Právní ochrana, soudnictví, soustava soudů v ČR. Soudnictví  činnost nezávislých soudů jako státních orgánů  řeší konkrétní případy na základě stanovených.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Veřejná moc a veřejná správa
Advertisements

Organizace soudnictví v ČR
Název vzdělávacího materiálu Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblast Pracovní a trestní právo Datum vytvoření28.
Ochrana práv ve veřejné správě
15. Moc soudní a výklad práva
Autor:Pavlína Krejčí Předmět/vzdělávací oblast:Základy společenských věd Tematická oblast:Člověk a právo Téma:Soustava soudů v ČR Ročník:1.a 2. Datum vytvoření:červen.
Ochrana práv ve veřejné správě
registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/
ŠABLONA: III/2 – Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT
Finanční soudnictví Mgr. Michal Kozieł.
Předmět: Občanská nauka Ročník: 2. Téma: Člověk a právo
Právo Mgr. Blanka Chocová 2010/11.
SOUDNÍ MOC JUSTICE Mgr. Michal Oblouk.
Soudnictví Pojem, právní úprava, druhy, organizace a činnost soudů, obsazení soudů, právní postavení soudců a přísedících.
Kontrola veřejné správy
Střední zdravotnická škola, Národní svobody Písek, příspěvková organizace Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM:VY_32_INOVACE_BERGMANNOVA_5.
Moc soudní Pavel Šuranský.
VY_32_INOVACE_ 09 - Moc soudní. Soudní moc vykonávají jménem republiky nezávislé soudy Ústava zdůrazňuje nezávislost a nestrannost soudců VY_32_INOVACE_.
VÝUKOVÝ MATERIÁL ZPRACOVÁN V RÁMCI PROJEKTU EU PENÍZE ŠKOLÁM Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Šablona: III/2 č. materiálu: VY_32_INOVACE_404.
Kontrola veřejné správy I.
VY_32_INOVACE_02_SVP_076_Zrn
VY_32_INOVACE_51_12 ŠkolaStřední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/
ÚSTAVNÍ VÝVOJ A ÚSTAVNÍ
Název dokumentu: Systém soudnictví ČR Autor: Mgr. Hana Šebková Zsv
1 Soudní ochrana v oblasti správy věcí veřejných Jitka Bělohradová.
Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM:
Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost. SADA č.22 Identifikátor: VY_32_INOVACE_SADA22 _ VkO.
Teorie práva Základy práva
Dělba moci Moc soudní.
Soudy Občanská výchova.
1 Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost. SADA č. 22 Identifikátor: VY_32_INOVACE_SADA22 _.
ÚSTAVNÍ PRÁVO Moc soudní v ČR
Střední odborné učiliště zemědělské a služeb, Dačice, nám. Republiky 86  Název projektu: Zvýšení kvality profesní přípravy žáků SOU Dačice  Registrační.
Subjekty trestního řízení
Exekutiva a justice VkO 9.
Soudní ochrana práva veřejnosti na účast ve veřejné správě 28. dubna 2010.
Veřejná správa Ing. Jaroslava Syrovátková Soudní moc
Organizace soudů v ČR a základní principy soudní organizace
Správní soudnictví J.Kožiak. Soudní řád správní (150/2002) Soudní řád správní (150/2002) Organizace Organizace –Nejvyšší správní soud – senáty a rozšířené.
Digitální učební materiál Název projektu: Inovace vzdělávání na SPŠ a VOŠ PísekČíslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Škola: Střední průmyslová škola a.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Ing. Jana Kadlecová Název materiálu: VY_32_INOVACE_9_CLOVEK_A_PRAVO_05.
Soudy, soudní řízení, právnické profese Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Kateřina Charvátová. Dostupné z Metodického portálu.
Název školy: Základní škola speciální Litvínov, Šafaříkova 991 Autor: Mgr. Jaroslava Stejskalová Název materiálu: VY_32_INOVACE_42_Člověk a společnost.
Prof. JUDr. Jaroslav Fenyk, Ph.D., DSc
Prof. JUDr. Jaroslav Fenyk, Ph.D., DSc
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Ing. Radoslava Benová Název materiálu:
Struktura soudů v ČR.
Základní škola a Mateřská škola, Chvalkovice, okres Náchod CZ.1.07/1.1.05/ „Rozvoj interaktivních způsobů výuky ve škole“ Mgr. Marie Šimková VOZ8_04.
N á zev S Š : SOU Uherský Brod Autor: Mgr. Věra Dudová N á zev prezentace (DUMu): Orgány právní ochrany občanů N á zev sady: Výuka občanské nauky v 2.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Ing. Radoslava Benová Název materiálu:
STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ MĚSTEC KRÁLOVÉ T.G. MASARYKA 4 Úvod do práva.
MOC SOUDNÍ Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné Autor: Mgr. Helena Baculáková Název: VY_32_INOVACE_01_B_15_MOC SOUDNÍ Téma: OBČANSKÁ VÝCHOVA.
ČÍSLO PROJEKTU CZ.1.07/1.5.00/ ČÍSLO MATERIÁLU DUM 11 – Soudní soustava NÁZEV ŠKOLY Střední škola a Vyšší odborná škola cestovního ruchu, Senovážné.
Datum: Projekt: Kvalitní výuka Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM: VY_32_INOVACE_052 Jméno autora: Blanka Zbožínková Název.
Trestní právo procesní Určeno pro: žáky 4.ročníku středních škol Vzdělávací obor: Základy společenských věd, Občanská nauka Tematický okruh: Základy práva.
Název vzdělávacího materiálu
ORGÁNY PRÁVNÍ OCHRANY A SANKCE
SOUDNÍ MOC JUSTICE Mgr. Michal Oblouk.
Datum:   Projekt: Kvalitní výuka Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/
Průvodní list Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT   Vzdělávací materiál: Prezentace Určen pro: 2. ročník oborů Technické lyceum,
Název vzdělávacího materiálu
Výchova k občanství Moc soudní
§ Soudní řízení § § § §.
STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ MĚSTEC KRÁLOVÉ T.G. MASARYKA 4 Úvod do práva.
ŠKOLA: Základní škola Velké Karlovice, okres Vsetín
soudci, advokáti, notáři, exekutoři, státní zastupitelství, Policie ČR
Veřejný ochránce práv.
ANOTACE Vysvětlit žákům, co je právní řád a popsat jeho historii.
Ústavní systém České republiky
Škola: Základní škola Trávníky Otrokovice, příspěvková organizace
Transkript prezentace:

Právní ochrana, soudnictví, soustava soudů v ČR

Soudnictví  činnost nezávislých soudů jako státních orgánů  řeší konkrétní případy na základě stanovených pravidel  Druhy:  Civilní – řeší občanskosprávní spory  Trestní – rozhodování o vině, ukládání trestu  Správní – přezkoumání správních rozhodnutí  Ústavní – rozhodování o protiústavnosti právních předpisů

Zásady soudnictví  Nezávislost a nestrannost soudců  Zásada výkonu soudnictví pouze soudem  Zásada zákonného soudce  Zásada sborového rozhodování (všestrannost, objektivnost);  Zásada účasti laického prvku (možná účast veřejnosti)

Soud – definice a úkoly  Soudy jsou nezávislé nestranné státní orgány, které zákonem stanoveným způsobem poskytují právní ochranu a zajišťují plnění povinností. Úkolem soudů je zejména:  rozhodovat o právech, povinnostech a právem chráněných zájmech osob a státu;  rozhodovat o vině obžalovaného a ukládat zákonem stanovené tresty;  přezkoumávat zákonnost rozhodnutí jiných orgánů.

Soustava soudů v ČR Soudy v ČR: Obecné  Okresní soudy  Krajské soudy  Vrchní soudy  Nejvyšší soud České republiky Speciální  Nejvyšší správní soud – vrcholný orgán správního soudnictví, kasační stížnosti, věci volební, politické strany (Brno)  Ústavní soud České republiky – dohlíží na dodržování ústavy (Brno)

Okresní soudy Je to základní jednotka soudní soustavy v ČR. První instance (soud 1. stupně) ve většině případů porušení a domáhání se práv. Řeší občanskoprávní spory (rozvod), pracovní právo, rodinné právo, tak trestní právo(ublížení na zdraví). Počet v ČR: 88, mohou se lišit v názvu. V Praze jako obvodní soud, v Brně městský soud. Ostatní dle územní působnosti – Okresní soud v Hradci Králové. Řeší věci civilní a trestní (méně závažné)

Okresní soud v Hodoníně

Krajské soudy Rozhodují ve druhém stupni o řádných opravných prostředcích (odvolání) = jako odvolací soudy pro okresní soudy. Také rozhodují v prvním stupni o tom, co jim výslovně svěřuje zákon (trestněprávní řízení – znásilnění, občanskoprávní řízení – ochrana osobnosti). Počet v ČR: 8 V názvu se odlišuje jediný – Městský soud v Praze, ostatní dle územní působnosti – Krajský soud v Hradci Králové.

Krajský soud v Hradci Králové Obr.2 Krajský soud [2]

Vrchní soudy Zabývají se řádnými opravnými prostředky (odvolání) proti rozhodnutí krajského soudu. Počet v ČR: 2. Pro Česko: Vrchní soud v Praze. Pro Moravu a Slezsko: Vrchní soud v Olomouci.

