BANKOVNICTVÍ Ing. Šárka HYBLEROVÁ, Ph.D. Tel. 48 535 2481.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název školy:SOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá Vzdělávací oblast: Ekonomie Předmět:Finanční gramotnost Tematický.
Advertisements

Určeno pro: žáky 2.ročníku středních škol Vzdělávací obor: Základy společenských věd, Občanská nauka Tematický okruh: Ekonomika Téma: Centrální banka Jméno.
Česká národní banka Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Jana Švejdová. Dostupné z Metodického portálu cz, ISSN: ,
ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.5.00/ NÁZEV PROJEKTU:ICT ve výuce OZNAČENÍ MATERIÁLU:VY_32_INOVACE_EKO_96 ROČNÍK: 4. VZDĚLÁVACÍ OBOR:65-42-M/01 HOTELNICTVÍ.
Finanční gramotnost Autor: Mgr.Eva Burdová Určeno pro 2. stupeň ZŠ speciální.
Vznik a vývoj peněz Funkce peněz Současné peníze
Finanční trh Peníze. PENÍZE  PROSTŘEDEK SMĚNY  MÍRA HODNOT  UCHOVATEL HODNOT  MÍRA INFLACE.
Trh, tržní vztahy Trh Představuje určitý prostor, kde se setkávají kupující a prodávající. Na trhu se uskutečňuje akt koupě a prodeje – dochází ke směně.
Název školy: Střední odborná škola stavební Karlovy Vary, Sabinovo náměstí 16, Karlovy Vary Autor: ING. JANA KOVAŘÍKOVÁ Název materiálu: VY_32_INOVACE_06_CENTRALNI.
1 9. Změny v regulaci finančních trhů a v měnové politice (reakce na globální finanční krizi 2007 – 2009 a na její dopady na hospodářský růst) Reformy.
Projekt MŠMTEU peníze středním školám Název projektu školyICT do života školy Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ ŠablonaIII/2 Sada42 Anotace.
Měna Měnové právo Základy finančního práva Olga Sovová.
Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název školy:SOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá Vzdělávací oblast: Ekonomie Předmět:Finanční gramotnost Tematický.
Hospodářská politika. Hospodářskou politikou rozumíme opatření státu, kterými realizuje své sociální a hospodářské funkce.
Digitální učební materiál Název projektu: Inovace vzdělávání na SPŠ a VOŠ PísekČíslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Škola: Střední průmyslová škola a.
Cíle, funkce a nezávislost centrální banky Pavel Seknička.
Trh, ekonomika. ekonomická činnost výroba spotřeba obchod, směna.
Téma 1. Charakteristika finančního řízení 1. Cíle finančního řízení 2. Hlavní oblasti finančního managementu 3. Finanční rozhodování podniku 4. Finanční.
FINANČNÍ GRAMOTNOST Bezhotovostní placení ro Název projektu: Nové ICT rozvíjí matematické a odborné kompetence Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
FINANČNÍ GRAMOTNOST POPIS FUNKCÍ CENTRÁLNÍ BANKY.
Základní informace k veřejné podpoře v OP LZZ Seminář pro žadatele 6. února 2009 Praha.
FINANČNÍ GRAMOTNOST Spoření ro Název projektu: Nové ICT rozvíjí matematické a odborné kompetence Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název školy:
STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ MĚSTEC KRÁLOVÉ T.G. MASARYKA 4 Ekonomika podniku.
Anotace Materiál je určen pro žáky středních odborných škol a středních odborných učilišť v rámci výuky finanční gramotnosti v bloku ekonomických a příbuzných.
Pojistný trh nabídka a poptávka po pojistných produktech investování prostředků technických rezerv.
Datum: od Projekt: Kvalitní výuka Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM: VY_62_INOVACE_23 Jméno autora: Ing. Gabriela Hautová.
FINANČNÍ GRAMOTNOST Spoření ro Název projektu: Nové ICT rozvíjí matematické a odborné kompetence Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název školy:
TRŽNÍ EKONOMIKA A PODNIKÁNÍ
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Ústav podnikové strategie Analýza marketingového mixu vybrané banky Autor bakalářské práce:
Název školy: Základní škola Pomezí, okres Svitavy
Banky, vklady, úvěry, půjčky z hlediska občana 2 – Půjčky apod.
Finanční politika 8. března 2017 Mgr. Lukáš Hrdlička
Cíle, funkce a nezávislost centrální banky
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
TNH 2 – 1. seminář Finanční trh a peníze
Ekonomie 1 Bakaláři Druhá přednáška Peníze
EU_62_A_sada 2_02_M_Finanční produkty_Pol
Digitální učební materiál
Finanční politika 8. března 2017 doc. JUDr. Radim Boháč, Ph.D.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Ing. Veronika Poláčková Název materiálu:
Měnová soustava, měnová politika
Peníze a peněžní trh Pavel Seknička.
Ing. Šárka HYBLEROVÁ, Ph.D.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Příjmy z kapitálového majetku
Obecná ekonomie 2 STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ
FISKÁLNÍ A MONETÁRNÍ POLITIKA
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL zpracovaný v rámci projektu
VY_62_INOVACE_ – Monetární politika Autor Ing. Hana Sůvová
ÚLOHA STÁTU V TRŽNÍ EKONOMICE
Makroekonomie E 7 - otázky.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Mezinárodní finance Ing. Miroslav Sponer, Ph.D. - Základy financí.
2. ČNB a její role v platebním styku.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Hospodářská politika - cíle, nástroje a nositelé TNH 2 (S-4)
Finanční trh a peníze TNH 2 (S-5)
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu VY_32_INOVACE_21-01
Digitální učební materiál
POČETNÍ POMĚRY V ČESKÝCH ZEMÍCH V POLOVINĚ 17. STOLETÍ
Finance TNH 2 (S-5) Pavel Seknička.
PENĚŽNÍ ÚSTAVY -BANKY Občanská výchova, 9.roč. Mgr. Renata Šimková.
Základní finanční kategorie a finanční nauky
Peníze a peněžní trh TNH 2 (S-6)
Organizace práce na prodejně
Vklady, stavební spoření
Základní finanční kategorie a finanční nauky
Ekonomika podniku STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ
Obecná ekonomie STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ
Transkript prezentace:

