ZAŘÍZENÍ NZDM V ČR ČESKÁ ASOCIACE STREETWORK sdružující nízkoprahové sociální služby NZDM a terénní prace s mládež: formy možné spolupráce s drogovými.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Sociální zabezpečení 4. ročník Studijní obor: Sociální činnost Implementace ICT do výuky č. CZ.1.07/1.1.02/ GG OP VK.
Advertisements

Sociální služby SOZ.
Předmět úpravy Podmínky pro poskytování sociálních služeb a příspěvku na péči Podmínky pro vydávání oprávnění k poskytování soc.služeb, pro výkon veřejné.
TERÉNNÍ PROGRAM BABYLON
Cíle o.s. SANANIM Poskytování profesionální pomoci a léčby problémovým uživatelům návykových látek Poskytování pomoci a léčby ve všech fázích rozvoje.
Plán rozvoje sociálních služeb Milevsko Ing. Michaela Švehlová Tato akce byla financována Evropskou unií, státním rozpočtem České republiky a Jihočeským.
Sociálně-aktivizační služba pro rodiny s dětmi
„Jekhetanes“ aneb spolu Sophia Dvořáková. KDO JSME? Šance pro Tebe je nestátní nezisková organizace. Šance pro Tebe působí v Pardubickém kraji, sídlo.
Internetový portál AT Konference 2011 Filip Škuta.
SOCIÁLNÍ SLUŽBY V ČR.
TERÉNNÍ SOCIÁLNÍ PRÁCE A SPECIFICKÉ NÁROKY NA PRACOVNÍKY
Sociální služby poskytované ohroženým rodinám (na příkladu Slezské diakonie)
Metodika výzkumu užívání návykových látek mezi mládeží v sociálně vyloučených lokalitách – pilotní ověření SocioFactor s.r.o. Chopinova 523/ Ostrava.
Metody sociální práce PhDr. Jana Novotná, Ph.D..
Terénní výměnné programy ve Zlínském kraji
Sdružení Podané ruce, o.s.
Most k naději o. s. Kontaktní centrum pro lidi ohrožené drogou Liberec
Sdružení Podané ruce, o.s. Terénní programy Šumpersko.
ZAŘÍZENÍ NZDM V ČR Nízkoprahové programy „Nízkoprahové programy bezpečný přechod do dospělosti.“ Aktivity ČAS jsou podpořeny z ESF, státního rozpočtu ČR.
ADVAITA, o. s. MUDr. David Adameček.
Pedagogicko-psychologické poradenské služby
Čujkovova 31 Ostrava – Jih tel: tel:
PORADENSKÝ SYSTÉM v České republice
Sociální služby 2. ročník Studijní obor: Sociální činnost
NOVÉ KROKY V TERÉNNÍ PRÁCI ANEB NEJDE JEN O INJEKČNÍ UŽIVATELE Bc. Kamil Podzimek.
Podpora integrace příslušníků sociálně vyloučených romských lokalit v Pardubickém kraji II Registrační číslo CZ.1.04./3.2.00/B
VÝROČNÍ ZPRÁVA ZA ROK 2008 FAUST, o.s.. Statutární zástupci: Bc. Jana Hajderová Ing. Naděžda Antošová, PhD. Jiří Němec.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA BENÁTKY NAD JIZEROU, PRAŽSKÁ 135 projekt v rámci operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST Šablona číslo: III/2 Název: Inovace.
Nezastupitelnost terénní práce a její typy Základní teze (pro potřeby „setkání streetů“ připravil T.Žák)
Prevence sociálně patologických jevů a MŠMT
Komunitní centrum Amaro Phurd - Pražská
„ WORKSHOP „Terénní sociální práce v sociálně vyloučených lokalitách Moravskoslezského kraje – práce se závislými klienty“ Vyhodnocení a shrnutí výstupů.
„Problémy rodinné péče o osoby se zdravotním postižením“ Projekt „Nejsme chudinky, jsme hrdinky“ V Praze 30. září 2014.
KLÍČOVÁ AKTIVITA Č. 6 – RANÁ PÉČE Registrační číslo projektu: CZ.1.04/3.2.00/ Tento projekt je financován z prostředků ESF prostřednictvím OP LZZ.
