Zdolávání mimořádných událostí Oznámení o uložení nebo nálezu výbušniny nebo výbušného systému STČ – 03/IZS.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
KRIZOVÝ ŠTÁB MĚSTA HRANIC
Advertisements

Ochrana jednotlivce při úniku nebezpečné látky
Jednotky požární ochrany
Kompetence při řízení zásahu JPO a složek IZS
SBOR DOBROVOLNÝCH HASIČŮ BOLATICE
SBOR DOBROVOLNÝCH HASIČŮ Bolatice
Cvičení složek IZS „KV Aréna“
Být velitelem neznamená být diktátorem. Velitelem se nestává ten, kdo umí nejlépe křičet, ale ten kdo umí nejlépe poradit, pomoci, pochopit Velitel družstva.
HZS ČR organizace a řízení
VÝKON STÁTNÍHO POŽÁRNÍHO DOZORU
Organizační členění ÚO
Jednotky požární ochrany
Krizové řízení Krizovým řízením se rozumí souhrn řídících činností věcně příslušných orgánů zaměřených na: - analýzu a vyhodnocení bezpečnostních.
Obec - jednotka PO zřizovaná obcí plk. Ing. Hynek Marák ředitel odboru IZS a služeb HZS Zlínského kraje říjen 2007.
Evakuace Pardubice IKM VŠE Praha MUDr. Alena Váňová.
Záchranné a likvidační práce a evakuace historicky cenných materiálů
Únik nebezpečné látky - organizace v místě zásahu
INTEGROVANÝ ZÁCHRANNÝ SYSTÉM. Co to je IZS? Integrovaný záchranný systém je systém pro koordinaci záchranných a likvidačních prací při vzniku mimořádných.
Technické prostředky v požární ochraně
SH ČMS, Ústřední odborná rada prevence1 Požární ochrana v obcích Základní informace pro starosty obcí o povinnostech na úseku zajišťování úkolů požární.
© IHAS 2011 Tento projekt je financovaný z prostředků ESF prostřednictvím Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost a státního rozpočtu ČR.
Taktické postupy a organizace řízení českých záchranných složek integrovaného záchranného systému na místě mimořádné události Plk.Ing.Martin Sviták Náměstek.
Technické prostředky v požární ochraně Tlakové požární hadice.
Parametry požáru I. část Požár a jeho rozvoj. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
© IHAS 2011 Tento projekt je financovaný z prostředků ESF prostřednictvím Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost a státního rozpočtu ČR.
Technické prostředky v požární ochraně Svítílny používané v PO.
Technika pro integrovaný záchranný systém plk.Mgr. Jaromír Lebeda.
OPERAČNÍ ŘÍZENÍ. Operační střediska HZS  Povinnost zřizování operačních středisek HZS ČR vyplývá z § 2 odst. 4 zákona č. 238/2000 Sb., O HZS ČR Ministerstvo.
Zásah složek IZS v podmínkách rozsáhlých policejních opatření pro udržení veřejného pořádku při technopárty STČ – 06/IZS Zdolávání mimořádných událostí.
Chřipka ptáků STČ 11/IZS. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Číslo.
HAVARIJNÍ PLÁNY A OCHRANA OBYVATELSTVA Mgr. Bohumír MARTÍNEK, Ph. D.
Technické prostředky v požární ochraně Požární žebříky.
Metodika pro zřizování jednotek sborů dobrovolných hasičů obcí Zdolávání mimořádných událostí.
Technické prostředky v požární ochraně Motorové řetězové a rozbrušovací pily v požární ochraně.
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského studijního programu Fakulty ekonomiky a managementu Registrační.
Typová činnost složek integrovaného záchranného systému při společném zásahu „LETECKÁ NEHODA“ STČ – 04/IZS Zdolávání mimořádných událostí.
1 FINANCOVÁNÍ JSDHO Ing. Marta Spálenková vedoucí oddělení krizového řízení.
Technické prostředky v požární ochraně Řád technické služby.
Typová činnost složek IZS při společném zásahu při nebezpečné poruše plynulosti provozu na dálnici STČ 10/IZS.
Technické prostředky v požární ochraně Sací koš. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
ÚVOD: Činnost správních orgánů a obcí, právnických a podnikajících fyzických osob v IZS (3)
Záchrana pohřešovaných osob - pátrací akce v terénu STČ – 07/IZS Zdolávání mimořádných událostí.
Ražba důlních děl pomocí trhací práce
Ústí nad Labem 4/2009 Ing. Jaromír Vachta
Havarijní plán kraje.
Technické prostředky v požární ochraně
Integrovaný záchranný systém České republiky – Ústeckého kraje
Třídění raněných metodou START
Interní předpisy hotelu
Dotace Jihomoravského kraje Vodní záchranné službě Českého červeného kříže 10. srpna 2011.
Technické prostředky v požární ochraně
Technické prostředky v požární ochraně
Technické prostředky v požární ochraně
Technické prostředky v požární ochraně
FINANCOVÁNÍ JSDHO Ing. Marta Spálenková
Technické prostředky v požární ochraně
Technické prostředky v požární ochraně
ELEKTRONICKÉ ZABEZPEČOVACÍ SYSTÉMY
Požární ochrana v obcích
Ústí nad Labem 4/2008 Ing. Jaromír Vachta
Technické prostředky v požární ochraně
Řád výkonu služby v jednotkách HZS podniků, SDH obcí a SDH podniků
Technické prostředky v požární ochraně
Technické prostředky v požární ochraně
Technické prostředky v požární ochraně
Technické prostředky v požární ochraně
Organizace výroby Organizace a řízení výroby
Technické prostředky v požární ochraně
Jednotky požární ochrany
společensky významných objektů v zónách havarijního plánování
Transkript prezentace:

Zdolávání mimořádných událostí Oznámení o uložení nebo nálezu výbušniny nebo výbušného systému STČ – 03/IZS

Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Číslo materiálu: 08_03_32_INOVACE_05

Předmět: Zdolávání mimořádných událostí Ročník: 2. Jméno autora: Ing.jaromír Šindler Škola: SPŠ Hranice Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Jaromír Šindler Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR. Anotace : Prezentace popisuje postup základních složek IZS při oznámení o uložení nebo nálezu výbušniny nebo výbušného systému. Klíčová slova: výbušnina, nástražný výbušný systém, podezřelý předmět, sektor, velitel sektoru, vnější zóna, nebezpečná zóna

Obecné vymezení mimořádné události Podle této typové činnosti se postupuje při společném zásahu složek IZS zejména v souvislosti s mimořádnými událostmi způsobenými: a) teroristickými útoky prováděnými prostřednictvím výbušnin nebo (N)VS, b) trestnou činností páchanou pomocí výbušnin (zejm. podomácku vyráběných nebo použitých ve velkém množství), event. (N)VS, nebo trestnou činností s výbušninami související, c) havarovanou municí nebo nálezy nevybuchlé munice.

Výbušninami se rozumí látky a předměty (dále jen „látky“), které jsou uvedeny v mezinárodní smlouvě o přepravě nebezpečných věcí (Evropská dohoda o mezinárodní silniční přepravě nebezpečných věcí – „ADR“, vyhlášená pod č. 64/1987 Sb., ve znění pozdějších předpisů), a jsou zařazeny v Příloze A této smlouvy do třídy I těchto látek, jakož i látky, které mají vlastnosti trhavin, třaskavin, střelivin nebo pyrotechnických složí, pokud nejde o střelivo nebo pyrotechnické výrobky.

(Nástražným) výbušným systémem (dále jen „(N)VS“) se rozumí systém, který je tvořen výbušninou nebo výbušným předmětem a iniciačním prvkem; je schopen vyvolat za určitých, uživatelem nebo výrobcem předem stanovených podmínek, výbuchový účinek nebo ložisko požáru. NVS bývá zpravidla ukryt v obalu nebo má takovou vnější formu, která skrývá jeho pravý účel. Za výbušný systém se považuje i jeho atrapa, kdy jeden nebo více předmětů jsou sestaveny tak, že budí dojem výbušného systému, přestože atrapa neobsahuje výbušné látky a nemůže tedy vyvolat výbuchové účinky.

Podezřelým předmětem je předmět, u něhož zpravidla není znám účel, původ nebo majitel a jehož umístění a vnější forma vzbuzují odůvodněnou obavu, že by se mohlo jednat o (N)VS.

Řízení zásahu Velitelem zásahu je příslušník PČR nebo Hasičského záchranného sboru České republiky (dále jen „HZS ČR“).

Řízení zásahu Při zásazích, kdy převažují činnosti zaměřené na zneškodnění (nástražného) výbušného systému (dále jen „(N)VS“), výbušniny nebo munice, je řídící a koordinační složkou PČR a velitelem zásahu je příslušník PČR.

Řízení zásahu Při zásazích, kdy převažují činnosti zaměřené na vyrozumění, evakuaci a záchranu osob (ochrana obyvatelstva) nebo záchranné práce prováděné s cílem zabránění havárii na technologickém zařízení, může být řídící a koordinační složkou HZS ČR a velitelem zásahu je příslušník HZS ČR.

Řízení zásahu Je zřízen sektor 1, který zahrnuje nebezpečnou zónu s charakteristickým nebezpečím, a sektor 2, který zahrnuje vnější zónu pro uzavření místa zásahu (dále jen „vnější zóna“). Na hranici sektoru 1 je prováděna tzv. vnitřní uzávěra nebezpečné zóny a na hranici sektoru 2 tzv. vnější uzávěra (viz bod 3.2.B.). Velitelem sektoru 1 je příslušník PČR. Velitelem sektoru 2 je příslušník HZS ČR – velitel jednotek PO.

