PHDR.HANA PAZLAROVÁ, PH.D Teorie a přístupy v SP 4.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Analýza fungování institutu dohod o výkonu pěstounské péče v ČR SocioFactor s.r.o.
Advertisements

Výchova v rodině jako prevence negramotnosti Rodina jako jeden z faktorů ovlivňujících gramotnost.
K OMUNIKACE VERBÁLNÍ A NEVERBÁLNÍ Zpracovala: Mgr. Kateřina Holá Speciální základní škola, Česká Kamenice, Jakubské nám. 113, příspěvková organizace.
Komunikace Že si nerozumíme, je normální. Že si porozumíme, je zázrak. neznámý autor Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného.
Seznámit žáky s vývojovými fázemi člověka. Vysvětlit změny ve vývojových fázích mladšího školního věku a především změny v dospívání. Výukový materiál.
Učení ducha v praktickém životě. Učení ducha je praxe vlastních myšlenek, citů a činů Učení ducha znamená učit se správně utvářet své myšlenky a city.
Senioři a sociální sítě. Kolik je ale na sociální síti vlastně českých seniorů? Je to asi 5% z 3,5 mil.
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského studijního programu Fakulty ekonomiky a managementu Registrační.
Název školyStřední zdravotnická škola a Vyšší odborná škola zdravotnická Nymburk, Soudní 20 IČO Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuModerní.
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov Autor: Simona Lehrausová Datum/období: Podzim 2013 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov, příspěvková organizace AUTOR: Mgr. Martina Steyerová NÁZEV: VY_32_INOVACE_19_Český jazyk – 9. ročník TÉMA: Přechodníky ČÍSLO.
Schizofrenie. Psychóza = nemoc duše Schizofrenie se řadí do jedné ze tří skupin psychóz - funkční psychózy. Realita se stává cizí. Mění způsob, jakým.
Předškolní vzdělávání.  Rámcový vzdělávací program vymezuje hlavní požadavky, podmínky a pravidla.  Školní vzdělávací program vytváří každá mateřská.
NERVOVÁ SOUSTAVA KOMUNIKAČNÍ SÍŤ. FUNKCE NS 1. řídí činnost všech orgánů v těle 2. kontroluje organismus jako celek 3. umožňuje vnímat okolí a získávat.
Stres a jeho důsledky. NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a mateřská škola Bohdalov ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ ŠABLONA: III/2 VZDĚLÁVACÍ OBLAST:
Jednotlivé osobnosti nejsou jedinečné jenom svými psychickými vlastnostmi, ale také tím, jak VNÍMAJÍ, jak PŘEMÝŠLEJÍ, UČÍ SE, PAMATUJÍ SI apod.
Autor: Mgr. Tomáš SládekGVH HořoviceVY_52_INOVACE_ZSV1_21 POZORNOST.
Dotkněte se inovací CZ.1.07/1.3.00/ Životospráva rodiny.
Střední škola pedagogická, hotelnictví a služeb Pedagogika a psychologie 3. ročník ŠKOLNÍ ZRALOST Mgr. Irena Kudláčková.
Jsou venkovské školy horší než městské?
Civilizační choroby Vysoký krevní tlak.
Výzkum veřejného mínění v otázce výstavby obchodního centra
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Název projektu: Drogové závislosti - násilníci a oběti Bc
Vnitropodniková komunikace ve vybraném subjektu
Praha, 1. – ročník mezinárodní konference k profesnímu rozvoji pedagogických pracovníků Profesní rozvoj pedagogů.
Příčiny a funkce deviací PhDr.Hana Pazlarová, ph.d
Název školy: Základní škola speciální Litvínov, Šafaříkova 991
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Norská 2633
Postnatální období–předškolní věk
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu VY_32_INOVACE_16-16
PSYCHICKÉ STAVY OSOBNOSTI POZORNOST - VĚDOMÍ.
Didaktika sportovních činností
Stimulace tvořivosti – tvůrčí řízení a vedení lidí,
AUTOR: Mgr. Alena Bartoňková
PhDr.hana pazlarová, ph.d
Tělesný, funkční a psychický vývoj dětí a mládeže
9. Heterogenní a homogenní skupiny
K SOCIALIZACI – VLČÍ DĚTI
PhDr.Hana Pazlarová, Ph.D
Obchodní plán projektu
FSS MUNI, katedra SPSP Kvantitativní výzkum x118 Téma 11: Korelace
Alzheimerova choroba Markéta Suráková.
Mgr. et Mgr. Veronika Víchová Mgr. Hana Navrátilová
Vývojová psychologie Prenatální období.
Specifické poruchy učení a NKS
Životní cyklus.
HOSPODÁŘSKÁ ZVÍŘATA.
Role a možnosti spolupráce s orgány sociálně-právní ochrany dětí
Děti odsouzených rodičů
Psychologie test.
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace   Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
Globální problémy současného světa 3 – Populační vývoj, negramotnost
Digitální gramotnost Informatické myšlení
Kvalita a bezpečí jako hlavní principy k úspěšné a efektivní akreditaci Gabriela Franková.
PhDr.hana pazlarová, ph.d
Název projektu: Moderní škola
phdr. Hana pazlarová, ph.d.
Výběrové řízení z hlediska právního a psychologického
Osobnost žáka jako jeden ze subjektů výchovně-vzdělávacího procesu
PhDr.Hana Pazlarová, Ph.D
Metoda VTI Intenzivní forma pomoci v domácím prostředí rodiny, přímo tam, kde problém vzniká (80.léta 20. stol. v Holandsku) Rodiny, které mají obtíže.
Centra kolegiální podpory
Kognitivní (poznávací) procesy
Vybrané kapitoly ze sociologie 4
Vzdělávací kurzy Rodinného Integračního Centra zaměřené na problematiku poruch autistického spektra
PhDr.Hana Pazlarová, Ph.D
DOMÁCÍ NÁSILÍ UTEČ, DOKUD JE ČAS
Diagnostika dítěte předškolního věku
Kód materiálu: VY_32_INOVACE_09_DEN_ZEME Název materiálu: Den Země
Transkript prezentace:

PHDR.HANA PAZLAROVÁ, PH.D Teorie a přístupy v SP 4

Opakování Definujte sociobiologii Jaké jsou hlavní teze Darwinových teorií? Jak bylo Darwinových teorií zneužito? Kam posunul Dawkins Darwinovu teorii? Jaké byly hlavní adaptivní problémy našich předků?

Ženy a muži očima psychobiologie

Snaha o společenskou rovnost mužů a žen X Biologické odlišnosti Rozdíly ve stavbě mozku Rozdíly ve vnímání a zpracování informací atd. Charakteristiky distribuovány Gaussovským rozložením = Netýkají se každého. Jen míra pravděpodobnosti (tzn. cca 10% žen má „mužský“ mozek)

Tělesné a psychické intersexuální rozdíly jsou u člověka výhodou pro obě pohlaví, která se doplňují!

Aktivita mozku U muže v klidu utichá 70% mozkových center – lovec v krátkodobé extrémní aktivitě, potom klidová fáze U ženy v klidu jich 90% zůstává aktivních – ochránkyně krbu – neustálá kombinace aktivit bez výrazné klidové fáze

Zrak a orientace v prostoru Muž-lovec – orientace na dálku, v prostoru, „tunelové vidění“, horší periferní vidění Žena – orientace na blízko a na detaily, lepší periferní vidění, barevné spektrum (meruňková x lososová )

Jaké rozdíly odhadujete ve sluchovém vnímání?

