- 1 - Krajský pozemkový úřad pro Královéhradecký kraj Pobočka Trutnov POZEMKOVÉ ÚPRAVY A VODA V KRAJINĚ Prezentace: jednání MAS, Kulturní dům Obce Havlovice.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Komplexní pozemková úprava Mirotice Plán společných zařízení
Advertisements

Obecné požadavky na výstavbu
Operační program „Rozvoj venkova a multifunkční zemědělství“ (OP Zemědělství) a Horizontální plán rozvoje venkova (HRDP)
1) Obnova a rozvoj vesnic 2) Občanské vybavení a služby 3) Ochrana kulturního dědictví 4) Investice do lesů 1) Obnova a rozvoj vesnic 2) Občanské vybavení.
RNDr. Milan Hladík, PhD., Ing. Jan Cihlář
Organizace a řízení výstavbových projektů v praxi
Regulační plán Regulační plán v řešené ploše stanoví -podrobné podmínky pro využití pozemků, -pro umístění a prostorové uspořádání staveb, -pro ochranu.
Zákon č. 184/2006 o odnětí nebo omezení vlastnického práva k pozemku nebo ke stavbě (zákon o vyvlastnění) Zákon upravuje podmínky a)odnětí nebo omezení.
Přednáška na téma Rozbor udržitelného rozvoje území a vyhodnocení vlivů vyhodnocení vlivů zásad územního rozvoje a územního plánu na udržitelný rozvoj.
Cíle územního plánování Cílem územního plánování je vytvářet předpoklady pro výstavbu a pro udržitelný rozvoj území, spočívající ve vyváženém vztahu podmínek.
Mimoprodukční funkce lesa
Seminář „Extrémy počasí a jeho dopady na Jihomoravský kraj“
Ochrana zemědělského půdního fondu z pohledu pozemkových úprav
DIPLOMOVÁ PRÁCE Studie revitalizace povodí toku Jasénky
STUDIE PROVEDITELNOSTI FARSKÉHO A BORECKÉHO POTOKA MĚSTO PLANÁ NAD LUŽNICÍ strana 1 STUDIE PROVEDITELNOSTI PŘÍRODĚ BLÍZKÝCH PROTIPOVODŇOVÝCH OPATŘENÍ V.
Degradace půd vlivem zemědělství
I.1.4 Pozemkové úpravy ÚZPI dne 18. října Charakteristika opatření  prostřednictvím tohoto opatření je řešena problematika vlastnických vztahů.
Ing. Jana Pivcová vedoucí odd. kontroly a rozpočtu Sekce Ústřední pozemkový úřad, Ministerstvo zemědělství, Realizovaná společná zařízení.
Půda – složka životního prostředí
23. září 2009, Ústí nad Labem, Odborný seminář 1 Vysoké učení technické v Brně Fakulta stavební Ústav vodního hospodářství krajiny Doc. Ing. Miroslav DUMBROVSKÝ,
KONFERENCE PROTIPOVODŇOVÁ OCHRANA – PREZENTACE VÝSLEDKŮ PILOTNÍHO PROJEKTU „ATLAS LABE NA ÚZEMÍ KRÁLOVÉHRADECKÉHO KRAJE“ Projekt je spolufinancován Evropskou.
Metody hodnocení vodní eroze pomocí GIS
ist leben.at ist leben.at Škody způsobené bobrem na vodních stavbách a možná protiopatření Thomas Rögner,
VLIV ZEMĚDĚLSTVÍ NA ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ
Právní úprava ochrany lesa
Účel a cíle zřízení TPS z pohledu MZe Praha Ing. Pavel Sekáč, Ministerstvo zemědělství Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje.
ROZBOR UDRŽITELNÉHO ROZVOJE ÚZEMÍ ENVIRONMENTÁLNÍ PILÍŘ Ostrava Ing. Jiří Krist.
Výpočet erozní ohroženosti půdy s využitím gridu
Cíle územního plánování „vytvářet předpoklady pro výstavbu a pro udržitelný rozvoj území soustavným a komplexním řešením účelného využití a prostorového.
Pozemkové právo – pojem, principy a systém, objekt a subjekty pozemkově- právních vztahů, metoda právní regulace JUDr. Jana Dudová, Ph.D.
