Zdravá výživa Název školy: ZŠ Salvátor Název školy: ZŠ Salvátor Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.1158 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.1158 Název výstupu:

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Ukládání potravin VY_32_INOVACE_2C_04 Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Sada 3 Práce v domácnosti MŠ, ZŠ a PrŠ Trhové Sviny.
Advertisements

Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
1)Zdravý životní styl 2)Zdravá výživa 3)Výživová doporučení.
Název školyZŠ Elementária s.r.o Adresa školyJesenická 11, Plzeň Číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/ Číslo DUMu VY_32_INOVACE_ Předmět PŘÍRODOPIS.
Zkvalitnění výuky na GSOŠ prostřednictvím inovace CZ.1.07/1.5.00/ Gymnázium a Střední odborná škola, Klášterec nad Ohří, Chomutovská 459, příspěvková.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Jitka Kratochvílová Havlová. Dostupné z Metodického portálu ; ISSN
ZAČNEME NETRADIČNĚ…ZAČNEME ÚKOLEM…  5-denní jídelníček.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Ing. Lenka Bombera Piskačová. Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu DUM Škola budoucnosti s využitím IT VY_12_INOVACE_OV53 Název školy.
VY_32_INOVACE_Luk_II_04 Alternativní výživa Název projektu: OP VK Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ OP Vzdělání pro konkurenceschopnost.
Блюдо 3. Anotace: Prezentace může sloužit jako výkladové, opakovací, upevňovací učivo Autor: Mgr. Lenka Kajabová Jazyk: Ruština Očekávaný výstup: rozšíření.
DUM - Digitální Učební Materiál Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
Tento výukový materiál byl vytvořen v rámci projektu EU peníze školám. Základní škola a Mateřská škola Veřovice, příspěvková organizace Kód materiálu:
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Škola budoucnosti s využitím IT Název materiálu: VY_7_INOVACE_PV 17 Název.
Název školy Střední škola hotelová a služeb Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Mgr. Eva Drlíková, Mgr. Jana Vašinová Název šablony VY_32_INOVACE.
STUDIE A ANALÝZA ŽIVOTNÍHO STYLU A ZDRAVÍ MLÁDEŽE V KRAJI VYSOČINA MUDr. Stanislav Wasserbauer Zdravá vysočina, o.s. a Státní zdravotní ústav ve spolupráci.
PŘÍRODOPIS 8. ROČNÍK VY_52_INOVACE_21_01_složky potravy.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
SŠHS Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Ing. Libuše Hajná Název šablony VY_32_INOVACE CHE Název DUMuCHE E Stupeň a typ vzděláváníOdborné.
P ŘÍPRAVA POKRMŮ Hlavní živiny Vypracoval: Lukáš Karlík.
Dotkněte se inovací CZ.1.07/1.3.00/ Životospráva rodiny.
Zdravý životní styl Vytvořila :Adéla Buchtelová 8.třída.
Pyramida zdravé výživy VY_32_INOVACE_02_36. Pyramida zdravé výživy Škola: Základní škola Trávníky Otrokovice, příspěvková organizace Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
DUM - Digitální Učební Materiál Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace   Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
Energetická hodnota potravin (EH)
Sada číslo 13 STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ
Rádce ŠJ 3 propojuje ND a SK v jeden celek
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Suroviny pro cukráře I. ročník
Všechna neocitovaná díla jsou dílem autora.
AUTOR: Mgr. Markéta Dornicová
AUTOR: Mgr. Markéta Dornicová
Základní škola a mateřská škola Bukovec
Základy automatického řízení 1
Filip Luňák Zš a Mš Stonava 9tř.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Norská 2633 Autor: Mgr. Pavla Balejová Název materiálu: VY_12_INOVACE_ČJS.1.Bal.06_Zdravá_a_nezdravá_výživa.
Všechna neocitovaná díla jsou dílem autora.
OZNAČENÍ MATERIÁLU: VY_32_INOVACE_74_PRV1
Instruktor lyžování II.třídy (150) jen pro vnitřní potřebu
Diferencované stravování
Název projektu: Moderní škola
Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu: VY_32_INOVACE_567_ Výroba sýrů a jogurtů 1 Název školy: Masarykova střední škola zemědělská a Vyšší.
Speciální technologie 3. ročník - kuchař
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost
ZDRAVÁ VÝŽIVA PREZENTACE SLOUŽÍ K VÝKLADU NOVÉ LÁTKY.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Čestlice
Složení potravin Ing. Petra Pechová, 2012.
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Základní škola a Praktická škola Dvůr králové nad Labem
METODICKÝ LIST PRO ZŠ Pro zpracování vzdělávacích materiálů (VM)v rámci projektu EU peníze školám Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Projekt:
Zásady zdravé výživy VY_32_INOVACE_04_VÝCHOVA KE ZDRAVÍ_2_ZÁSADY ZDRAVÉ VÝŽIVY Dětský domov, Základní škola a Střední škola, Duchcov, příspěvková organizace.
CHEMIE - Rozdělení a vlastnosti tuků
CHEMIE - Bílkoviny SŠHS Kroměříž Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Volby v ČR Název školy: ZŠ Salvátor
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ
Věcné učení Zdravá výživa, zdravé a nezdravé potraviny
ZDRAVÁ VÝŽIVA VLIV VÝŽIVY NA ZDRAVOTNÍ STAV LIDÍ
Energetická hodnota dětské výživy
Preventivní program podpory zdraví „HRAVĚ ŽIJ ZDRAVĚ“
AUTOR:Eva Strnadová NÁZEV: VY_52_INOVACE_04_02_33_ ZDRAVÁ VÝŽIVA
Obchodní akademie a Střední odborná škola, gen. F. Fajtla, Louny, p.o.
VY_32_ INOVACE_ 20_ PŘÍRODOVĚDA 5
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Petra Hejlová Číslo
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Diferencované stravování
Digitální učební materiál
Transkript prezentace:

Zdravá výživa Název školy: ZŠ Salvátor Název školy: ZŠ Salvátor Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název výstupu: VY_32_INOVACE_6.3 Název výstupu: VY_32_INOVACE_6.3 Vzdělávací oblast: Člověk a společnost Vzdělávací oblast: Člověk a společnost Vzdělávací obor: Výchova k občanství Vzdělávací obor: Výchova k občanství Téma: Výživa a zdraví Téma: Výživa a zdraví Předmět dle ŠVP: Osobnostní výchova 6. ročník Předmět dle ŠVP: Osobnostní výchova 6. ročník Autor: Hynek Mikušek Autor: Hynek Mikušek Datum vzniku: srpen 2011 Datum vzniku: srpen 2011

Vliv výživy na zdravotní stav Zdravá strava: dodání tělu dostatek živin, minerálů, vitamínů, tekutin Zdravá strava: dodání tělu dostatek živin, minerálů, vitamínů, tekutin Vyvážená strava: chybí-li (přebývá-li) tělu některá ze složek zdravé stravy, dochází ke zhoršení zdravotního stavu Vyvážená strava: chybí-li (přebývá-li) tělu některá ze složek zdravé stravy, dochází ke zhoršení zdravotního stavu Pravidelný pohyb a zdravá výživa jsou klíčem k dobrému zdravotnímu stavu Pravidelný pohyb a zdravá výživa jsou klíčem k dobrému zdravotnímu stavu

Statistiky 40 – 60% obyvatel v ČR trpí obezitou 40 – 60% obyvatel v ČR trpí obezitou Statistiky OSN hovoří o epidemii obezity ve světě Statistiky OSN hovoří o epidemii obezity ve světě Nejčastější příčiny obezity: přejídání, deprese, nedostatek pohybu, nepravidelné stravování, hypofunkce štítné žlázy, nadbytek estrogenů, stravování ve fastfoodech… 1 Nejčastější příčiny obezity: přejídání, deprese, nedostatek pohybu, nepravidelné stravování, hypofunkce štítné žlázy, nadbytek estrogenů, stravování ve fastfoodech… 1 Odkaz na web se statistikami obezity v USA: Odkaz na web se statistikami obezity v USA: Obezita dětí se za poslední dvě desetiletí ztrojnásobila Obezita dětí se za poslední dvě desetiletí ztrojnásobila

Základní pravidla zdravého stravování Mezi odborníky na zdravou výživu existuje mnoho doporučení pro zdravé stravování, nejčastěji jsou uváděny tyto zásady: Mezi odborníky na zdravou výživu existuje mnoho doporučení pro zdravé stravování, nejčastěji jsou uváděny tyto zásady: Jíst pravidelně 4 – 5x denně, nehladovět, nepřejídat se Jíst pravidelně 4 – 5x denně, nehladovět, nepřejídat se Dodržovat pitný režim (2 – 3l tekutin denně) Dodržovat pitný režim (2 – 3l tekutin denně) Omezit jednoduché cukry (cukr, slazené limonády, sladkosti…) Omezit jednoduché cukry (cukr, slazené limonády, sladkosti…) Jíst více vlákniny (ovoce zelenina, luštěniny, celozrnné výrobky) Jíst více vlákniny (ovoce zelenina, luštěniny, celozrnné výrobky) Omezit tuky živočišného původu (máslo, sádlo, škvarky, slanina, uzeniny, smetana, tučný sýr) Omezit tuky živočišného původu (máslo, sádlo, škvarky, slanina, uzeniny, smetana, tučný sýr) Jíst více komplexní sacharidy (rýže, brambory, těstoviny) Jíst více komplexní sacharidy (rýže, brambory, těstoviny) Jíst aspoň 2x týdně omega mastné kyseliny (ryby) Jíst aspoň 2x týdně omega mastné kyseliny (ryby) Dodržovat pauzy mezi jídly (max. 3 hodiny) Dodržovat pauzy mezi jídly (max. 3 hodiny) Zvýšit spotřebu zeleniny a ovoce (cca 0,5 kg denně) Zvýšit spotřebu zeleniny a ovoce (cca 0,5 kg denně) Omezit smažené pokrmy Omezit smažené pokrmy Omezit potraviny se sodíkem (méně soli) Omezit potraviny se sodíkem (méně soli) Konzumovat maso více libové (bez viditelného tuku) Konzumovat maso více libové (bez viditelného tuku)

Pyramida zdravé výživy Odkaz na stránky uvádějící obrázek pyramidy zdravé výživy: Základní orientace v potravinové pyramidě: 1.Potraviny jsou řazeny podle vhodnosti ke konzumaci v rámci každého patra ve směru zleva doprava. 2.Základna pyramidy zobrazuje potraviny, které by se měly jíst nejčastěji a v největším množství. 3.Směrem k vrcholu pyramidy by lidé měli vybírat potraviny opatrněji a v menším množství. 4.Vrchol pyramidy zobrazuje potraviny, které by se v jídelníčku měly objevovat jen výjimečně.

Body mass index - BMI Orientační hodnota, na jejíž základě lze získat rychlou informaci o tělesné obezitě a nadváze Orientační hodnota, na jejíž základě lze získat rychlou informaci o tělesné obezitě a nadváze BMI = hmotnost člověka (kg)/těles. výška 2 (m) BMI = hmotnost člověka (kg)/těles. výška 2 (m) BMIKategorie Zdravotní rizika Méně než 18,5 PodváhaVysoká 18,5 – 24,9 NormaMinimální 25,0 – 29,9 Nadváha Nízká až lehce vyšší 30,0 – 34,9 Obezita 1. stupně Zvýšená 35,0 – 39,9 Obezita 2. stupně Vysoká 40,0 a více Obezita 3. stupně Velmi vysoká 2

WHR index Je hodnota, která udává poměr mezi obvodem pasu v oblasti pupku a obvodu boků kolem kyčlí Je hodnota, která udává poměr mezi obvodem pasu v oblasti pupku a obvodu boků kolem kyčlí Užívá se ke zjišťování břišní obezity Užívá se ke zjišťování břišní obezity U mužů je hodnota břišní obezity nad 0,9; u žen nad 0,85 U mužů je hodnota břišní obezity nad 0,9; u žen nad 0,85 Rozlišujeme dva typy obezity podle tvaru těla: Rozlišujeme dva typy obezity podle tvaru těla: 1. Hruškovitý typ (většinou mají ženy, tuky se ukládají v oblasti kyčlí a boků) 2. Jablkovitý typ (většinou mají muži, tuky se ukládají v oblasti břicha) 2

Denní rozložení stavy Snídaně by měla pokrývat 20 – 25% denní dávky energie, měla by obsahovat: bílkoviny (tvaroh, sýry, jogurt, drůbeží šunka); komplexní sacharidy (vláknina, celozrnné pečivo, cereálie…) Snídaně by měla pokrývat 20 – 25% denní dávky energie, měla by obsahovat: bílkoviny (tvaroh, sýry, jogurt, drůbeží šunka); komplexní sacharidy (vláknina, celozrnné pečivo, cereálie…) Svačiny by měly pokrývat 5 -10% denní dávky energie, nejvhodnější jsou: mléčné výrobky, jogurty, kefírová mléka, ovoce, zelenina, celozrnné pečivo) Svačiny by měly pokrývat 5 -10% denní dávky energie, nejvhodnější jsou: mléčné výrobky, jogurty, kefírová mléka, ovoce, zelenina, celozrnné pečivo) Oběd by měl pokrývat % denní dávky energie, měl by obsahovat: bílkoviny (libové maso, telecí, králičí, šmakoun, vejce, kuřecí bez kůže, libové hovězí); komplexní sacharidy (luštěniny, paprika, těstoviny, rýže, brambory Oběd by měl pokrývat % denní dávky energie, měl by obsahovat: bílkoviny (libové maso, telecí, králičí, šmakoun, vejce, kuřecí bez kůže, libové hovězí); komplexní sacharidy (luštěniny, paprika, těstoviny, rýže, brambory Večeře by měla obsahovat 25% denní dávky energie, cca 4hodiny před spánkem, měla by obsahovat přibližně totéž co oběd, ale v obráceném poměru Večeře by měla obsahovat 25% denní dávky energie, cca 4hodiny před spánkem, měla by obsahovat přibližně totéž co oběd, ale v obráceném poměru Pitný režim: nejlépe voda, ovoce, zelenina Pitný režim: nejlépe voda, ovoce, zelenina

Obezita a možná onemocnění Onemocnění dýchacích cest Cerebrovaskulární (cévní mozkové) onemocnění Arterioskleróza Cukrovka Srdeční onemocnění Ledvinová onemocnění Nepravidelná menstruace Žlučníkové problémy a kameny Artritida Neplodnost Rakovina děložního hrdla a prsu

Základní pojmy Poživatina (složka potravy = potraviny, pochutiny a nápoje) Poživatina (složka potravy = potraviny, pochutiny a nápoje) Potraviny (produkty rostlinného a živočišného původu, které obsahují živiny) Potraviny (produkty rostlinného a živočišného původu, které obsahují živiny) Pochutiny (látky, které potravinám dodávají vůni, chuť a nemají zpravidla žádnou výživovou hodnotu Pochutiny (látky, které potravinám dodávají vůni, chuť a nemají zpravidla žádnou výživovou hodnotu Nápoje (tekutiny, které dodávají tělu vodu) Nápoje (tekutiny, které dodávají tělu vodu) Živiny (souhrn látek důležitých pro život = sacharidy, tuky, bílkoviny, minerální látky, vitamíny) Živiny (souhrn látek důležitých pro život = sacharidy, tuky, bílkoviny, minerální látky, vitamíny) Dieta (speciálně sestavený jídelníček odpovídající zdravotním požadavkům) Dieta (speciálně sestavený jídelníček odpovídající zdravotním požadavkům) Tuky (živiny, které jsou dlouhodobým zdrojem energie) Tuky (živiny, které jsou dlouhodobým zdrojem energie) Sacharidy (cukry, které jsou okamžitým zdrojem energie) Sacharidy (cukry, které jsou okamžitým zdrojem energie) Bílkoviny (živiny, které jsou důležité k správné funkci svalů a kostí) Bílkoviny (živiny, které jsou důležité k správné funkci svalů a kostí)

