ZEMĚDĚLSKÉ DOTACE OD VSTUPU DO EU PO SOUČASNOST. Platební agentura SZIF zprostředkovává finanční podporu z EU a národních zdrojů. Jedná se o následující.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
OP Rybářství 2007 – 2013 Plná elektronizace příjmu Žádostí o dotace z OP Rybářství a koncept administrace v novém programovacím období Ing.
Advertisements

Chmelařský kongres Praha 2008
Operační program Rozvoj venkova a multifunkční zemědělství Ministerstvo zemědělství Odbor Řídící orgán OP.
Evropský sociální fond v kontextu politiky soudržnosti Ing. Světlana Navarová, vedoucí oddělení řízení a implementace JPD 3, MPSV.
Podpora v rámci Programu rozvoje venkova v období
Program INOVACE Projekty na ochranu práv průmyslového vlastnictví
Vymezení Fiche Podpora podnikání v oblasti cestovního ruchu.
Administrace v novém programovém období 2014 – 2020
OP Rybářství 2007 – 2013 Novinky v administraci Žádostí o dotaci OP Rybářství Ing. Antonín Vavrečka Oddělení metodiky OP Rybářství Ing. Antonín Vavrečka.
Celostátní síť pro venkov. Obsah  Cíle, nástroje a zásady Sítě  Organizační zajištění Sítě  Tématické pracovní skupiny  Kontaktní místa Sítě  Informační.
6. Leader EU – průběh realizace projektů Valné shromáždění Chotěvice,
Co nám přinesl LEADER (14) Bilance naplňování SPL Opatření IV.1.2. Lada Nevečeřalová
Administrativa a financování projektů v Programu rozvoje venkova
OP Rybářství 2007 – 2013 Portál farmáře jako nový nástroj v komunikaci mezi žadateli a SZIF v rámci OP Rybářství. Ing. Antonín Vavrečka Oddělení metodiky.
Bilance prvního roku ve vládě a plány na nejbližší období Marian Jurečka Praha, ministr zemědělství.
Jednotný programový dokument pro Cíl 3 hl. m. Praha Magistrát hl. m. Prahy, odbor zahraničních vztahů a fondů EU, oddělení.
Výsledky podpory podnikatelského prostředí v programech OPPI/OPPP Ing. Petr Porák Ministerstvo průmyslu a obchodu.
VÝROČNÍ KONFERENCE,,Operační program Rybářství příležitost pro produkční rybáře“
RPS/CSF Průběh realizace RPS Česká republika 2004>2006 Rámec podpory Společenství Ministerstvo pro Místní rozvoj ČR Odbor evropských fondů.
Operační program Rozvoj venkova a multifunkční zemědělství Ing. Zuzana Nováková Odbor Řídící orgán OP Ministerstvo zemědělství ČR.
TISKOVÁ KONFERENCE TISKOVÁ KONFERENCE Čerpání z programů Evropského sociálního fondu v roce 2007 Praha, RNDr. Petr Nečas.
Program rozvoje venkova a problematika DPH Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje do venkovských oblastí.
Program rozvoje venkova aktuální stav implementace
Upřednostňujete vlastní podnikání? Ing. Petr Mareš Trh pracovních příležitostí 2011 pro studenty AF Mendelu v Brně 20. dubna 2011.
Operační program Rozvoj venkova a multifunkční zemědělství
Individuální projekt „Podpora sociálních služeb v Jihočeském kraji II“ Závěrečné setkání k realizaci projektu Lenka Sládková, Jana Moravcová
Společný regionální operační program Informace o realizaci programu SROP.
Jana Hadravová Informace o realizaci globálních grantů Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost v Kraji Vysočina Jana Hadravová Oddělení.
Operační program Průmysl a podnikání 2004 – 2006 Výsledky, hodnocení a dopady pro nové programovací období 2007– června 2009 Praha.
K O N F E R E N C E Ministerstva průmyslu a obchodu ČR 14. června 2007 Michnův palác, Praha OPERAČNÍ PROGRAM PODNIKÁNÍ A INOVACE Investice do Vaší budoucnosti.
ministryně pro místní rozvoj
Operační program Podnikání a inovace.  proplacená podpora: 17,2 mld. Kč  Dotace: 10 mld. Kč  Úvěry a záruky: 6 mld. Kč  Technická asistence: 1,2 mld.
Evropské fondy Mgr. Kateřina Neveselá
Případová studie – analýza úspěšně realizovaného projektu z OP Zemědělství Bc. Lukáš Tymel Řídící orgán OP Zemědělství a OP Rybářství.
ROP Jihozápad v územním členění Přednášející: Karel Hron.
zelená linka: Dočerpání OPŽP & představení nového OPŽP Seminář OPŽP pro potenciální žadatele.
VYHLÁŠENÍ 1. VÝZVY POPRVÉ V ČESKÉ REPUBLICE Regionální operační program regionu soudržnosti Střední Morava 2007 – 2013 Tisková konference – Zlín
Program rozvoje venkova aktuální stav implementace Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje do venkovských oblastí.
JUDr. Olga Letáčková Aktuální stav a strategie pro období Roztoky u Prahy ROP Střední Čechy.
Integrovaný regionální operační program Mgr. Jan Veselský, Centrum pro regionální rozvoj České republiky Praha- Dotační možnosti a aktuální výzvy.
Program rozvoje venkova ČR 2007 – 2013 Osa II Ing. Ivan Landa, CSc
Program rozvoje venkova Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje do venkovských oblastí.
Výzvy v rámci IROP Centrum pro regionální rozvoj České republiky Ing. Markéta Kupcová,
Program rozvoje venkova Administrace Žádosti o dotaci 1. kolo příjmu žádostí
Integrovaný regionální operační program – obecný úvod, hodnocení Pardubice Ing. Markéta Kupcová Centrum pro regionální rozvoj České republiky.
Program rozvoje venkova Postup administrace Žádosti o dotaci 1. kolo příjmu žádostí Ing. Ondřej Vodhánil, Odbor projektových opatření rozvoje.
Dotační politika Bělá Ing. Ladislav Bittner. Ing
Jak získat peníze na zahájení podnikání na venkově ?
3. kolo Programu rozvoje venkova 2014 – 2020
Svítání na lepší časy. Odrazilo se naše zemědělství ode dna?
Svítání na lepší časy. Odrazilo se naše zemědělství ode dna?
Program rozvoje venkova
Programové dotace Olomouckého kraje 2018
Vyhlášení 3. výzvy předkladatelům grantových projektů k předkládání projektových žádostí o finanční podporu z Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost,
Vliv společné zemědělské politiky na finanční situaci v odvětví
SCLLD MAS HORNÍ POMORAVÍ
SCLLD MAS MOST VYSOČINY
SCLLD MAS HORNÍ POMORAVÍ
Aktuality ve vyjednávání v Bruselu k SZP 2020+
Seminář k výzvě č. 1 MAS Lanškrounsko z PRV 17. 7
Stav výzev IROP, OPZ a PRV
Centrum pro regionální rozvoj České republiky Územní odbor IROP pro Kraj Vysočina prezentace v rámci semináře „Dotační příležitosti pro obce na rok.
SCLLD MAS MOST VYSOČINY
Za rovné podmínky pro české zemědělce
Výzva č. 7 PRV MAS Česká Kanada o.p.s.
Výzva č. 5 PRV MAS Česká Kanada o.p.s.
SCLLD MAS MOST VYSOČINY
Výzva č. 7 PRV MAS Česká Kanada o.p.s.
Výzva č. 7 PRV MAS Česká Kanada o.p.s.
Výzva č. 3 PRV MAS Česká Kanada o.p.s.
Transkript prezentace:

ZEMĚDĚLSKÉ DOTACE OD VSTUPU DO EU PO SOUČASNOST

Platební agentura SZIF zprostředkovává finanční podporu z EU a národních zdrojů. Jedná se o následující režimy podpor:  Přímé platby (PP)  Program rozvoje venkova (PRV) /  Společná organizace trhu (SOT)  rostlinné komodity  živočišné komodity  zahraniční obchod  OP Rybářství (OPR) /  Národní dotace  Značky kvalitních potravin KLASA a Regionální potravina Režimy podpor administrované SZIF

Výplaty SZIF Od roku 2004 proplatil SZIF žadatelům o dotaci 363 miliard Kč, z toho :  219 miliard Kč na přímé platby  131 miliard Kč na rozvoj venkova  PRV 2007 – 2015 = 97 mld. Kč  předvstupní program SAPARD = 2,4 mld. Kč  OP Rozvoj venkova a multifunkční zemědělství (RVMZ) = 5,8 mld. Kč  Horizontální plán rozvoje venkova (HRDP) = 25,6 mld. Kč  13 miliard Kč na Společnou organizaci trhu (SOT)

Celkový přehled výplat podpor za období

Výplaty dotací v jednotlivých letech 2004 – 2015 v mil. Kč

Přehled výplat finančních titulů SZP v letech v mil.