Sluch Žena – lépe vnímá vysoké frekvence (pláč dítěte), rozumí emocionálnímu kontextu sdělení, zvládá vícenásobnou simultánní konverzaci Muž – lépe zaměřuje jednotlivé zvuky, hůře se soustředí a orientuje při vícenásobné konverzaci nebo množství zvuků, lépe vnímají zvuky spojené se zrakovým vjemem (např. pohybem)

Hmat a dotyk Žena – tenčí kůže, citlivější na dotyk i tlak, oxytocin podněcuje receptory doteku = zvýšený význam doteků (i) ve stresu Muž – celkově silnější kůže, ještě 4x silnější na zádech, ve stresu se dotekům vyhýbají Časté dotýkání je důležité pro zdravý vývoj dětí (i některých zvířat) Dotýkání má pozitivní vliv na zdraví i duševní stav (např. léčba depresí)

Nedostatek fyzického kontaktu má negativní vliv na vývoj dětí (i některých zvířat) – nemocnost, vývojové opoždění, deprese… Může vést k agresivitě (i sexuální) v dospělosti = DĚTI JE TŘEBA CHOVAT A HLADIT …ČÍM VÍCE TÍM LÉPE

Čich a chuť Ženy - lepší schopnost vnímat čichem a chutí, lepší rozlišení (hodnocení poživatelnosti potravy) Muži – nejlépe rozeznávají hořkou a sladkou chuť (pivo a tatranka ) Čich a chuť diferencuje vzájemnou přitažlivost partnerů Přitažlivěji voní partneři s odlišnějšími genomy = lepší pro potenciální potomky

Sociální orientace Ženy – lépe čtou řeč těla, lépe identifikují vztahy ve skupinách Muž – hledá ve skupině potenciální nepřátele, hlídá si únikový prostor, hůře se orientuje ve vztazích ve skupině, hůře čte neverbální signály

Mozek Mozek žen je mírně menší, ale bez vlivu na celkový výkon Ženy mají mírně lepší výsledky v IQ testech, ovšem na hranici významnosti Levá hemisféra- senzorika a motorika pravé strany těla, matematika, verbální schopnosti, logika, fakta, dedukce, analýza, praktické činnosti, řád, paměť na texty, přímé linie, jemné detaily. Pravá- senzorika a motorika levé strany těla, tvořivost a umělecké nadání, vizuální vnímání, intuice (nevědomá logika), nápady (přeskoky mezi logickými řadami), představivost, mnohoúrovňové vnímání světa, melodie písní, komplexní chápání, prostorové vnímání, vnímání několika procesů současně.

Verbální komunikace Vývoj obdobný, používání rozdílné Žena – mluví raději, řečová centra v obou hemisférách, mluví dříve a lépe, také dříve čte a rychleji se učí cizím jazykům, použije denně až 20 tis.slov, zvuků, gest Muž – menší potřeba verbální komunikace (čekání na mamuta, lov ryb..), řečová centra v levé hemisféře (u praváků), po úraze častěji vady nebo ztráta řeči, použije denně 7tis.slov, zvuků a gest = důležitá informace pro partnerskou komunikaci

Řešení úkolů Žena – estrogen podněcuje vytváření většího množství synapsí v mozku i mezi hemisférami = schopnost dělat více věcí najednou, verbální sdílení snižuje stres Muž – koncentrace na úkol, minimalizace vnějších podnětů vč. verbálních, sdílení ruší zaměření na úkol

Vysvětlete následující situace z pohledu sociobiologie Muž přichází domů z práce, kde čeká manželka na MD. Dítě spí. Manžel se navečeří a začne sledovat fotbalový zápas. Manželka mu vypráví co celý den dělali. Muž odpovídá jednoslovně. Žena se cítí zanedbávaná a nevyslechnutá. Žena přijde rozrušená z nákupu, kde měla konflikt s nepříjemnou prodavačkou ohledně reklamace zboží. Celou situaci líčí muži, který ihned navrhuje podat na prodavačku stížnost a informovat obchodní inspekci. Žena se zdá být z navržených řešení ještě podrážděnější.