„Uplatňování principů Leader na Vysočině“ 8. 6. 2015 Chocerady Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje do venkovských oblastí.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Představení MAS Zubří země, o. p. s.
Advertisements

Strategické plánování rozvoje územních celků a neziskové organizace Zuzana Guthová, Rosa - společnost pro ekologické informace a aktivity.
Program rozvoje venkova Opatření IV.1.1 Místní akční skupina Hanušovice
Spolupráce na venkově a další rozvoj metody LEADER v JMK výstupy setkání zástupců MAS JMK Milotice
Činnost Celostátní sítě pro venkov v České republice.
Aktuální stav opatření V.2 zřízení Celostátní sítě pro venkov Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje do venkovských oblastí.
Jak změnit obecní knihovnu v informační centrum obce Metodický návod výstup z projektu Knihovna – informační centrum obce.
P ROVÁZÁNÍ SOCIÁLNÍHO PODNIKÁNÍ S TVORBOU STRATEGICKÝCH A ROZVOJOVÝCH PLÁNŮ REGIONŮ.
Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje do venkovských oblastí Valné shromáždění Chotěvice, Zpráva o činnosti Sekretariátu.
Aktivita číslo 5 Návrh a zavedení systému centrální administrace a řízení projektů Zvýšení kvality řízení na Krajském úřadě Plzeňského kraje.
 SROP 3.3 = příprava na čerpání fin.zdrojů EU v programovém období – absorpční a administrativní kapacita Budování rozvojového partnerství za.
Projekt „Zvyšování projektové absorpční kapacity Jihomoravského kraje“ realizovaný v rámci opatření 3.3. Společného regionálního operačního programu Konference.
Evropská strategie zaměstnanosti a víceúrovňové vládnutí – sen nebo skutečnost? Milena Jabůrková, Ondřej Mátl a Gabriela Nováková Zpráva zpracována pro.
Projekt 3.3 „Partnerství pro budoucnost“. Úvodní informace o projektu Projekt byl úspěšně předložen Karlovarským krajem v rámci výzvy SROP, priority 3.
Management a rozvoj obcí
Projekty mobilit programu Leonardo da Vinci 2002 ___________________ PhDr. Helena Úlovcová
PŘI ZALOŽENÍ MAS MOST VYSOČINY, o.p.s.
Celostátní síť pro venkov. Obsah  Cíle, nástroje a zásady Sítě  Organizační zajištění Sítě  Tématické pracovní skupiny  Kontaktní místa Sítě  Informační.
CZ / /0329 Interní trenéři – klíč k úspěchu malé firmy AIVD ČR AMSP ČR Ondřej Palán, ,
0350 – Podpora nových vzdělávacích metod v systému vzdělávání ČMKOS Žadatel: ČMKOS Partner: AIVD Mgr. Dušan Martinek
Účel a cíle zřízení TPS z pohledu MZe Praha Ing. Pavel Sekáč, Ministerstvo zemědělství Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje.
Euro Net. Projekt Euro Net OP PCS SK-CZ 2007 – 2013 je spolufinancován z prostředků Evropského fondu pro regionální rozvoj (ERDF)
Program rozvoje venkova aktuální stav implementace
Luhačovské Zálesí, o.p.s. Prezentace společnosti.
MAS Nad Prahou Iva Cucová, starostka Baště
Základní informace o programu PS ESPON Území programu a rozpočet Programové území - 28 států EU + 4 partnerské státy - Švýcarsko, Norsko, Lichtenštejnsko.
Konference k projektům spolupráce 8. června 2015 Chocerady.
Program rozvoje venkova na období možnosti podpor pro obce Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje do venkovských oblastí.
Strategie komunitně vedeného místního rozvoje místní akční skupiny Prostějov venkov o.p.s Veřejné projednání Vranovice-Kelčice 4. března 2015.