Test k zamyšlení 1. Čemu říkáme „vyvážená strava“? 2. Vyjmenuj alespoň 3 příčiny obezity. 3. Čemu říkáme „stravování se ve fastfoodu“? 4. Vyjmenuj alespoň 5 základních pravidel zdravého stravování. 5. K čemu je BMI index a jak jej určujeme? 6. Jaké typy obezity podle tvaru těla znáš? 7. Kolik % denní dávky energie by měla obsahovat snídaně, svačina, oběd a večeře? 8. K jakému možnému onemocnění přispívá obezita? 9. Co je to „poživatina“? 10. Co je to „pochutina“? 11. Co jsou to živiny a do jakých skupin se dělí?

Řešení testu Ad1) Strava, která obsahuje v optimálním množství všechny složky zdravé stravy Ad2) Deprese, nedostatek pohybu, nepravidelná strava, špatná fce štítné žlázy, strava ve fastfoodech… Ad3) Rychlá konzumace nezdravého jídla nabízená v prodejnách s rychlým občerstvením (hamburgery, párky v rohlíku, hranolky…) Ad4) Viz slide č.4 Ad5) BMI index orientační informace o tělesné nadváze se určuje podílem tělesné hmotnosti (kg) a čtverce tělesné výšky (m) Ad6) Hruškovitý a Jablkovitý typ Ad7) Snídaně (20 – 25%), svačina (5-10%), oběd (20 – 30%), večeře (25%) Ad8) Viz slide č.9 Ad9) Poživatina = složka potravy (potraviny, pochutiny, nápoje) Ad10) Pochutina = látka dodávající jídlu vůni a chuť Ad11) Źiviny = látky ve stravě důležité pro život: sacharidy, tuky, bílkoviny, minerální látky, vitamíny

Prameny a literatura 1. Přispěvatelé Wikipedie, Obezita [online], Wikipedie: Otevřená encyklopedie, c2013, Datum poslední revize , 07:25 UTC, [citováno ] Přispěvatelé Wikipedie, Index tělesné hmotnosti [online], Wikipedie: Otevřená encyklopedie, c2013, Datum poslední revize , 16:27 UTC, [citováno ]

Anotace Tato prezentace je určena k výkladu o zdraví v souvislosti s výživou pro vzdělávací obor výchova k občanství na II. stupni ZŠ. Tato prezentace je určena k výkladu o zdraví v souvislosti s výživou pro vzdělávací obor výchova k občanství na II. stupni ZŠ. Žáci se seznámí s vlivem výživy na zdravotní stav člověka, pravidly zdravého stravování, základními pojmy v oblasti stravování, statistikami, apod. Jako prevence jsou uvedeny nemoci způsobeny nezdravým stravováním a obezitou. V závěru je uveden test k zamyšlení, na kterém si mohou žáci ověřit množství zapamatovaných informací z prezentace včetně řešení. Žáci se seznámí s vlivem výživy na zdravotní stav člověka, pravidly zdravého stravování, základními pojmy v oblasti stravování, statistikami, apod. Jako prevence jsou uvedeny nemoci způsobeny nezdravým stravováním a obezitou. V závěru je uveden test k zamyšlení, na kterém si mohou žáci ověřit množství zapamatovaných informací z prezentace včetně řešení.