Science with and for Society Připravovaná témata pro roky 2016-2017 Michal Pacvoň, Národní kontakt pro Společenskou výzvu 6, Evropa v měnícím se světě.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
PROINCOR - vaše cesta k inovacím - your way to innovation (Spolufinancováno z operačního programu Nadnárodní spolupráce – Střední Evropa) 1 PROINCOR -
Advertisements

Vzdělávání pro konkurenceschopnost Obecně Řídícím orgánem je MŠMT Řídícím orgánem je MŠMT Založen na principu partnerství Založen na principu partnerství.
Podpora inovací v Olomouckém kraji. Ekonomická situace kraje  Průměrná mzda : Kč (1.-2. čtvrtletí 2012)  Míra registrované nezaměstnanosti: 10,38.
Podpora otevřeného přístupu v prioritě 7. RP Věda ve společnosti Michal Pacvoň, Národní kontakt pro Sociální, ekonomické a humanitní vědy a pro oblast.
PŘEDSTAVENÍ PROJEKTU E-INKLUZE 50+. OBSAH Základní informace Komu je projekt určen Cíle Aktivity Harmonogram.
1 Grantové schéma Vyrovnávání šancí žen a mužů Národní vzdělávací fond.
Aktivity Ústeckého kraje v rámci implementace RIS ÚK.
NaturNet Plus Počítačem podporované vzdělávání na ochranu životního prostředí Politické konsekvence principů trvale udržitelného rozvoje na lokální a regionální.
„Výzkum, vývoj a inovace ve statistikách a analýzách“ 20. dubna 2012 Aktuality z oblasti analýz pro politiku výzkumu, vývoje a inovací Michal Pazour.
Priorita č. 3 Aktivní zapojení výzkumné a vývojové základny do rozvoje podnikání.
OECD a finanční vzdělávání Stálá mise České republiky při OECD v Paříži Prof. Ing. Karel Dyba, CSc., velvyslanec Třetí mezinárodní konference k finanční.
Spolupráce lokálních institucí Seminář Komunitní role veřejných knihoven ZLÍN
Evropská strategie zaměstnanosti a víceúrovňové vládnutí – sen nebo skutečnost? Milena Jabůrková, Ondřej Mátl a Gabriela Nováková Zpráva zpracována pro.
© 2011 Ministerstvo průmyslu a obchodu
KREATIVNÍ ODVĚTVÍ A EVROPSKÉ FONDY NOVÁ SCÉNA ND MARTA SMOLÍKOVÁ Proč podporovat kulturní a kreativní průmysly.
Projekty mobilit programu Leonardo da Vinci 2002 ___________________ PhDr. Helena Úlovcová
Příprava projektového návrhu Lukáš Straňák, Ostrava 2006.
Diverzifikace vysokého školství – nové výzvy Michal Karpíšek Seminář „Hodnocení kvality vysokých škol“ Telč, 28. dubna 2011.
1 Institucionalizace výzkumů veřejného mínění. 2 USA – 30. léta minulého století USA – 30. léta minulého století Evropa – po 2. světové válce Evropa –
Společenská odpovědnost organizací
DIDO (Online informační portál pro hendikepované) Projekt DIDO, Posilování civilní společnosti v předvstupním procesu: Grantová podpora neziskových organizací.
NOVÝ KONTRAKT MEZI VĚDOU A SPOLEČNOSTÍ? Tereza Stöckelová Sociologický ústav AV ČR, v.v.i.
Evropská dimenze odborného vzdělávání Helena Úlovcová Helena Úlovcová Otrokovice 6. – Konference projektu UNIV 2 KRAJE.
MV RPS, 1. červen 2005 RPS/CSF Česká republika 2004>2006 Rámec podpory Společenství Ministerstvo pro Místní rozvoj ČR Odbor Rámce podpory Společenství.
KANCELÁŘ CZELO: PARTNER ČESKÉHO VaVaI V BRUSELU ANNA VOSEČKOVÁ.
Vysoké školy a Národní politika výzkumu a vývoje a její realizace Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy.
Evropský sociální fond - jedinečná příležitost k financování rozvoje lidských zdrojů ve výzkumu a vývoji Projekt Centrum manažerských dovedností ve vědě.
PROINCOR - vaše cesta k inovacím - your way to innovation (Spolufinancováno z operačního programu Nadnárodní spolupráce – Střední Evropa) 1 PROINCOR -
Halma evropská síť literárních center Viktor Debnár Praha,
Jednotný programový dokument pro Cíl 3 regionu NUTS 2 hlavní město Praha Podpora inovací Oddělení řízení a implementace JPD 3, MPSV Ing. Světlana.
Využití NUŠL pro ukládání a zveřejňování výsledků výzkumu a vývoje V ČR Open Access: otevřený přístup k vědeckým informacím v EU a ČR Technologické centrum.
