Evropská sociální politika Fakulta sociálních věd Univerzity Karlovy v Praze Prof. Martin Potůček, PhD., vedoucí kurzu

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Představení projektu Celostátní konference k projektu „Podpora sociálního začleňování na místní a regionální úrovni“ (reg. č. OP LZZ: CZ.1.04/3.1.00/ )
Advertisements

Strategické řízení školy s využitím sebehodnocení školy dle modelu CAF RNDr. Hana Žufanová.
KATEDRA CHEMIE Fakulta pedagogická Západočeské univerzity v Plzni 2016.
Organizační legitimita: aplikace institucionální teorie a teorie závislosti na zdrojích v rámci výzkumu NNO Magdaléna Šťovíčková SOS FHS UK, 2013/2014.
Srpen 2013 Společné setkání Komunitní plánování v Děčíně Projekt „Od analýz ke koordinaci sociálních služeb v Děčíně, CZ.1.04/3.1.03/ Listopad.
Rekvalifikace a veřejné zakázky v oblasti zaměstnanosti Mgr. Eva Friedrichová vedoucí oddělení poradenství Úřad práce v Liberci Projekt: Podpora dalšího.
Vítejte na Dni otevřených dveří Ekonomické fakulty Jihočeské univerzity 18. ledna 2013.
Postavení Nejvyššího kontrolního úřadu v rámci systému správy státu Jeho význam, fungování a systém kontrol.
Hodnocení kvality vzdělávání škol a školských zařízení zřizovaných Libereckým krajem Zvyšování kompetencí vedoucích pracovníků Liberec 20. srpna 2012 Hodnocení.
Podpora odborných partnerství v sociálních službách, existuje ano či ne?
SEMINÁŘ K PROBLEMATICE EVROPSKÉHO SOCIÁLNÍHO FONDU Porovnání obsahu a zaměření OP RLZ a JPD Cíl 3 * Městská knihovna, Praha.
Zadávání veřejných zakázek. Osnova 1. Zadávání veřejných zakázek 2. Problémy v zadávaní 3. Dotazy.
MENDELU LDF Národní srovnávací zkoušky v přijímacím řízení na MENDELU LDF 2015/2016.
Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích, Zdravotně sociální fakulta, Jírovcova 24/1347, České Budějovice 1 Vzdělávání poskytovatelů sociálních.
Podniková ekonomika Ing. et Bc. Sylva Talpová KPH ESF MU Brno
Problematika aktualizace ÚAP - RURÚ Program jednání: Úvod Informace z porady MMR s Krajskými úřady konané dne v Praze Pozvánka na seminář Metadata.
„Propojení teoretické a praktické přípravy budoucích pedagogických pracovníků na UP“ KULATÝ STŮL K PEDAGOGICKÝM PRAXÍM Přírodovědecká fakulta.
Základy veřejné politiky Kombinované studium Website kursu: Garant kursu a přednášející:
Dotkněte se inovací CZ.1.07/1.3.00/ Společenské vědy Legislativní proces v ČR.
KRAJSKÝ AKČNÍ PLÁN ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ PLZEŇSKÉHO KRAJE Aktuální informace.
Autor práce: Denisa Vydrová Vedoucí práce: Ing. Petra Solarová, Ph.D. Oponent práce: Ing. František Martíšek České Budějovice, červen 2016.
koncepce rodinné politiky Dipl.-Pol. Jana Maláčová
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Ústav podnikové strategie Analýza marketingového mixu vybrané banky Autor bakalářské práce:
VYSOKÁ ŠKOLA TECHNICKÁ A EKONOMICKÁ V ČESKÝCH BUDĚJOVICÍCH Ústav technicko - technologický ZHODNOCENÍ EFEKTIVNOSTI DOTAČNÍCH TITULŮ.
Koordinace rodinných dávek, pohřebné
Hodnocení kvality vzdělávání škol a školských zařízení zřizovaných Libereckým krajem EDUCA 2011 MY JOBS Porada ředitelů Liberec
Komplexní systém hodnocení
Komplexní systém hodnocení
Pojem přeměna obchodní společnosti
Tematicky zaměřený kulatý stůl
Regionální politika Mgr. Oldřich Hájek.
PREZENTACE K VĚDECKÉMU KOLOKVIU I, II, III
Mezinárodní vzdělávací projekt TESEUS
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích
Sociální politika v EU. Charakteristika a vývoj sociální politiky EU
Integrace cizinců v Brně
Evaluace předmětů studenty (Anketky)
STRATEGICKÝ PLÁN ROZVOJE MĚSTA ČESKÁ LÍPA
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Ústav podnikové strategie Firemní kultura zahraniční společnosti na území ČR Autor bakalářské.
OZNAČENÍ MATERIÁLU: VY_32_INOVACE_47_F6
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích
Název školy: Základní škola Pomezí, okres Svitavy
REZERVY ČESKÉHO TRHU PRÁCE A JEHO BUDOUCNOST
Optimalizace materiálových toků ve vybrané společnosti
Logistika a Supply Chain Management
Vysoká škola technická a ekonomická
Adaptace jedinců v novém pracovním prostředí
Terapeutické komunity
Kvalita-Inkluze-Poradenství-Rozvoj (KIPR)
Pedagogická psychologie
Společenská odpovědnost organizací Město Třebíč 21. září 2017
Workshop projektu systémová podpora sociální práce v obcích na téma:
Dlouhodobý záměr vzdělávací a vědecké, výzkumné, vývojové a inovační, umělecké a další tvůrčí činnosti pro oblast vysokých škol na období Petr.
PhDr.Hana Pazlarová, Ph.D
Ekonomika veřejného sektoru
Základy sociální politiky - sociální reforma - sociální doktrína, Evropská sociální charta, Lisabonská strategie sociální statistika Mirka Wildmannová.
Pedagogika školního sportu
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích
Pravidla a doporučené postupy pro vytváření studijních programů
Národní srovnávací zkoušky v přijímacím řízení na MENDELU LDF
Praha – 31. květen 2011 Petr Šobotník – Prezident KAČR
Kulatý stůl Rozvoj spolupráce SOŠ a členských firem HK
Mistrovská zkouška Jednání Sektorové rady
Konference ke čtenářské gramotnosti Spolupracující partneři
PhDr.Hana Pazlarová, Ph.D
Výstupy z projektu PROGRESS
Úvodní přednáška pro 1. ročník
Informační modelování staveb (BIM)
Digitální učební materiál
Transkript prezentace:

Evropská sociální politika Fakulta sociálních věd Univerzity Karlovy v Praze Prof. Martin Potůček, PhD., vedoucí kurzu

Evropská sociální politika 2 na internetové straně ve studovně knihovny pod názvem ESP. Veškeré matriály kurzu jsou k dispozici:

Evropská sociální politika 3 Cíl kurzu a jeho účastníci Umožnit hlubší pochopení základních konceptů, problematiky a postupů sociální dimenze Evropské unie a opatření v rámci sociální podpory v členských státech EU. Témata, která budou doporučena ke studiu, komparacím a seminárním pracím se týkají sociálního vyloučení/začlenění, chudoby, zaměstnanosti, sociálních služeb, penzijních reforem, rodinné politiky, migrace a menšin, gender studies, bytové politiky, boje se zločinností, zdravotnictví a vzdělávací politiky. Kurz je určen studentům kombinované formy magisterského studia Veřejná a sociální politika. Kurz je povinný.

Evropská sociální politika 4 Studijní povinnosti Studenti mají mít před jednotlivými přednáškami předem nastudovanou základní literaturu a příslušné podpůrné materiály. Na začátku kurzu si studenti zvolí téma studie (podléhá schválení vedoucím kurzu), přičemž je možno využít poznatků a zkušeností studentů z výkonu jejich povolání. Při předkládání studie a protokolů písemné zkoušky jsou oceňovány přímé odkazy na základní a doplňkovou literaturu.

Evropská sociální politika 5 Hodnocení výkonů studentů Body (celkem) Známka 86 a více výborně velmi dobře dobře Méně než 50 neprospěl AktivityBody Seminární práce40 Písemná zkouška60 Celkem100

Evropská sociální politika 6 Hlavní témata kurzu Sociální stát: hlavní aktéři, funkce, typy, rozpory Srovnávací analýza ve veřejné a sociální politice: teorie, metody, příklady Evropská unie jako aktér tvorby sociální politiky Případová studie: Transformace sociální politiky v České republice

Evropská sociální politika 7 Sociální stát: hybné síly, funkce, typy a rozpory Jak společnost reaguje na sociální problémy. Historie institucionální reakce: zrod a rozvoj sociálního státu. Teorie: hybné síly, vlivní aktéři a činitelé, strukturální/funkční pohled. Typologie, režimy/modely, rozsah činnosti/oblasti sociální politiky. Globalizace, evropeizace a sociální stát.

Evropská sociální politika 8 Srovnávací analýza ve veřejné a sociální politice: teorie, metody, příklady Přehled analytických metod užívaných při studiu a tvorbě sociální politiky. Srovnávací analýza: principy a teoretické přístupy. Příklady srovnávací analýzy.

Evropská sociální politika 9 Evropská unie jako aktér tvorby sociální politiky Historie zapojení EU do řešení otázek sociální politiky; politické, právní a institucionální aspekty jejího vlivu. Programový rozměr tvorby politiky EU: Lisabonská strategie, otevřená metoda koordinace, společná memoranda o začleňování, národní akční plány sociálního začleňování.

Evropská sociální politika 10 Případová studie: Transformace sociální politiky v České republice Případové studie: metodologie Politické a ekonomické změny Vývojové fáze Sociální zabezpečení a chudoba Politika zaměstnanosti a nezaměstnanost „Faktor EU“ a Česká republika Odkazy na další postkomunistické země a cest jejich sociálních reforem

Evropská sociální politika 11 Navrhovaná struktura práce Název, bibliografické údaje o autorovi (autorech) Shrnutí (rozsah do dvou stran) 1. Poznávací otázka (otázky) k řešení (společenský problém (problémy) k analýze; srovnání: důvod volby srovnávaných předmětů, kritéria srovnání atd.) 2. Teoretická východiska 3. Výběr metody (metod) a zdrojů údajů (informací) 4. Hlavní část – rozšíření důkazů a zdůvodnění (lze dále strukturovat) 5. Závěry Literatura Přílohy (jsou-li) Doporučený rozsah: 15 stran

Evropská sociální politika 12 Základní literatura: Munková, G. a kol. (2004) Sociální politika v evropských zemích. Praha: Karolinum. Potůček, M. (1999) Křižovatky české sociální reformy. Praha: Sociologické nakladatelství. Potůček, M. (1995) Sociální politika. Praha: Sociologické nakladatelství.