kostelec nad Černými lesy
PRAHA-hlavní město ČR.
Druhá část Rok 2013 ……. Snímky navazují na první část kostelů a kaplí z minulého roku. Tyto byly pořizovány v jednotlivých městských částech Brna, ve.
KOSTELY A KAPLE V MĚSTSKÝCH ČÁSTECH BRNA Foto grafie pořízeny v roce 2012 První část-střed města.
Památky Uherského Brodu
ZAJÍMAVÉ OBJEKTY a PAMÁTKY ve Velké Bíteši Srpen 2011.
Milánský dóm – Duomo di milano
SVITAVY.
nový umělecký sloh vzniká v polovině 12. století ve Francii
Gotická kultura.
Pražský hrad Lukáš Onderka. informace Pražský hrad, historické sídlo českých králů Pražský hrad, historické sídlo českých králů Vystavěn9. století Vystavěn9.
Vizovice Eliška Kratinová.
Uherský Brod a jeho památky
Český Krumlov PAMÁTKY UNESCO v ČR neporušena další výstavbou
ČESKÉ DĚDICTVÍ UNESCO Jan Janeček.
Jméno autora: Mgr. Věra Kocmanová Datum vytvoření:
Praha.
Prezentace Martin Procházka 5.B. Pražský hrad byl odedávna sídlem českých panovníků a nyní v něm sídlí prezident republiky. Byl založen v 9. století.
Využívání ICT ve všeobecně vzdělávacích a odborných předmětech Regionální dějepisně zeměpisný katalog Třeboňska Gymnázium, Třeboň, Na Sadech 308 Zpracováno.
Spolupráce s partnery – základ kvalitní odborné výuky Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.01/
Tato prezentace je hrazena z projektu: Spolupráce s partnery – základ kvalitní odborné výuky Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.01/
PRAHA – hl. město ČR Mgr. Ivana Antonová.
Opava.
Pohled na město Zajímavosti města Smírčí kámen, Socha sv. Jana Křtitele s křížem, Opevněný kostel sv. Jana Křtitele, Městská radnice, Celkový pohled.
TÝDEN PROGRAMU COMENIUS COMENIUS WEEK PREZENTACI ZPRACOVALI ŽÁCI ZE ZŠ DR.EDVARDA BENEŠE Z ČAKOVIC JAN RICHTER A MARTINA HERVERTOVÁ.
Využívání ICT ve všeobecně vzdělávacích a odborných předmětech Regionální dějepisně zeměpisný katalog Třeboňska Gymnázium, Třeboň, Na Sadech 308 Zpracováno.
Český Brod.
Olomouc.
PAMÁTKY UNESCO Martin VRZALA.
Znáš Víš, které to jsou ? PAMÁTKY UNESCO V ČR
Zámek Zásmuky, původní barokní tvrz se vstupním portálem z konce 17
Umělecké styly Aneta Silvestrová, Dora Procházková, Karolína Pavlová, eliška Rosická, Karolína richterová a Lucie Kopelentová.
stavba zahájena roku 1060 jako románská bazilika architekti – Petr Parléř a Matyáš z Arrasu ukončena r architektem Kamilem Hilbertem.
HLAVNÍ PAMÁTKY ČESKÉ REPUBLIKY Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Irena Čiháková. Dostupné z Metodického portálu
Základní škola a mateřská škola Nesovice, příspěvková organizace; CZ.1.07/1.4.00/ Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VY_32_INOVACE_01_Památky.
B RNO Kateřina Konečná 5. třída. P AMÁTKY MĚSTA B RNA.
Uherský Brod. Informace Okres: Uherské Hradiště Kraj: Zlínský PSČ: Starosta: Patrik Kunčar Části města: Havřice Újezdec Těšov Maršov.
OP VK Peníze školám reg.č. CZ.1.07/1.4.00/ OP VK Peníze školám reg.č. CZ.1.07/1.4.00/ III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT.
VELKÁ MĚSTA ČR Školní projekt 2015/2016. BRNO · 2. Největší město v ČR · obyvatel · Soutok Svratky a Svitavy · Centrum soudní moci · Kulturní.
DO PODĚBRAD Akademie třetího věku o.s. Totem Plzeň, obor Historie a místopis a naše první zastavení v Nymburce u domu s nevšedním a krásným reliéfem.
Název školy:Základní škola a Mateřská škola Sepekov Autor:Mgr. Miloš Kluiber Název:VY_32_INOVACE_312 _Praha Vzdělávací oblast:Člověk a příroda Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/
Nový Bydžov město českých královen a studentských merend
TŘEBÍČ – BAZILIKA SV. PROKOPA A ŽIDOVSKÁ ČTVRŤ
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Halže,
Česká republika - Kutná Hora
Regionální dějiny Památky Uherského Brodu.
Frenštát pod radhoštěm
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Svitavské památky – kostel svatého Jiljí
OLOMOUC – SLOUP SE SOUSOŠÍM NEJSVĚTĚJŠÍ TROJICE
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Románská architektura v Čechách
KUTNÁ HORA unikátně zachované a neporušené historické jádro města s chrámem sv. Barbory je zapsáno na seznamu UNESCO od r ve středověku byla druhé.
Kulturní památky Plzeň a Plzeňský kraj
Hrad Bezdez zvuk mono.
Královské město Rakovník
Základní škola Záhumení Rožnov pod Radhoštěm
LITOMYŠL velkolepé renesanční zámecké sídlo ve stylu italské renesance
Transkript prezentace:

PAMÁTKY UHERSKÉHO BRODU Hana Mandincová

 Město Uherský brod je jedno z nejstarších sídel jihovýchodní Moravy.  Jeho bohatá historie utvářela ráz města až do jeho současné podoby a je zde zachována v podobě zajímavých architektonických staveb.  Město se nachází na jihovýchodě České republiky, na moravsko slovenském pomezí a tvoří přirozenou vstupní bránu do Bílých Karpat a sousedního Slovenska. HISTORIE UHERSKÉHO BRODU

 Původně kostel sv. Jana Křtitele je dnes jednou z nejstarších památek Uherského Brodu.  První zmínky pocházejí již ze 13. století.  V souvislosti s vybudováním nového farního chrámu Neposkvrněného početí Panny Marie byl kostel v roce 1784 odsvěcen a využíván jako sklad munice, obilí nebo hasičská zbrojnice.  V roce 1898 bylo v jedné z lodí umístěno městské muzeum, v němž byly vystavovány exponáty z oblasti regionální historie.  V roce 1920 přechází kostel do užívání československé církve husitské, která jej jako chrám Mistra Jana Husa spravuje dodnes. CHRÁM MISTRA JANA HUSA

 Jedna z nejstarších a největších památek na Uherskobrodsku.  Původně gotický kostel a konvent dominikánského řádu zaujímal podstatně větší rozlohu, než je tomu dnes.  Nová barokní přestavba byla provedena v 17. století za přispění hraběnky Eleonory z Kounic.  Dominikánský řád využíval klášter až do 50. let minulého století, kdy byl v rámci nařízení o zrušení mužských řádů zrušen.  Jeho prostory využíval stát k různým účelům. V roce 1990 byl klášter opět vrácen tomuto řádu.  Vznik města Dominikánského kostela a města Uherský Brod je spojován s legendou O růžovém keři DOMINIKÁNSKÝ KOSTEL A KLÁŠTER NANEBEVZETÍ PANNY MARIE

 Trojlodní chrám Neposkvrněného početí Panny Marie představuje barokní architekturu.  Barokní budova kostela byla postavena podle plánů italského architekta Domenica Martinelliho.  Kostel dal postavit Hrabě Maxmilián Oldřich z Kounic v letech , kdy byl vysvěcen.  Na impozantním průčelí vyniká zejména portál nad hlavním vchodem. Věž farního kostela byla postavena v letech podle návrhů arcibiskupského stavitele Gustava Merety a je vysoká 60m.  Pozoruhodná je i výzdoba kostela - obraz Stětí sv. Jana Křtitele od neznámého autora, který dal namalovat r Doninik Ondřej z Kounic, obraz knížete Václava od Adolfa Hellera z r. 1929, nebo obraz Neposkvrněného početí Panny Marie od neznámého malíře a řada dalších.  Sochy na oltáři jsou dílem Josefa Antonína Winterhaltera. FARNÍ KOSTEL

 Na místě gotického hradu zaniklého v 17. století, měl podle plánů Domenica Martinelliho vzniknout velkorysý zámecký komplex.  Byl však vybudován pouze objekt konírny, jako fragment původní rozlehlé zámecké stavby, která nebyla realizována, neboť pozornost stavebníka Ondřeje Kounice, se zaměřila především na budování rodového sídla ve Slavkově a po jeho smrti r ztratili dědicové o zámeckou stavbu v Uh. Brodě zájem.  Interiérová úprava je novodobě podřízena expozici zaměřené na osobu Jana Amose Komenského, jehož bronzová socha v nadživotní velikosti od Vincence Makovského je umístěna před jižní zámeckou branou. MUZEUM – SLOUPOVÝ SÁL

 Město Uherský Brod bylo ve 13. stol opevněno jednoduchou, ale silnou hradební zdí, jejíž zbytky se dodnes zachovaly v jižní a severní části města.  Hradební zeď byla 1,7 m široká, 10 m vysoká a její celková délka činila m. Opevnění tvořilo s celkovým půdorysem města jednotu.  Čtyři vstupní brány do města byly postaveny ve směru světových stran. V polovině 18. stol. pozbylo městské opevnění významu.  Tři městské brány byly zbourány v roce 1874 a jejich zdiva bylo použito při stavbě věže farního kostela.  Jediná dochovaná brána tvoří vstup do Muzea J. A. Komenského. OPEVNĚNÍ MĚSTA

 Velmi hodnotná barokní památka z roku  Sloup stál původně ve středu Mariánského náměstí.  Na dnešní místo byl přemístěn po roce Mariánský sloup

 Z roku 1756 stojí na místě původní městské radnice zbourané v roce  Socha sv. Floriana patří k vrcholným dílům sochaře Josefa Antonína Winterhaltera. Kašna se sochou sv. Floriana

 Pod ředitelstvím Muzea J. A.K. je položen pamětní kámen na zeměpanský hrad, který dal postavit kníže Břetislav na místě původní tvrze z 11. stol.  První dochovaná zpráva pochází z listiny markraběte Karla z 25. března 1338, vydané v Brně.  Na hradě byli hosty téměř všichni čeští panovníci. V letech 1428 a 1431 zde pobýval i Prokop Holý, když táhl s husity na Slovensko.  Od 28. září 1510 do Tří králů 1511 zde pobýval s celou rodinou i dvorem český král Vladislav II. Hradní náměstí

DĚKUJI ZA POZORNOST