Ministerstvo zahraničních věcí České republiky Obchodní, investiční a inovační příležitosti v Nizozemsku: Energetika 1.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
XXIV. SEMINÁŘ ENERGETIKŮ
Advertisements

Potenciální dopady energeticko-klimatického balíčku na průmysl ČR Ministerstvo průmyslu a obchodu C O O C O O C O O C O O C O O C O O 20. listopadu 2008.
PROGRAM SLOVSEFF II. PROSTŘEDKY NA FINANCOVÁNÍ UDRŽITELNÉHO ROZVOJE NA SLOVENSKU Jan PEJTER ENVIROS, s.r.o.
Energetický management budov Jiří Karásek Fakulta stavební, ČVUT v Praze K126.
Veřejná podpora pro energeticky úsporné projekty
Energetický management budov Jiří Karásek Fakulta stavební, ČVUT v Praze K126.
Rozvodná elektrická síť
Modernizace a ekologizace provozu VE Lipno I. Milníky akce - generální oprava soustrojí TG2 Zahájení: 5. listopadu 2012 Dokončení: polovina prosince 2013.
Přichází zlatý věk plynu? Karel Dyba velvyslanec ČR při OECD Prezentace na IEC Ostrava 2011 na základě poznatků MEA (IEA)
Energetická legislativa Zákon č.406/2000 Sb.,o hospodaření energií Vyhláška 252/2001Sb., o způsobu výkupu elektřiny z obnovitelných zdrojů a KVET Liberec.
Energetická bezpečnost regionu Workshop v rámci projektu Energetický Inovační Portál CZ-PL.
EU 2020: Obnovitelné zdroje či jádro Petr Binhack
Aktualizace Státní energetické koncepce České republiky
I VANA K ARÁSKOVÁ MÁ SE EVROPA BÁT ČÍNSKÝCH ENERGETICKÝCH POTŘEB?
Územní energetická koncepce Jihočeského kraje České Budějovice, 24. června 2003.
Energetická budoucnost Moravskoslezského kraje s novou jadernou elektrárnou nebo bez ní? Ing. Pavel Bartoš viceprezident MSEK.
Energetická (ne)bezpečnost. Spotřeba energie (od 17. století, podle zdrojů) „Fotosyntetický limit“ se uplatňoval po naprostou většinu historie. Dnešní.
Sustainable Construction and RES in the Czech Republic Irena Plocková Ministry of Industry and Trade CR, Na Františku 32, Praha, CR.
MUDr. Martin Kuba ministr průmyslu a obchodu AKTUALIZACE STÁTNÍ ENERGETICKÉ POLITIKY STABILNÍ ELEKTŘINA ZA PŘIJATELNOU CENU AKTUALIZACE STÁTNÍ ENERGETICKÉ.
Česká energetika na rozcestí Návrh nové Státní energetické koncepce České republiky s výhledem do roku 2050 Ing. Tomáš Hüner náměstek ministra Ministerstvo.
1 OPERAČNÍ PROGRAM ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ pro období MINISTERSTVO ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ
Chytré sítě Smart grids.
Obnovitelné a Alternativní zdroje energie
Prosper Golf Resort Čeladná | Hodnocení energetické účinnosti procesů pomocí faktoru primární energie Ing. Ivan Beneš, Ing. Daniel Bubenko, Ing.
Aktualizace Státní energetické koncepce
Ruská federace x WTO a OECD
Ing. Pavel Šolc Náměstek ministra průmyslu a obchodu PREZENTACE WORLD ENERGY OUTLOOK Prezentace World Energy Outlook 2014 Čtvrtek ,
Státní energetická koncepce a postavení plynárenství v ČR Ing. Tomáš Hüner náměstek ministra © 2006 Ministerstvo průmyslu a obchodu České Republiky Praha,
25. srpna EUro Finance Consulting EUFC CZ s.r.o. Analýza celkové energetické spotřeby Libereckého kraje Liberec, 25. srpna 2009.
 2011  Ministerstvo průmyslu a obchodu III. Fáze EU-ETS Pavel Gebauer © 2011 Ministerstvo průmyslu a obchodu.
Změna Státní energetické koncepce a priority České republiky k zajištění bezpečnosti zásobování elektřinou Ing. Tomáš H ü n e r náměstek ministra © 2008.
Ministry of Industry and Trade of the Czech Republic REKAPITULACE ENERGETICKÝCH SMĚRNIC EU JAN POUČEK PODĚBRADY, 9.března 2004.
 2007 Ministry of Industry and Trade, Energy Department Česká elektřina pro CE region Jak zapadá výroba elektřiny v ČR do energetické politiky EU Ladislav.