Sociální rehabilitace. je soubor specifických činností směřující dosažení samostatnosti, nezávislosti a soběstačnosti osob, a to rozvojem jejich specifických.
OBLASTNÍ CHARITA MOST NÍZKOPRAHOVÉ ZAŘÍZENÍ PRO DĚTI A MLÁDEŽ ZASTÁVKA DUCHCOV.
Název školy: Střední škola sociální PERSPEKTIVA a Vyšší odborná škola, s.r.o. Adresa:Mírová 218/6, Dubí III Pozorka Název projektu KLÍČE K POZNÁVÁNÍRegistrační.
KS Osoby v krizi Mgr. Barbora Fleischerová
Humanitární sdružení PERSPEKTIVA. Působnost organizace  HS Perspektiva poskytuje služby cílové skupině již 10 let  Sociální rehabilitaci od
Kvalita života Chybí zázemí pro setkávání lidí Chybí setkávání a společně trávený čas lidí, jako prostředek komunikace, posilování sociálních vazeb atd.
VY_32_INOVACE_SA4A_1 DUM 1. „ OBLASTI AKTIVIT PRO PRÁCI S CÍLOVOU SKUPINOU “
Nízkoprahová zařízení pro děti a mládež. poskytují ambulantní, popřípadě terénní služby dětem ve věku od 6 do 26 let ohroženým společensky nežádoucími.
Naše zařízení a služby o Terapeutická komunita ADVAITA v Nové Vsi o Centrum ambulantních služeb v Liberci o Program ambulantního poradenství o Doléčovací.
Název školy: Střední škola sociální PERSPEKTIVA a Vyšší odborná škola, s.r.o. Adresa:Mírová 218/6, Dubí III Pozorka Název projektu KLÍČE K POZNÁVÁNÍRegistrační.
1 Aktivity MŠMT v oblasti primární prevence rizikového chování dětí a mládeže Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Karmelitská 7, Praha.
Kvalita života Chybí zázemí pro setkávání lidí Chybí setkávání a společně trávený čas lidí, jako prostředek komunikace, posilování sociálních vazeb atd.
Sběr dat o drogách na regionální/místní úrovni MUDr. Viktor Mravčík.
„TAK NĚJAK SPOLEČNĚ“ Bc. Kamil Podzimek Mgr. Markéta Skálová.
NSDM v Proxima Sociale o.p.s. Programy pro děti a mládežΙ Jarka Janíčková, Radek Skřivan.
Sociální práce v roce 2012 Bc. Ivana Vedralová. Od Úřad práce ČR převezme:  Činnosti, které přímo souvisejí s řízením, rozhodováním a výplatou.
Varianty řešení problémů s užíváním návykových látek spolupráce se specializovanými zařízeními SEČ říjen 2007 Dr. Martina Richterová Těmínová.
Projekt na podporu neformální péče v ORP Hodonín
Terénní programy pro Liberecký Kraj K-centrum Liberec K-centrum Česká Lípa Protidrogový program v penitenciárních zařízeních.
Kontaktní centra.
Střední škola pedagogická, hotelnictví a služeb
Modrý kříž v České republice
Pečovatelská služba.
Pravidla řízení o stanovení a přiznání finanční podpory Jihomoravského kraje pro rok 2018 v oblasti podpory poskytování sociálních služeb Obecná východiska.
Koncepce rozvoje sociálních služeb pro osoby se zdravotním postižením poskytovaných příspěvkovými organizacemi Zlínského kraje na období Luhačovice.
Terénní programy.
VY_32_INOVACE_SA4A_5 DUM 5. „dívka uživatelka služby-dramatizace “
O spolupráci terénních programů různého zaměření
Strategie komunitně vedeného místního rozvoje MAS Podřipsko
VY_32_INOVACE_SA4A_10 DUM 10. příprava aktivity pro 3
NSDM v Proxima Sociale o.p.s. Programy pro děti a mládežΙ
Sociální pedagogika Práce s neorganizovanou mládeží
PORADENSKÝ SYSTÉM v České republice
Odbor sociálních věcí KUPK leden 2019
Středisko rané péče SPRP, pobočka Brno
Poskytování sociálních služeb a ekonomika církevních nestátních neziskových organizací Konference APSS Praha,
Transkript prezentace:

ZAŘÍZENÍ NZDM V ČR ČESKÁ ASOCIACE STREETWORK sdružující nízkoprahové sociální služby NZDM a terénní prace s mládež: formy možné spolupráce s drogovými službami

CÍLE PŘÍSPĚVKU DEFINOVAT:  V jakém vztahu jsou v současnosti nízkoprahové kluby pro děti a mládež (NZDM) a programy terénní práce s mládeží ve vztahu k drogovým službám?  Co mohou NZDM nabídnout drogovým službám (a obráceně)?  Jak mohou vypadat vhodné formy spolupráce mezi NZDM a drogovými službami?

Zákon o sociálních službách § 62 Nízkoprahové zařízení pro děti a mládež Nízkoprahová zařízení pro děti a mládež poskytují ambulantní, popřípadě terénní služby dětem ve věku od 6 do 26 let ohroženým společensky nežádoucími jevy. Cílem služby je zlepšit kvalitu jejich života předcházením nebo snížením sociálních a zdravotních rizik souvisejících se způsobem jejich života, umožnit jim lépe se orientovat v jejich sociálním prostředí a vytvářet podmínky k řešení jejich nepříznivé sociální situace. Služba může být poskytována osobám anonymně. Zákon o sociálních službách

ZAŘÍZENÍ V ČR

ČAS 26 členů

ZAŘÍZENÍ V ČR Členská zařízení 26 Zařízení NZDM 180

Porovnání počtu sociálních služeb v ČR

Současnost Počet úvazků pracovníků v nízkoprahových klubech v ČR 574 Průměrný počet úvazků na zařízení 3,2 Průměrné roční náklady na jedno NZDM Kč

 Jaký je v současnosti vztah NZDM k drogovým službám? DISKUSE

 NZDM je sociální služba dle zákona 108/06  nejsou drogová služba  jiné financování, RVKPP a MZ nejsou donátory, někdy stejný dotační titul na úrovni Krajských úřadů a obcí  V některých případech shodný zřizovatel (např. Charita (Jihlava, Hodonín), Sdružení Podané ruce (Blansko, Olomouc), Pontis Šumperk, Prev-centrum Praha  dlouholetá spolupráce na úrovni definování KONTAKTNÍ PRÁCE a NÍZKOPRAHOVOSTI (nízkoprahové drogové služby jako starší bratr…* * Ve skutečnosti s NZDM spolupracují pouze Větrák se Staníčkem jako dva hodní strejdové AKTUÁLNÍ STAV

POTENCIÁL  Co mohou NZDM nabídnout drogovým službám?

POTENCIÁL skupiny se zvýšenými riziky a to především děti a mládež, které se ve svém vrstevnickém prostředí potkávají s konzumací alkoholu nebo nealkoholových drog (min. konopných produktů), nebo jsou ve fázi prvních experimentů mladí uživatelé alkoholu, vyznačující se rizikovým způsobem konzumace (velké dávky alkoholu příležitostně – o víkendech apod.) Cílové skupiny NZDM zajímavé pro drogové služby:

POTENCIÁL mladí pravidelní uživatelé nealkohových drog s nižším rizikem (např. pravidelný kuřák marihuany) mladí rekreační uživatelé pervitinu (fenomén pervitinového debutu) mladí problémoví uživatelé drog, kteří nejsou dosažitelní klasickými „harm reduction“ programy (např. čichači toluenu) dospívající jednorázoví, příležitostní či stálí sexuální partneři problémových uživatelů drog děti uživatelů drog, žijící s nimi ve společné domácnosti Cílové skupiny NZDM zajímavé pro drogové služby:

CÍLE PŘÍSPĚVKU  Jak mohou vypadat vhodné formy spolupráce mezi NZDM a drogovými službami?

SPOLUPRÁCE NZDM x programy primární prevence NZDM x terénní programy a kontaktní centra NZDM x programy poradenství

SPOLUPRÁCE NZDM x programy primární prevence –Programy na školách či pro školy –Programy specifické primární prevence v nízkoprahových služeb – spolupráce na koncipování těchto programů a jejich evaluaci –Tvorba a užívání společných info materiálů pro cílovou skupinu (např. letáky, komiksy) –NZDM jako návazná služba PP

SPOLUPRÁCE NZDM x terénní programy a kontaktní centra –Výměna expertních informací o scéně, „pohotovostní poplachy“ –NZDM předává svým klientům znalosti o službách HR a podporuje tvorbu postoje „jsem ochoten služby vyhledat HR, ve chvíli, kdy já nebo můj kamarád partner to bude potřebovat“ - práce s potenciální cílovou skupinou programů HR –Předávání klientů do služeb HR –Konzultace specifických témat z klientské práce (např. klienti NZDM - děti IV uživatelů, mladí sexuální partneři IV uživatelů)

SPOLUPRÁCE NZDM x programy poradenství –Předávání klientů NZDM do služeb poradenství –Předávání rodičů klientů NZDM do poradenství –Konzultace specifických témat z klientské práce s pracovníky poradenství – expert na „dospívání“ versus expert na „drogy“

SPOLUPRÁCE NZDM x drogové služby celkově: –Výzkum (oblast drogového debutu, mladých uživatelů, užívání konopných látek, atd.) –Podpora a rozvoj kontaktní práce jako metody –Lobby na lokální, krajské i celostátní úrovni např. téma aplikace zákona o sociálních službách na nízkoprahové programy –Odhalování a odtabuizování společensky palčivých témat - svědectví nízkoprahových programů směrem ke společnosti, práce s informacemi

Česká asociace streetwork Senovážné náměstí 20 Praha 1, ,