Negativní tendence ve stylech rodinné výchovy Vypracovala: Monika Arsenjevová Datum: 6. 11. 2012.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
NÁSILÍ V RODINĚ.
Advertisements

Organizace táborů a soustředění pro žactvo
Sourozenec u porodu? ANO či NE?
Pravděpodobné příčiny a důsledky reality rodiny v ČR
Co by rodiče měli udělat před podáním žádosti o vyšetření v poradně. Několik rad rodičům.
Individuální psychologie (samostatná psychologická škola Alfreda Adlera významně ovlivněná psychoanalýzou)
Kurz: Asistentka v předškolní péči … reflexe aneb jak bylo a co bude Zdravotnické zařízení MČ Praha 4, Kotorská 1590/40, Praha 4, IČO:
Alkoholismus Kateřina Jahodová.
Emoce (city).
PORUCHY PŘÍJMU POTRAVY doplňkový seminář k projektu
Muži jsou z Marsu, ženy z Venuše a děti jsou z nebe JOHN GRAY
Poruchy příjmu potravy
Školní poradenské pracoviště
SYNDROM TÝRANÉHO DÍTĚTE
Sexuální poruchy Olga Bürgerová.
AUTOR: Mgr. Lenka Bečvaříková ANOTACE: Tento modul slouží jako výukový materiál pro žáky 2. ročníku oboru Předškolní a mimoškolní pedagogika KLÍČOVÁ SLOVA:
Patologie mluvní komunikace v sociální interakci
AUTOR: Mgr. Lenka Bečvaříková ANOTACE: Tento modul slouží jako výukový materiál pro žáky 2. ročníku oboru Předškolní a mimoškolní pedagogika KLÍČOVÁ SLOVA:
Pedagogicko-etická podstata morální kreativizace osobnosti
MATEŘSKÁ ŠKOLA OLOMOUC Blanická 16. Charakteristika školy Jedná se o předškolní zařízení, jeho nosným programem a účelem je poskytování výchovy a vzdělání.
AUTOR: Mgr. Lenka Bečvaříková ANOTACE: Tento modul slouží jako výukový materiál pro žáky 2. ročníku oboru Předškolní a mimoškolní pedagogika KLÍČOVÁ SLOVA:
2. DUŠEVNÍ VÝVOJ OSOBNOSTI, PORUCHY VÝVOJE OSOBNOSTI
AUTOR: Mgr. Lenka Bečvaříková ANOTACE: Tento modul slouží jako doplňující výukový materiál pro žáky 2. ročníku oboru Předškolní a mimoškolní pedagogika.
Profesně pracovní způsobilost člověka a její edukační utváření
(Presenium) Jiří Vítovec
Reintegrace žáků s chronickým onemocněním zpět do škol projekt TIMSIS Action Comenius 2.1 Action Comenius 2.1 Doba trvání projektu: 3 roky Doba trvání.
Vyrušování, neposlušnost a odmítání spolupráce
Seminář Trauma.
PSYCHOLOGIE VÝCHOVY A VZDĚLÁVÁNÍ
PŘEDŠKOLNÍ PEDAGOGIKA 1
PORADENSKÁ PSYCHOLOGIE JAKO ODBORNÁ A PROFESNÍ ČINNOST:
PSYCHICKÁ PŘÍPRAVA VE SPORTU
Tréning do předmětu SPR149 Využití filmu v sociální práci
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov Autor: Simona Lehrausová Datum/období: Podzim 2013 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Katedra sociální pedagogiky na Pedagogické fakultě MU Projekty zaměřené na zvyšování životních a profesních perspektiv sociálně znevýhodněných skupin.
Organizační formy vzdělávání Anotace: Výukový materiál je určen pro učitele jako osnova při výkladu učiva ORGANIZAČNÍ FORMY VZDĚLÁVÁNÍ. V prezentaci je.
ADHD PORUCHA POZORNOSTI S HYPERAKTIVITOU
Číslo projektuCZ.1.07/ / Název školySOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá Vzdělávací oblast Sociální vztahy a dovednosti Předmět Zdravotnická.