RNDr. Jiří Kocián, RNDr. Josef Glos AGERIS s. r. o. Jeřábkova 5, Brno
Zadávání studií odtokových poměrů a geologických průzkumů při komplexních pozemkových úpravách (činnosti pobočky krajského pozemkového úřadu jako investora)
Seminář č. 3 – PŽP II Právní režim ochrany půdy a lesa JUDr. Jana Tkáčiková, PhD.
GLOBÁLNÍ ZMĚNY Skleníkový efekt a globální oteplování Kyselý déšť
SUCHÁ NÁDRŽ DUBNICE – JEŠTĚDSKÝ POTOK PROJEKTOVÁ DOKUMENTACE
Ochrana půdy a lesa.
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích
Praha 8. září 2015 NOVELA STAVEBNÍHO ZÁKONA Žofínské fórum.
Nástroje dotační politiky pro zemědělce hospodařící udržitelným způsobem Ing. Pavel Sekáč náměstek ministra zemědělství Sekce pro společnou zemědělskou.
Realizace společných zařízení Krajský pozemkový úřad pro Královéhradecký kraj.
STRATEGICKÝ PLÁN ROZVOJE STATUTÁRNÍHO MĚSTA JIHLAVY DO ROKU 2020 VYHODNOCENÍ VLIVŮ NA ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ A SOUSTAVU NATURA 2000.
Vodní hospodářství (2014–2016) Aleš Kendík náměstek pro řízení sekce vodního hospodářství
Nejlepší realizovaná společná zařízení v Karlovarském kraji 1.
Ing. František Pavlík, Ph.D. Státní pozemkový úřad ČINNOST SPÚ V OCHRANĚ PŮDY.
NOVELA ZÁKONA Č. 334/1992 SB., O OCHRANĚ ZEMĚDĚLSKÉHO PŮDNÍHO FONDU
Vodní režim krajiny v územním plánování Petr Birklen AOPK ČR.
Společná realizovaná zařízení KPÚ pro Plzeňský kraj 1.
Pozemkové úpravy nástroj pro obnovu a ochranu krajiny.
Čerpání finančních prostředků z PRV PRV v období operace Pozemkové úpravy – 3,5 mld. Kč - kontinuální příjem žádostí 1 výzva příjem žádostí.
1 Možnosti omezení vlastnických práv v ÚPD Možnosti omezení vlastnických práv v ÚPD Krajský úřad Plzeňského kraje Odbor regionálního rozvoje Oddělení územního.
Mgr. Kristýna Soudková, Ing. Arnošt Müller Oddělení VFP a GIS Odbor metodiky a řízení pozemkových úprav Státní pozemkový úřad Standardizace geodat pozemkových.
Adaptace v krajině, jejich potenciál a význam David Pithart, Beleco z.s., Koalice pro řeky z.s.
Ústřední pozemkový úřad Ing. Jaroslav Vítek, MBA 2.května 2012, Praha 1.
2. setkání pracovní skupiny „Životní prostředí“. Souhrnná SWOT analýza Silné, slabé stránky Silné stránky B. Slabé stránky B. Zvyšování podílu separovaného.
Protierozní ochrana 2. cvičení Téma: Protierozní ochrana 2. cvičení Téma: Analýza území - morfologie terénu, odtokové dráhy 143YPEO ZS 2015/ ;
Postřehy z praxe v ochraně přírody a krajiny Petr Hůla
Rozumné a dosažitelné návrhy prvků společných zařízení
Projekt LABEL LABE-ELBE – Adaptace na povodňové riziko v povodí Labe
N. Petrovičová, A. M. Šimková, T. lányiová, M. MATUŠKOVÁ
Zákon č. 114/1992 Sb., o ochraně přírody a krajiny
PŘEDNÁŠKY O PŮDĚ Zdeněk Máčka
PŘEDNÁŠKY O PŮDĚ Zdeněk Máčka
Výsadba ovocných dřevin v pozemkových úpravách
Fyzická geografie Mgr. Ondřej Kinc Sladká voda na kontinentech
Právní režim ochrany půdy
Program Prevence před povodněmi I. až IV. etapa
Zákon č. 114/1992 Sb., o ochraně přírody a krajiny
Ochrana a péče o přírodu a krajinu Seminář MAS Sokolovsko o.p.s.
Informace o závazných částech „Národního plánu povodí Dunaje“– problematika DČOV v ÚPD Informace o závazných částech „Plánu pro zvládání povodňových rizik“
Transkript prezentace:

- 1 - Krajský pozemkový úřad pro Královéhradecký kraj Pobočka Trutnov POZEMKOVÉ ÚPRAVY A VODA V KRAJINĚ Prezentace: jednání MAS, Kulturní dům Obce Havlovice Vypracoval: ing. Josef Kutina 19. Listopad 2015

2 VÝZNAM A ÚČEL POZEMKOVÝCH ÚPRAV Zákon č. 139/2002 Sb. - § 2 1. Jsou nástrojem pro vytváření podmínek pro racionální uspořádání vlastnických vztahů k pozemkům s ohledem na hospodaření na nich a na potřeby krajiny 2. Řeší se jimi ve veřejném zájmu komplexně dané území a zajišťují se jimi podmínky pro zlepšení života ve venkovských oblastech včetně diverzifikace hospodářských činností, zlepšování konkurenceschopnosti zemědělství a zlepšení životního prostředí 3. Odstraňují se jimi nesoulady v původních pozemkových evidencích a aktualizuje se stav území na danou současnost a reálné požadavky v souladu s právním rámcem vlastnických vztahů. A to z hlediska vlastníků pozemků i z hlediska zájmů příslušné obce a dotčených orgánů státní správy 4. Následnou realizací navržených společných zařízení se zajišťuje přístupnost pozemků, jejich ochrana proti nepříznivým vlivům vodní eroze a povodní, a obnovují se jimi krajinářské prvky s cílem prospěšnosti pro tvorbu životního prostředí a zvyšování ekologické stability krajiny.

3 Území okresu Trutnov, základní údaje Rozloha území okresu: ha Počet obyvatel okresu: Výměra zemědělské půdy: ha Výměra lesní půdy: ha Půda ohrožená vodní erozí: 27 % Počet katastrálních území: 177 (z toho 149 příděly) Nadmořská výška území 264 – 1603 m Ochrana území – KRNAP, CHKO Broumovsko Povodí Labe – pramení řeky Labe a Úpa Počet měst a městysů 13 a 2, počet obcí 60

4 Okres Trutnov - specifické faktory území Historický vývoj vlastnických vztahů k půdě – okres s územím dotčeným poválečným přídělovým řízením, nepřesnost evidencí, absence listin, neprovedené zaměření, příhraniční okres s Polskou republikou Velká územní členitost, geomorfologická a klimatická rozmanitost území - svažitost pozemků v horských a podhorských oblastech – 27 % půd ohroženo vodní erozí Klimatické podmínky a vodohospodářské poměry v území – erozní ohrožení půd v období tání sněhu a přívalových dešťů v důsledku svažitosti území a špatných odtokových poměrů Rozdílnost problémů v území dle systému hospodaření (sever území v horských a podhorských oblastech, jižní část okresu intenzivní zemědělská výroba) Plánovaná trasa rychlostní komunikace R11 Hradec Králové - Královec - Polská republika

5 Pozemkové úpravy v okrese Trutnov Z hlediska procesu provádění návrhů PÚ dochází ke snižování počtu JPÚ a převažujícímu provádění KoPÚ. JPÚ nejsou již podmiňovány zájmem vlastníků na zajištění možnosti hospodaření na svých pozemcích, ale jsou řešeny pouze v případech potřeby dořešení problémů přídělového řízení ve vazbě na digitalizaci katastrálních operátů. Prioritou je provádění KoPÚ z podnětu žádostí vlastníků pozemků Prioritou je provádění KoPÚ z podnětu žádostí vlastníků pozemků nebo na základě nových požadavků vlastníků na řešení již nefunkčních původních JPÚ (formou zatímního užívání a časově omezených nájmů), a to z důvodů nastalých nových změn v území. Plán pozemkových úprav bude současně dále usměrňován s požadavkem ŘSD k přípravě výstavby R11 a to do katastrálních území v trase rychlostní komunikace.

