Standardy psychosociální krizové pomoci a spolupráce zaměřené na průběh a výsledek plk. PhDr. Zuzana Vrbová, kpt. Mgr. Martina Čapková MV - generální ředitelství.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Sociální služby SOZ.
Advertisements

Asociace bezpečnostních poradců
POSPOLU Podpora spolupráce škol a firem se zaměřením na odborné vzdělávání v praxi T. Vencovská.
Předmět úpravy Podmínky pro poskytování sociálních služeb a příspěvku na péči Podmínky pro vydávání oprávnění k poskytování soc.služeb, pro výkon veřejné.
Podpora dostupnosti a kvality sociálních služeb v Pardubickém kraji Úvodní seminář k projektu Pardubice
„Preventivní aktivity MV - bezpečný prostor pro seniory“
KRIZOVÝ ŠTÁB MĚSTA HRANIC
Vlastní hodnocení školy
Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Individuální projekt „Plánování sociálních.
RVP a jejich transformace do školních vzdělávacích programů 1. díl Tvorba a ověřování pilotních školních vzdělávacích programů na vybraných SOŠ a SOU Projekt.
Finanční možností svépomocných skupin
Preventivně výchovná činnost Propagační materiály k informování o základních opatřeních ochrany obyvatelstva formou letáků, skládaček a dalšího propagačního.
Vyhodnocení činnosti psychologického pracoviště HZS Jihočeského kraje za rok 2008 Hasičský záchranný sbor Jihočeského kraje, Pražská 52b, České.
Vyhodnocení činnosti psychologického pracoviště HZS Jč. kraje za rok 2010 Adresa:Hasičský záchranný sbor Jihočeského kraje Pražská 52b České Budějovice.
Nouzové přežití obyvatelstva a humanitární pomoc
SBOR DOBROVOLNÝCH HASIČŮ Bolatice
Informační technologie pro IZS a krizové řízení
Integrovaná střední škola,Slaný
ŠPP Školní poradenská pracoviště Moravskoslezského kraje - východisko, koncepce - krajská síť a organizační struktura - metodika - vzdělávání
plk. Ing. Hynek Marák ředitel odboru IZS a služeb HZS Zlínského kraje
Národní tým expertů ECVET Národní tým expertů ECVET Šíření a podpora evropského nástroje pro zvýšení kvality mobilit ECVET a jeho zavádění.
ohroženým domácím násilím
Školní poradenské pracoviště
Spolupráce Hasičského záchranného sboru Jihočeského kraje s dobrovolníky nestátních neziskových organizací Hasičský záchranný sbor Jihočeského kraje mjr.
407 – Vzdělávání pro 21. století Žadatel: Learning Society, občanské sdružení Kontaktní osoba: PhDr Lenka Emrová Mobil: e- mail :
Konference Brno - město pro rodiny Poradní sbor Rady města Brna pro rodinu Shrnutí realizovaných pro-rodinných činností Mgr. Ing. Pavel Šmýd,
Letecká záchranná služba
Obec - jednotka PO zřizovaná obcí plk. Ing. Hynek Marák ředitel odboru IZS a služeb HZS Zlínského kraje říjen 2007.
PORADENSKÝ SYSTÉM v České republice
Perspektivy dobrovolnictví při mimořádných událostech a krizových situacích Mgr. Lucie Balarinová Členka ÚPZJ ČČK ČESKÝ ČERVENÝ KŘÍŽ ČLEN.
Vedoucí diplomové práce: Ing.Tomáš Peňáz Ph.D.
Působení psychologa jako člena týmu odborných pracovníků projektu AVC
PANEL humanitárních organizací Ústecký kraj - Ústí nad Labem , Ministerstvo vnitra ČR.
Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu IP „Podpora procesu transformace pobytových.
JEDEN CÍL, SPOLEČNÁ CESTA Ministerstvo vnitra České republiky Příspěvek Ministerstva vnitra k informatizaci územních samospráv Ing. Tomáš Holenda ředitel.