Místní akční skupina Lanškrounsko, z.s. Nám. J. M. Marků Lanškroun
„MAS jako nástroj spolupráce obcí pro efektivní chod úřadů“ CZ.1.04/4.1.00/B
Strategie spolupráce obcí Společnost pro rozvoj Humpolecka, z. s. 2. Kulatý stůl v Humpolci
MAS JIŽNÍ HANÁ Místní Akční Skupina Jižní Haná. Projednání bodu 2 Zpráva o dosavadní činnosti MAS Jižní Haná.
Zdravé MAS = aktivní a vzdělaný venkov Ing. Marta Krejčíčková, MAS Rozkvět zahrady jižních Čech Ing. Václav Kolář, MAS Blanský les – Netolicko, o.p.s.
MAS Brdy – Vltava Komunitně vedený místní rozvoj.
Místní akční plán vzdělávání ORP Svitavy. Název projektu: Místní akční plán vzdělávání ORP Svitavy Reg. číslo: CZ /0.0/0.0/15_005/ Realizátor.
Program rozvoje venkova aktuální stav implementace Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje do venkovských oblastí.
JUDr. Olga Letáčková Aktuální stav a strategie pro období Roztoky u Prahy ROP Střední Čechy.
Analýza potřeb v území Pardubického kraje Pracovní tým k platformě Kariéra a celoživotní vzdělávání Podpora kompetencí k podnikavosti, iniciativě a kreativitě.
Místní akční plány vzdělávání a Přemyslovské střední Čechy o.p.s. Pracovní skupina MAP ORP Kladno
Místní akční plán rozvoje vzdělávání ORP Přeštice.
Integrovaný regionální operační program Mgr. Jan Veselský, Centrum pro regionální rozvoj České republiky Praha- Dotační možnosti a aktuální výzvy.
Projekt: „Aktualizace Střednědobého plánu rozvoje sociálních služeb na území ORP Veselí nad Moravou “ Bc. Gabriela Fellingerová 1. Veřejné setkání 1. října.
Ing. Sylva Sládečková, Magistrát města Ostravy, 11. dubna 2016.
Neziskový sektor jako partner. Národní úroveň Pracovní skupina „NNO a regionální rozvoj“ - otevřená platforma NNO na národní úrovni - téma: regionální.
Operační program Rozvoj venkova a multifunkční zemědělství Podopatření Rozvoj venkova (podopatření typu LEADER+) Ing. Lucie Lopatová.
Projekt Sdružení místních samospráv ČR „MAS jako nástroj spolupráce pro efektivní chod úřadů“
Zpracování žádosti na podporu sociálního podnikání do OPZ - příklad dobré praxe Vznik sociálního podniku Hustířanka služby s.r.o. Hradec Králové, 7.
Vyhlášené programy v roce 2016/2017
Podpora strategické práce ve veřejné správě
MAP – Místní akční plán ORP RK
Místní Akční Plán rozvoje vzdělávání
Místní akční plán vzdělávání MAP rozvoje vzdělávání na území Prahy 8
Místní plán inkluze + OP VVV
Společenská odpovědnost a školy
Řízení rizik podvodů pro období 2014–2020
Komunitní plánování Mirka Wildmannová.
Strategie komunitně vedeného místního rozvoje Jablunkovska
Systém podpory profesního rozvoje učitelů a ředitelů (SYPO) Celostátní seminář ředitelů středních průmyslových škol.
Setkání starostů – zakladatelů MAS Království – Jestřebí hory, o. p. s
Výbor pro audit ing. Bohuslav Poduška, CIA, CRMA
Liberecký kraj a nestátní neziskové organizace
Jednání PS Vzdělávání Mgr. Barbora Ledlová
Setkání starostů – zakladatelů MAS Království – Jestřebí hory, o. p. s
Centrum pro regionální rozvoj České republiky Územní odbor IROP pro Kraj Vysočina prezentace v rámci semináře „Dotační příležitosti pro obce na rok.
Datum konání: 5. února 2018 Místo konání: Velké Meziříčí, JUPITER club
Kariérové poradenství a podnikavost
V. Setkání se starosty obcí
monitorovacích indikátorů a kvality realizace SPL MAS
PS Vzdělávání NS MAS ČR – Pardubický kraj 2017
Transkript prezentace:

„Uplatňování principů Leader na Vysočině“ Chocerady Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje do venkovských oblastí

„Uplatňování principů Leader na Vysočině“  Projekt - „Uplatňování principů Leader na Vysočině“, opatření IV Realizace projektů spolupráce PRV ČR na období 2007 – 2013  Cíl projektu - Cílem projektu je posílení spolupráce MAS v území a vytvoření doporučující metodiky pro oblast uplatňování principů Leader na Vysočině Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje do venkovských oblastí

Seznam zapojených MAS Koordinační MASPartnerské MAS Havlíčkův kraj, o.p.s. MAS LEADER – Loucko, z.s. MAS Českomoravské pomezí, o.p.s. Podhorácko, o.p.s. MOST Vysočiny, o.p.s. Podhůří Železných hor, o.p.s. Společnost pro rozvoj Humpolecka, z.s. Via Rustica o.s. Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje do venkovských oblastí

Seznam zapojených MAS - mapka Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje do venkovských oblastí

Metoda Leader na Vysočině  V Kraji Vysočina pracuje metodou Leader 16 místních akčních skupin.  Z toho bylo podpořeno z opatření IV. 1.1 z Programu rozvoje venkova v programovém období 2007 – MAS; ostatní MAS nebyly v tomto období vybrány k podpoře.  Prostřednictvím MAS se u nás podařilo realizovat množství místních projektů. Důvod tvorby metodiky  S využitím zkušeností z období 2007 – 2013 zpracovaly MAS z regionu Kraje Vysočina metodiku týkající se uplatňování principů metody Leader a využití MAS jako platformy pro různé aktivity v oblasti regionálního rozvoje v území Kraje Vysočina. Našim cílem je posílit spolupráci místních akčních skupin mezi sebou a podpořit předávání správné praxe a postupů. Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje do venkovských oblastí

Tvorba metodiky  metodika byla zpracována koordinačním týmem složeným ze zástupců 8 zapojených MAS z Kraje Vysočina (z toho 5 obecně prospěšných společností a 3 zapsané spolky)  koordinační MAS byla zvolena MAS Havlíčkův kraj  každá MAS určila zástupce do vytvořené KPS, který odpovídal za komunikaci a spolupráci v rámci pracovní supiny a přípravu podkladů za svoji MAS  probíhala pravidelná setkávání KPS, elektronické připomínkování společného dokumentu, konzultace

 Pravidelná setkávání koordinační pracovní skupiny

 Společná práce na tvorbě metodiky

Metodika „Uplatňování principů Leader na Vysočině“ Obsah metodiky: 1.Úvod 2.Základní informace o metodice 3.Přehled zapojených MAS 4.Popis procesů 5.Slovníček pojmů 6.Seznam příloh Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje do venkovských oblastí

Popis procesů vzniku metodiky Popis tvorby metodiky - do přípravy zapojeno 8 MAS z Kraje Vysočina - vznik koordinační pracovní skupiny (zástupce každé MAS odpovídající za přípravu podkladů za svoji MAS) - pravidelná setkání KPS v regionu Vysočina (8 schůzek) - na základě brainstormingu stanoveno 8 tematických oblastí strukturovaný dotazník pro všechny MAS - každá MAS zpracovala podklady pro všechny oblasti – na základě svých zkušeností s metodou Leader - výstupy z jednání zápisy, prezenční listiny, fotodokumentace vytvoření doporučující metodiky a předávání správné praxe Účel metodiky - využitím zkušeností zapojených MAS zhodnotit realizaci strategií MAS v území - vytvořit doporučující metodiku pro uplatňování metody Leader v území a podpořit tak šíření povědomí o principech komunitně vedeného místního rozvoje Uživatelé metodiky - všichni aktéři v územní působnosti místních akčních skupin, kteří mají zájem rozvíjet metodu Leader ve svých regionech Zejména tyto cílové skupiny: veřejná správa, neziskové organizace, podnikatelé, fyzické osoby a další subjekty a osoby v regionu Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje do venkovských oblastí

8 tematických oblastí metodiky  Tvorba strategie  Procesy vyhlášení výzvy a výběru projektů  Realizace projektů  Orgány MAS  Směrnice  Etický kodex  Činnost pracovních skupin  Platforma MAS Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje do venkovských oblastí

1. Tvorba strategie Plusy, přínosy - propagace principů Leader a ověření jejich funkčnosti v praxi - zmapování potřeb regionu - aktivizace veřejnosti - propagace činnosti MAS - vytvoření komunikačních kanálů v území - získání nových kontaktů - navázání dobrých vztahů se zástupci místních samospráv a získání jejich podpory Mínusy, hrozby - nadměrné využití externích firem jako zpracovatelů strategie - nízký zájem podnikatelské sféry - časová náročnost Doporučení - zpracovat strategii vlastními silami (pracovní skupiny, aktéři území, pracovníci MAS) s metodickou podporou externí odborné firmy. - ověření kompetence externí firmy pro zpracování strategie - vytvářet pozitivní vztah zástupců místních samospráv k činnosti MAS - zapojit školy vhodným způsobem (dotazníky, soutěže) - využívat metod místní Agendy 21 (MA21) - sledovat soulad s rozvojovými dokumenty obcí, mikroregionů, kraje, České republiky a Evropské unie Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje do venkovských oblastí

2. Proces vyhlášení výzvy a výběr projektů Plusy, přínosy - zjednodušení administrace pro žadatele - znalost místních podmínek a potřeb regionu ze strany hodnotitelů - propagace MAS a metody Leader - cílenější výběr projektů s ohledem na potřeby regionu Mínusy, hrozby - přílišný rozsah kritérií nad rámec stanovený vyhlašovatelem, subjektivní posouzení projektu hodnotitelem Doporučení Mít stručné metodiky, směrnice, preferenční kritéria, výzvu atd. tedy všechny dokumenty pro žadatele max. na 2 A4, doporučený rozsah cca 6 stran - udělat vzor vyplněné žádosti pro žadatele - pořádat školení pro žadatele - pro vybrané MAS nedělat žádná omezující kritéria ve fichích (snižování max. dotace, přidávání nepovinných příloh, omezovat způsobilé výdaje atd.) nechat volnost na žadateli podle pravidel PRV nebo jiné platební agentury - uspořádat seminář pro hodnotitele před hodnocení výzvy - pevně nastavená stupnice bodového hodnocení Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje do venkovských oblastí

3. Realizace projektů Plusy, přínosy - zvýšení prostředků pro rozvoj území - rozšiřování povědomí o možnostech využití MAS jako zprostředkovatele finančních prostředků a z toho plynoucích praktických přínosů pro občany regionu - vytvoření přátelského prostředí pomocí metody Leader i pro žadatele bez zkušeností s realizací projektů s podporou veřejných a evropských peněz Mínusy, hrozby - přílišná nekritická sebedůvěra některých žadatelů bez odpovídajících zkušeností - zapomětlivost sledovat udržitelnost podmínek projektů - odtrženost nadřízeného orgánu od praxe Doporučení - fyzická kontrola na místě realizace projektů - stálý kontakt se žadatelem - důsledné dodržování kontrolních mechanismů - po realizaci projektu působit na žadatele směrem ke sledování podmínek udržitelnosti projektů Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje do venkovských oblastí

4. Orgány MAS Plusy, přínosy - umožní plynulé nastavení chodu organizace - zapojení členů/partnerů do chodu MAS Mínusy, hrozby - absence členů orgánu na jednáních MAS, usnášeníschopnost orgánů - pasivní přístup členů/partnerů MAS Doporučení - základ úspěchu je mít v pořádku hospodaření organizace a správně nastavený kontrolní mechanismus - zapojení místních „leaderů“ do činnosti MAS - do orgánů MAS zapojit všechny cílové skupiny z území - realizovat principy projektového time managementu (nastavení osobních cílů a důsledné dodržování)) Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje do venkovských oblastí

5. Směrnice Plusy, přínosy - připravené dokumenty mohou sloužit k dobré a rychlé orientaci v různorodé problematice fungování MAS (jako organizace) - směrnice jasně upravují administrativní a řídící postupy organizace Mínusy, hrozby - průběžná kontrola s konkrétními zákony a jejich novelami, hledání změn a aktualizace - zbytečná byrokratická zátěž pro MAS - „dobře napsaná směrnice neexistuje“ Doporučení - MAS by měla mít směrnice v následujících oblastech: Směrnice na účetnictví - (Směrnice pro oběh účetních dokladů, Směrnice na odpisový plán, Směrnice Zásad pro účtování nákladů a výnosů, dohadných účtů, tvorbu opravných položek a pro přepočet valut a deviz na českou měnu, Směrnice provádění inventarizace majetku a závazků, Směrnice pro limit pokladní hotovosti, účtový rozvrh, účetní závěrka a otevírání účetních knih, účtování majetku, časové rozlišení, cestovní náhrady), Pracovní řád, Spisový a archivační řád, Bezpečnost práce na pracovišti, Etický kodex, Směrnice/postup na výběr projektů ve výzvách, Směrnice/postup k monitoringu a evaluaci projektů Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje do venkovských oblastí

6. Etický kodex Plusy, přínosy - může zamezit střetu zájmů. - budování a posilování důvěry v území - budování kvalitních vztahů na daném území Mínusy, hrozby - porušování pravidel kodexu - pravidla etického kodexu jsou v rozporu s vnitřními předpisy a se zákonem Doporučení - jednoznačně doporučena MASkám implementace etického kodexu, a to ideálně tak, aby principy metody Leader byly uplatňovány na venkově co nejefektivněji a v souladu s etikou a mravními principy, které jsou v naší společnosti považovány za obvyklé. Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje do venkovských oblastí