6 Přehled pozemkových úprav k : stav PÚJednoduché pozemkové úpravyKomplexní pozemkové úpravy početvýměra m2početvýměra m2 rozpracované342, ,00 ukončené325022, ,00 plánované182120, ,00 celkem537185, ,00 Komplexní pozemkové úpravy na okrese Trutnov jsou rozpracovány a připravovány v současnosti na ploše cca 14 % z celkové plochy zemědělské půdy okresu Trutnov. Ukončeny rozhodnutím a zapsáním do KN na ploše cca 10% plochy zemědělské půdy okresu Trutnov.

7 Název KoPÚ Zahájení Řízení Výměra ha Zápis Do KN KoPÚ Dolní Vlčkovice KoPÚ Horní Vlčkovice KoPÚ Dolní Branná KoPÚ Dolní Brusnice KoPÚ Hvězda KoPÚ Bojiště U Trutnova KoPÚ Litíč KoPÚ Hřibojedy KoPÚ Horní Lánov KoPÚ Vlčice U Trutnova Kopú Dubenec Kopú Chotěvice Kopú Libotov Kopú Vilantice Kopú Verdek KoPÚ ukončené

8 KoPÚ rozpracované Název KPÚZahájeníVýměra ha Dokonče ní Zpracovává KoPÚ Kohoutov Ko, Kro KoPÚ Kladruby u Kohoutova Ko, Kro KoPÚ Zvičina Ha KoPÚ Třebihošť Ha KoPÚ Horní Dehtov Ha KoPÚ Pilníkov I Ha KoPÚ Pilníkov II Ha KoPÚ Pilníkov III Ha KoPÚ Sedlec u Lanžova Pl KoPÚ Lanžov Pl KoPÚ Suchovršice Kuh KoPÚ Kašov Pl KoPÚ Radeč Kro, Kře KoPÚ Bílé Poličany Kře, Kwi

9 Pozemkové úpravy a voda v krajině VODA VODA – základní složka života! voda stává strategickou surovinou - pro člověka, pro živočichy, pro rostliny. Vzhledem k její nenahraditelné funkci se voda stává strategickou surovinou. Již v dávnověku byl její nedostatek příčinou zániku civilizací či migrací národů. Vodní režim české krajiny prošel v průběhu 20. století zcela zásadními změnami : - nové uspořádání krajiny (scelování zemědělské půdy, velkoplošné závlahy a meliorace, rozšiřování průmyslové a dopravní infrastruktury, regulace vodotečí atd.), - postupná změna klimatu (snižování úhrnů dešťových srážek a sněhové pokrývky, oteplování atmosféry, zvyšování škodlivých emisí a CO2 v atmosféře, častější projevy nepříznivých klimatických podmínek – přívalových srážek, větrů a tornád apod.) - Intenzifikace zemědělské, lesní a průmyslové výroby - vyšší nároky na zajištění potřebného objemu potravinových zdrojů, nerostných surovin, využívání vodních zdrojů k průmyslovým účelům. S tím spojené silné znečištění povrchových a podzemních vod - Nároky na vyšší spotřebu ve snaze dosažení vysoké úrovně komfortu a životního stylu obyvatel - zbytečné plýtvání vodou

