1 Mgr. David Pospíšil Mgr. David Pospíšil, ředitel odboru sociálních služeb MPSV seminář „Zdravotně postižení – příspěvek na péči - jak dál?” Poslanecká.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
ŽÁK SE SPECIÁLNÍMI VZDĚLÁVACÍMI POTŘEBAMI Z HLEDISKA LEGISLATIVY
Advertisements

Předmět úpravy Podmínky pro poskytování sociálních služeb a příspěvku na péči Podmínky pro vydávání oprávnění k poskytování soc.služeb, pro výkon veřejné.
Posouzení nepříznivé sociální situace
Nepojistné sociální dávky STÁTNÍ SOCIÁLNÍ PODPORA
POPOROVANÉ AKTIVITY PROJEKTŮ
Nadace Terezy Maxové Programu Iniciativy Společenství Equal
Zavedení systému opatření na podporu slučitelnosti rodiny a zaměstnání na Magistrátu města Brna 9. Národní konference kvality ve veřejné správě
SOCIÁLNÍ SLUŽBY V ČR.
Projekt zavádění jednotné bezpečnostní politiky v prostředí VZP ČR
Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Rozvoj sociálních služeb v Moravskoslezském kraji Vize Moravskoslezského kraje: Partnerstvím zadavatelů.
Podrobnější popis legislativních změn v hlavních zákonech
1. Povinnosti KÚ jsou uvedené v § 93 písm. b) a c) ZSS, KÚ zajišťují metodickou, koordinační roli vůči činnostem sociální práce na úřadech obcí s rozšířenou.
PORADENSKÝ SYSTÉM v České republice
Transformuje Kraj nebo kraj ?
Úvod do práva sociálního zabezpečení Právo sociálního zabezpečení pro podnikatele a zaměstnavatele Vysoká škola Karlovy Vary, o. p. s. Mgr. Ilona Kostadinovová.
Poradenství pro zdravotně postižené Pojetí a přínos kurzu Anna Kučerová.
PODPOROVANÉ AKTIVITY PROJEKTŮ Programu švýcarsko-české spolupráce
Mgr. Daniel Rychlik , Ostrava
VLASTNÍ HODNOCENÍ ŠKOLY Zdeněk Hrkal Karlovy Vary, 12. listopadu 2009 Po každé dobré činnosti je radost z práce odměnou dvojnásobnou. (Euripides)
Iniciativa EQUAL v ČR. Iniciativa EQUAL Samostatná forma pomoci ze strukturálních fondů týkající se mezinárodní spolupráce při prosazování nových prostředků.
INVALIDITA JAKO SOCIÁLNÍ UDÁLOST
Příspěvek na péči v působnosti Úřadu práce ČR
Lékařská posudková služba očima neslyšících osob s kombinovaným postižením Mgr. Věra Strnadová Česká unie neslyšících.
Návrh legislativních změn v oblasti náhradní rodinné péče (výstupy projektu) PhDr. Miloslav Macela Praha, 16. června 2015.
Konference Net ZP – Síť péče o osoby se zdravotním postižením Včasná pracovní diagnostika pro tělesně postižené CZ.1.04/5.1.01/B Mgr. Martin Korych.
Lékařská posudková služba ČSSZ
PNP Střípky z minulosti. na seminář „Příspěvek na péči“
„Problémy rodinné péče o osoby se zdravotním postižením“ Projekt „Nejsme chudinky, jsme hrdinky“ V Praze 30. září 2014.
Transformace sociálních služeb: zkušenosti a výsledky Ing. Daniela Lusková Role obcí v transformaci sociálních služeb 25. – , Praha.
Mgr. Zuzana Jentschke - Stőcklová náměstkyně ministryně Sekce pro sociální a rodinnou politiku 10. dubna 2014.
Poradenství v sociálních službách. Sociální poradenství Základní Odborné.
Spolupráce ÚP ČR a LPS konference - Poslanecká sněmovna parlamentu ČR Mgr. Zdeňka Cibulková, Odbor pro sociální věci Generálního ředitelství.
Přínos projektu VIP Kariéra II – Kariérové poradenství v podmínkách kurikulární reformy Ing. Jiří Vojtěch, hlavní manažér projektu, vedoucí oddělení pro.
