GIS VE VEŘEJNÉ SPRÁVĚ X podzim 2014 Petr Kubíček Laboratory on Geoinformatics and Cartography (LGC) Institute of Geography Masaryk.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Podpora plánování rozvoje sociálních služeb formou založení odborných partnerství CZ.1.04/3.1.03/
Advertisements

Projekt: Vzdělávání ředitelů SŠ Kraje Vysočina Téma: Implementace ŠVP a jejich soulad se vzdělávacími potřebami KV Příspěvek: Daří se školám získávat zpětnou.
Manažer obchodu příspěvek VŠE ke vzdělávání dospělých.
Mgr. Jiří Šimon Odbor práva veřejných zakázek a koncesí Praha, Nová směrnice EU pro zadávání veřejných zakázek v kontextu společensky odpovědného.
Program rozvoje Ústeckého kraje Obsah prezentace Představení PRÚK účel zpracování struktura PRÚK struktura priorit a opatření indikátory.
Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem ČR. Realizace projektu: –
Rekvalifikace a veřejné zakázky v oblasti zaměstnanosti Mgr. Eva Friedrichová vedoucí oddělení poradenství Úřad práce v Liberci Projekt: Podpora dalšího.
PROJEKTY ZAMĚŘENÉ NA VZDĚLÁVÁNÍ DOSPĚLÝCH Dříve realizované projekty PALMIF – 3 projekty (Fond aktivních opatření trhu práce) PALMIF – 3 projekty (Fond.
Nabízíme všem účastníkům projektu Posílení oborové zaměstnanosti absolventů Vytvoření poradenského servisu a aktivit pro stávající studenty, zájemce o.
Fakulta managementu a ekonomiky Ústav regionálního rozvoje, veřejné správy a práva Motto: Smart governance.
Pomozme lidem učit se a uplatnit se PLUUS RNDr. Vladimír Krajčík, Ph.D. Vysoká škola podnikání, a.s. Tento projekt je spolufinancován Evropskou Unií a.
NSK A SEKTOROVÉ DOHODY JAKO NÁSTROJE PRO PROVÁZÁNÍ POTŘEB ZAMĚSTNAVATELŮ A VZDĚLAVATELŮ Ilona Šimarová, Svaz průmyslu.
SEMINÁŘ K PROBLEMATICE EVROPSKÉHO SOCIÁLNÍHO FONDU Porovnání obsahu a zaměření OP RLZ a JPD Cíl 3 * Městská knihovna, Praha.
INTERREG V-A AT-CZ Listopad 2015 Informace pro Pracovní skupinu/regionální kolegium pro cestovní ruch při RSK JMK.
Výzkum efektivnosti fungování veřejné správy Interní grant VŠP Jihlava Měrtlová - Nečadová - Kovář.
Česká společnost pro rozvoj lidských zdrojů Lublaňská 57/5 | Praha 2 | | T | F | |
Konference projektu VIP Kariéra II ─ KP Kariérové poradenství v podmínkách kurikulární reformy Ing. Daniela Chamoutová Národní ústav pro vzdělávání.
Dotazníkové šetření Analýza poptávky po dalším profesním vzdělávání v Jihomoravském kraji Brno.
Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích, Zdravotně sociální fakulta, Jírovcova 24/1347, České Budějovice 1 Vzdělávání poskytovatelů sociálních.
Seminář na MZ Bezpečnost zdravotních služeb - současná priorita MZ MUDr. Markéta Hellerová Ministerstvo zdravotnictví.
Hodnocení pedagogických pracovníků manažerská dovednost = účinný nástroj manažerská dovednost = účinný nástroj řízení a kontroly pracovníků řízení a kontroly.
Číslo projektu školy CZ.1.07/1.5.00/ Číslo a název šablony klíčové aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Číslo materiáluVY_32_INOVACE_OdP_S2_07.
Projekt práce s nadanými studenty Drahomíra Pavelková, Alena Kolčavová Zlín,