Využití OZE v ČR Příprava NAP pro období Dana Peterková Ministerstvo průmyslu a obchodu AEM – Budoucnost české energetiky v Evropě Poděbrady.
Energetická legislativa Příprava zákona o výkupu energie z obnovitelných zdrojů a kogenerace Poděbrady 19. března 2003 Ing. Miroslav DOSTÁL Česká energetická.
Mgr. Martin Turnovský, MBA Sekce rozvoje podnikatelského prostředí a konkurenceschopnosti © Ministerstvo průmyslu a obchodu Strategické záměry a.
Ministry of Industry and Trade of the Czech Republic Směrnice 77/2001 o podpoře výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů Jan Pouček Ministerstvo průmyslu.
Energetické a ekologické scénáře pro přípravu aktualizace energetické koncepce Poděbrady
Tomáš Křížek Setkání primátorů a starostů měst a obcí České republiky.
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorIng. Ivana Brhelová Název šablonyIII/2.
Lukáš Feřt, SPŠ dopravní, Karlovarská 99, Plzeň
EU ETS 2005 – 2012 Ladislav Pazdera Ministerstvo průmyslu a obchodu Konference AEM , Praha.
1 Tvůrci energetické politiky ? Hodnocení variant - ukazatele Vychází se z tzv. analýzy životního cyklu LCA, to je přístup zohledňující náročnost na zajištění.
Ing. Josef Karafiát, CSc. ORTEP s.r.o.
1 Aktualizovaná SEK a prosazení zásad SEK do energetické legislativy ČR Česká energetika v kontextu energetiky Evropské unie Konference AEM – Poděbrady.
Chytré sítě Smart grids.
1 Předpokládaný vývoj české energetiky Co mohou spotřebitelé očekávat Jak si lze navzájem vyjít vstříc květen 2007.
Vývoj trhu s pevnou biomasou Ing. Jan Habart, Ph. D. CZ Biom, předseda.
PROČ SE NÁS NEDOTKLA KRIZE DODÁVEK PLYNU PŘES UKRAJINU
Fungování energetických trhů v EU a ČR Jak dál po novele zákona o podpoře OZE 31. října 2013 Ing. Jiří Bis.
ENERGETICKÁ POLITIKA EU: udržitelná, bezpečná a dostupná energie Petr Zahradník, člen Národní ekonomické rady vlády (NERV) a EPOS při MMR.
Pražská energetika, a. s. Fungování energetických trhů Ohrožení a příležitosti z pohledu PRE Žofín
Cestovní mapa pro energetiku do roku 2050 Dobrá navigace nebo vábení Sirén ? Miroslav Vrba ČEPS, a.s. Fungování energetických trhů v ČR a v EU Ohrožení.
Ing. Pavel Šolc Náměstek ministra průmyslu a obchodu AKTUALIZACE STÁTNÍ ENERGETICKÉ KONCEPCE ČR A POSUZOVÁNÍ JEJÍHO VLIVU NA ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ 11 Jaderná.
OBSAH  HDP - definice  Výpočet HDP  HDP České republiky: o HDP v letech 1993 – 1996 o HDP v letech 1997 – 1998 o HDP v letech 1999 – 2002 o HDP v letech.
Pražská energetika, a. s. FUNGOVÁNÍ ENERGETICKÝCH TRHŮ Žofín
Energetický průmysl. Co to je? Energetika je průmyslové odvětví, které se zabývá získáváním, přeměnou a distribucí(rozdělování) všech forem energie Jedná.
Fungování energetických trhů v ČR a EU Praha, Žofín, 29. září 2009.
VINCI Energies VINCI Energies: Zkušenosti dodavatele elektromontážních prací 4. Ročník konference Fungování energetických trhů v ČR a EU 22. října 2008.
Chytré sítě Smart grids.
Státní energetická koncepce, energetická bezpečnost ČR, energetický systém EU: Jaká budoucnost čeká jádro? Dana Drábová Efektivitu již nelze měřit především.
ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST BIOLOGIE A EKOLOGIE - PRŮŘEZOVÉ TÉMA
Dopady energetické politiky na provozovatele přenosové soustavy
Energetická (ne)bezpečnost
Energetika budoucnosti - uhlí atom nebo obnovitelné zdroje?
SVĚTOVÁ (R)EVOLUCE BIOPALIV
Chytré sítě Smart grids.
Výroba elektrické energie - obecná část
Finanční podpora pro provozovatele LDS v rámci V. Výzvy Smart grids
Řešení problematiky „sucha“ v rámci PO1 OPPIK
Transkript prezentace:

Ministerstvo zahraničních věcí České republiky Obchodní, investiční a inovační příležitosti v Nizozemsku: Energetika 1

Obsah prezentace 1.Energetika v Nizozemsk u, dle Shell a ve světě 2.Existující obchodní a investiční příležitosti v oblasti energetiky (projekty) 3.Inovační příležitosti v oblasti energetiky Ministerstvo zahraničních věcí České republiky 2

Nizozemský stereotyp už neplatí? Vysoce vyspělá energetika Čistá energetika především díky obnovitelným zdrojům (větrným mlýnům) Ministerstvo zahraničních věcí České republiky 3

Energetika Nizozemsko: struktura Převážně fosilní paliva – ZEMNÍ PLYN A UHLÍ Pouze 5% energie (10% elektrické energie) z obnovitelných zdrojů Spotřeba elektrické energie: 118,4 TWh Ministerstvo zahraničních věcí České republiky 4

Energetika Nizozemsko: výhled Cíl 2050: postupný přechod k obnovitelným zdrojům, od 2020 radikálně, postupná elektrifikace – Základní cíl: v r % (16% v r. 2023) spotřeby energie z obnovitelných zdrojů – od r jsou plánovány každoroční investice do obnovitelných zdrojů ve výši 1,4 mld EUR – Do 2035 marginalizace ‘špinavých’ fosilních paliv zemním plynem, CCS technologií a jádrem – Břidlicový plyn: prozatím jen geologické průzkumy potenciálu těžby, ale postup pro případné zkušební vrty byl již odsouhlasen* – Výrazné zvýšení energetické účinnosti a úspor – Energetika jako moderní průmyslové odvětví: plnohodnotná součást ekonomiky (privatizováno, liberalizováno, green jobs) – Zlepšení vnitrostátní a mezinárodní infrastruktury – SER** Energy Agreement for Sustainable Growth: dohoda pro podporu čisté energetiky v rámci investičních příležitostí a udržitelného růstu The Government of the Netherlands, Energy Report 2011, SER Council, SER Energy Agreement, Ministerstvo zahraničních věcí České republiky 5

Energetika Nizozemsko: „Top Sector“ Energetika byla určena jako jeden z 9 „top“ sektorů – hlavní oblasti inovací a investic by měly být následující: – Bioenergie – Úspory energií v domácnostech a průmyslu – Zemní plyn – Smart Grids – Větrná energie – Solární energie Hlavní východiska pro NL jako „Europe’s energy hub“: – Vzrůstající poptávka po (udržitelné) energii – Příležitosti ve výrobě, přenosu a obchodu s energií – Přístup k moři, velké přístavy, přítomnost zemního plynu a kvalitní infrastruktura energie Ministerstvo zahraničních věcí České republiky 6

Energetika Nizozemsko: transformace a investice Nizozemská energetika prochází značnou transformací Hlavní investiční příležitosti: – Větrná energie (onshore, offshore) – Co-firing (biomasa + uhlí) – Stavba infrastruktury – Biomasa – Kogenerace (elektřina + teplo) – Plánovaný rozvoj jaderné energie 2 – Zemní plyn - z konvenčních i nekonvenčních zdrojů (břidlicový plyn) The Government of the Netherlands, Energy Report Ministerstvo zahraničních věcí České republiky 7