BANKOVNICTVÍ Ing. Šárka HYBLEROVÁ, Ph.D. Tel

Témata předášek 1. Peníze, měna, peněžní standardy, měnové agregáty. 2. Centrální bankovnictví; vývoj, postavení centrální banky v ekonomice. 3. Česká národní banka. 4. Banka, postavení obchodní banky v ekonomice, bankovní sektor, bankovní systém v České republice. 5. Bilance obchodní banky, základní zásady řízení obchodní banky Systematizace bankovních produktů, aktivní bankovní operace, druhy úvěrů. 8. Hypoteční úvěr, formy zajištění úvěrů, úvěrový proces Pasivní bankovní operace, druhy vkladů Platební styk a zúčtování bank, nástroje platebního styku, elektronické bankovnictví, platební karty. 13. Nebankovní finanční instituce.

Literatura Landorová, A. aj.: Obchodní bankovnictví. Skripta. TUL, Landorová, A., aj.: Centrální bankovnictví. Skripta. TUL, _____________________________________

Doporučená literatura Dvořák, P. Bankovnictví pro bankéře a klienty. 3. vyd. Praha : Linde, Revenda, Z., a kol. Peněžní ekonomie a bankovnictví. Praha: Management Press, Polouček, S. a kol. Bankovnictví. Praha: C.H.Beck, 2006.

Podmínky pro získání zápočtu Aktivní účast na cvičeních, Max. 1 absence, Splnění zápočtové písemné práce (z látky probírané na cvičeních), Odevzdání semestrální práce (Financování fiktivního investičního záměru).

Semestrální práce 1. Definujte fiktivní rodinu; zejména její finanční situaci (příjmy, výdaje,úspory, …). 2. Zvolte fiktivní investiční záměr rodiny (výše investice min Kč) – př. financování bytových potřeb. 3. Na českém bankovním trhu porovnejte nabídky min bank v oblasti úvěrových produktů vhodných pro financování zvoleného investičního záměru. 4. Vyberte, dle Vašeho názoru, nejhodnější úvěrový produkt na trhu a zdůvodněte Vaši volbu! 5.Sestavte umořovací plán zvoleného úvěrového produktu a vyčíslete celkové úrokové náklady úvěru. 6. Na posledním cvičení semestrální práci budete prezentovat. Semestrální práci je možné zpracovat ve skupinách max. 3 studentů.

PENÍZE „Ani láska neudělala z tolika lidí blázny jako hloubání nad podstatou peněz.“ Sir Denis Robertson (angl. ekonom) ( angl. penny, něm. Pfennig;v latině pecunia – je odvozeno od pecus (dobytek) Definice peněz?

