Management pohledávek Úspěšnost vymáhání pohledávky je především předurčena stářím pohledávky existencí právních podkladů mírou zajištění pohledávky a.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Obchodní akademie, Náchod, Denisovo nábřeží 673
Advertisements

Založení družstva © Mgr. Iva Jermanová, advokátka.
Výukový materiál vytvořený v rámci projektu „EU peníze školám“
Nejčastější pochybení při administraci Monitorovacích zpráv se žádostí o platbu, monitorovacích hlášení a monitorovacích zpráv o zajištění udržitelnosti.
Realizace projektů z PRV Zpracovala Jiřina Bischoffiová – MAS Labské skály – Březen 2010 Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje.
Individuální projekt Pardubického kraje na sociální služby.
BYDLÍM, BYDLÍŠ, BYDLÍME…
Nejčastější pochybení při administraci monitorovacích zpráv se žádostí o platbu, monitorovacích hlášení a monitorovacích zpráv o zajištění udržitelnosti.
Registr dlužníků státu
Smluvní vztahy a registrace Jaroslav Žákovčík Praha
EXEKUCE X VÝKON ROZHODNUTÍ. EXEKUCE (VÝKON ROZHODNUTÍ) Právní předpisy:  zákon č. 120/2001 Sb., o soudních exekutorech a exekuční činností (exekuční.
Oddlužení insolvence osobní bankrot
Škola: Střední škola právní – Právní akademie, s.r.o. Typ šablony: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Projekt: CZ.1.07/1.5.00/
Učíme se podnikat Registrační číslo: CZ.1.07/1.3.00/
ZÁKLADY PRÁVNÍ GRAMOTNOSTI II.
Právní procesy. Právní řád Předpisy zákonné –Ústava –Ústavní zákony –Zákony –Zákonná opatření Předpisy prováděcí –Vládní nařízení –Vyhlášky –Vyhlášky.
EXEKUTORSKÝ ÚŘAD PROSTĚJOV
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
- DODACÍ LIST – seznam zaslaného zboží a jeho množství (resp. seznam provedených prací). Odběratel si podle dodacího listu může zkontrolovat úplnost dodávky.
1 Povinné přílohy přikládané k žádosti 1.Čestné prohlášení o bezdlužnosti 1.Čestné prohlášení o bezdlužnosti 2. Rozpočet akce 2. Rozpočet akce 3. Podklady.
Osobní bankrot - Insolvence -
 Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám  Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona:III/2Č. materiáluVY_32_INOVACE_167.
Vymáhání pohledávek.
- od nová právní úprava – nově se řídí „Zákonem o obchodních korporacích (ZOK)“ č. 90/2012 Sb., dále Novým občanským zákoníkem (NOZ) č. 89/2012.
PROTOKOL Kejdová,Klouček,Kolář,Mráček. Protokol, zápis o úředním jednání původně pro zápisy o sborovém, úředním jednání později se název rozšiřuje pro.
Uzavírání veřejnoprávních smluv (zákon č. 500/2004 Sb., správní řád)
PLNÁ MOC (ZMOCNĚNÍ) Jde o zmocnění, udělené k určitému úkonu nebo k určitému jednání. Ten, kdo dává plnou moc, se nazývá zmocnitel – zastoupený (může být.
Dlužní úpis DLUŽNÍ ÚPIS (DLUHOPIS) Při půjčce větší částky peněz nebo při zapůjčení cenné věci je správné sepsat dlužní úpis. Dlužní úpis je listina, která.
Vymáhání pohledávek Leona Novotná.
IPRM Náchoda – problémová zóna u nemocnice Seminář k 1. výzvě Města Náchoda pro podporovanou aktivitu 5.2b Regenerace bytových domů
Právní procesy.
Právní vztahy k nemovitostem Kupní smlouva o převodu vlastnictví k nemovitosti Mgr. Jakub Kříž.
OBCHODNÍ DOPIS - požadavky:
Insolvenční zákon Insolvenční zákon Od 1. července 2007 začala v České republice platit nová právní úprava řešící problémy.
Jednoduché právní listiny
Jednání podnikatele Fyzická osoba - sama
Komanditní společnost
Začínáme podnikat aneb podnikatelský plán v praxi Lucie Vaigertová Střední škola KNIH, o.p.s.
Pohledávky obcí 2015 Ing. Michal Obrusník. Pohledávka jako majetek obce § 38 zákona č. 128/2000 Sb., o obcích, uvádí základní povinnosti obcí při hospodaření.
Obchodní společnosti.  Obecně  právnická osoba, kterou tvoří společenství osob  (společníci),v níž je provozována podnikatelská  činnost na společné.
Ekonomická, finanční, právní a insolvenční andragogika určená lektorům, poradcům a dalším účastníkům vzdělávání - CZ.1.07/3.2.11/ Vzdělávací program:
Praha, JUDr. Jana Tvrdková Insolvence a exekuce.
Nedostatky zjišťované při kontrolách Ing. Michal Obrusník Mgr. Zuzana Punčochářová.
Uzavírání smluv v zahraničním obchodě. Smlouvy v zahraničním obchodě základ každého obchodního styku, právní úprava: Obchodní zákoník, Občanský zákoník,
Vymáhání daní Základy finančního práva Olga Sovová.
Problematika exekucí ve veřejnoprávních smlouvách Ing. Michal Obrusník.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Ing. Zdena Rojíková Název materiálu: VY_32_INOVACE_9_PISEMNA_A_ELEKTRONICKA_KOMUNIKACE_10.
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Veřejné zakázky.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Ing. Zdena Rojíková Název materiálu: VY_32_INOVACE_9_PISEMNA_A_ELEKTRONICKA_KOMUNIKACE_06.
Digitální učební materiál Název projektu: Inovace vzdělávání na SPŠ a VOŠ PísekČíslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Škola: Střední průmyslová škola a.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Škola budoucnosti s využitím IT Název materiálu: VY_9_INOVACE_EKO31 Název.
Inventarizace majetku a závazků
Struktura obchodní faktury
Veřejnoprávní smlouvy
Výchova k občanství 9.ročník
K.S. 1. Pojem: společnost v níž jeden nebo více společníků ručí za závazky společnosti do výše svého nesplaceného vkladu zapsaného v obchodním rejstříku.
CZECH SALES ACADEMY Hradec Králové – VOŠ a SOŠ s.r.o.
Zprostředkovaná identifikace podle § 10 AML zákona v roce 2017
Živnostenský zákon a rejstřík II. – III. r./ Hotelnictví a turismus
Veřejná obchodní společnost
Ekonomické vzdělávání Tematická oblast: Podnik a podnikání
Občanské právo upravuje vztahy fyzických a právnických osob, majetkové vztahy mezi těmito osobami a vztahy vyplývající z práv na ochranu osobnosti základním.
JEDNODUCHÁ PRÁVNÍ LISTINA
Charakteristika veřejné obchodní společnosti
Průvodní list Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Vzdělávací materiál: Prezentace – zápis pro žáky Určen pro: 2. ročník oboru.
Insolvence - oddlužení
Insolvence - oddlužení
Insolvence - oddlužení
Živnostenský zákon a rejstřík Občanská nauka 1. M
EXEKUCE X VÝKON ROZHODNUTÍ.
Transkript prezentace:

Management pohledávek Úspěšnost vymáhání pohledávky je především předurčena stářím pohledávky existencí právních podkladů mírou zajištění pohledávky a existencí dlužníkova majetku

U pohledávek platí, že úspěšnost vymáhání klesá s časem po lhůtě splatnosti. Úspěšnost vymáhání může podstatně snížit chybějící nebo nedostatečný právní titul k pohledávce.

Pohledávka musí být oprávněná, nesporná a věrohodně doložena na základě dokladů a listin. Smlouva Objednávka, dodací list a faktura Pravomocné rozhodnutí soudu nebo jiného orgánu oprávněného zákonem Uznání dluhu, notářský zápis atd.… Prokazatelný právní titul

Na co si dát pozor při nakládání s pohledávkami Přesná specifikace osoby dlužníka Podpis dlužníka Specifikace závazku Kontrola bonity dlužníka Komunikace s dlužníkem Předávání pohledávek k vymáhání

Přesná specifikace osoby dlužníka Na právním titulu k pohledávce je nezbytné co nejpřesněji specifikovat osobu dlužníka U fyzických osob musí být uvedeno celé jméno, úplná adresa bydliště, IČO (u OSVČ), datum narození nebo RČ nebo číslo občanského průkazu U právnických osob musí být uveden celý název včetně právní formy, úplná adresa sídla a IČO.

Podpis dlužníka Podpis by měl být vždy zřetelný, čitelný a úplný (nikoliv parafa). Pokud je podpis nečitelný (série vlnovek a smyček), požadujte po jeho autorovi, aby pod něj vlastnoručně, hůlkovým písmem napsal své celé jméno. U právnických osob by měla být u podpisu uvedena i funkce (jednatel).

Specifikace závazku Z právního titulu musí být vždy jasné Jaký byl předmět závazku. Co bylo dodáno/odebráno, kdy, v jakém množství a kvalitě. Předmět závazku by měl být specifikován co nejpřesněji tak, aby nemohl být v budoucnu zaměněn nebo zpochybněn.

Kontrola bonity dlužníka Bonita charakterizuje schopnost dlužníka dostát svým finančním závazkům. Od se může dostat do úpadku dostat nejen právnická, ale i fyzická osoba. Překontrolovat, zda dlužní není v úpadku je možné na kde jsou k dispozici: Obchodní rejstřík Insolvenční rejstřík

Komunikace s dlužníkem Vždy písemně, tam kde se jedná o závazku samotném (zejména upomínky) pak vždy doporučeně – na dodejku. Jedno vyhotovení odeslané pošty vždy zakládat spolu s dokladem o doručení. Ústní dohody o splátkách, ústní dodatky ke smlouvám nebo ústní uznání dluhu jsou při následném vymáhání neprůkazné.

Předávání pohledávek k vymáhání Pohledávky k vymáhání předávat vždy v prosté, případně notářsky ověřené, kopii. Při předání pohledávek poštou vždy v průvodním dopise uvést seznam příloh. Při osobním předání sepsat předávací protokol a předané podklady v něm vyjmenovat. Kontrolovat zda není exekutor nebo soudní vykonavatel nečinný.

Děkuji za pozornost Konzultace: Ing. Michal Obrusník tel