Projekt „Podpora plánování rozvoje sociálních služeb v JMK III.“ a jeho výstupy Střednědobý plán rozvoje sociálních služeb v Jihomoravském kraji na období.
Systémová podpora procesů transformace systému péče o ohrožené děti a rodiny Klíčové aktivity realizované v Pardubickém kraji Pardubice, dne
Kritéria sociálních služeb komunitního charakteru a kritéria transformace a deinstitucionalizace Seminář pro žadatele k 49. výzvě v IROP, Praha
1 PRIORITY SEKCE NÁMĚSTKYNĚ MINISTRA PRO SOCIÁLNÍ A RODINNOU POLITIKU.
Národní politika BOZP a příprava Národního akčního programu BOZP pro období konference Společně bezpečně v EU – Partnerství v prevenci rizik.
Střednědobé plány krajů, sítě sociálních služeb a přechod financování sociálních služeb Mgr. Ivana Stráská.
Systém sociálních služeb a sociální práce - stávající stav a návrhy změn Seminář APSS ČR, 15. – , Chotoviny Mgr. David Pospíšil ředitel Odboru.
Střednědobý plán rozvoje sociálních služeb v Ústeckém kraji na období konference Sociální služby v Ústeckém kraji Krajský úřad Ústeckého kraje.
SWOT analýza a koncepční záměry LPS ČSSZ
Zaslouží si lékařská posudková služba koncepční změnu ? Konference PS PČR Koncepce posuzování zdravotního stavu fyzických osob MUDr. Alena.
Informační a poradenské centrum ZČU Informační a poradenské centrum ZČU Komplexní služby v oblasti studijního, psychologického, právního, sociálního a.
1 Aktivity MŠMT v oblasti primární prevence rizikového chování dětí a mládeže Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Karmelitská 7, Praha.
Mgr. Petr Hanuš KOORDINÁTOR ODBORNÝCH SEKCÍ ASOCIACE POSKYTOVATELŮ SOCIÁLNÍCH SLUŽEB ČR ŘEDITEL SEKCE SOCIÁLNÍCH SLUŽEB UNIE ZAMĚSTNAVATELSKÝCH SVAZŮ ČR.
Sociální práce v roce 2012 Bc. Ivana Vedralová. Od Úřad práce ČR převezme:  Činnosti, které přímo souvisejí s řízením, rozhodováním a výplatou.
Zákon o sociálním bydlení pohledem obcí a menších měst Ing. Radim Sršeň, Ph.D., 1. místopředseda.
Projekt na podporu neformální péče v ORP Hodonín
Zaslouží si lékařská posudková služba koncepční změnu?
Trh práce v ČR, veřejné služby zaměstnanosti ČR
Minimální standard sociální práce orgánu pomoci v hmotné nouzi
Národní rozvojový program mobility pro všechny (NRPM)
Sekce sociálně pojistných systémů
PhDr. Radek Suda, odbor sociálních služeb a sociální práce, MPSV
Koncepce rozvoje sociálních služeb pro osoby se zdravotním postižením poskytovaných příspěvkovými organizacemi Zlínského kraje na období Luhačovice.
Důležitost propojování zdravotního a sociálního systému
Osoba zdravotně znevýhodněná
Sociální šetření a legislativa
Sociální šetření v prostředí obecních úřadů
Příspěvek na péči Nejčastější dotazy Kateřina Pomklová.
DISKRIMINACE Z POHLEDU PEČUJÍCÍ RODINY
Ing. Stanislava Správková
Setkání s řediteli zapojených škol KIPR
Sdružení lázeňských míst Statuty lázeňských míst 21. června 2013
PORADENSKÝ SYSTÉM v České republice
Příprava pěstounů a sociální zabezpečení
Koncepční záměry MPSV v oblasti náhradní rodinné péče
Odbor sociálních věcí KUPK leden 2019
Středisko rané péče SPRP, pobočka Brno
Transkript prezentace:

1 Mgr. David Pospíšil Mgr. David Pospíšil, ředitel odboru sociálních služeb MPSV seminář „Zdravotně postižení – příspěvek na péči - jak dál?” Poslanecká sněmovna PČR, Současný stav příprav úpravy systému PnP v oblasti sociálního šetření

 Zaměření na komunikaci a vztahy mezi lidmi a jejich prostředím (rodina, komunita, společnost)  Posláním soc. práce je umožnit lidem plně rozvinout svůj potenciál, obohatit svůj život a předcházet selháním  Zaměření na řešení problémů a změn Oblasti činností sociální práce v řízení o příspěvek na péči:  Sociální šetření v procesu posuzování závislosti – podle § 25 zákona č. 108/2006 Sb. o sociálních službách (ZSS)  Klientský přístup v rámci celého řízení o PnP – nad rámec ZSS 2 Význam sociální práce

 Při sociálním šetření se zjišťuje schopnost samostatného života osob v jejich přirozeném sociálním prostředí  Výsledek soc. šetření je jedním z podkladů pro posuzování závislosti, které provádí lékařská posudková sužba (LPS) a je provázáno s nárokem na výši přiznaného příspěvku na péči (čtyři stupně PnP)  Profesionalita – soc. šetření provádí kvalifikovaný sociální pracovník podle §110 ZSS  Bezpodmínečný přímý kontakt s klienty systému (na rozdíl od LPS) 3 Význam sociálního šetření v řízení o PnP

 Komplexnost podkladů k povaze funkčního omezení pro posouzení závislosti – situační proměnlivost projevů zejména kognitivních poruch znamená obtíže pro získání komplexního obrazu funkční poruchy  Průběh sociálního šetření – představuje pro osobu s ZP zátěž a tedy riziko nepředvídatelné reakce i chování, negativního dopadu na úplnost šetření  Komunikace s okolím nezletilých osob se ZP – nezbytná přítomnost rodičů, specifický postup šetření 4 Problémy současné podoby soc. šetření v kontextu OZP

 Vznik pracovní skupiny: duben 2014  Gesce: odbor sociálních služeb  Složení: - MPSV – odbory LPS, SS, NSD, odbor odvolání a správních činností NSD - GŘ ÚP - zástupci organizací hájících práva osob se ZP - odborníci v oblasti dlouhodobé péče 5 Pracovní skupina MPSV

 Cíle: krátkodobé – metodika střednědobé – legislativní úpravy bez systémových změn dlouhodobé – systémové změny posuzování  Vize: - posílit roli sociálního šetření v systému posuzování nároku na PnP - rozvíjet proklientský přístup v řízení o PnP - provázání řízení o PnP se zajištěním potřebné pomoci 6 Pracovní skupina MPSV

celkem sebráno 37 podnětů k 15 tématům návrh úprav metodiky SŠ – odbor 22 MPSV předložení návrhu k připomínkám: a) MPSV, b) GŘ ÚP, c) členové PS finální zpracování metodiky – úpravy, doplňky Dokončení změn metodiky soc. šetř. do 6/2015 zahájení práce na střednědobých a dlouhodobých cílech PS – změny koncepce posuzování, 2.Q Plán dalších kroků

 Normativní instrukce MPSV č. 19/2013 Sb. Postup při vykonávání sociálního šetření v rámci řízení o dávkách nepojistných sociálních systémů podle zákona č. 108/2006 Sb., o sociálních službách, ve znění pozdějších předpisů, a o změně souvisejících zákonů, ve znění pozdějších předpisů Datum platnosti: Datum účinnosti: Určeno pro: Úřad práce ČR, Odbor posudkové služby MPSV Odbor odvolání a správních činností nepojistných dávek MPSV 8 Změna metodiky sociálního šetření – výchozí podmínky

Citlivější přístup - oddělení metodiky šetření k řízení o PnP od šetření v kontextu poskytování dávek na kompenzační pomůcky a šetření k situaci hmotné nouze, které je zaměřeno detailněji na zkoumání majetkových poměrů Podpora - možnosti spolupráce s žadatelem nad rámec sociálního šetření vycházející z požadavku participace žadatele v procesu řízení (komunikace, poučení a podpora : srozumitelnost, uplatnění práv) 9 Změna metodiky SŠ a OZP

 Povinné poučení žadatele o jeho právech i povinnostech v procesu řízení o PnP a nabídka podpory.  Zodpovědnost za přímou komunikaci se žadatelem v jeho komunikačním modu.  Možnost doplnění šetření podle povahy případu  Odbornost sociálního pracovníka zajistí individuální a citlivý přístup ke klientům a jejich blízkým osobám 10 Změna metodiky SŠ

 Víceúčelové zaměření šetření – nezbytná nejen zjišťovací, ale i pomáhající povaha intervence - minimálně v rozsahu základního sociálního poradenství  Ochrana soukromí žadatele  Upřesnění okruhu zjišťovaných informací ve vazbě na okolnostech realizace šetření  Specifičnost komunikace s žadatelem a jeho blízkými osobami v případě kognitivního postižení 11 Změna metodiky SŠ

Multidisciplinární posuzování – odbornost podkladů pro posudek a vyváženost medicínského a sociálního pohledu Provázání systému PnP na procesy zajišťování faktické pomoci – význam pro klienty systému i posílení funkce dávky Výsledek soc. šetření – posílení objektivity, sjednocení praxe posuzování Proklientský systém – provázení, podpora a zapojení žadatele do procesu řízení o PnP 12 Koncepční změny - témata

13 Děkuji Vám za pozornost.