Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Evropský sociální fond Gymnázium, Praha 10, Voděradská 2 Projekt OBZORY Listina základních práv a svobod.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
LIDSKÁ PRÁVA V SOUKROMÉM A VE VEŘEJNÉM ŽIVOTĚ
Advertisements

Občanská nauka Listina základních práv a svobod ČR ; VY_32_INOVACE_D2_09 Interaktivní výklad: Listina základních práv a svobod ČR 2.A.; Mgr.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
JUDr. Martina Burachovičová
Název vzdělávacího materiálu Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblast Pracovní a trestní právo Datum vytvoření28.
Ústavní pořádek ČR a jeho základní ustanovení
registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/
SADA č.22 Identifikátor: VY_32_INOVACE_SADA22 _ VkO DUM č.11
Lidská práva.
Právo Obchodní akademie, Ostrava-Poruba, příspěvková organizace
Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na
Označení vzdělávacího materiálu (kód):VY_52_INOVACE_PŘV.5.34 Název školy: Základní škola a Mateřská škola Byšice, okres Mělník Název programu: Operační.
Česká republika Demokratický stát.
Ústava ČR VY_32_INOVACE_ 10 - Ústava Čr.
JUDr. Marek Starý, Ph.D. Praha, 2011
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Všeobecná deklarace lidských práv
Materiál objasňuje žákům, že zákonů je mnoho a musí být rozděleny podle okruhů lidského života.
Lidská práva v dokumentech
Základní práva a svobody
Životní prostředí jako veřejný statek
Ústavní základy ochrany životního prostředí JUDr. Veronika Tomoszková, Ph.D.
ÚSTAVNÍ PRÁVO Ochrana základních práv a svobod JUDr. Petr Čechák, Ph.D.
ÚSTAVNÍ VÝVOJ A ÚSTAVNÍ SYSTÉM ČR
Doc. JUDr. Jaroslav Fenyk, Ph.D., Univ. Priv. Prof.
Přednáška pro VIII. jarní semestr magisterského studia Úvodní výklady prof. JUDr. Jaroslav Fenyk, Ph.D., DSc
Účast veřejnosti ve veřejné správě 12. května 2009.
Ústavní základy ochrany životního prostředí JUDr. Veronika Tomoszková, Ph.D.
Ústava ČR Aktivita č.1: Výchova k aktivnímu občanství Prezentace č. 10
11. Vztah práva a státu a pojem právního státu
Základy ústavního práva IX sarkarlova LISTINA ZÁKLADNÍCH PRÁV A SVOBOD (LZPS) Katolog P a S, které vytváří status občana (aj. subjektů) Ideové zdroje:
Lidská práva a jejich ochrana Listina základních práv a svobod Byla schválena úst. zákonem č. 23/1991 Sb. Při vzniku samostatné ČR se stala součástí ústavního.
Ústavní vývoj ČR Barbora Vítová, Kristýna Jiránková, C3A.
Ústava ČR, Listina základních práv a svobod. Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Mgr. Bc. Klára Loudová Název materiálu:
ZŠ Brno, Řehořova 3 Já a společnost Výchova k občanství ročník III
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_INOVACE_TOMAS_VASATA_LIDSKA_PRAVA_LZPS_11 Název školyStřední škola služeb, obchodu a gastronomie.
 mezinárodní právní dokument  vymezuje pouze práva dítěte (občanská, politická, ekonomická, sociální a kulturní), nedefinuje jeho povinnosti, není zmíněna.
ZÁKLADNÍ PRÁVA A SVOBODY, ROVNOPRÁVNOST Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Kateřina Charvátová. Dostupné z Metodického portálu.
Lidská práva Leden Osnova Definice Členění Historie Právní normy v ČR Organizace.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Mgr. Martina Slánská Kalhousová Název.
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Sandra Tichá Název materiálu: VY_32_INOVACE_ VO.7.B.11_lidska_prava _II. Datum: Ročník: sedmý Vzdělávací.
Občanská práva a povinnosti
Přednáška pro VIII. jarní semestr magisterského studia
PRÁVNÍ ŘÁD ČESKÉ REPUBLIKY
DOKUMENTY UPRAVUJÍCÍ LIDSKÁ PRÁVA
ZÁKLADNÍ PRÁVA A SVOBODY, ROVNOPRÁVNOST
Listina základních lidských práv a svobod
práva a povinnosti občana ČR
Číslo projektu OP VK Název projektu Moderní škola Název školy
ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Martin Havlena
LIDSKÁ PRÁVA V SOUKROMÉM A VE VEŘEJNÉM ŽIVOTĚ
SVOBODA A PRÁVO Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Kateřina Charvátová. Dostupné z Metodického portálu ISSN.
Název vzdělávacího materiálu
Občanská práva a povinnosti
ÚSTAVNÍ PRÁVO A STÁTOVĚDA Ochrana základních práv a svobod
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Jméno autora: Mgr. Zděnka Němečková Datum vytvoření :
Člověk a předpoklady soužití Autor: Mgr. Ludmila Dvořáková
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
ÚSTAVA ČESKÉ REPUBLIKY
Název školy: Základní škola Městec Králové
Lidská práva Leden 2016.
Přednáška pro VIII. jarní semestr magisterského studia
Listina základních práv a svobod Lidská práva
LIDSKÁ PRÁVA y.
VÝUKOVÝ MATERIÁL ZPRACOVÁN V RÁMCI PROJEKTU EU PENÍZE ŠKOLÁM
ZÁKLADNÍ PRÁVA A SVOBODY SPRÁVNÍ PRÁVO
Škola: Základní škola Trávníky Otrokovice, příspěvková organizace
Transkript prezentace:

Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Evropský sociální fond Gymnázium, Praha 10, Voděradská 2 Projekt OBZORY Listina základních práv a svobod

Zákon č. 2/1993 Sb. Není součástí vlastního textu Ústavy Je součástí tzv. ústavního pořádku České republiky

Preambule Listiny Preambule Listiny obsahuje zejména hodnotová východiska, na nichž stojí Česká republika. Reaguje na historický vývoj a snaží se popsáním motivů, které zákonodárce vedly k zakotvení základních práv a svobod v dokumentu zabezpečit, aby historické zkušenosti dvacátého století bránily opakování vývoje. Hlásí se jednoznačně k přirozenoprávnímu konceptu, který se přijetím Listiny stává součástí platného/psaného/pozitivního práva. zásada respektu k přirozeným právům člověka, respektu k právům občana, uznání svrchovanosti zákona a návaznost na tradice humanismu, demokracie a práva na samosprávu Existuje spor o právní závaznost preambule, zda ji lze považovat za součást platného práva, nebo jen vodítko pro výklad

Hlava první: Obecná ustanovení Základní práva jsou –nezadatelná, nezcizitelná, nepromlčitelná a nezrušitelná proklamace zásady demokracie, vyloučení vázanosti státu na ideologii či vyznání povinnosti mohou být ukládány toliko na základě zákona a v jeho mezích a jen při zachování základních práv a svobod

Hlava druhá: Lidská práva a základní svobody oddíl první: základní práva Život, hoden ochrany i před narozením – jedná se o deklaraci, která nemá vliv na možnost přerušení těhotenství, (zákon předvídá okolnosti vylučující protiprávnost při zbavení druhého života, např. nutná obrana, oprávněné použití zbraně a pod), nepřijatelnost trestu smrti Lidská integrita (i tělesná) – nedotknutelnost osoby, zákaz mučení a ponižujícího zacházení Osobní svoboda (zákonné možnosti omezení, zajištění policií, vazba, přistižení zločince při trestném činu a pod) přesný časový limit pro omezení osobní svobody státem Osobní čest, dobrá pověst (ochrana soukromého a rodinného života, ochrana osobních údajů)

Hlava druhá: Lidská práva a základní svobody oddíl první: základní práva Vlastnické právo Čl. 11 – vlastnictví není neomezeným právem – zavazuje! (omezení/vyvlastnění na základě zákona a za náhradu pouze ve veřejném zájmu) zaručeno děděn í Domovní svoboda (vstup do obydlí možný jen na základě zákonného titulu) Listovní tajemství (zprávy předávané poštou, ale i mobilním telefonem nebo mailem) svoboda pohybu/pobytu svoboda smýšlení, náboženská svoboda

Hlava druhá: Lidská práva a základní svobody oddíl druhý: Politická práva Historický vývoj – Francouzská revoluce – deklarace práv člověka a občana Svoboda projevu Petiční právo (nesmí zasahovat do nezávislosti soudů) Svoboda shromažďovací (oznamovací režim, shromáždění nesmí být v blízkosti Parlamentu a Ústavního soudu) Svoboda sdružovací (zvláštní úprava v případě politických stran, církví a odborů) Ochrana soutěže politických stran

Hlava druhá: Lidská práva a základní svobody oddíl druhý: Politická práva Volební právo (tzv. volební cenzy) »Aktivní volební právo– právo volit (18 let, státní občanství) »Pasivní volební právo – právo být volen (21let hranice do poslanecké sněmovny, 40 let hranice do senátu, státní občanství) Právo na odpor jako prostředek obrany demokracie

Hlava třetí: Práva národnostních a etnických menšin Zákaz diskriminace Právo na rozvoj, vzdělání v jazyce, úřední styk v jazyce, právo na řešení otázek menšin (podmíněno pobytem na území České republiky a státním občanstvím

Hlava čtvrtá: Hospodářská, sociální a kulturní práva vyžadují plnění ze strany státu právo podnikat a provozovat jinou hospodářskou činnost právo zaměstnance na spravedlivou odměnu a uspokojivé pracovní podmínky Právo na hmotné zabezpečení Ochrana rodiny Právo na vzdělání Právo na příznivé životní prostředí Tato práva je nutné posuzovat podle zákona, který je provádí.

Hlava pátá: Právo na soudní a jinou právní ochranu Právo na spravedlivý proces – široký pojem, právo, aby řízení před soudem bylo demokratické a odpovídalo požadavkům mezinárodních úmluv Právo na zákonného soudce Jen zákon stanoví, co je trestné Presumpce neviny

Použité zdroje a literatura Listina základních práv a svobod

Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Evropský sociální fond Gymnázium, Praha 10, Voděradská 2 Projekt OBZORY Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu OBZORY Autor: JUDr. Eva Romancovová Předmět: Základy práva Datum: