Jindřich Fínek FN a LF UK Plzeň Nové technologie pohled lékaře a pacienta.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Průzkum v azylových domech
Advertisements

Generická preskripce a substituce Pozitivní listy
Novela zákona o veřejném zdravotním pojištění: iluze a skutečnost 23. září 2008.
Jolana Těšinová Litomyšl 17. července 2012
Koncepce zdravotní péče o bezdomovce
PRÁVA ČLOVĚKA PŘEVZATÉHO DO ZDRAVOTNICKÉHO ZAŘÍZENÍ BEZ JEHO SOUHLASU © Vladimír Plecitý, 2012.
Finanční situace systému veřejného zdravotního pojištění a úhrady zdravotní péče v roce 2009 Praha, 20. listopadu 2008.
Novinky ve zdravotnickém právu?
Je zdravotnictví veřejný statek? Zdravotnické statky nesplňují základní charakteristiky pro veřejný statek – nejsou nevylučitelné ze spotřeby a nejsou.
VEŘEJNÁ PODPORA CO LZE A CO NELZE hledání optimálních možností financování zdravotnictví Praha, 24. dubna 2008.
O právech pacientů a také o právech pojištěnců
Role MZ ČR v souvislosti s veřejnou podporou – financování investic ve zdravotnictví
Rozhodčí soud pro zdravotnictví Externí přezkum nároků z veřejného zdravotního pojištění JUDr. Ondřej Dostál, Ph.D., LL.M. České zdravotnické fórum Centrum.
Krize ve zdravotnictví pohled právníka JUDr. Jan Mach advokát lékařů a poskytovatelů ZS ředitel právní kanceláře ČLK.
O právech pacientů a také o právech pojištěnců
Leoš Heger, květen 2011 Reformní kroky MZ ČR. Vývoj příjmů a nákladů systému mld. Kč.
Právní předpisy ve zdravotnictví
ČZF 2008 – Řízená péče Právní komentáře
Právní hledisko dětské paliativní péče
Role nelékařů v českém zdravotnictví
Doporučené postupy nebo standardy – aspekty právní
Reforma zdravotnictví ČSSD Zdravotnický systém potřebuje postupné úpravy a změny, tedy evoluční způsob reformy. Pravicové strany se v posledních letech.
Nový zákon o zdravotnických prostředcích Ing. Petr Nosek náměstek pro zdravotní pojištění 22. března 2013, Praha.
Tomáš Julínek Reforma zdravotnictví. Základní charakteristiky ideových pohledů na zdravotnictví - duben 2001  Zvýraznění role občana  Zdravotnická zařízení.
Proč potřebujeme nákupčí zdravotní péče MUDr. Pavel Hroboň, M.S.
Registrace poskytovatelů sociálních služeb Odbor sociální péče a zdravotnictví MHMP.
Role ceny zdravotní péče – ekonomický pohled PhDr. Lucie Antošová Všeobecná zdravotní pojišťovna ČR.
Reforma českého zdravotnictví poznámky a připomínky
PACIENTOVO POJETÍ NEMOCI
Biologická léčba v centRech se Zvláštní smlouvou MUDr
Řízení zdravotnictví z pohledu kraje – zdravotnické právo
„Požadavky na jakost a hodnocení jakosti zdravotnických informačních systémů“ Praha Možné přístupy k analýze hospodaření bývalých okresních nemocnic.
1 Rozhodování o vysokých školách MVD023K Rozhodovací procesy na úrovni vysokých škol.