PENÍZE „Ani láska neudělala z tolika lidí blázny jako hloubání nad podstatou peněz.“ Sir Denis Robertson (angl. ekonom) ( angl. penny, něm. Pfennig;v latině pecunia – je odvozeno od pecus (dobytek) TEORETICKÁ DEFINICE PENĚZ Peníze jsou univerzální aktivum (zboží), které je všeobecně přijímáno při směně (tj. za zboží/služby nebo při úhradě dluhu). FUNKCE PENĚZ ­ prostředek směny (medium of exchange) = všeobecný ekvivalent; ­ jednotka zúčtování (unit of account) = měřítko hodnoty; ­ uchovatel hodnoty (store of value).

EMPIRICKÉ DEFINICE PENĚZ - pro zjištění vlivu peněz na ekonomiku; Měnové agregáty = souhrn určitého druhu peněžních prostředků, který v ekonomice obíhá a pro který je charakteristický určitý stupeň likvidity; - značí se M číslice;

MĚNOVÉ AGREGÁTY Úzké peníze (M1) zahrnují oběživo, tj. bankovky a mince, a také zůstatky, které lze okamžitě převést na oběživo (jednodenní vklady). Střední peníze (M2) zahrnují M1 + vklady se splatností do dvou let + vklady s výpovědní lhůtou do tří měsíců. Široké peníze (M3) zahrnují M2 + obchodovatelné nástroje emitované sektorem měnových finančních institucí (nástroje peněžního trhu, zejména akcie/podílové listy fondů peněžního trhu a repo operace).

MĚNA = národní forma peněz, = peněžní soustava, která je používána a zákonně upravena na území určitého státu, je stanoveno:

CHARAKTERISTIKY MĚNY ČR: Název: koruna česká, Kč Základní hotovostní druhy: mince a bankovky, Nominální struktura: - bankovky: 5000,- 2000,- 1000,- 500,- 200,- 100,- - mince: 50,- 20,- 10,- 5,- 2,- 1,- Emitent: výhradně ČNB Stanovení měnového kurzu: od volně pohyblivý kurz (floating) Vztah ke zlatu: zlatý obsah Kč zrušen v roce 1990

MONETIZACE ZLATA = proces pronikání Au do peněžního oběhu Proč právě Au? ­ pevné a kujné, ­ snadno dělitelné, ­ málo se opotřebovává, ­ v malém objemu vyjadřuje velké množství hodnoty (dáno omezenou dostupností a nabídkou a vysokými náklady na jeho získávání)

DEMONETIZACE ZLATA - s rostoucím objemem výroby a směny – nedostatek Au - dokončením procesu monetizace Au je současně zahájen proces opačný. DEMONETIZACE ZLATA - zvyšuje význam regulace množství peněz v oběhu a měnové politiky, - tento proces prošel 6 základními fázemi označovanými peněžní standardy

1. Zlatý standard (standard zlaté mince) = systém oběhu plnohodnotných zlatých či stříbrných mincí 2. Standard zlatého slitku - vznikl s postupným znehodnocováním mincí a s přechodem k bankovkám, - bankéři museli směňovat vlastní bankovky od určitého množství za zlaté slitky.

3. Standard zlaté rezervy - majitelé bankovek neměli, až na výjimky, právo požadovat výměnu za zlato, - celková výše emitovaných vlastních bankovek byla limitována zásobou zlata ve výši stanoveného procenta. 4. Standard zlaté devizy - souvisí s centralizací emise bankovek, - za zlato jsou směnitelné jen bankovky centrální banky, a to pouze pro zahraniční subjekty.

5. Zlatý dolarový standard - od roku 1934 byl jedinou měnou oficiálně směnitelnou za zlato americký dolar – platilo pro průmyslově vyspělé země, - fixní cena zlata: 35 USD za 1 trojskou unci Au (trojská unce Au = 31,1035g 24karátového zlata) – vláda USA zrušila směnitelnost USD za Au, - od dubna 1978 členské země MMF zlaté obsahy svých měn nevyjadřují. - Zlatý obsah Kčs byl zrušen 1990; - do té doby byl odvozován na základě měnového kurzu sovětského rublu a činil 0, g ryzího Au; - Kč nemá zlatý obsah stanoven.

6. Nařízený standard - peníze jsou bez jakékoliv přímé vazby na monetární kov, - nemají žádnou vnitřní hodnotu a jejich kupní síla se tedy může často měnit, - jejich existence je založena na důvěře při přijímání.