Vrchní soudy Obr.4 Vrchní soud v Olomouci [4] Obr.3. Vrchní soud v Praze [3]

Nejvyšší soud České republiky Vrcholný soudní orgán Zabývá se mimořádnými opravnými prostředky (dovolání, obnova řízení, žaloba pro zmatečnost). Sjednocuje rozhodnutí soudů nižších stupňů. Počet: 1 Sídlo: Brno.

Nejvyšší soud v Brně Obr.5 Budova nejvyššího soudu v Brně [5] Obr.6 „Spravedlnost je slepá“ [6]

Nejvyšší správní soud Vrcholný soudní orgán specializovaný pro oblast správního soudnictví. Sídlo: Brno. V čele: předseda. Pravomoci: Rozhoduje zejména o kasačních stížnostech – tj. ve věcech správních o mimořádných opravných prostředcích (proti rozhodnutí krajských soudů jako soudů správních). Rozhoduje o napadení voleb, o rozpuštění politických stran, o žalobách mezi orgány veřejné správy.

Nejvyšší správní soud v Brně Obr. 8 Nejvyšší správní soud [8]

Ústavní soud České republiky speciální Je soudní orgán ochrany ústavnosti (chrání ústavu). Sídlo: Brno. Skládá se z 15 soudců jmenovaných prezidentem republiky na 10 let. V čele je předseda a místopředsedové. Pravomoci: Řeší rozpory zákonů a jiných právních předpisů s Ústavou ČR. Řeší individuální stížnosti porušování ústavnosti a zákonnosti. Rozhodnutí Ústavního soudu jsou závazná pro všechny orgány i osoby.

Ústavní soud v Brně Obr.7 Ústavní soud [7]

Soustava soudů ČR a opravné prostředky Okresní soud Krajský soud Vrchní soud Nejvyšší soud ČR Ústavní soud ČR Nejvyšší správní soud odvolání dovolání Kasační stížnost Ústavní stížnost

Další orgány právní ochrany Soudce  je jmenován prezidentem ČR doživotně, v případě Ústavního soudu je to na 10 let  svéprávný, bezúhonný občan ČR  30 let  VŠ právní, justiční zkoušky  rozhoduje jako samosoudce nebo v senátu (3 členové) Notář  specifická instituce zřízená státem  sdružují se v Notářské komoře  občan ČR, svéprávný, VŠ právní, bezúhonnost, 5-ti letá praxe,  potvrzují a ověřují písemnosti, provádí notářské úschovy, sepisují závěti, provádí dědické řízení

Další orgány právní ochrany Advokát  chrání a prosazuje zájmy klienta a řídí se jeho pokyny  nezávislé svobodné povolání  zapsán v seznamu advokátů vedeném Českou advokátní komorou (praxe 3 roky) Státní zástupce  představitel veřejného zájmu státu v oblasti trestního a civilního soudnictví  Jménem státu podává žalobu  Je jmenován vládou na návrh ministra spravedlnosti Exekutor  Provádí exekuci na základě rozhodnutí soudu

Veřejný ochránce práv Chrání zájmy a práva občanů v demokratických státech V ČR od roku 2000 První v ČR – JUDR. Otakar Motejl (2000 – 2010) 2010 – 2014 – JUDR. Pavel Varvařovský Současný v ČR – Mgr. Anna Šabatová (od r. 2014), sídlí v Brně

Opakování – správné odpovědi 1. Které soudy patří mezi obecné? Okresní, krajské, vrchní a nejvyšší soud ČR 2. Které soudy patří mezi speciální? Nejvyšší správní soud a Ústavní soud ČR 3. Kde sídlí vrchní soudy? V Praze a Olomouci 4. Jaký je hlavní úkol ústavního soudu? Řeší rozpory zákonů s Ústavou ČR 5. O čem zejména rozhoduje Nejvyšší správní soud? Kasační stížnost, volby, spory v oblasti politických stran

Autorská práva a citace DAVID, Roman. Listina základních práv a svobod. 3. přep. vyd. Olomouc: Nakladatelství Olomouc, 2001, 259 s. ISBN MIČIENKA, Marek. Příruční slovník občana. Vyd. 1. Praha: Sociologické nakl., 2003, 283 p. Studijní texty (Sociologické nakladatelství), sv. 27. ISBN Ústava České republiky. Olomouc: Nakladatelství Olomouc, ISBN Listina základních práv a svobod. Olomouc: Nakladatelství Olomouc, ISBN Materiály jsou určeny pro bezplatné používání pro potřeby výuky a vzdělávání na všech typech škol a školských zařízeních. Jakékoliv další využití podléhá autorskému zákonu. Všechna neocitovaná autorská díla jsou dílem autora.