Otázky a úkoly k četbě balady Štědrý den – K. J. Erben.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Kytice Karel jaromír erben.
Advertisements

Základní škola a Mateřská škola Slapy, okres Praha-západ
Český jazyk a literatura
VY_ 32_INOVACE_Čj.Žá.18.
VY_32_INOVACE_ČJ.6.15_Karel Jaromír Erben,prezentace Název šablony : Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Zaměření VM :Jazyk a jazyková komunikace.
Život jako leporelo, registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/
Karel Jaromír Erben Kytice.
K AREL J AROMÍR E RBEN – VO DNÍK. Ú KOLY PRO SKUPINU : 1. Znáte celou báseň? Odhadněte, co v básni předchází a co následuje po naší ukázce. 2. Vyznívá.
Kompozice a obsah literárního díla
Název: KAREL JAROMÍR ERBEN Autor: Mgr. Lenka Jelínková
Metodický list Pořadové číslo: VY_32_INOVACE_I.A.12 Název pro školu:
VY _32_INOVACE_05_01K.J.Erben
Jméno autora: Mgr. Věra Kocmanová Datum vytvoření: Číslo DUMu: VY_12_INOVACE_15_CJL_NP2 Ročník: I. Český jazyk a literatura Vzdělávací oblast:
Název školy: Střední průmyslová škola, Ostrava - Vítkovice, příspěvková organizace Autor: Mgr. Lenka Hrušková Datum: Název: VY_ 32 _INOVACE.
Figury I Marcela Jurková.
Základní škola Karviná – Nové Město tř. Družby 1383
Téma: Kytice - K. J. Erben VY_32_INOVACE_586.
Karel Jaromír Erben život a literární dílo 6. ročník
Střední průmyslová škola, Mladá Boleslav, Havlíčkova 456
SZŠ a VOŠZ Zlín Karel Jaromír Erben Kytice z pověstí národních Autor: Mgr. Veronika Mrkvanová ZA, 2. ročník / Literatura 19. století, K. J. Erben: Kytice,
VY_32_INOVACE_47_NE.
Téma: Máj - K. H. Mácha VY_32_INOVACE_582.
Karel Jaromír Erben Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Petra Holajová.
Procvičování českého romantismu
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Vysoké Mýto, Knířov ŠABLONA: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VZDĚLÁVACÍ OBOR: Český jazyk a literatura.
Balada. lyrickoepická báseň s ponurým dějem a tragickým koncem děj se točí kolem viny a následného trestu vystupují v ní nadpřirozené síly a bytosti.
Karel Jaromír Erben Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Škola budoucnosti s využitím IT Název školy: SPŠ a SOŠGS Most Předmět: ČJL Tematický.
KAREL JAROMÍR ERBEN - KYTICE Elektronické učební materiály - II. stupeň Český jazyk Autor: Mgr. Miluše Korandová Na topole nad jezerem Seděl vodník podvečerem:
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Eva Bartošová Název DUM: VY_32_Inovace_6.1.7 K.J.Erben Název sady: Český jazyk 7. ročník Číslo projektu:
Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/ Č. DUMu: VY_32_INOVACE_.
 Autor: Mgr. Martina Žondrová Datum: Leden 2012 Ročník: 8. Vzdělávací obor: Český jazyk Anotace: Prezentace je určena k výkladu učiva o Karlu Jaromíru.
Šablona 32 VY_32_INOVACE_10_24 _Karel Jaromír Erben.
Karel Jaromír Erben Kytice. ( )  český spisovatel  narodil se v Podkrkonoší  matka pocházela z učitelské rodiny, otec byl švec  vystudoval.
Výukový materiál vytvořen v rámci projektu EU peníze školám Škola Základní škola Křižany - Žibřidice, okres Liberec, příspěvková organizace Žibřidice 271,
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Eva Bartošová Název DUM: VY_32_Inovace_ druhy rýmů Název sady: Český jazyk 7.ročník Číslo projektu:
Literární druhy a žánry Literární druhy a žánryOB21-VVP-HUM-CJL-BUJ-U
Literatura = písemnictví Jeden z druhů umění, písemné záznamy. Rozdělení: a) odborná literatura b) krásná literatura = BELETRIE c) jednací písemnosti (př.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ AUTOR: Mgr. Hana Kletečková NÁZEV:VY_32_INOVACE_ K 03 Karel Jaromír Erben TEMA: Český.
Elektronické učební materiály - II. stupeň Český jazyk Autor: Mgr. Kateřina Polívková LEGENDA Narodil se v r Byl z rodu Slavníkovců. V r. 982 se.
základní jednotka básně zapisuje se do jednoho řádku VERŠ zvuková shoda konců slov na konci veršů RÝM graficky oddělený celek v básni, který se pravidelně.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE
„Je lépe v mylné naději sníti, před sebou čirou temnotu,
Pohádka, báje Název školy Základní škola a mateřská škola Libchavy
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Dana Motyčková Číslo
Projekt: Moderní výuka Registrační číslo: CZ / /21
Balady a romance Balada – lyricko-epický útvar se smutným dějem a často tragickým koncem Romance – lyricko-epický útvar s veselým dějem Co.
Déjà - vu Tematická oblast
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Balada Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/ Č. DUMu:
Slova souznačná a protikladná
VY_12_INOVACE_C7.02 Autor: Mgr. Nováková Jana
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Hostouň, okres Domažlice,
František Ladislav Čelakovský
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE
KRONIKA Chtěl bys být kronikářem? Co vše můžeš najít v kronice?
ŠKOLA PRO ZAČÍNAJÍCÍ BÁSNÍKY
ŠABLONA III/2 Karel Jaromír Erben, literatura 8. roč. Mgr. L
NÁZEV ŠKOLY: 2. základní škola, Rakovník, Husovo náměstí 3
VY_32_INOVACE_19_CJI_LITERÁRNÍ ŽÁNRY
Druhy rýmů.
Karel Jaromír Erben Kytice.