Energetika Nizozemsko: krize V současné době je poměrně velká část rozsáhlých projektů pozastavena či odložena kvůli krizi eurozóny, a aktuálnímu snížení spotřeby a ceny elektrické energie Pozastavené projekty – Jaderná energetika – Výstavba nových elektráren (plyn) – Modernizace a zvýšení kapacity plynových elektráren – Výstavba větrných parků Do budoucna se dá očekávat oživení těchto projektů I přesto Nizozemsko v současnosti nabízí velké investiční příležitosti Ministerstvo zahraničních věcí České republiky 8

Energetika dle SHELL: Hory nebo moře (scénáře do r. 2100) Ministerstvo zahraničních věcí České republiky 9 Prezentace Shell

2. Existující obchodní a investiční příležitosti v oblasti energetiky (projekty) Ministerstvo zahraničních věcí České republiky 10

Call/Request for tender Způsob zadávání veřejných zakázek Strukturovaná pozvánka dodavatelům k nabídce dodávky určitého produktu či služby Aplikováno především ve veřejné správě Ministerstvo zahraničních věcí České republiky Spravedlivé a transparentní rozhodnutí, minimální šance korupce Hodnocení nezávislou entitou Standardní fáze Poznámka: v Nizozemsku je velká část tenderů primárně publikována jen v nizozemštině regelingen/tenders-tki-energo 11

Energiefabriek Hengelo: Project 1: TDH-reactor Aktuální výběrové řízení (TDH: thermal hydrolysis) Místo: Nizozemsko, Hengelo Popis: Výstavba malé elektrárny (cca. 2MW) využívající energii z odpadní vody (bioplyn): instalace reaktoru. Nabídky a dotazy do 28/10/ :00. Investor: Waterchap Nabízená služba: informační a diplomatická podpora Info: Ministerstvo zahraničních věcí České republiky 12

Modernizace elektrárny Clauscentrale Plánovaný projekt Místo: Nizozemsko, Maasbracht Popis: Přestavba bloku A: zvýšení výkonu z 640 na 1350 MW díky novým turbínám na zemní plyn. Možnost výstavby nové plynové stanice. Výstavba: ve fázi plánování Výše investice: cca €1 mld. Investor: RWE, Essent Nabízená služba: informační a diplomatická podpora Info: Ministerstvo zahraničních věcí České republiky 13

Transformační stanice Breukelen Plánovaný projekt Místo: Nizozemsko, Breukelen Popis: Vybudování nové trafostanice (380/150 kV) mezi přenosovou a distribuční sítí Výstavba: ve fázi plánování Investoři: TenneT Nabízená služba: informační a diplomatická podpora Info: euhttp:// eu Ministerstvo zahraničních věcí České republiky 14

Větrný park Gemini Připravovaný projekt Místo: Nizozemsko, Severní moře (85km od pobřeží Fríska) Popis: Offshore větrné elektrárny 600MW (2×75 turbín × 4MW), budování parku, uložení podmořských kabelů, integrace do přenosové sítě Výstavba plánována od r Výše investice: €2,8 mld. Investoři: Northland 55%, Siemens 20%, Van Oord 10%, HVC Alkmaar 10%, Typhoon 5% Nabízená služba: informační a diplomatická podpora Info: Ministerstvo zahraničních věcí České republiky 15

Větrné parky Drendse Monden a Ooestermoer Plánovaný projekt Místo: Nizozemsko, poblíž Stadskanaal a Eexterveen Popis: dva sousedící rozsáhlé větrné parky onshore, MW ( a MW) Výstavba: ve fázi plánování Výše investice: € mil. Investoři: Nadace (Stichting) Duurzame Energieproductie Exloermond (32 místních farmářu), Raedthuys Windenergie Nabízená služba: informační a diplomatická podpora Info: Ministerstvo zahraničních věcí České republiky 16

