Elektronická cigareta pohledem chemika Doc. Ing. Ivan Víden, CSc., Vysoká škola chemicko- technologická v Praze, Ústav analytické chemie VŠCHT Praha, 24.9.2015.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Chemické reakce a teplo
Advertisements

VYBRANÉ KOMPETENCE CELNÍCH ORGÁNŮ V OBLASTI CHEMICKÝCH LÁTEK A SMĚSÍ
ÚVOD DO STUDIA CHEMIE 1 Stavba atomu
Hasiva klasická a moderní Název opory –Úvod do studia
Identifikace vzdělávacího materiáluVY_52_INOVACE_FrF205 EU OP VK Škola, adresaGy a SOŠ Přelouč, Obránců míru 1025 AutorIng. Eva Frýdová Období tvorby VMLeden.
Látkové množství VY_32_INOVACE_G1 - 05
Základní škola a Mateřská škola Nymburk, Tyršova 446
Aneta Říhová Lukáš Kahoun Marek Pertlík Adam Stibůrek
vypracovala: Vendula skalová
Jméno autora: Mgr. Ladislav Kažimír Datum vytvoření:
Chemie a její obory.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: III/2VY_32_inovace_109.
PROPAN - BUTAN CH3 – CH2 – CH3 CH3 – CH2 – CH2 – CH3.
Alkany.
ÚVOD DO STUDIA CHEMIE.
Základní škola a Mateřská škola Nymburk, Tyršova 446
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: III/2VY_32_inovace_ 03.
Uhlí Výroba paliv a energie.
CZ.1.07/1.1.10/
Bezpečnost práce v chemii
Skupenství Rozdělujeme na: PlynnéKapalnéPevné. Plyn Plyn neboli plynná látka je jedno ze skupenství látek, při kterém jsou částice relativně daleko od.
Autor výukového materiálu: Petra Majerčáková Datum vytvoření výukového materiálu: říjen 2012 Ročník, pro který je výukový materiál určen: VIII Vzdělávací.
Úvod od biochemie biochemii lze rozdělit na popisnou a dynamickou
Látkové množství, molární hmotnost
Soubor prezentací: CHEMIE PRO III. ROČNÍK GYMNÁZIA
Kvalitativní a kvantitativní analýza – chromatografie
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Plynově – chromatografická separace dusíkatých látek
Změny skupenství Zpracovali: Radka Voříšková Petra Rýznarová
Vysoká škola chemicko-technologická v Praze Ústav plynárenství, koksochemie a ochrany ovzduší Testování nových druhů adsorpčních materiálů pro odstraňování.
Molární hmotnost, molární objem
Vysoká škola chemicko-technologická v Praze Ústav plynárenství, koksochemie a ochrany ovzduší Technická 5, Praha 6 Školitel: Ing. Ondřej Prokeš,
Novinky ve vědě a technice Josef Froněk ( ).
Elektronické kouření Prezentace pro Zdravotnický výbor PS PČR
Druhy směsí Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je David Mánek. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 1802–4785, financovaného.
SROVNÁNÍ KLASICKÉ CIGARETY A ELEKTRONICKÉ CIGARETY Z hlediska složení, procesu kouření a zplodin vznikajících při kouření Chemická analýza E-liquidů RNDr.
PRŮMYSLOVÁ CHEMIE Doc. Ing. Jaromír Lederer, CSc..
Doporučení pro efektivní regulaci elektronických cigaret v ČR
Rozlišování látek podle vlastností Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno.
Oheň. Plamen - světelné efekty doprovázející hoření Svítivý plamen - tvoří se při nedostatečném přívodu kyslíku a nedochází k úplnému spálení látek v.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je ing. Marcela Koubová. Dostupné z Metodického portálu ISSN Provozuje.
 Anotace: Materiál je určen pro žáky 8. ročníku. Žáci navazují na učivo 6. ročníku o změně skupenství látek. Prohloubení již naučených znalostí. Použití.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ J. E. Purkyně Libochovice AUTOR: RNDr. Adéla Lipšová NÁZEV: VY_52_INOVACE_22_NEBEZPEČNOST LÁTEK TÉMA: NEBEZPEČNOST LÁTEK ČÍSLO PROJEKTU:
Dobrý sluha, ale zlý pán Chemie – 8. ročník Autor: Mgr. Jitka Pospíšilová.
Elektronické učební materiály – II. stupeň Chemie 8 Autor: Mgr. Radek Martinák VZDUCH Víš, proč je vzduch nezbytný a důležitý pro život člověka? Víš, čemu.
Zařízení chemické laboratoře Přírodovědný seminář – chemie 9. ročník ZŠ Benešov, Jiráskova 888 Ing. Bc. Jitka Moosová.
Areny.
ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Mgr. Jiří Hajn Vzduch (opakování)
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
EU peníze středním školám
TEPLO A PALIVA. TEPLO A PALIVA TEPLO – typy chemických reakcí endotermická reakce = reakce, při které se teplo spotřebovává např. rozklad CaCO3.
Číslo projektu MŠMT: Číslo materiálu: Název školy: Ročník:
Interaktivní test na změny skupenství látek
Lékařská chemie Podzimní semestr 2012/2013.
Název školy Základní škola Kolín V., Mnichovická 62 Autor
VŠCHT Praha Ústav konzervace potravin říjen 2017
Typy chemických reakcí, Chemie 8. a 9. ročník
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR: Mgr. Tomáš.
Areny.
Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů Chemie 8. roč.
Úvod do matematické analýzy - pokračování 3
VODA.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ J. E. Purkyně Libochovice
Kouření Vypracoval: Jiří Hanousek Obor: Technické lyceum Třída: 1L
CHEMIE - Alkaloidy SŠHS Kroměříž Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu VY_32_INOVACE_04-10
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů Chemie 8. ročník
Transkript prezentace:

Elektronická cigareta pohledem chemika Doc. Ing. Ivan Víden, CSc., Vysoká škola chemicko- technologická v Praze, Ústav analytické chemie VŠCHT Praha,

Úvod zkušenosti s testováním elektronických cigaret od roku 2008, v laboratořích testujeme více značek elektronických cigaret a liquidů – více zadavatelů, testujeme obě skupenství elektronické cigarety – kapalnou (tedy liquid, který je v e-cigaretě) a i plynnou (tedy plyn, který následně inhaluje uživatel), testování probíhá na plynovém chromatografu, který zobrazuje všechny látky, které jsou obsaženy ve zkoumaném vzorku.

Co je v liquidu elektronické cigarety - obecně Základními látkami jsou: – vždy: propylenglykol glycerol nikotin (jedná-li se o nikotinovou verzi) aromata – zpravidla: ethanol voda

Co je v liquidu elektronické cigarety – typová analýza jedná se o test, který jsem zpracovával pro jednoho z dovozců elektronických cigaret z Číny do ČR, část testu ukazuje různé příchutě, které jsme testovali, test zobrazuje veškeré látky, které jsou obsahem liquidu.

Co je v liquidu elektronické cigarety – typová analýza

Co je v liquidu elektronické cigarety – všeobecný výstup z testování liquid obsahuje z nejpodstatnější části propylenglycol či glycerol (poměr těchto látek bývá různý, dle toho co jaký výrobce preferuje), další částí, jedná-li se o nikotinovou směs, tak je nikotin, zbývající látky jsou většinou ve stopovém množství a jedná se o látky, které tvoří aroma směsi.

Co je v liquidu elektronické cigarety – všeobecný výstup z testování počet látek ve směsi se zpravidla pohybuje od 4 do 30ti různých látek, toxicitu či nebezpečnost látek by měl přesně specifikovat toxikolog, ale hlavní části elektronické cigarety (propylenglykol a glycerol) nejsou obecně považovány za nebezpečné či toxické. To samozřejmě neplatí pro nikotin, jedná-li se o nikotinovou variantu, což je nejčastější případ.

Tabáková cigareta vs. elektronická cigareta tabáková cigareta - hlavní rozdíl – hoří, a spalováním produkuje přes 4000 nebezpečných sloučenin.

Tabáková cigareta vs. elektronická cigareta – test tabákové cigarety

- výpis nejvíce zastoupených komponent v kouři tabákové cigarety

Tabáková cigareta vs. elektronická cigareta elektronická cigareta – nehoří – dochází pomocí tepla k proměně liquidu do plynného skupenství, obsahuje vždy 4 látky, v případě použití aromatických doplňků nacházíme ve stopovém množství další komponenty.

Tabáková cigareta vs. elektronická cigareta – test elektronické cigarety

identifikace retenční čas (kouř) rel. obsah [%] v kouři rel. obsah [%] v liquidu ethanol4,0517,673,14 1,2-propandiol10,2346,3434,08 glycerol14,4626,0256,90 piperonal18,610,130,02 methoxyacetofenon18,660,300,05 nikotin18,738,133,66 methylcinnamát18,940,240,03 vanillin19,100,741,69 ethylvanillin19,67-0,31 nikotyrin20,010,43- amylvalerolactone20,06-0,03 vanillin PGA22,350,010,03 vanillin PGA22,420,010,03 nonalactone22,76-0,03 - výpis všech nalezených komponent v kouři elektronické cigarety

Děkuji za pozornost