Organizační schéma řízení zásahu Obr. 1

Úkoly PČR na místě zásahu PČR provádí s cílem nalézt a zneškodnit zdroj výbuchu následující opatření: bezpečnostní pyrotechnickou prohlídku místa zásahu; při nálezu výbušniny nebo munice zajištění a další manipulaci provádí zpravidla pyrotechnik správy kraje PČR. Pokud bude v průběhu bezpečnostní pyrotechnické prohlídky nalezen podezřelý předmět nebo (N)VS, přeruší další prohlídku místa zásahu, stanoví bezpečnostní opatření a povolá na místo zásahu za účelem prověření a zneškodnění (N)VS pyrotechnickou výjezdovou skupinu Pyrotechnického odboru Policejního prezídia ČR.

Úkoly PČR na místě zásahu PČR provádí s cílem zajistit bezpečnost osob následující opatření: velitel zásahu (příslušník PČR) vymezí nebezpečnou zónu (hranice sektoru 1) a rozhodne o režimových opatřeních na vnitřní uzávěře velitel zásahu (příslušník PČR) vymezí hranici vnější zóny (hranice sektoru 2) a rozhodne o režimových opatřeních na uzávěře vnější zóny; uzávěru provede PČR nebo v případě potřeby SaP HZS ČR,

Úkoly PČR na místě zásahu PČR provádí s cílem zajistit bezpečnost osob následující opatření: velitel zásahu (příslušník PČR) v případě potřeby nařídí evakuaci z nebezpečné zóny; evakuaci provede PČR nebo při ní spolupracuje s HZS ČR; je-li to z hlediska taktiky zásahu vhodné, PČR provádí bezpečnostní prohlídky osob, které opouštějí nebezpečnou zónu – takovým způsobem, aby znemožnila případný přenos (N)VS některou z evakuovaných osob, protože případný další (N)VS může být nesen některou z těchto osob přímo na těle a může být iniciován na jiném místě – např. na shromaždišti evakuovaných osob.

Úkoly a činnosti jednotek PO Činnosti na místě zásahu jednotky PO provádějí v úzké součinnosti s ostatními složkami IZS a na příkaz velitele zásahu, zejména: technicky a odborně podporují činnosti ostatních složek IZS, zvláště poskytují technické prostředky a požární techniku vyžádané pyrotechnikem včetně obsluhy, cestou velitele jednotky PO zabezpečí, pokud je to možné, dokumentaci k výbuchem ohroženému objektu, nebo např. dokumentaci zdolávání požáru

Úkoly a činnosti jednotek PO Činnosti na místě zásahu jednotky PO provádějí v úzké součinnosti s ostatními složkami IZS a na příkaz velitele zásahu, zejména: provádějí průzkum mimo nebezpečnou zónu s cílem objevit zdroje sekundárních rizik, provádějí záchranu osob, provádějí na místě zásahu vyrozumění a evakuaci osob při nedostatku sil PČR a velkém rozsahu hrozící mimořádné události, provádějí dekontaminaci osob,

Úkoly a činnosti jednotek PO Činnosti na místě zásahu jednotky PO provádějí v úzké součinnosti s ostatními složkami IZS a na příkaz velitele zásahu, zejména: podílejí se na identifikaci a detekci nebezpečné látky v nebezpečné zóně, podílejí se na evakuaci nebezpečných látek z nebezpečné zóny, podílejí se na: zabezpečení inženýrských sítí, opatřeních pro omezení šíření tlakové vlny, fragmentů, seismické vlny, případně jiných účinků výbuchu, zřízení a zajištění shromaždiště evakuovaných osob, doprovodu pyrotechnického kontejneru nebo přívěsu.

Úkoly a činnosti jednotek PO Jednotky PO mohou být nasazeny k dalším činnostem: a) zabezpečení režimových opatření na vstupních a výstupních místech do vnější zóny a provedení uzávěry vnější zóny, b) přípravě a řízení evakuace v objektech ve vnější zóně zásahu, c) provádění opatření s cílem informovat osoby o možných rizicích a postupech evakuace, d) evidenci osob, které nemohly být evakuovány nebo které evakuaci odmítly.

Použité zdroje Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Jaromír Šindler Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR. Text: Katalog typových činností integrovaného záchranného systému STČ-03/IZS Typová činnost složek IZS při společném zásahu - Oznámení o uložení nebo nálezu výbušného předmětu Obrázky: Obr. 1: Katalog typových činností integrovaného záchranného systému STČ-03/IZS Typová činnost složek IZS při společném zásahu - Oznámení o uložení nebo nálezu výbušného předmětu

Konec prezentace