Zkušenosti s evropskými infrastrukturními projekty (ESFRI) a spolupráce v rámci ERIC (European research infrastructure consortium) a související komunikace.
Technologické centrum AV ČR a projekt PACITA Zastoupení EK v ČR 10. července 2012 Lenka Hebáková Oddělení strategických studií Technologické centrum AV.
AKTUÁLNÍ SITUACE V PROJEKTU RIS – ČASOVÝ HARMONOGRAM červen 2005 – květen 2006červen 2007 – leden 2008 Fáze 0 – definice projektu Fáze 1 - analýza Fáze.
Systém dalšího vzdělávání pracovníků výzkumu a vývoje v Moravskoslezském kraji 29. – OSTRAVICE Komercializace výsledků výzkumu a vývoje (marketing.
1 RESPONSIBLE CARE Projekt „Adaptabilita a posílení konkurenceschopnosti chemického průmyslu ČR“ Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem.
Dana Zadražilová Fakulta mezinárodních vztahů VŠE v Praze Vzdělávání k udržitelnosti czech bcsd.
210 mm Národní technická knihovna podporuje.... OPEN ACCESS WEEK
Technologické Inovační Centrum Akční plán RIS ZK – aktivity TIC Lenka Kostelníková Seminář „Inovace a technologie v rozvoji regionů“, Brno
Microsoft Inovační Centra  Innovation Day, Brno
PRELUDE Challenge – pokračování iniciativy za účasti nově připojených regionů Václav Sedláček ISSS Hradec Králové dubna 2005.
RPS/CSF Česká republika 2004>2006 Rámec podpory Společenství Ministerstvo pro místní rozvoj, ČR Odbor RPS, SROP a JPD 2 Evaluační aktivity 2008 Rámec podpory.
Prezentace projektu doktorského studia
1. Zkvalitnění služeb státních organizací pomocí strukturálních fondů příklad Technologické agentury ČR Marie Stehlíková vedoucí Projektové kanceláře.
PaedDr. Pavla Břusková generální ředitelka a předsedkyně představenstva Agentura pro regionální rozvoj,a.s., Ostrava Inovační rozvoj regionů 2010 Žilina,
1 Informační seminář - výzvy Horizon 2020 Eva Jarošová
- strategie pro harmonizaci politik otevřeného přístupu v Evropském výzkumném prostoru Mgr. Daniela Tkačíková Ústřední knihovna VŠB-Technická univerzita.
SPARC EUROPE V ČR Lenka Němečková Ústřední knihovna ČVUT.
Podpora vzdělávání na vysokých školách: Mezinárodní zkušenosti a doporučení Petr Pabian, Univerzita Pardubice, Telč, Podpora.
Program ESPON 2013 Témata aktuální výzvy Národní informační den Ministerstvo pro místní rozvoj ČR 21. února 2011.
Konference INOVACE JE ZÁKLAD VAŠÍ EXISTENCE Brno,
N. Witzanyová Lichtenštejnský palác 16. října 2012; obrázky v prezentaci jsou z webu EK ohledně Evropského výzkumného prostoru
Program Horizont 2020 – současný stav projednávání a podpora účasti.
Universitas semper reformanda? České reformní pokusy v evropských souvislostech Hodnocení kvality vysokých škol Telč,
Centrum pro výzkum, vývoj a inovace Life for Science. Science for Life.
1 Aktuální otázky budoucnosti kohezní politiky EU Ing. arch. Daniela Grabmüllerová, MBA, Ph.D. ředitelka Odboru evropských záležitostí Ministerstvo pro.
Reg. č. projektu: CZ.1.07/2.3.00/ Název projektu: Měření výkonnosti Rozvoj lidských zdrojů v oblasti výzkumu měření a řízení výkonnosti podniků,
I N V E S T I C E D O R O Z V O J E V Z D Ě L Á V Á N Í Prioritní osa 2 Výzva 2.3 Lidské zdroje ve Výzkumu a vývoji Mgr. Filip Týc Odbor programů výzkumu.
Lidské zdroje jako jedna z priorit RIS3 strategie
Spolupráce organizací občanské společnosti na úrovni EU
Prioritní osa 2 Terciární vzdělávání, výzkum a vývoj OPERAČNÍ PROGRAM VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST PhDr. Kateřina Pösingerová, CSc.
4. zasedání Výboru České republiky pro programy nadnárodní a meziregionální spolupráce března 2017Praha.
Horizont 2020 a program Věda se společností a pro společnost
Charakteristika a nástroje
Představení Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Předběžná témata příští výzvy v prioritě SSH
Etické komise v Evropské Unii
Kompetence kariérových poradců ke kariérovému vzdělávání
- aplikace pro vyhledávání vědecko- výzkumných výzev
Výzvy digitální ekonomiky pro společnost
Transkript prezentace:

Science with and for Society Připravovaná témata pro roky Michal Pacvoň, Národní kontakt pro Společenskou výzvu 6, Evropa v měnícím se světě Národní kontakt pro program Věda se společností a pro společnost Tel:

Výzva: H2020-SWAFS Vyhlášená 14. října 2015 (témata pro 2016 a 2017), Pro rok 2016 otevřená 13. dubna 2016 Uzávěrka 30. srpna 2016 Rozpočet 55,12 mil € pro 2016 a 59,6 mil. € pro 2017 Pracovní program na 2 roky, 25 témat ve 4 oblastech 1)Institutional chance na podporu RRI – 8 témat 2)Embedding RRI – 2 témata 3)Znalostní báze – 4 témata 4)Vytvoření inkluzivního a anticipačního „governance“ pro výzkum a inovace – 11 témat

Struktura definice tématu „Specific challenge“ kontext, specifikace adresovaného problému „Scope“ vymezení problému, focus a hranice potenciální akce ale bez specifikace přístupů „Expected impact“ popis hlavních očekávaných dopadů Typy projektů: Research and Innovation Action (RIA), Coordination or Support Action (CSA)

Změna na podporu RRI ve výzkumných a grantových institucích SwafS : Participatory research and innovation via Science Shops podpora univerzitám a jiným výzkumným centrům k ustavení tzv. „science shops“ (demonstrace, jak věda slouží k řešení reálných problémů a k vytváření budoucích scénářů). Vytvoření prostoru pro „participační dialog“ (3 mil €) SwafS : ERA-NET Cofund – Promoting Gender equality in H2020 and the ERA SwafS : Support to research organisations to implement gender equality plans „assessment“ procedur a praktik na instituci a realizace „gender equality plan“, nutnost podpory ze strany vysokého managementu instituce (3,9 mil €) SwafS : Opening Research Organisations in the European Research Area podpora institucionálních změn směrem k „open science“, „co-creation“ zkušenosti a experimenty, tréninkové materiály k RRI a „open science“, přispět ke změnám nastavení financování výzkumu, zvýšit znalosti o praktikách RRI a open science (6,7 mil €)

Změna na podporu RRI ve výzkumných a grantových institucích SwafS : New constellations of Changing Institutions and Actors proměna univerzit a výzkumných institucí s ohledem na RRI a význam nových konstelací, také reflektivní aspekt (7,1 mil €) SwafS : Engaging industry – Champions for RRI in Industrial Sectors Vyvinout nové přístupy k inovacím v průmyslovém kontextu, vylepšit RRI toolkit (7,1 mil €) SwafS : Training on Open Science in the European Research Area tréninkové aktivity v oblasti open science směřující k aplikaci princpů open science na institucích, zejména její méně známé aspekty než je Open Access. Online materiál ( €) SwafS : European Community of Practice to support institutional change gender, podpořit komunikaci mezi projekty na institucionální změnu, identifiovat dobré praktiky