PÉČE SOUDU O NEZLETILÉ VE VĚCECH ZDRAVOTNÍ PÉČE © Anna Hořínová, 2012.
současná medicína vyžaduje dokonalé technické zázemí,
Kvalita v českém zdravotnictví
Hodnocení kvality a bezpečí zdravotních služeb
Standardy výdeje léčivého přípravku a výkony lékárenské péče Mgr.Michal Hojný Vedoucí lékárník ÚL IKEM Praha Viceprezident ČLnK.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Paragraf Fišerové – dopady na pacienty, pojišťovny a poskytovatele zdravotní péče.
1 ČESKÝ SVAZ ZAMĚSTNAVATELŮ V ENERGETICE NEOPRÁVNĚNÝ ODBĚR ELEKTŘINY V ČR Vít KLEIN, Ph.D.
Finanční situace systému veřejného zdravotního pojištění a úhrady zdravotní péče v roce 2008 Ministerstvo zdravotnictví Praha,
Regulace v systému veřejného zdravotního pojištění v ohrožení? JUDr. Petr Šustek, Ph.D. Centrum zdravotnického práva, Právnická fakulta UK v Praze Šustek.
Reklama, léčiva, informace očima pojištěnce JUDr. Ondřej Dostál, Ph.D., LL.M. Platforma zdravotních pojištěnců ČR, o.s.
Zdravotnické reformní zákony Mgr. Martin Plíšek náměstek ministra zdravotnictví.
Ošetřovatelská péče v pobytových zařízeních sociálních služeb MUDr. Tom Philipp, Ph.D., MBA náměstek pro zdravotní pojištění.
Nezbytnost integrace psychosomatiky do současné medicíny? Očima pacienta. Mgr. Michala Filipová Platforma zdravotních pojištěnců ČR, o.s. Občanské sdružení.
STABILIZACE A REFORMA ČESKÉHO ZDRAVOTNICTVÍ Priority ministra zdravotnictví Tomáše Julínka pro funkční období Praha,
Jak podat odborníkovi informace Nipl, Žák, Slavíček, Jaroš & spol.
Mgr. Petr Hanuš KOORDINÁTOR ODBORNÝCH SEKCÍ ASOCIACE POSKYTOVATELŮ SOCIÁLNÍCH SLUŽEB ČR ŘEDITEL SEKCE SOCIÁLNÍCH SLUŽEB UNIE ZAMĚSTNAVATELSKÝCH SVAZŮ ČR.
© 2012 STÁTNÍ ÚSTAV PRO KONTROLU LÉČIV.
Cesta ke zvýšení kvality a bezpečnosti zdravotnického zařízení
Rozvoj inovací v kontextu finančních možností českého zdravotnictví
REFORMA ČESKÉHO ZDRAVOTNICTVÍ
ABECEDA MEDICÍNSKÉHO PRÁVA
Ing. Jaromír Gajdáček, Ph.D., MBA
Standardizace odborné zdravotní péče
Ošetřovatelství v primární péči
REALITA HEMATOLOGICKÝCH NÁDORŮ A DALŠÍCH ONEMOCNĚNÍ KRVE V ČR Doc. MUDr. Jaroslav Čermák, CSc. Ústav hematologie a krevní transfuze, Praha.
Povinnosti a práva zdravotnických pracovníků
Sociální politika EU Dávky v nemoci.
Právní pohled: marginální skupiny pacientů ve zdravotnictví
Přeshraniční poskytování zdravotní péče
Máme se bát biosimilars?
Úhrady zdravotní péče v sociálních zařízeních
© STÁTNÍ ÚSTAV PRO KONTROLU LÉČIV
Finanční situace systému veřejného zdravotního pojištění a úhrady zdravotní péče v roce 2009 Praha, 20. listopadu 2008.
Mgr. Jan Zapletal – vedoucí oddělení správy zdravotních pojišťoven MZ
Ing. Ladislav Friedrich, CSc.
Lékařská fakulta MU v Brně Katedra porodní asistence a zdravotnických záchranářů základní legislativa pa.
Transkript prezentace:

Jindřich Fínek FN a LF UK Plzeň Nové technologie pohled lékaře a pacienta

Úkol  Postup „Lege artis“ vs. ekonomické pobídky a mantinely  Limity nákladné péče (dané preskripčními omezeními, revizemi plátců apod.) – jaký dopad a řešení z hlediska lékaře?  Pohled pacienta  Platby za nové technologie  Platby za péči, která není v ČR hrazená – „cestuji za péčí“

Vývoj jde nezadržitelně kupředu

Nová definice lege artis Pacient má podle § 28 odst. 2 zákona právo na poskytování zdravotních služeb na náležité odborné úrovni. Toto ustanovení je třeba vykládat za pomoci ust. § 4 odst. 5 zákona, vymezující náležitou odbornou úroveň jako poskytování zdravotních služeb podle pravidel vědy a uznávaných medicínských postupů, při respektování individuality pacienta, s ohledem na konkrétní podmínky a objektivní možnosti.

Dovětek ?!  Za problematické lze označit užití regulativního dovětku- s ohledem na konkrétní podmínky a objektivní možnosti  …že s účinností nového zákona bude možno poskytovat zdravotní služby na nedostatečné úrovni. Ať už z důvodu nedostatečného vybavení zdravotnického zařízení, nebo jeho špatné finanční či personální situace.  Nelze však opomíjet první část definice náležité odborné úrovně, s již ustáleným obsahem.

Řešení Není – li zdravotnické zařízení, s ohledem na konkrétní podmínky a objektivní možnosti, schopno poskytnout pacientovi potřebnou specializovanou péči, bude takový pacient přesunut do jiného zdravotnického zařízení, jež bude schopno potřebou péči zajistit

ÚS vysvětluje  Jakékoliv přiznané nároky jsou … vázány na rámec zdravotního pojištění a s tím spojený limitující faktor, kterým je omezený objem finančních zdrojů na úhradu zdravotní péče…  Zákonný požadavek garance z celosvětového hlediska nejlepší úrovně poskytování zdravotní péče by proto místo skutečného zvýšení jeho standardu vedl s největší pravděpodobností k tomu, že by se tato úroveň stala v převážném množství případů nedosažitelnou a s ohledem na své náklady by přístup jednotlivce k zdravotní péči naopak fakticky omezovala.“

Limitované prostředky  Extenzivním výkladem bychom dospěli k situaci, kde by pacient měl právo vyžadovat i takové medicínské postupy, které v podmínkách našeho zdravotnictví zatím nejsou aktuálně možné, např. z důvodu financování.  Ústavní soud, který konstatoval, že systém veřejného pojištění je limitován objemem finančních prostředků na úhradu zdravotní péče, získaným z vybraného pojistného.  Nález Ústavního soudu sp. zn. Pl. ÚS. 35/95.

Zákon netrvá, pacient trvá  zákon o zdravotních službách (oproti předchozí právní úpravě) netrvá na co nejlepší možné léčbě pacienta, tedy na tom, aby byl léčen v souladu s nejvyšším stupněm vědeckého poznání

Limity nákladné péče Objem prostředků dle návrhu Úhradové vyhlášky na rok 2016 zůstává stejný SÚKL – podmínky úkrady, nikoliv preskripční ( indikační) omezení Lékař - nese riziko indikace i zodpovědnost Revize plátce - proč nepřiznat úhradu při úspěchu Náprava je rozhodnutí politické, nikoliv medicínské

Platby za nové technologie  Je třeba platit za nové technologie ?  Ne pouze za měřitelné výsledky nových technologií ?  Cílem nemůže nikdy být robotická operace ( ozáření protonovým svazkem), ale vyléčený nemocný

Produkty 20-tých let radioactive bathsaltsradioactive cigarsradioactive butter radioactive razor blades radioactive condoms radioactive soapradioactive washing agent

Pohled pacienta Stát je dojná kráva

Pohled lékaře Neumí a nechce přiznat porážku, zkouší, co by „mohlo zabrat“, mnohdy bez reálné šance pomoci nemocnému Kombinace pohledu lékaře a pacienta je fatální pro každý systém

Standardy Dle Úmluvy o lidských právech a biomedicíně: jakýkoliv zákrok v oblasti péče o zdraví, včetně vědeckého výzkumu, je nutno provádět v souladu s příslušnými profesními povinnostmi a standardy“.

Právní názor ČLK J. Mach uvádí, že „přidrží-li se … lékař či jiný zdravotník, kteréhokoli z uznávaných medicínských postupů, postupuje lege artis, bez ohledu na jakékoli standardy či jiná doporučení. Není a nemůže být vázaný jediným určeným postupem pro každou situaci.“ není nezbytné, aby v otázce vhodností existoval v celé odborné veřejnosti konsensus.

Platby za péči, která není v ČR hrazená  Je v ČR nedostupná ?  Není-li dostupná, měla by to být péče, která povede k významnému zlepšení – vyléčení, operace

Závěr Ti chytřejší z lékařů jsou již dávno právníky

Děkuji za pozornost