DĚTSKÁ ŘEČ A JEJÍ ONTOGENEZE Z POHLEDU FONOLOGIE Mgr. Kamil Kopecký, Ph.D.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
MY JSME MŠ VYHLÍDKA J.K.Tyla
Advertisements

Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autor: Mgr. Rostislav Navláčil Název prezentace (DUMu): 1. Vývoj a rozvoj člověka Název sady: Občanská nauka Ročník: 1.
Dotkněte se inovací CZ.1.07/1.3.00/ Státní sociální podpora zákon č. 117/1995 Sb., o státní sociální podpoře, ve znění pozdějších předpisů.
5. Klíčové kompetence a základní dovednosti Stanoviska sociálních partnerů.
K OMUNIKACE VERBÁLNÍ A NEVERBÁLNÍ Zpracovala: Mgr. Kateřina Holá Speciální základní škola, Česká Kamenice, Jakubské nám. 113, příspěvková organizace.
Komunikace Že si nerozumíme, je normální. Že si porozumíme, je zázrak. neznámý autor Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného.
Seznámit žáky s vývojovými fázemi člověka. Vysvětlit změny ve vývojových fázích mladšího školního věku a především změny v dospívání. Výukový materiál.
Ing. Lenka Bombera Piskačová. Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu DUM Škola budoucnosti s využitím IT VY_12_INOVACE_OV53 Název školy.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a mateřská škola Lukavice, okres Ústí nad Orlicí AUTOR: Eva Strnadová NÁZEV: VY_52_INOVACE_04_05_13_POSTNATÁLNÍ VÝVOJ JEDINCE.
NÁZEV ŠKOLY: Střední odborné učiliště a Základní škola AUTOR: Bc. Lucie Chojnová NÁZEV: VY_32_INOVACE_07_Význam a funkce rodiny TÉMA SADY: Občanská výchova.
Vzdělávací program v oboru dětské lékařství MUDr. Jana Mathonová, prim. dětského oddělení Kroměřížské nemocnice a.s.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu VY_32_INOVACE_188_Charakterové vlastnosti osobnosti Název školy Masarykova střední škola zemědělská.
Projekt MŠMTEU peníze středním školám Název projektu školyICT do života školy Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ ŠablonaIII/2 Sada34 AnotaceJazyk.
NERVOVÁ SOUSTAVA KOMUNIKAČNÍ SÍŤ. FUNKCE NS 1. řídí činnost všech orgánů v těle 2. kontroluje organismus jako celek 3. umožňuje vnímat okolí a získávat.
Základy Auditory-Verbal Therapy. Foundations of Auditory-Verbal Therapy and Practice Waren Estabrooks Toronto, Ontario, Canada.
Projekt Zvyšování kvality života uživatelů sociálních služeb se zdravotním postižením ve Zlínském kraji je spolufinancován Evropským sociálním fondem prostřednictvím.
EMOCE - jsou psychické procesy, které hodnotí různé skutečnosti, situace, události, průběh a výsledky jednání člověka; - vyjadřují prožívání subjektivního.
ZÁKLADNÍ PROJEVY ŽIVÝCH ORGANISMŮ Zpracovala : Mgr. Jana Richterová ICT Financováno z prostředků ESF a státního rozpočtu ČR 1 Přírodopis 6. třída.
VZDĚLÁVACÍ PROGRAM NEZISKOVÉHO SEKTORU projekt Sítě mateřských center o.s. – Jihomoravský kraj Lektorské dovednosti I. Komunikace v NNO.
Prostor pro změnu. Historie a poslání  Ponton působí v Plzni od roku 1996 a v Příbrami od roku  Posláním Pontonu je aktivně rozvíjet děti a mladé.
OD PŘEDŠKOLNÍ VÝCHOVY K PŘEDŠKOLNÍMU VZDĚLÁVÁNÍ A ZPÁTKY K PŘEDŠKOLNÍ VÝCHOVĚ Doc. PhDr. Eva Opravilová, CSc., PhDr. Jana Kropáčková,
Výukový materiál Zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám
Název školy: Základní škola Pomezí, okres Svitavy
Kriminalistická charakteristika trestného činu
Základy automatického řízení 1
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Období života člověka. Období života člověka Etapy lidského života Člověk se během života mění – roste do výšky, tloustne, učí se chodit a mluvit,
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Vypracovala: Monika Arsenjevová Datum:
1. ročník oboru Mechanik opravář motorových vozidel
Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/
ČEHO JE VÍC? ZRAKovÉ VNÍMánÍ.
Informatorium školy mateřské J. A. Komenský 3.část
Specifické poruchy učení
UČENÍ.
Úvod do tvorby srozumitelného textu
City DUM_15.
Číslo projektu Číslo materiálu název školy Autor Tématický celek
Dětský klub Malý drak.
Stimulace tvořivosti – tvůrčí řízení a vedení lidí,
Poměr v základním tvaru.
PhDr.Hana Pazlarová, Ph.D
EU peníze školám Reg. číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Autor
NÁZEV ŠKOLY: 2. základní škola, Rakovník, Husovo náměstí 3
VYUČOVÁNÍ A UČENÍ B/ A/ a/ cíle výuky b/ klíčové kompetence
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace Autor: Mgr
5. Metody práce s dětmi Klasifikace metod Efektivita učení
Vývojová psychologie Prenatální období.
Specifické poruchy učení a NKS
AUTOR: Mgr. Lenka Bečvaříková
SPECIFICKY NARUŠENÝ VÝVOJ ŘEČI
Životní cyklus.
Co kluci potřebují J. Novotný, ZŠ MOZAIKA, Rychnov nad Kněžnou.
Číslo projektu Číslo materiálu název školy Autor TEmatický celek
Etická výchova – cesta a naděje pro budoucí generace
Psychologie test.
Psychologie pro učitele 4.přednáška
phdr. Hana pazlarová, ph.d.
Fáze vývoje jedince Mgr. Jana Gajdošová
Osobnost žáka jako jeden ze subjektů výchovně-vzdělávacího procesu
PhDr.Hana Pazlarová, Ph.D
Poměr v základním tvaru.
Výchova v rodině k zodpovědnému rodičovství
Centra kolegiální podpory
Kognitivní (poznávací) procesy
Vybrané kapitoly ze sociologie 4
Předškolní období - 3 až(6 – 7) let
Pojem a definice krize Překážka na cestě za důležitými životními cíli, kterou člověk není schopen překonat v obvyklém čase obvyklými metodami řešení problémů.
PhDr.Hana Pazlarová, Ph.D
Diagnostika dítěte předškolního věku
Transkript prezentace:

DĚTSKÁ ŘEČ A JEJÍ ONTOGENEZE Z POHLEDU FONOLOGIE Mgr. Kamil Kopecký, Ph.D.

Fonetika a Fonologie - dr. Kamil Kopecký (c) ONTOGENEZE ŘEČI Ontogeneze řeči = vznik a vývoj jazyka dítěte Studium lidské řeči = je třeba být s dětmi ve stálém kontaktu do cca 2 let věku… 4 etapy tvorby řeči: a) období křiku (do 5. měsíce věku) b) období žvatlání (5. – 12. měsíc) c) období tvorby prvních slov (do 18. měsíce) d) období tvoření elementárních výpovědí (2. rok)

Fonetika a Fonologie - dr. Kamil Kopecký (c) ONTOGENEZE ŘEČI Prokázané reakce na lidský hlas: 3 týden života Sociální reakce: 2. měsíc života Zkřížení vývoje myšlení a řeči: 2. rok života Znaky normálního vývoje: a) snaha rozšiřovat aktivně svůj slovník (ptá se) b) rychlý rozvoj slovní zásoby dle bodu a) Myšlení se stává verbálním a řeč se stává intelektuální.

Fonetika a Fonologie - dr. Kamil Kopecký (c) ONTOGENEZE ŘEČI 1. Období křiku - hlasový reflex = pláč je první projev novorozence (reakce na prostředí v souvislosti s plicním dýcháním) - zkoumal jej J. A. Komenský - experimentálně ověřil, že chlapci křičí častěji na hlásku A, děvčata na E - později pudové žvatlání, experimenty s mluvidly, nápodoba rytmu a melodie, později hlásek a slov

Fonetika a Fonologie - dr. Kamil Kopecký (c) ONTOGENEZE ŘEČI 1. Období křiku Pláčem novorozenec dává najevo své potřeby a emoce. Novorozenec dokáže plakat bez slz. Reflexní křik nemá signální význam. Od 6. týdne života dostává křik/pláč citové zabarvení (tvrdý a měkký hlasový začátek). Novorozenec obrací hlavu tím směrem, odkud slyší lidský hlas. Novorozenec komunikuje s matkou pomocí senzomotorické stimulace.

