Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Mgr. Monika Zemanová, PhD. Název materiálu: VY_32_INOVACE_2_CHEMIE_05 Kuchyňská sůl Téma sady:Chemie, Základy přírodních věd Obor, ročník:Ekonomické lyceum, 1. ročník Datum vytvoření:duben 2013 Anotace: Kuchyňská sůl – sloučenina sodíku a chlóru, druhy soli, zdroje soli, koření, zdravá strava Metodický obsah:Výklad nové látky
Základní údaje Kuchyňská sůl ( NaCl) chlorid sodný, v přírodě se vyskytující v podobě nerostu halitu, tzv. soli kamenné rozpustná ve vodě Obr. č. 1. Kuchyňská sůl
Z textu vypište 3 druhy soli, stručně jej popište Bílé doly, lomy a moře Většina soli se získává ze solných ložisek těžbou nebo odpařováním. Kamenná sůl se dobývá v kamenných dolech, rozemele se na prach, proseje a zabalí. V obchodě se prodává pod názvem „stolní sůl“. Charakteristické pro ni je, že vlhne a mírně hrudkovatí. Solivarská sůl se získává z přirozeně slaných spodních vod. V přírodě se vyskytující sůl kamenná se rozpustí ve vodě, vyčistí a zahřátím odpaří. Většinou se rozpouští přímo v solných dolech a roztok se pak čerpá na zemský povrch, kde se zahřívá.
Z textu vypište 3 druhy soli, stručně jej popište Takto získaná sůl je sněhobílá, sypká, velmi jemná a kvalitní. Mořská sůl vzniká odpařením mořské vody (z 1 litru mořské vody lze získat 27 gramů soli). Slaná voda se přivádí buď do přirozených nebo uměle vytvořených nádrží, kde se působením slunce a větru odpařuje. Protože je neustále pod vlivem okolního prostředí, musí se důkladně čistit. Je dražší.
Výpisky z textu 1.Kamenná sůl – těžbou z dolů, „stolní“ sůl, vlhne a hrudkovatí 2.Solivarská sůl – z přirozeně slaných spodních vod, sněhobílá, sypká, velmi jemná a kvalitní 3.Mořská sůl – odpařením mořské vody, přirozené nebo uměle vytvořené nádrže, důraz na čištění, dražší
Evropská města spojovaná se solí Janov, Benátky Salzburg Bochnia – Polsko ↓ ↓ ↓ vystavění paláců světoznámá ložiska nejstarší a klášterů z obchodu soli kamenné, lomy důl na světě ze solí v antice
Ze solných dolů Solný důl Wieliczka byl zařazen na seznam světového kulturního dědictví UNESCO Obr. č. 2: Solný důl Wieliczka
Sůl jediné koření minerálního původu Sodík - kvalitní přenos nervových vzruchů a podpora svalové činnosti, regulace krevního tlaku Chlor – zažívání Prvky přidávané do soli: Jod – důležitým zdrojem právě sůl, činnost štítné žlázy, struma na krku, demence u dětí Fluor – chrání zubní sklovinu
Rizika nadbytečného solení Vysoký krevní tlak → cévní mozkové příhody, srdeční selhání (zhruba třetina nadměrných konzumentů soli trpí nebezpečně vysokým krevním tlakem) Denní příjem soli: 5 gramů soli (klasický rohlík 0,47g/ 100g čerstvé mléko 0,15g/100g krajíc chleba 1,32g/100g pivo 0,03g/100g)
Jak omezit přísun soli 1.Nikdy nepřisolovat pokrmy bez ochutnání. 2.K vaření rýže, těstovin a brambor stačí minimum soli. Asi 30% soli přechází do pokrmu. 3.Omezit spotřebu pochutin: hořčice, kečup, přísad k masu. 4.Slané „mlsání“ nahradit sušeným ovocem. 5.Výraznou chuť pokrmům dodají bylinky (tymián, petrželka, pažitka, estragon,…)
Seznam literatury 1. Bílek, M., Rychtera, J.: Krok za krokem, MOBY DICK, Praha, 1999, ISBN Čtrnáctová, H., Vaňková, V.: Co víme o chemických prvcích a anorganických sloučeninách, IRIS, Praha, 1992, Mareček, A., Honza, J.: Chemie pro čtyřletá gymnázia, 1.díl, Nakladatelství Olomouc, Olomouc, 2005, ISBN Vacík, J. a spol.: Přehled středoškolské chemie, SPN, Praha, 1996, ISBN Další zdroj:
Zdroje, autorská práva a citace Obr. č. 1: Kuchyňská sůl. Zdroj obrázku: MANGL. wiki [online]. [cit ]. Dostupný na WWWhttp://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Chlorid_sodn%C3%BD.JPG Obr. č. 2: Solný důl Wieliczka. Zdroj obrázku: AKTRON. wiki [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: Autor: Mgr. Monika Zemanová, PhD. Název díla: Kuchyňská sůl Datum vzniku: duben 2013 Materiál je určen pro bezplatné používání pro potřeby výuky na všech typech škol a školských zařízení. Jakékoliv další využití podléhá autorskému zákonu. Tato prezentace je autorským dílem.