 V souladu s Koncepcí vzdělávání v oblasti krizového řízení, schválenou usnesením Bezpečnostní rady státu ze dne 16. listopadu 2004 č. 14 a Plánem hlavních.
STANDARDY KVALITY V SOCIÁLNÍCH SLUŽBÁCH „SKSS“. Proces definice SKSS Fáze – 2002 – hledání nastavení sociálních služeb v postkomunistickém období,
Praxe ve školní psychologii Školní psychologie jako aplikovaná psychologická disciplína.
Pomůcky a materiály pro výuku Ochrany člověka za mimořádných událostí.
Základní škola, Brno, Štolcova 16 Projekt spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky Reg. číslo CZ.1.07/1.3.00/
INTEGROVANÝ ZÁCHRANNÝ SYSTÉM. Co to je IZS? Integrovaný záchranný systém je systém pro koordinaci záchranných a likvidačních prací při vzniku mimořádných.
Seminář OBP MV: Psychosociální podpora uniformovaných složek – evropská vodítka a trendy Praha
Základní škola, Brno, Štolcova 16 Projekt spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky Reg. číslo CZ.1.07/1.3.00/
Bezpečně v kyberprostoru Jihlava 19. – projekt zaměřený na omezení rozšiřování nebezpečných počítačových jevů.
Novelizace školského zákona Lucie Macků, Praha,
Prosazování rovnosti žen a mužů na ministerstvu vnitra v rámci projektu „Akceptace specifických potřeb zaměstnanců a zaměstnankyň MV“ Eva Ferrarová Ministerstvo.
Budoucnost ústavní výchovy z úhlu pohledu Federace dětských domovů ČR PaedDr. Jana Koubová
Představení projektu Ing. Martin Pokorný a řešitelský tým VŠB-TU Ostrava.
Systémová podpora procesů transformace systému péče o ohrožené děti a rodiny Klíčové aktivity realizované v Pardubickém kraji Pardubice, dne
Konference Transformace a deinstitucionalizace sociálních služeb a Hradec Králové Národní centrum podpory transformace sociálních služeb.
Integrace cizinců v Jihomoravském kraji Zasedání Rady pro rozvoj lidských zdrojů 21. září 2010.
Technika pro integrovaný záchranný systém plk.Mgr. Jaromír Lebeda.
Strategie rozvoje základního vzdělávání v oblasti ORP Ostrov vznikla v rámci projektu: „Podpora vzdělávání ve školách oblasti ORP Ostrov“ Jak na společné.
Pracovní schůzka aktérů integrace - příprava navazujícího projektu „Jihomoravské regionální centrum na podporu integrace cizinců 2010“ 30. září 2009 EVROPSKÝ.
OCHRANA ČLOVĚKA ZA MIMOŘÁDNÝCH UDÁLOSTÍ I MIMOŘÁDNÁ UDÁLOST DRUHY MIMOŘÁDNÝCH UDÁLOSTÍ VŠEOBECNÉ ZÁSADY CHOVÁNÍ LINKY TÍSŇOVÉHO VOLÁNÍ.
Kritéria pro zvyšování nenárokových složek platu pedagogů v roce 2009 Nenárokové složky platu - osobní příplatek (§ 131 ZP) - osobní příplatek (§ 131 ZP)
ČINNOST PANELU HO ÚSTECKÉHO KRAJE V ROCE 2016
Integrovaný záchranný systém České republiky – Ústeckého kraje
Akademie Hasičského záchranného sboru České republiky
Místní akční plán vzdělávání MAP rozvoje vzdělávání na území Prahy 8
Preventivní projekty zaměřené na problematiku AMOK - útok aktivního střelce.
Konference primární prevence PK
PODPORA SOCIÁLNĚ-PRÁVNÍ OCHRANY DĚTÍ NA KRAJSKÉM ÚŘADĚ JIHOMORAVSKÉHO KRAJE II Metodické setkání na téma „Standardy kvality sociálně-právní ochrany na.
Project EUNAD: Asistence lidem s disabilitou při katastrofách
Ing. Stanislava Správková
Michaela Borovanská, Jana Malíková
18 let zkušeností s mezinárodním osvojením
Novinky v preventivně výchovné činnosti u HZS ČR
PORADENSKÝ SYSTÉM v České republice
Transkript prezentace:

Standardy psychosociální krizové pomoci a spolupráce zaměřené na průběh a výsledek plk. PhDr. Zuzana Vrbová, kpt. Mgr. Martina Čapková MV - generální ředitelství Hasičského záchranného sboru ČR Seminář: Psychosociální podpora uniformovaných složek – evropská vodítka Ministerstvo vnitra 1

Standardy zaměřené na průběh a postup Standardizovat znamená nastavovat úroveň; může jít o úroveň minimální (= jaké musí mít pomáhání znaky, aby mohlo být ještě vůbec považováno za psychosociální krizovou pomoc a spolupráci) nebo optimální (= jaké znaky charakterizují dobrou psychosociální pomoc a spolupráci).

Vznik pracovní skupiny SIAŘ č. 3/2006, kterým se zřizovala pracovní skupina pro realizaci projektu „Standardy psychosociální pomoci obětem mimořádných událostí v ČR“ (aktualizace SIAŘ 32/2009). Jednání pracovní skupiny probíhala dle potřeby, nejméně však 1x za 2 měsíce (zpravidla 1x měsíčně).

4 Členové pracovní skupiny Odborníci z řad IZS (psychologové, odd. ochrany obyvatel, zdravotníci atd.), neziskových organizací a občanských sdružení (Adra, Charita, ČSODN atd.) a duchovní – snaha o různorodost odborností i resortů. cca 20 členů

Cíle Tvorba standardů psychosociální pomoci a spolupráce osobám zasaženým mimořádnou událostí v ČR. Tvorba metodiky využití psychosociální pomoci a spolupráce v situacích mimořádných událostí.

Výstupy práce skupiny 2008 – Manuál 2009 – přípravná verze standardů 2010 – publikace Standardy psychosociální krizové pomoci a spolupráce zaměřené na průběh a výsledek

Výstupy práce skupiny Co je psychosociální krizová pomoc a spolupráce Standard prvních občanských pomocí – zdravotní, psychická, sociální, právní a duchovní

Výstupy práce skupiny Standardy psychosociální krizové pomoci a spolupráce pro přímý kontakt – navázání a ukončení prvního kontaktu, zjišťování potřeb a hodnot zasažených, podpora při sdělování špatných zpráv, podpora svépomoci a vzájemné pomoci, propojení do střednědobé a dlouhodobé pomoci, informování a osvěta a další

Výstupy práce skupiny Standardy psychosociální krizové pomoci a spolupráce pro koordinování – stanovování cílů pomoci a jejich vyhodnocování, týmová spolupráce, dokumentování pomoci a vytváření informačních materiálů, spolupráce a komunikace s médii a další

Výstupy práce skupiny Vyhodnocení kvality, účelnosti (a účinnosti) psychosociální krizové pomoci a spolupráce – „Děláme dobře dobré věci?“, „Jsou naplňována očekávání?“

Výstupy práce skupiny Vzdělávací standardy psychosociální krizové pomoci a spolupráce – pro přímý kontakt a pro koordinování Navazující koncepční a metodické materiály – např. POP, vybavení do terénu, dokumentování, vodítka pro tvorbu letáků a další

Letáky „Jsme připraveni na vážnou dopravní nehodu?“ „Prožili jsme dopravní nehodu. Jak dál?“ „Když (náhle) zemře blízký.“

Příručka pro školy: Když se stane neštěstí aplikace standardů do školního prostředí příručka je určena: zřizovatelům a pracovníkům škol - ředitelům, učitelům, výchovným poradcům, metodikům, školním psychologům, družinářům, pracovníkům pedagogicko-psychologických poraden, atp.

Konference/workshop EUTOPA-IP Amsterdam účast vedoucí psycholožky HZS ČR plk. PhDr. Zuzany Vrbové prezentace systému posttraumatické péče u HZS ČR spolupráce na tvorbě vodítek

Děkuji za pozornost. Informace a materiály ke stažení: plk. PhDr. Zuzana Vrbová kpt. Mgr. Martina Čapková