Embedding RRI in H2020 Research and Innovation SwafS : Moving from constraints to openings, from red lines to new frames in Horizon 2020 Jak integrovat RRI do H2020? Experti na různé části H2020, koordinátoři a účastníci, cílem identifikovat příležitosti pro RRI a navrhnout výhled dalšího rozvoje RRI v H2020; „storylines“ a „narratives“ (CSA 6,8 mil €) SwafS : Putting Open Science into action inspirace v MMLs, oblast SC1-SC7, použít „open science“ tak, aby byla vytvořena RRI řešení

Posílení znalostní báze oblasti Věda ve společnosti SwafS : Science education outside the classroom identifikovat dobré praktiky, impakt na studenty a občany (3 mil €) SwafS : Webs of Innovation Value Chains and Openings for RRI hlavní myšlenka „crisscrossing innovation value chains“, vytvoření modelu, znalostní základna pro politickou orientaci (3 mil €) SwafS : Integrating Society in Science and Innovation – An approach to co-creation „deštník“ pro celý soubor projektů, cílem lepší porozumění procesům co-creation, lepší „policy support“ pro budoucnost (4 mil €) SwafS : A Linked-up Global World of RRI identifikace a analýza platforem a prostor pro RRI, komparativní studie velkých i malých hráčů, výhody RRI (3 mil €)

Vytvoření inkluzivní a anticipační governance pro výzkum a inovace SwafS : Open Schooling and collaboration on science education školy jako aktéři komunity, vytvoření nových partnerství na lokální rovině, spolupráce formálních, „non-formálních“ a „informálních“ poskytovatelů vzdělávání, podniků, CSO s cílem integrovat koncept „open schooling“ – rodiny angažované v životě školy (3 mil. €) SwafS : Mapping the Ethics and Research Integrity Normative Framework dynamické mapování tohoto rámce při práci evropských výzkumných týmů, podpořit práci výzkumníků a etických výborů. Vytvořit metodologii a vytvořit vhodné „mapy“. Výsledek by měl jednak vést k vyšším etickýcm standardům, jednak stimulovat knowledge transfer. (3,8 mil. €) SwafS : The Ethics of informed consent in novel treatment including a gender perspective konkrétní aplikace etiky v medicíně; optimalizovat soužití výzkumu a pacentů a omezit nejrůznější konflikty zájmů. Analyzovat také použití ICT a sociálních médií. Zahrnout genderovou dimenzi. Cílem zvýšení etických standardů evropského klinického výzkumu, zejména v oblasti informovaného souhlasu použití nové účinné léčby.(3,8 mil. €)

Vytvoření inkluzivní a anticipační governance pro výzkum a inovace SwafS : The Ethics of technologies with high socio-economic impact and Human Rights relevance týká se technologií, které vzbuzují otázky v oblasti lidských práv (genomika, směsi člověk-stroj), na základě existujících praktik vytvořit „guidelines“, cílem praktická implementace vysokých etických standardů (3,8 mil €) SwafS : Networking of National representatives and resources centres on Gender in R&I SwafS : ERA Mobility and Career Day podpora aktivit sítě EURAXESS SwafS : Promoting integrity in the use of research results in evidence based policy: a focus on non-medical research etika v oblasti biomedicíny, vytvořit operační etiku a metodologický rámec, zkoumat také vztah mezi vědou založenou na „policy advise“, odpovědným vedením výzkumu a etikou výzkumu, cílem odpovědnější a efektivnější využití vědeckých informací (4,2 mil €)

Vytvoření inkluzivní a anticipační governance pro výzkum a inovace SwafS : The ethical dimensions of IT technologies: a European perspective focusing on security and human rights aspects cílem analyzovat existující a možné budoucí etické tenze mezi technickým vývojem v ICT a ochranou lidských práv, vytvoření operačních standardů a „guideliness“ (4,2 mil €) SwafS : Responsible Research and Innovation (RRI) in support of sustainability and governance, taking account of the international context Jak je věda zakotvena v udržitelném vládnutí? Jak může RRI přispět k udržitelnému evropskému a globálnímu vládnutí (3 mil €) SwafS : Trans-national operation of the EURAXESS Service network SwafS : Celebrating European Science série „high level events“ 2016, 2017, 2018, 2019, Pravidelné setkání se silnou mezinárodní dimenzí koelm evropské vědy (0,5 mil €)

Pracovní program najdete na: ref/h2020/wp/2016_2017/main/h2020- wp1617-swfs_en.pdf Děkuji Vám za pozornost!