Fonetika a Fonologie - dr. Kamil Kopecký (c) ONTOGENEZE ŘEČI 2. Období žvatlání (broukání) - dítě od 4. do 12. měsíce produkuje tzv. zvučky = zvuky podobné hláskám – ty vytvářejí předpoklady pro diferencovaný rozvoj jazyka Zvučky mizí ve stádiu tvoření slov = již si osvojuje hlásky – mnohdy obtížný přechod (sice hlásky zvukově rozliší, ale artikuluje jen jednu = tutu (kuku)…

Fonetika a Fonologie - dr. Kamil Kopecký (c) ONTOGENEZE ŘEČI Období žvatlání (broukání) Aby dítě se naučilo hlásky napodobit, musí mnohonásobně pokus opakovat. Mluvíme o fyziologické echolálii. Žvatlání se udržuje velice dlouho (někdy až do let).

Fonetika a Fonologie - dr. Kamil Kopecký (c) ONTOGENEZE ŘEČI Okolo 10. měsíce nastupuje stadium rozumění – porozumění řeči. Dítě ještě nechápe obsah slov, která slyší, ale slyšené zvuky asociuje s vjemem či představou konkrétní situace, která se část opakuje. Jeho rozumění se projevuje motorickou reakcí (Udělej paci, paci. Jak jsi velký? Udělej pá.)

Fonetika a Fonologie - dr. Kamil Kopecký (c) ONTOGENEZE ŘEČI Reakci dítěte vyvolává melodie řeči, velký význam má mimika a gestikulace mluvící osoby, vzájemné citové vztahy dítěte a jeho okolí apod.

Fonetika a Fonologie - dr. Kamil Kopecký (c) ONTOGENEZE ŘEČI 3. Období tvorby slov Dítě rozlišuje fonologické protiklady – funguje relativní chronologie = postupné osvojování si fonémů… I. Rozvoj vokalismu = A II. Rozvoj konsonantismu = P, B, M

Fonetika a Fonologie - dr. Kamil Kopecký (c) ONTOGENEZE ŘEČI I.Rozvoj vokalismu - první vokalické protiklady = A a I - vznik vokalického minima (A, U, I) II.Rozvoj konsonantismu - první opozice = P a T, M a N - vznik konsonantického minima P, T, K III.Poslední stádia - tvorba protikladů ojedinělých hlásek - R a Ř

Fonetika a Fonologie - dr. Kamil Kopecký (c) ONTOGENEZE ŘEČI U dítěte postupně vzniká potřeba jazykové kompetence a utváření jazykového vědomí. Vzniká větná výpověď s podmětem a přísudkem. Subjekt = vyvíjí činnosti… tedy výpověď je osvobozena od přesných časových a prostorových situacích. 3. osoba se v cca 3 letech mění v 1. osobu Honzík papal. x Já jsem papal.

Fonetika a Fonologie - dr. Kamil Kopecký (c) ONTOGENEZE ŘEČI Slovní zásoba dětí VĚKPRŮMĚRNÝ POČET SLOV ,570 2, , , , ,

Fonetika a Fonologie - dr. Kamil Kopecký (c) VLASTNÍ VÝVOJ ŘEČI 1. Stadium emocionálně-volní (1 rok) (dítě vyjadřuje svoje přání, city, prosby) – využívá verbální projev = jednoslovné věty. Slova mají komplexní významy. Např. slovo „pá“ označuje radost dítěte, že půjde ven, nebo nespokojenost, že jde blízká osoba pryč.

Fonetika a Fonologie - dr. Kamil Kopecký (c) VLASTNÍ VÝVOJ ŘEČI 2. Stadium asociačně-reprodukční Slova již mají pojmenovávací funkci – dochází k transferu označení na analogické jevy. Mezi 2. a 3. rokem = prudký rozvoj komunikační řeči. Dítě aktivně komunikuje, líbí se mu komunikace a snaží se s dospělými komunikovat stále častěji. Kolem 2.5 roku = frustrace z neúspěšné komunikace.

Fonetika a Fonologie - dr. Kamil Kopecký (c) VLASTNÍ VÝVOJ ŘEČI 3. Stadium logických pojmů (3. rok) Označení spojená s konkrétními jevy se stávají pomocí abstrakce všeobecným označením = slovem s určitým obsahem. (2. signální soustava). V této etapě dochází k vývojovým obtížím v řeči – opakování hlásek, slabik, slov… (náročné myšlenkové operace) 3. – 4. rok = dítě vyjadřuje myšlenky obsahově i formálně dostatečně přesně (= gramatizace a intelektualizace řeči)

DĚKUJI ZA POZORNOST Mgr. Kamil Kopecký, Ph.D.