Název projektu: Moderní škola Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Škola: Základní škola, Česká Lípa, Školní 2520, p.o. Číslo klíčové aktivity:
1 HK ČR, TECHNICKÉ FÓRUM 2016 ING. MICHAL ŠTEFL VICEPREZIDENT HOSPODÁŘSKÉ KOMORY ČR.
Zkušenosti z inspekční činnosti ve školách s prvním stupněm Mgr. Miroslav Pospíšil, ČŠI Jihlava, leden 2011  hodnocení ŠVP  poznatky z inspekční činnosti.
Školství na Novém Zélandu
Držitel certifikátu kvality ISO 9001 a ISO 14001
Informace o uplatnění absolventů a světě práce
Dokument KAP MSK - obsah
PROJEKT OP LZZ „IMPLEMENTACE AGE MANAGEMENTU V ČR“ CZ /5. 1
Komplexní systém hodnocení
Vytvoření jednotného systému v oblasti finanční gramotnosti a prevence předlužení na úrovni územních samosprávných celků F I N G R A M.
Ucelené řešení pro řízení lidských zdrojů, ekonomiky a logistiky
Bohumil Havel MoodleMoot.cz 2016
STANDARDY KVALITY V SOCIÁLNÍCH SLUŽBÁCH „SKSS“
Pracovní motivace a její naplnění u zaměstnanců ve vybraném kraji
Název projektu: Drogové závislosti - násilníci a oběti Bc
Vnitropodniková komunikace ve vybraném subjektu
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Ústav podnikové strategie Řízení vztahů se zákazníky ve vybraném podnikatelském subjektu v oblasti.
Společenská odpovědnost ve školství
STANDARDY KVALITY V SOCIÁLNÍCH SLUŽBÁCH „SKSS“
Aktivity a činnosti úseku služeb v oblasti dalšího vzdělávání
Náměty pro činnost Národního fóra
Název: VY_32_INOVACE_VVP_8A_14F Škola:
Inspirace pro přípravu projektů do Operačního programu
Příspěvek na konferenci
Evaluace a hodnocení Evaluace Autoevaluace ©.
Společenská odpovědnost organizací Město Třebíč 21. září 2017
Vzdělávání.
Zlata Houšková, Vít Richter
České školství v mezinárodním srovnání Stručné seznámení s vybranými ukazateli publikace OECD Education at a Glance 2010 Tisková konference 7.
MODERNIZACE ODBORNÉHO VZDĚLÁVÁNÍ
EQF a Národní soustava kvalifikací v České republice
TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN EVROPSKOU UNIÍ A ČESKOU REPUBLIKOU
Uživatelská příručka DuoTrainin
Pravidla a doporučené postupy pro vytváření studijních programů
Vzdělávání v Praze Hlavní město Praha podporuje řadu projektů s cílem zvýšit kvalitu vzdělávání zaměření na instituce zřizované Hlavním městem Praha pomoc.
Kulatý stůl Rozvoj spolupráce SOŠ a členských firem HK
Projekt Komplexní program podpory ke zvýšení zaměstnanosti žen na trhu práce v Ústeckém kraji PRÁCE PRO KAŽDOU Registrační číslo projektu.
PRAKTICKÉ ZKUŠENOSTI ŠKOLY ZAPOJENÉ DO PROJEKTU MOV
ASOCIACE INOVAČNÍHO PODNIKÁNÍ ČR, z.s.
IPs APIV_B Podpora společného vzdělávání v pedagogické praxi
Profesionalizace sociální práce v ČR
Martin VLASTNÍK, vedoucí oddělení politiky nerostných surovin
Je kvantita zárukou kvality ? Vladimír Ort
Mobilní bezpečná platforma Policie ČR CZ / /17
Národní akreditační úřad pro vysoké školství
Ing. Alena Opletalová, Ph. D. , 9. 6
Transkript prezentace:

GIS VE VEŘEJNÉ SPRÁVĚ X podzim 2014 Petr Kubíček Laboratory on Geoinformatics and Cartography (LGC) Institute of Geography Masaryk University Czech Republic

PROFESNÍ VZDĚLÁVÁNÍ V GI

GIS ve veřejné správě Motivace ?

GIS ve veřejné správě Klíčové oblasti rozvoje lidských zdrojů Získávání zaměstnanců –není zatím nijak rozpracováno –otázka náboru, fluktuací, odchod odborníků z profese ( ? ) Motivace zaměstnanců –Vnitřní a vnější faktory –Nutnost motivace i pro vzdělávání –Oddanost zaměstnance jako součást etiky - identifikace s cíli a hodnotami organizace, touha náležet k organizaci a ochota vyvíjet úsilí v zájmu organizace. Vzdělávání a osobní rozvoj zaměstnanců –význam celoživotního vzdělávání

GIS ve veřejné správě Celoživotní učení P očáteční vzdělávání + další vzdělávání Formální vzdělávání – školy, klasický stupeň vzdělání – certifikace, titul. Neformální vzdělávání – organizované školení, kurzy, přednášky - rekvalifikace, profesní kurzy. Informální – neorganizované, sebevzdělávání. dle zákona č. 312/2002 Sb. (o úřednících územních samosprávných celků) se rozlišuje vstupní vzdělávání, průběžné vzdělávání a přípravu a ověření zvláštní odborné způsobilosti. Další vzdělávání – propojení s praxí.

GIS ve veřejné správě Obecné nedostatky nedostatečné rozvinutí systému dalšího vzdělávání. slabé dovednosti absolventů škol - soft skills a jazyky. znalost angličtiny dokonce slabší než v ostatních nových členských zemích EU-10. využívání internetu ke komunikaci, k vyhledávání a zpracovávání informací u Čechů zhruba o třetinu nižší. nedostatek technicky zaměřených pracovníků (HK ČR). zaostávání v účasti na kurzech v rámci neformálního vzdělávání + výrazně nižší počet strávených hodin.

GIS ve veřejné správě Situace na VŠ Málo na technických oborech + vysoký podíl nedokončení studia. Nesoulad mezi volbou uchazečů o studium a poptávkou po absolventech na trhu práce. Bakalářské studium – uplatnění (zaměření na odborný základ). Doktorské studium – zaměření, uplatnitelnost a zájem? neschopnost spolupracovat s aplikační sférou; podpora výzkumu a vývoje na vysokých školách – nakupovaný výzkum. profilace vysokých škol – záměr novelizace VŠ zákona – profesní, akademické a výzkumné. malý zájem VŠ na realizaci dalšího vzdělávání OPVK, OPLLZ.

GIS ve veřejné správě GEOSPATIAL TECHNOLOGY COMPETENCY MODEL GTCM se snaží identifikovat plné spektrum schopností potřebných k profesionální práci. Proto zahrnují 29 obecných obchodních, technických, analytických a interpersonálních schopností, které jsou nezávislé na GIS doméně.

GIS ve veřejné správě Competencies: Personal Academic Workplace

GIS ve veřejné správě Competencies: Industry wide Industry sector Management

GIS ve veřejné správě Profesionální certifikace v GIS/T v USA Certifikační program URISA (Urban and Regional Information Systems Association) od 2004, certifikační institut GIS ( žádné testy, sebecertifikace založená na bodech vypočtených z dosaženého vzdělání, profesionální zkušenosti a přínosu pro obor Min. kritéria: –bakalářský titul s absolvováním kurzu (kurzů) GIS (nebo ekvivalentní), –čtyři roky práce s GIS aplikací nebo pořizování geodat (nebo ekvivalent) a –roční aktivní členství v profesionální GIS asociaci. každý úspěšný žadatel musí podepsat etická pravidla.