Deprivace a subdeprivace Vypracovala: Monika Arsenjevová Datum: 6. října 2012 Datum: 6. října 2012.
Stres Vypracovala: Monika Arsenjevová Datum: 1. října 2012.
ODKLAD POVINNÉ ŠKOLNÍ DOCHÁZKY
Učení verbální Učení pojmové Učení senzomotorické
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název školy Gymnázium Česká a Olympijských nadějí, České Budějovice, Česká 64 Název materiálu VY_52_INOVACE_ZV_1_5E_NEC_06_FOBIE.
Co je to učení?. Učení je jeden ze základních vývojových procesů, jehož výsledkem je relativně trvalá změna vyvolaná zkušeností. (Denglerová, 2009)
Osobnost žáka jako jeden ze subjektů výchovně-vzdělávacího procesu Autor: Miroslav Vild.
 situace, kdy rodina v různé míře neplní základní požadavky a úkoly dané společenskou normou  selhání některého člena nebo členů rodiny, toto selhání.
Výchovné metody Vypracovala: Monika Arsenjevová Datum: 12.října 2012.
Pedagogické zásady. 1. Zásada cílevědomosti Znamená: - jasně stanovit cíle - cíle zdůvodnit a motivovat - přiměřeně cíle objasnit - důležitá je i aktivní.
Číslo projektuCZ.1.07/ / Název školySOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá Vzdělávací oblastVzdělávání pro zdravý PředmětZdravověda Tematický.
Barbora Pekařová, C3A.  bipolární porucha  závažné duševní onemocnění  porucha mozku (vrozené odchylky fungování mozku)  výrazné výkyvy nálad  povznesená.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Miroslava Wrubelová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: Provozuje.
Konflikt  Náročná situace, střetnutí protichůdných sil na cestě k cíli.  Situace, v níž je nutno vybrat z určitých variant či alternativ  Do konfliktu.
Osobní bezpečí. Sebepojetí Sebepojetí - znamená porozumět sám sobě, svému JÁ, svým náladám, chování Sebepojetí – zahrnuje sebepoznávání, sebehodnocení.
Sebevědomí Zdravé sebevědomí je základem zdravého a plnohodnotného života Zdravé sebevědomí je základem zdravého a plnohodnotného života Sebevědomí staví.
OB21-VVP-HUM-OBN-MIK-U O s o b n o s t Mgr. Marie Mikulcová.
Konflikt Vypracovala : Monika Arsenjevová Datum: 5.října 2012.
Frustrace Vypracovala: Monika Arsenjevová Datum: 1. října 2012.
Osobní bezpečí Název školy: ZŠ Salvátor Název školy: ZŠ Salvátor Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název výstupu:
Výchova (definice) celoživotní společenský proces ovlivňování osobnosti…. proces záměrného působení na osobnost člověka… směřující k cíli vzájemné působení.
Střední škola pedagogická, hotelnictví a služeb
Význam J.A. Komenského 5.část
ANOTACE Seznámit žáky s vývojovými fázemi člověka. Vysvětlit změny ve vývojových fázích předškolního dítěte, se změnami při přechodu dítěte do školy. Výukový.
Číslo v digitálním archivu školy
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu VY_32_INOVACE_16-01
Podmínky učení.
Psychologie výchovy a vzdělávání
Komunikace učitele se žáky
Temperament, charakter, motivace
Číslo projektu Číslo materiálu název školy Autor TEmatický celek
Rodičovství biologické a pěstounské
Transkript prezentace:

Negativní tendence ve stylech rodinné výchovy Vypracovala: Monika Arsenjevová Datum:

1.Perfekcionistická výchova - výchova příliš náročná, přísná, autoritativní - v rovnováze má být: důslednost, řád = láska k dítěti, pochopení - dítě žije pod neustálým tlakem, že není dokonalé - těmto dětem chybí – nadání, zájem, podmínky

Důsledky této výchovy - útěky do nemoci – bolesti hlavy, břicha, zvrací, subfebrilní - útěky do regrese – šišlá, cucá si prsty, zdětinští - útěk do apatie, netečnosti – samomluva, snění

Bolesti hlavy, břicha, ale i zvýšená teplota mohou být důsledkem perfekcionistické výchovy.

2. Protekcionismus a rozmazlování - dítě je ochraňováno, ve všem mu je vyhověno - zdroj všech problémů vidí rodiče v okolí (ostatní děti, učitelé) - dítě čeká, že problém vyřeší rodiče (pasivita, dítě vyčkává) - mohou se stahovat do intimity rodinného prostředí – lítostivě se dítě utěšuje

Důsledky této výchovy - dítě může být lstivé, vypočítavé - sobecké, neschopné podřídit se ostatním - může se uzavírat do soukromí, stranit se lidí

Rozmazlené děti bývají sobecké, nesamostatné a dostanou většinou vše co chtějí.

3. Nedůslednost a improvizace - rodiče podléhají dítěti, protože žádá něco velmi naléhavě - podléhají vlastním náladám – střídání vzteku a lítosti - dítě získává zkušenost, že vše je možné za určitých okolností

Důsledky této výchovy - nedostatky ve vývoji vůle - negativní charakterové vlastnosti - vypočítavost Děti rychle zjistí, jak dosáhnout svého cíle.

4. Morální traumatizování - dítě se má stydět samo za sebe - má působit jako hluboký otřes – přestupku se již více nedopustí - „ Kdo zklamal jednou, zklame i podruhé“

Důsledky této výchovy - dítě se trápí výčitkami svědomí - pro vývoj osobnosti velmi negativní (především v předškolním věku)

5. Výchovná strohost - výchova je zaměřena jen na přikazování a zakazování - tlumí vlastnosti a přirozený projev dítěte

a) Trestání tělesné - představuje určitý projev nadvlády, síly, moci vůči druhým b)Trestání psychické - trestání zavrhováním a odmítáním lásky - za přestupek rodiči odmítáno - využití závislosti na rodičích

Důsledky tělesného týrání se mohou objevit i v pozdějším vývoji dítěte. Psychické týrání bývá někdy i horší než fyzické.

Důsledky této výchovy a) Tělesné trestání - vyvolává vztek, pomstu - nápodoba mocných a silných (mladší děti a zvířata) b) Psychické trestání - úzkost, apatie, skleslost - snížené sebevědomí

6. Úzkostlivá výchova - nadměrný strach o dítě - rodiče vnášejí do výchovy mnoho úzkosti - v pozdějším věku se mohou soustředit na jeho nedostatky, chyby

Důsledky této výchovy - dítě ztrácí přirozený vztah ke své pohybovosti - nedovede rozlišit, kde je hranice povoleného a nepovoleného

7. Nejednotná výchova - v případě, že se rodiče navzájem, rodiče a prarodiče nedohodnou na jednotném postupu - někdo dítěti něco zakáže, jiný to povolí

Důsledky této výchovy - dítě bývá zmatené, neví co je co není správné

Zdroje a použitá literatura situaci/psychicke-problemy-ditete/schizofrenie.shtml rozmazleni-f9h-/deti.aspx?c=A110321_153833_deti_abr / diagnoza-strach-ze-skoly tu-obdobi-vzdoru-co-delat-kdyz-se-vas-andilek-promeni-v- zurivce.html skoda-kazde-rany

Ducháčková, Olga a kol. Pedagogika pro střední pedagogické školy. 1.vyd. Praha: SPN, s. Stodůlková, Eva; Zapletalová, Eliška. Pedagogika pro střední školy. 1.vyd. Beroun: Machart, s.