Přenosová síť: Randstad 380kV Připravovaný projekt Místo: Nizozemsko, Randstad: Wateringen ↔ Bewerwijk Popis: Výstavba a integrace nové sítě vysokého napětí (380kV), energetická ‘dálnice’, částečně vedeno pod zemským povrchem Výstavba: plánováno od r Výše investice: cca. €200 mil. Investor: TenneT Nabízená služba: informační a diplomatická podpora Info: Ministerstvo zahraničních věcí České republiky 17

Rekonstrukce přenosové sítě v okolí Amsterdamu Aktuální / Dlouhodobý projekt Místo: Nizozemsko, mezi Schipholem, Amsterdamem a Almere Popis: Modernizace přenosové sítě (380kV) podél dálnic (A4, A9, A1,...), při masivním přestavění dálniční sítě mezi Schipholem, Amsterdamem a Almere (tzv. SAA). Nové stožáry, výměna a demontáž starých stožáru aj. Výstavba: Investor: Rijkswaterstaat, Tennet Nabízená služba: informační a diplomatická podpora Info: Ministerstvo zahraničních věcí České republiky 18

Zásobník plynového oleje Plánovaný projekt Místo: Nizozemsko, Twente (Enschede, Hengelo) Popis: Výstavba podzemního zásobníku plynového oleje v solných kavernách a možnost výstavby krátkého produktovodu Výstavba: ve fázi plánování Investoři: AkzoNobel, Argos Nabízená služba: informační a diplomatická podpora Info: Ministerstvo zahraničních věcí České republiky 19

3. Inovační příležitosti v oblasti energetiky Ministerstvo zahraničních věcí České republiky 20

Ministerstvo zahraničních věcí České republiky Inovační příležitosti v oblasti energetiky Místo: Nizozemsko (NL) Název projektu: Náhrada konvenčních zdrojů zemního plynu Popis projektu/oblast řešení: Pravděpodobně někdy v letech bude NL muset postupně nahrazovat své zdroje zemního plynu – buď dovozem nebo jinými zdroji Nabízená pomoc ze strany ZÚ: Informační a diplomatická podpora 21

Ministerstvo zahraničních věcí České republiky Inovační příležitosti v oblasti energetiky Místo: Nizozemsko (NL) Název projektu: Testování a potenciálně těžba břidlicového plynu Popis projektu/oblast řešení: V současnosti se příslušná zpráva teprve diskutuje v NL parlamentu, ale dle neformálních informací se budou min. testovací vrty provádět a v případě úspěchu je možné předpokládat i regulérní těžbu břidlicového plynu (v celkovém objemu 200 – 500 mld m 3, tj. cca 100 – 300 mld EUR) Nabízená pomoc ze strany ZÚ: Informační a diplomatická podpora 22

Ministerstvo zahraničních věcí České republiky Inovační příležitosti v oblasti energetiky Místo: Nizozemsko (NL) Název projektu: Výstavba větrných elektráren (především na moři – „offshore“) a dodávka potřebných speciálních kabelů Popis projektu/oblast řešení: Vzhledem k celkové husté zastavěnosti plánuje NL masivní rozvoj „offshore“ větrných elektráren, u kterých jsou velkou nákladovou položkou speciální kabely – odhadované náklady na tyto kabely dosahují min. 400 mil. EUR (dokud někdo nevynalezne bezdrátový přenos el. energie) Nabízená pomoc ze strany ZÚ: Informační a diplomatická podpora 23

Ministerstvo zahraničních věcí České republiky Inovační příležitosti v oblasti energetiky Místo: Nizozemsko (NL) Název projektu: Energy Agreement for Sustainable Growth (SER) Popis projektu/oblast řešení: Součástí uvedené dohody je těchto 10 oblastí 1. Energy savings and energy efficiency; 2. Scaling up of renewable energy generation; 3. Encouragement for local sustainable energy; 4. Preparations for the energy transmission network; 5. A properly functioning EU Emissions Trading System (ETS); 6. Coal-fired power stations and CCS (Carbon Capture and Storage); 7. Mobility and transport; 8. Employment and training; 9. Encouragement of commercialisation for growth and export; 10. Financing of investments in sustainable energy. Nabízená pomoc ze strany ZÚ: Informační a diplomatická podpora 24