Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského studijního programu Fakulty ekonomiky a managementu Registrační.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Aleš Čech Název DUM: VY_32_Inovace_ Asie – Obyvatelstvo Název sady: Zeměpis 7. ročník Číslo projektu:
Advertisements

Název školy: Základní škola a Mateřská škola při dětské léčebně, Janské Lázně, Horní promenáda 268 Autor: Mgr. Michaela Čapková Datum: Název:
OB 21 OBN POSTAVENÍ ČR VE SVĚTĚ. ČR Postavení ČR ve světě ● Zkuste se zamyslet, jaké má ČR postavení ve světě a do jakých světových organizací patří.
„ MNOHO LIDÍ SE DOSTALO D Á L, NEŽ MOHLI, PROTOŽE SI O NICH NĚKDO JINÝ MYSLEL, ŽE MOHOU.“ Centrum pro sluchově postižené Hodonínsko, o.p.s.
Družstvo, státní podnik, konsorcium. Obsah výkladu 1.Družstvo 2.Státní podnik 3.Otázky a úkoly.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Střední odborné učiliště nábytkářské a.
Operační řízení útvarů Policie ČR s celostátní působností CZ.1.06/1.1.00/ Operační řízení útvarů Policie ČR s celostátní působností CZ.1.06/1.1.00/
TRINS Transportní informační a nehodový systém UNIPETROL RPA, s.r.o. Litvínov SCHP ČR Praha 23. března 2016.
EVROPSKÁ UNIE MAREK PARVONIČ. HISTORIE ZÁKLADY PODNĚTY Zabránit opakování tragédie dvou světových válek Zajištění evropského míru Revitalizace Evropy.
Vlad ě na Zezulová Turecko Základní informace Oficiální název: Turecká republika Rozloha: km Turecko se rozkládá na hranici Evropy.
Seminář pro žadatele o finanční podporu OP VVV výzva Výzkumné infrastruktury Mgr. Inka Vaverková Praha, 8. února 2016.
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského studijního programu Fakulty ekonomiky a managementu Registrační.
Spolupráce podniků s vysokými školami. Kolaboratorní výzkum Účinná spolupráce Smlouva o využití podpory Smluvní výzkum Úvod ČVUT – odbor rozvoje2.
Regionální management II prof. Ing. Magdalena Hrabánková, CSc., prof. h. c.
VY_32_INOVACE_Fi_III_26 Název Odlišný stupeň rozvoje států Název projektu: OP VK Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ OP Vzdělání pro.
ZŠ Brno, Řehořova 3 Já a společnost Výchova k občanství ročník III
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského studijního programu Fakulty ekonomiky a managementu Registrační.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Irena Čiháková Dostupné z Metodického portálu ; ISSN Provozuje Národní.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Vladimír Mikulík. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací materiál.
Regionální politika EU v období Mgr. Oldřich Hájek.
Projekt dobrovolných návratů - vyhodnocení Martin Pecina ministr vnitra.
1. Světová válka Odstrčil Petr. První světová válka před rokem 1939 známá jako Velká válka, nebo světová válka byl globální válečný konflikt probíhající.
VY_52_INOVACE_32_02_Evropská unie a NATO
Ekonomika obrany a bezpečnosti
Pojem přeměna obchodní společnosti
EVROPSKÁ UNIE – VZNIK A VÝVOJ
Sociální politika v EU. Charakteristika a vývoj sociální politiky EU
Základní škola a Praktická škola Dvůr králové nad Labem
NÁZEV ŠKOLY: SPECIÁLNÍ ZÁKLADNÍ ŠKOLA, LOUNY PODĚBRADOVA 640, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE AUTOR: MGR. JANA ZELINKOVÁ.
Vyšší odborná škola a Střední škola, Varnsdorf, příspěvková organizace
Vzdělávací oblast: Člověk a společnost
Afrika – organizace Antonín Věžník
Hlavní město praha a integrace cizinců
Vybrané problémy mezinárodních organizací
Společná zahraniční a bezpečnostní politika
Historické milníky EU Monika Matysová.
VY_32_INOVACE_219_Pařížská mírová konference
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Sepekov Autor:
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace   Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Ernest Seifert Název materiálu:
Perský záliv Oblast Mezopotámie, Perská říše, Arabská říše, Osmanská říše SAE, Saudská Arábie, Katar, Irán, Irák, Kuvajt, Bahrajn.
Huslenky V obci se nachází evangelický kotel, který byl nedávno rekonstruován a je postavem i ve skanzenu v Rožnově. Historie obce začíná v roce 1949.
Evropská územní spolupráce
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Sandra Jaklová
Název školy : Základní škola a mateřská škola,
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ ŠTĚTÍ, OSTROVNÍ 300 AUTOR: MGR
NATO.
Přístupy v zahraniční politice II.
VŠFS kombinované studium
Vojenské a politické integrace
Evropská unie Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/ Č.
Imigrační politika EU Listopad 2010.
Zpracovala: Mgr. Jitka Hříbková, ZŠ Dyjákovice
Evropský rok výchovy prostřednictvím sportu – EYES 2004
Vzdělávací oblast: Člověk a společnost
Název projektu: Moderní škola
Česká republika – součást společenstva hospodářsky vyspělých států
Proč útok na Irák?.
EVRPOPSKÝ SOUD PRO LIDSKÁ PRÁVA
EVROPSKÁ UNIE Hlavní orgány (11)
EVROPSKÁ UNIE Hlavní orgány (11)
Britské impérium.
Vzdělávání v Praze Hlavní město Praha podporuje řadu projektů s cílem zvýšit kvalitu vzdělávání zaměření na instituce zřizované Hlavním městem Praha pomoc.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
ZÁKLADNÍ ŠKOLA ÚSTÍ NAD LABEM, HLAVNÍ 193,
VY_32_INOVACE_VO.9.A Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr. Nikola Grbavčicová Název materiálu: VY_32_INOVACE_VO.9.A.01_PRÁVNÍ ZÁKLADY STÁTU-ZNAKY.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
EVROPSKÁ UNIE.
INSTITUCE EVROPSKÉ UNIE
Jaké jsou obzory digitální Evropy?
Transkript prezentace:

Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského studijního programu Fakulty ekonomiky a managementu Registrační číslo projektu: CZ.1.07/2.2.00/ Politologie a mezinárodní vztahy Globální, mimoevropské a nevládní mezinárodní bezpečnostní organizace a režimy

Cíl přednášky Seznámit studenty s neevropskými bezpečnostními organizacemi a jejich působením na regionální úrovni. Důraz je kladen na oblast Středního východu, Oceánie, Afriky, Asie a Latinské Ameriky.

Vybrané bezpečnostní organizace- CENTO Central Treaty Organization, nebo Central Eastern Treaty Organization Založena 1955, ukončena 1979 Členské státy: Írán, Irák, Pákistán, Turecko a Velká Británie Středisko nejdříve v Bagdádu, poté v Ankaře

Rada pro spolupráci arabských států v Zálivu Rada pro spolupráci zemí Perského zálivu (Gulf Cooperation Council – GCC) je ekonomicko-politická unie, jež tvoří šest arabských států, které mají přístup k Perskému zálivu. Členskými státy jsou Kuvajt, Saudská Arábie, Katar, Spojené arabské emiráty, Bahrajn a Omán. K podepsání dohody o vytvoření GCC došlo 25. května 1981 v Rijádu v Saúdské Arábii v reakci na probíhající Irácko-íránskou válku. O vstup do Rady usiluje Jemen.

Rada pro spolupráci arabských států v Zálivu Při svém založení byla GCC chápána jako první krok pro společnou integraci arabských zemí. Dnes však k úspěchu této organizace nahrává fakt, že země střeží skoro polovinu všech světových zásob ropy. Prvotním cílem GCC bylo uchránit členské státy před hrozbou války mezi Irákem a Íránem a před aktivistickým islamismem, kterým se nechal Írán inspirovat. Aktuálně ekonomické fórum, spojenectví proti Íránu a také vzájemná pomoc při zajišťování vnitřní bezpečnosti -> -> asistence jednotek GCC při potlačování nepokojů v Bahrajnu 2011 až do součanosti.

Vybrané bezpečnostní organizace- ANZUS ANZUS je mezinárodní vojenská organizace Austrálie, Nového Zélandu a Spojených států amerických V případě, že na jeden stát bude učiněn útok, zbylé státy mu pomohou při obraně. Název je akronym z prvních písmen členských států (Australia, NewZealand, United States) Vznikl podpisem tichomořské bezpečnostní mlouvy 1. září 1951, která vstoupila v platnost 29. dubna1952, a stal se jádrem pacificko-asijského systému vojenských paktů. Anzus má sídlo ve městě Canberra

Vybrané bezpečnostní organizace- Africká unie V šedesátých letech došlo mezi novými africkými státy k ustavení několika multilaterálních organizací s různým sektorovým zaměřením. Jednou z nich byla i Organizace africké jednoty (OAJ) založená 32 státy v roce 1963 v etiopské Addis Abebě. Na základě Akčního plánu z Lagosu z roku 1980 se v osmdesátých letech začalo budovat Africké hospodářské společenství. Vrcholná schůzka představitelů OAJ v Abuje v roce 1991 určila cíl je vytvořit do roku Potřeba obnovit a dynamizovat integrační mechanismus vyvstala hlavně v 90. letech. 9. září 1999 bylo Sirtskou deklarací rozhodnuto o vytvoření Africké unie. Ustavující smlouva byla přijata v Lomé v roce 2000, Lusacký summit v roce 2001 určil časový plán vzniku Africké unie. V roce 2002 se v jihoafrickém Durbanu konalo první zasedání hlav států Africké unie, čímž byla činnost nové organizace oficiálně zahájena.