7. Činnost pracovních skupin Plusy, přínosy - vytvořená pracovní skupina naplňuje předpoklady pro další fungování v programovém období 2014+, což je dobrým základem pro schopnost aktivní práce a úspěšnost realizování cílů - možnost rychlého získání vhledu do dané oblasti a problému, flexibilita v případě aktivního přístupu členů skupiny - využití potenciálu lidí, kteří se v dané oblasti aktivně pohybují -spolupráce a pomoc při definování hlavních priorit v oblasti rozvoje Mínusy, hrozby - časová náročnost schůzek pracovního týmu zejména pro zemědělce a podnikatele, pro lidi pracujících na směny Doporučení - v praxi se osvědčil pracovní tým složený ze zástupců různých sektorů a skupin a z území - je přínosné, pokud jsou v týmu zastoupeni představitelé obcí, místních spolků, podnikatelé, zemědělci, místní aktivisté, ženy, mladí do 30 let - dobrá práce týmu závisí i na chování MAS vůči týmu Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje do venkovských oblastí

8. Platforma MAS 8.1. MAS jako komunikační kanál Plusy, přínosy - MAS poskytuje komplexní a relevantní informace Mínusy, hrozby - přehlcení informacemi, informační šum, nutnost výběru informací Doporučení - fungování na principu zdravého selského rozumu - zapojit obce do aktivního přenosu informací - předávání informací mezi MAS (výměna zkušeností) Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje do venkovských oblastí

8. Platforma MAS 8.2. Zdroje dat Plusy, přínosy - aktuálnost dat z různých zdrojů - pomoc s rychlou orientací v konkrétní oblasti - dostupnost dat pro cílové skupiny Mínusy, hrozby - nerelevantnost, zastarání a neaktuálnost informací - informační šum - nutnost orientace v informacích Doporučení - používání ověřitelných a dohledatelných informací Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje do venkovských oblastí

8. Platforma MAS 8.3. Výměna zkušeností Plusy, přínosy - inspirace pro další činnost - propagace regionu - propagace metody Leader Mínusy, hrozby - nedostatek finančních prostředků Doporučení - vzájemné předávání informací v oblasti chodu MAS, realizovaných projektů, změnách v legislativě, školení cílových skupin a inspirace pro další činnost Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje do venkovských oblastí

8. Platforma MAS 8.4. Spolupráce, síťování a koordinace v regionu Plusy, přínosy - proškolení místních koordinátorů - dobré vztahy mezi organizacemi v regionu - propagace regionu - spolupráce a informovanost mezi aktéry uvnitř regionu - získávání informací z NS MAS, CSV aj. - získávání databáze jednotlivých cílových skupin - pomoc s vytvářením a udržováním tradic v regionu Mínusy, hrozby - nedostatečná informovanost - duplicita záměru v podobném časovém úseku Doporučení - koordinace činností v regionu (společenské, kulturní akce) - společné tematické aktivity a akce - pořádání putovních akcí pro region (poznání) - využívání pořadatelských zkušeností Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje do venkovských oblastí

Shrnutí  metodika byla zpracována koordinačním týmem složeným ze zástupců 8 zapojených MAS z Kraje Vysočina (z toho 5 obecně prospěšných společností a 3 zapsané spolky)  praktické zkušenosti s přerozdělováním finančních prostředků do svého území metodou Leader v období 2007 – 2013 mají 4 MAS (Havlíčkův kraj, o.p.s., Podhorácko, o.p.s., Podhůří Železných hor, o.p.s., Via Rustica o.s.), ostatní zapojené MAS využily své zkušenosti z projektu Osvojování schopností a projektů spolupráce  koordinační MAS byla zvolena MAS Havlíčkův kraj  každá MAS určila zástupce do vytvořené KPS, který odpovídal za komunikaci a spolupráci v rámci pracovní supiny a přípravu podkladů za svoji MAS  setkávání KPS probíhala v regionu Kraje Vysočina, hostitelskou MAS byla vždy jedna ze zapojených MAS - z jednání byl vytvořen zápis  na základě brainstormingu bylo určeno 8 základních oblastí pro tvorbu metodiky, na jejichž podkladě byl připraven strukturovaný dotazník pro všechny zapojené MAS  každá MAS zpracovala podklady pro řešené oblasti; metodika byla zpracována na základě vyhodnocení procesů a zkušeností z uplatňování principů metody Leader všech MAS Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje do venkovských oblastí

Děkuji za pozornost Jaroslava Hájková zástupce koordinační MAS , Chocerady Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje do venkovských oblastí