Alokace na přímé platby v jednotlivých letech v mld. Kč

SZP z pohledu SZIF v číslech  mld. Kč = rozpočet SZIF / rok  3,5 - 4,5 % = náklady na 1Eur dotace  200 tis. = počet admin. položek (žádosti, kvóty, záruky atd. )/ rok  12,5 tis. = kontrol na místě/ rok  40 tis. = počet subjektů, resp. JI (pozn.: svazy např. včelaři)/ rok  179 produktů = počet všech dotací a jiných administrovaných režimů  = počet zaměstnanců  842 = počet norem  8 / 21 = počet externích kontrolních subjektů / počet kontrol provedených v SZIF v roce 2015

Jednotná žádost – počty žadatelů v jednotlivých letech

Srovnání počtu dotačních titulů Počet dotačních titulů / podpor, o které mohou čeští zemědělci, lesníci a potravináři žádat, narůstá, podpory se více strukturují. Zatímco v roce 2004 bylo 97 podpor, v roce 2015 už 179. Počty dotačních titulů v době vstupu ČR do EU a dnes: SOT PP 1 21 PRV neprojekty12 77 PRV projekty17 31

 SZIF provádí kontroly oprávněnosti jednotlivých nároků a přidělených finančních prostředků. Do kontrolního systému řadíme administrativní kontroly a kontroly na místě. Administrativní kontroly jsou prováděny u 100 % žádostí, u kontrol na místě se celková míra kontrol liší dle jednotlivých oblastí (1 – 100 % podaných žádostí)  SZIF zajišťuje systém kontrol v oblasti podpor na plochu v rámci IACS (integrovaný administrativní a kontrolní systém), v oblasti SOT (společná organizace trhu), projektových opatření v rámci PRV (programu rozvoje venkova) a operačních programů.  Kontroly na místě v rámci IACS jsou prováděny dálkovým průzkumem Země (na základě satelitních snímků, leteckých fotografií) nebo fyzickou kontrolou na místě.  SZIF používá měřické přístroje GNSS, validované Evropskou komisí (JRC – Joint Research Centre, společné výzkumné středisko), které s přesností na desítky centimetrů určí hranice obhospodařovaných pozemků.  Část kontrol se deleguje, a to zejména v souvislosti se zvířaty (prostřednictvím ČPI), s půdou a rostlinami (ÚKZÚZ) a s lesy (ÚHÚL). Kontrolní činnost SZIF

Kontrolní činnost SZIF v jednotlivých letech

Počet kontrol v roce 2015 v rámci jednotlivých režimů

Portál farmáře - hlavní komunikační nástroj IS SZIF Portál farmáře je hlavním nástrojem IS SZIF, do kterého se mohou žadatelé přihlašovat pro zpracování svých žádostí o dotaci. Portál farmáře umožňuje:  elektronické podání žádostí o dotaci; možnost vygenerování předtisku pro Jednotnou žádost a žádost Agroenvironmentálního opatření (AEO) nebo předvyplněnou žádost PRV  přístup k individuálním informacím o žádostech a jejich změnu  kompletní přehled podaných žádostí a sledování jejich stavu včetně možnosti zobrazení výpisu komunikace se SZIF V roce 2015 bylo přes Portál farmáře podáno 53,5 tisíc žádostí o dotaci.

Struktura SZIF V současné době SZIF tvoří:  centrální pracoviště v Praze  7 regionálních odborů  65 oddělení příjmu žádostí a LPIS (bývalé Agentury pro zemědělství a venkov)

Aktuality a novinky v Jednotné žádosti  Harmonogram administrace JŽ 2015   Upřesněn 13. ledna TZ  Návaznost administrace PP/vzdání se odvolání  Jednotná žádost 2016  Příjem od ½ dubna do 15.května 2016  Informace pro žadatele – SZP 2016 /  Semináře k Jednotné žádosti 2016 /  cca 70 seminářů po celé ČR  Představení nových informací k opatřením JŽ a změn oproti předcházejícím roků

Aktuality a novinky u SOT, OPR a ND  PRV  1. kolo - probíhá administrace žádostí, podepisování dohod od června 2016  2. kolo – příjem žádostí 3. – 16. května 2016  3. kolo bude spuštěno v říjnu 2016 (stejná opatření jako pro 1. kolo)  Leader – příjem žádostí od 1. září 2016  SOT  Mimořádná opatření pro prasnice a dojnice – vydávání rozhodnutí od  Propagace zemědělských produktů – probíhá podávání žádostí (končí )  OPR  Spuštění 3. a 4. výzvy od 3. – – k dispozici budou nová opatření (diverzifikace akvakultury a podpora nových chovatelů)  5. a 6. výzva budou spuštěny v říjnu/listopadu 2016  Novinkou je podávání žádostí o platbě a předkládání výběrového/zadávacího řízení přes Portál Farmáře  ND  Nově otevřeno 5 dotačních programů

Děkuji za pozornost SZIF Ve Smečkách , Praha 1