10 VODA A POZEMKY V KRAJINĚ - SOUČASNOST : V důsledku výše popsaných změn se při podrobném zkoumání vodohospodářské bilance v krajině setkáváme se stále zhoršujícími faktory a negativními projevy. Dochází stále k častějším hydrologickým extrémům – obdobím mohutných přívalových srážek a bleskových povodní nebo obdobím dlouhého sucha, s kterými si půda sama již není schopna poradit. Proč? Půda v krajině totiž: -Ztrácí dostatečnou vododržnost – půda snadno vysychá, voda z ní rychle odtéká – půda by měla fungovat jako houba ne jako střecha. -Má zhutnělé a utužené podorniční vrstvy – při deštích voda neproniká do profilu, nedoplňují se zásoby infiltrovaných podzemních vod, ale stéká po povrchu ze svahu a dochází k erozi jemných nejúrodnějších částic půdy -Má nedostatečný obsah organických látek a nízkou mikrobiální činnost v půdním profilu a spolu s ostatními vlivy tak půda postupně degraduje -Je často využívána velkoplošně i na dlouhých svazích bez respektování zásad protierozní ochrany. Honba za produkcí a ziskem často převáží nad rozhodnutím účelného zatravnění pozemků. -Slouží často pouze jako výrobní prostředek s cílem dosažení zisku pro uživatele bez zájmu majitele půdy na její další zúrodňování a zkvalitnění

11 NEGATIVNÍ PROJEVY ÚČINKU VODY V KRAJINĚ: -Vodní eroze - vlivem špatné agrotechniky a nedodržováním zásad protierozní ochrany dochází ve velké míře na erozně ohrožených svažitých pozemcích k odnosu půdních částic plošně nebo v soustředěných odtokových liniích do údolnic až vodních toků, kde pak dochází k usazování naplavenin nánosy erodované zeminy. V důsledku toho vznikají nenahraditelné škody v důsledku splavení zasetých plodin, vrstvy ornice a živin, tvorbě erozních rýh až strží na takto erodovaném pozemku. Následným usazováním splavenin na okolních pozemcích nebo v údolnicích a vodních tocích vznikají škody při zanesení a snížení průtoků těchto toků a tím nebezpečí jejich vybřežení snížením průtočného profilu a zaplavení přilehlých objektů. Pro výpočet erozního smyvu půdy a ohroženosti pozemků k vodní erozi se pro pozemkové úpravy používá universální rovnice (USLE) Wischmeier, Smith (1978) G = R. K. L. S. C. P (t/ha/rok) Kde R je faktor erozního účinku deště, K – půdní faktor stanovený dle BPEJ, L – faktor délky svahu, S – faktor sklonu svahu, C – faktor protierozního účinku vegetačního pokryvu, P - faktor protierozních opatření. S ohledem na zvyšující se problémy s erozí pozemků byla Státním pozemkovým úřadem a VÚMOP Praha do metodiky pro výpočet erozní ohroženosti pozemků při pozemkových úpravách doporučena vyšší hodnota R faktoru a to 40 s přípustnou ztrátou půdy 4 t/ha/rok oproti původní hodnotě R 20.

12 !!!

13

14

15 Doprovodný efekt vodní eroze = Naplaveniny a zanášení vodních toků a nádrží

16 -Sesuvy půdy, strže - v důsledku dlouhodobého deštivého počasí, v období přívalových dešťů dochází na mělčích půdách s nepropustným většinou skalnatým podložím nebo na odlesněných půdách k přemokření profilu a maximálnímu nasycení půdy vodou. Půda na svazích i přes dostatečný vegetační pokryv se pak vlivem zhmotnění vodou a gravitační silou ve směru ze svahu dolů dá do pohybu a má za následek vznik sesuvu půdy. Jejich rozsahy a mocnosti jsou závislé na množství a délce dopadajících srážek, na reliéfu terénu a hlavně na druhu pokryvu půdy, její svažitosti, soudržnosti a propustnosti. Sesuvy půd jsou často nejen negativním projevem degradace půdy ale zároveň i nebezpečím pro spodní úseky v údolnicích z hlediska zavalení sesutou zeminou. Sanace sesuvů půdy je technicky velmi náročná a značně finančně nákladná. Na postižených pozemcích tak dochází k nevratným změnám.