ANTONYMA 7.třída ZŠ Polešovice Eva Andrýsková.
Vy_32_INOVACE_74_Balady a romance II
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Autor: Mgr. Hana Novotná
Základní škola a mateřská škola Bohdalov
BALADY A ROMANCE VY_12_INOVACE_Rů_I_22
Karel Jaromír Erben Kytice
Transkript prezentace:

Otázky a úkoly k četbě balady Štědrý den – K. J. Erben

Otázky 1.Má balada nějaký děj? 2.V jakém prostředí se děj odehrává? 3.Jaké postavy v baladě vystupují? 4.Jak jsou dívky popisovány? 5.Kdy a proč se vydávají k jezeru? 6.Co každá z nich v jezeře spatří? 7.Jaký osud potká Marii a jaký Hanu? 8.Kdo asi příběh vypráví ? 9.Jaké pocity ve vás balada vyvolala? 10. Jaké ponaučení balada na konci přináší?

Doplň verše podle textu. „Toč se a vrč, můj kolovrátku, Však jest adventu již _______________“ Hoj, ty Štědrý večere, ty tajemný _____________, cože komu dobrého neseš na _______________? Nastala půlnoc, všech nocí _________, půlnoc po Štědrém večeru; na mladém sněhu svěží stopu znáti, ode vsi přímo k ______________. Nastala zima, mráz v okna duje, v světnici teplo u ____________; v krbu se svítí, stará polehuje, děvčata zase předou ___________. Však lépe v mylné naději sníti, před sebou čirou ___________, nežli budoucnost odhaliti, strašlivou poznati ___________!

Doplň přirovnání. tma jako _______________________________ panna jak ______________________________ hvězdičky jako ___________________________ vykvetla jak _____________________________ uvadla jak ______________________________ život jako _______________________________ jak by podsečena kosou v hrobě sen jarní růže květ, ovečky okolo pastýře by zalívána rosou

Pod lesem, ach, pod lesem, na tom panském stavě, stojí vrby stařeny, sníh na šedé hlavě. Jedna vrba hrbatá tajně dolů kývá, kde se modré jezero pod ledem ukrývá. Tu prý dívce v půlnoci, při luně pochodni, souzený se zjeví hoch ve hladině vodní. Pod lesem, ach, pod lesem, na tom panském stavě, stojí vrby stařeny, sníh na šedé hlavě. Jedna vrba hrbatá tajně dolů kývá, kde se modré jezero pod ledem ukrývá. Tu prý dívce v půlnoci, při luně pochodni, souzený se zjeví hoch ve hladině vodní. Jak nazýváme takovou víru v nadpřirozené jevy a znamení? Vzpomenete si na nějaké další příklady? Proč lidé v takové jevy asi věřili? Co způsobí víra v tuto pověru v přečtené baladě?

Spoj knižní a zastaralé výrazy se slovy ze současné češtiny (nejprve odhadni). světnicefoukat doutobjevovat se štědrovkaměsíc tanout na mysliobilí lunamístnost oseníhezký švarný divotvorný divoplodnývánočka

Pro chytré hlavy Pro chytré hlavy Legenda 1.Jedna z dívek viděla ve vodní hladině černý _______. 2.Co přinese Štědrý večer tomu, kdo se postí? 3.Co má na klobouku Václav, když ho dívka spatří ve vodě? 4.Která z dívek zemřela? 5.V jakou hodinu se dívky vydávají k jezeru? 6.Co předou děvčata ve světnici? Z jaké sbírky pochází balada Štědrý den?

Zdroje: ERBEN, Karel, Jaromír. Kytice z pověstí národních. 4. vyd. Praha: Albatros, Štědrý den, s

Autor: Mgr. Lenka Beranová Datum: 15. prosince 2012 Ročník: 6. RVP: Jazyk a jazyková komunikace – Český jazyk a literatura – Literární výchova Téma: Otázky a úkoly k četbě balady Štědrý den Anotace: Materiál je určen pro práci s textem Erbenovy balady Štědrý den. Obsahuje otázky a cvičení zaměřené na práci s významovou a jazykovou stránkou textu.