GIS ve veřejné správě Profese a zaměstnanost v oblasti GIS/T (USA)

GIS ve veřejné správě Uživatelé GIS/T Dělení podle: –Tematické oblasti (úředník, hasič, záchranář, policista, informatik, politik..) –intenzity využívání (úředník stavebního úřadu více) –pravidelnost užívání (periodická, nepravidelná, občasná apod.) –úroveň a náročnost (jednoduchá úroveň pro politiky, vysoká úroveň pro hydrology) Vymezení hlavních kategorií a doporučení pro ně: –Profesionálové (specialisté GIS/T) – nezbytný systematický odborný růst a vzdělávání, vysoká kvalita vzdělávání, všestrannost, důraz i na manažerské, obchodní a komunikační dovednosti, soft skills. –Intenzivní uživatelé – klást důraz na efektivitu a možnosti využití školeného systému, zejména správnost postupů, vyšší míru využití aplikací a zdrojů. –Periodičtí uživatelé – synchronizovat školení s periodou potřeby práce s GIS/T –Občasní uživatelé – zajistit pravidelný trénink, nezbytný pro udržování požadované úrovně práce se systémem.

GIS ve veřejné správě Formální vzdělávání v oblasti GIS/T

GIS ve veřejné správě Terciérní vzdělávání v oblasti GIS/T studijní plány různorodé a odrážejí různý základ a zaměření jednotlivých garantujících pracovišť; inovace výuky, náročnost vybavení; terminologie, učebnice; nízká nabídka kombinovaného a distančního studia (např. pro NMgr. pouze VŠB-TU Ostrava a ZČU v Plzni).

GIS ve veřejné správě Neformální vzdělávání Kurzy a školení – problémy: –nekontroluje se úroveň výstupních znalostí (vyjma certifikačních kurzů); –fenomén „placených“ kurzů; –akreditované vzdělávání u nás není aktivně vyžadováno a není konkurenční výhodou, formalismus; –jak zvýšit jejich kvalitu? Přednášky – informovanost Konference, semináře

GIS ve veřejné správě Informální učení Slabá úroveň sebevzdělávání v ČR (každý 5. člověk) Četba odborných periodik a odborných publikací Knihovny Popularizačně-vzdělávací aktivity Web Diskusní fóra, blogy – např. Konference katastru nemovitostí Profesní organizace Sociální sítě

GIS ve veřejné správě Národní kvalifikační rámec tercierního vzdělávání – Q ram Kvalifikace = prokázané a formálně potvrzené výstupů z učení. Součástí Národní soustavy kvalifikaci jsou tak všechny bakalářské, magisterské a doktorské studijní programy podle zákona o vysokých školách, jakož i akreditované vzdělávací programy vyšších odborných škol. 39 oblastí vzdělávání. Pro každou z nich je podle společné systematiky sestaven popis - Vědy o Zemi.

GIS ve veřejné správě Vědy o Zemi PÁTEŘNÍ OBORY Vědy o Zemi zahrnují široké spektrum oborů, z nichž k nejvýznamnějším patří geologie (zahrnující podobory tektonika, strukturní geologie, petrologie, stratigrafie, paleontologie, mineralogie, ložisková geologie), fyzická geografie, geomorfologie, pedologie, hydrogeologie a hydrologie, geofyzika, geochemie, environmentální geologie, inženýrská geologie a geodézie. Zcela chybí sociální geografie, kartografie, geoinformatika!! Důsledky – akreditace, získávání dotačních titulů, poptávka po absolventech, „přežití oboru“.

GIS ve veřejné správě Národní soustava povolání (NSP) prostřednictvím Sektorových rad monitoruje a eviduje požadavky na výkon jednotlivých povolání na trhu práce. Vzniká tak otevřená databáze povolání, která reálně odráží situaci na trhu práce. Společně s Národní soustavou kvalifikací (NSK) přinese důležité informace o kvalifikačních požadavcích, které se následně promítnou do všech úrovní vzdělávání.

GIS ve veřejné správě