17

18

19

20

21 -Zamokření a zatopení pozemků vodou - v důsledku přívalových dešťů nebo nefunkčnosti melioračního odvodnění může docházet na pozemcích, ležících v údolnicích nebo terénních depresích k hromadění povrchové vody z důvodů nepropustného podloží, zhutnění půdního profilu nebo zamezení přirozeného odtoku. Tato místa jsou pro mechanizaci neobdělavatelná a postupem času na takovýchto pozemcích dominují traviny mokřadních druhů. Pro krajinu paradoxně může takto trvale zamokřený pozemek působit příznivě jako vhodný prostor pro přírodní společenstva a živočichy. U této problematiky je nutné samostatně upozornit na problematiku melioračních staveb = povrchového a podzemního ( drenážního) odvodnění pozemků. Tyto stavby, které jsou jako detail součástí vlastnictví pozemků (s často obrovskou finanční hodnotou), postrádají ale zcela nastavení systému k zajištění jejich údržby či správy, a možnosti řešení akutních oprav.

22

23 -Období dlouhodobého sucha - i nedostatek vody v krajině má významný vliv na zemědělskou půdu a možnosti jejího využívání a v posledním období se i tento projevuje ve větším rozsahu. Vlivem počasí při nedostatku dešťových srážek a malé zásobenosti vody v půdě může dojít při dlouhodobějším stavu k podstatným ztrátám na produkci pěstovaných plodin a ke změnám fyzikálních a biochemických vlastností půdy. Údržba stávajících vodních nádrží či zavlažovacích systému je i tak závislá na možnosti přítoků a zdrojů vody a její kvality. V rámci pozemkových úprav jsou proto projektanti stále více postaveny před řešení tohoto problému, jehož výsledkem by měl být návrh takových zařízení v krajině, aby docházelo při deštích k akumulaci či zpomalení pohybu vody v krajině a ne její urychlené neškodné odvedení z území do stávajících toků.

24 Ochrana pozemků proti vodní erozi – způsoby a opatření 1.Agrotechnická opatření (organizační) - půdoochranné zatravnění - protierozní osevní postupy s vyloučením širokořádkových plodin - zatravněné protierozní pásy - setí plodin s podsevem, setí plodin ve směru vrstevnic - 2.Technická – investiční opatření - výstavba protierozních mezí a průlehů - výstavba ochranných hrází - výstavba retenčních nádrží, suchých poldrů, mokřadů - výstavba vodních akumulačních nádrží, rybníků apod.

25 Systém GAEC – podmínky zajištění protierozní ochrany půdy pro možnost čerpání dotací

26

27

28 Pozemkové úpravy - protierozní a protipovodňová opatření V rámci provádění pozemkových úprav lze na základě průzkumů a výpočtů odtokových poměrů v území navrhovat protierozní opatření (PEO) nebo protipovodňová opatření (PPO). Teprve na základě úspěšně schváleného návrhu komplexní pozemkové úpravy lze následně v rámci investiční činnosti provádět realizace navržených tzv. Společných zařízení. Mezi takové patří např. -Protierozní osevní postupy -Protierozní meze s výsadbou stromů a keřů -Zatravnění pozemků a přerušovací travnaté pásy -Průlehy, záchytné a svodné příkopy, hrázkování -Ochranné hráze (zemní, dřevěné, kamenné, betonové, gabiony) -Suché retenční nádrže (poldry – s regulací odtoku či bez regulace) -Mokřady -Vodní akumulační nádrže, rybníky

29 Pozemkové úpravy - protierozní a protipovodňová opatření – ukázky realizovaných staveb Poldry:

30

31

32 Pozemkové úpravy - protierozní a protipovodňová opatření Mokřad a retenční nádrž:

33 Pozemkové úpravy - protierozní a protipovodňová opatření Vodní akumulační nádrže:

34 Pozemkové úpravy - protierozní a protipovodňová opatření: Průlehy, příkopy, hráze

35 Pozemkové úpravy - protierozní a protipovodňová opatření: Průlehy, meze

36 Děkuji za pozornost