Vybrané bezpečnostní organizace- Africká unie Africká unie (AU) je nejrozsáhlejším projektem africké integrace. Je to mezinárodní organizace inspirovaná integračním modelem Evropské unie, reagující na současné potřeby Afriky. Instituce AU – Shromáždění hlav států – Výkonný výbor – Panafrický parlament – Komise Africké unie (Africká komise) – Soudní dvůr – Komise stálých zástupců – zvláštní technické komise – Hospodářská, sociální a kulturní rada – Finanční instituce

Vybrané bezpečnostní organizace- Africká unie V květnu 2004 vznikla Mírová a bezpečnostní rada, která má dohlížet nad vojenskými intervenčními misemi AU. Africká unie již vyslala vojáky do Burundi a súdánského Darfúru. Od roku 2010 vznikají sbory sil rychlé reakce AU. AU hospodaří s ročním rozpočtem přibližně 40 milionů USD (v roce 2004 to bylo 43 milionů USD). Pouze 1/4 až 1/3 těchto prostředků ovšem pochází z členských států - zejména od JAR, Nigérie, Libye, Egypta a Alžírska; nejméně rozvinuté státy příspěvky zpravidla neplatí.

Šanghajská organizace pro spolupráci - SCO Šanghajská organizace pro spolupráci je mezivládní organizace založená 14. června, 2001 těmito státy: Čínská lidová republika, Rusko, Kazachstán, Kyrgyzstán, Tádžikistán a Uzbekistán.Pozorovatelské země jsou:Mongolsko, Indie, Írán, Pákistán. V současné době usiluje o připojení k této organizaci Mongolsko.

Šanghajská organizace pro spolupráci – SCO, ŠOS Členské země zabírají téměř kilometrů čtverečních (tři pětiny velikosti Eurasie), na kterých žije přibližně obyvatel. Zajišťuje regionální bezpečnost, brání se před Islámským terorismem, ale také podporuje ekonomickou spolupráci. Ruská Federace i Čína mají snahu aktivizovat v rámci ŠOS také vojenskou spolupráci.

Unie jihoamerických národů Unie jihoamerických národů (španělsky: Unión de Naciones Suramericanas - UNASUR, portugalsky: União de Nações Sul- Americanas - UNASUL) je mezinárodní organizací, která integruje dvě dosud existující unie: Mercosur a Andské společenství. Je vytvořena podle vzoru Evropské unie. Zakládací listina UNASUR byla podepsána 23. května 2008 v brazilském hlavním městě Brasília při příležitosti konání třetího summitu hlav států. Hlavním sídlem unie bylo určeno město Quito v Ekvádoru. Zatímco Jihoamerický parlament je umístěn v Cochabambě v Bolívii, centrální banka má sídlo v Caracasu, hlavním městě Venezuely.

Unie jihoamerických národů Primárně politická a ekonomická unie cílící na rozvoj vzájemných vztahů a mezinárodního obchodu. Součástí unie je také Jihoamerická bezpečnostní rada (South American Defence Council – CDS. Navržena Venezuelou a Brazílií k podpoře regionální vojenské spolupráce a posílení bezpečnosti. Nejedná se o obrannou alianci typu NATO, ale o rozvojový program cílící na vojensko- technologickou spolupráci, společný vývoj a nákup zbraňových systémů, společné výcvikové mise atd. Od roku 2010 řeší kolumbijsko-venezuelskou diplomatickou krizi.

Studijní zdroje Mingst, Karen A. (1990) Politics and the African Development Bank. Lexington, KY: The Univeresity Press of Kentucky. Narine, Shun (1999) ASEAN into the Twenty-First Century: Problems and Prospects, The Pacific Review, Vol 12, no. 3, pp Barnett, Michael (1993) Institutions, Roles and Disorder: The Case of the Arab States System, International Studies Quarterly, Vol. 37, No. 3, pp Bulwer-Thomas, Victor (2001) Regional Integration in Latin America and the Carribean: The Political Economy of Open Regionalism. London: Institute of Latin American Studies.

Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského studijního programu Fakulty ekonomiky a managementu Registrační číslo projektu: CZ.1.07/2.2.00/ Politologie a mezinárodní vztahy Globální, mimoevropské a nevládní mezinárodní bezpečnostní organizace a režimy