Porada ředitelů škol a školských zařízení zřizovaných Libereckým krajem Liberec, 15. dubna 2015.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
ŽÁK SE SPECIÁLNÍMI VZDĚLÁVACÍMI POTŘEBAMI Z HLEDISKA LEGISLATIVY
Advertisements

Lucie Obrovská Kancelář veřejného ochránce práv
Svazky obcí jako zřizovatelé škol a školských zařízení
PORADENSTVÍ ŠKOLA POVOLÁNÍ PŠP Zdokonalení diagnostického a poradenského systému v oblasti vzdělávání a volby povolání.
PhDr. Jitka Kendíková ZŠ J. Gutha-Jarkovského
Výchovní poradci Brno 7. a 8. dubna 2010.
INKLUZE – nová cesta vzdělávání OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost
ŠPP Školní poradenská pracoviště Moravskoslezského kraje - východisko, koncepce - krajská síť a organizační struktura - metodika - vzdělávání
Pedagogicko-psychologické poradenské služby
Tato prezentace je spolufinancována Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem ČR. projekt CENTRA PODPORY INKLUZIVNÍHO VZDĚLÁVÁNÍ Individuální národní.
PORADENSKÝ SYSTÉM v České republice
ROZBOR VYHLÁŠKY Č. 72/2005 SB. Prezentuje Petra Procházková a Jakub Pivarč UNIVERZITA JANA EVANGELISTY PURKYNĚ V ÚSTÍ NAD LABEM Pedagogická fakulta.
1 PORADA ŘEDITELŮ DĚTSKÝCH DOMOVŮ ZŘIZOVANÝCH MORAVSKOSLEZSKÝM KRAJEM A CÍRKEVNÍMI SUBJEKTY ODDĚLENÍ SPRÁVY ŠKOL 4. června 2009.
Seminář školních metodiků prevence okresu Liberec Kateřina Gruntová, DiS.
Studium pro školní metodiky prevence
Vzdělávání odborníků ze škol zapojených v projektu RŠPP
Prevence sociálně patologických jevů a MŠMT
Financování regionálního školství
Speciální školství v roce 2006 (a věřme, že i v dalších letech) Jiří Pilař
Aktuální informace o společném vzdělávání (o inkluzi) o speciálním vzdělávání o primární prevenci rizikového chování Liberec, 6. dubna 2016.
1 Asistent pedagoga pro děti, žáky a studenty se sociálním znevýhodněním Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Karmelitská 7, Praha 1 tel.:
1 prezentuje : Mgr. Helena Adamcová vedoucí odboru zprostředkování a poradenství Úřad práce v Liberci Postup resortu práce a sociálních věcí v oblasti.
ASISTENT PEDAGOGA NA ZÁKLADNÍ ŠKOLE CHRASTAVA. ZÁKLADNÍ ŠKOLA CHRASTAVA, náměstí 1.máje 228, okres Liberec – příspěvková organizace 25 tříd, 590 žáků.
Novelizace školského zákona Lucie Macků, Praha,
Informace o speciálním vzdělávání a primární prevenci Harrachov, 25. září 2015.
1 Podpora odborného vzdělávání Petr BANNERT ředitel odboru středního a vyššího odborného vzdělávání a institucionální výchovy Ministerstvo školství, mládeže.
1 P rimární prevence v Ústeckém kraji Konference „Prevence kriminality v Ústeckém kraji “ 19. listopadu 2008 Krajský úřad Ústeckého kraje.
Projekt Poradenství v Libereckém kraji I CZ.1.07/1.2.00/ I PORADENSTVÍ V LIBERECKÉM KRAJI Financován z prostředků ESF a státního rozpočtu ČR.
Informace o speciálním vzdělávání Liberec, 24. srpna 2015.
Pokyn k vykazování dětí, žáků a studentů se speciálními vzdělávacími potřebami v Libereckém kraji Porada pro obce s rozšířenou působností, 21. listopadu.
Školský zákon ve vztahu k zákonným zástupcům (pro ředitele málotřídní školy) Zákon č. 561/2004 Sb., o předškolním, základním, středním, vyšším odborném.
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Oblast podpory 1.1 – Zvyšování kvality ve vzdělávání.
Dokumentace školy Porada ředitelů škol a školských zařízení zřizovaných Libereckým krajem Liberec 12. prosince 2013 Mgr. Karel Bárta.
ZÁKONY & VYHLÁŠKY PhDr. Lenka Gajzlerová MI3DC_DSP Speciální pedagogika OP3DC_DSP Speciální pedagogika.
Rozpočet přímých NIV na rok 2010 Porada ředitelů škol a školských zařízení zřizovaných Libereckým krajem 26. srpna 2010 KÚ Liberec.
1 Aktivity MŠMT v oblasti primární prevence rizikového chování dětí a mládeže Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Karmelitská 7, Praha.
Pokyn k vykazování dětí, žáků a studentů se speciálními vzdělávacími potřebami v Libereckém kraji Porada ředitelů škol a zařízení Libereckého kraje, 19.
Rozpočet přímých NIV Porada ředitelů škol a školských zařízení zřizovaných Libereckým krajem 13. prosince 2012 Liberec.
ŠPP - ŠKOLNÍ ROK 2015/2016. ČLENOVÉ ŠPP  Výchovné poradkyně Ing. Milada Chamillová, Mgr. Pavlína Chovancová  Metodičky prevence Ing. Jana Josefíková,
Operační program Rozvoj lidských zdrojů Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Zprostředkující subjekt.
Rozpočet přímých NIV Porada ředitelů škol a školských zařízení zřizovaných Libereckým krajem 9. prosince 2014 Liberec.
Informovaný souhlas Pracovní setkání pracovníků školních poradenských pracovišť a Zpracovala: PhDr. Hana Plucarová.
Krajská inkluzivní koncepce
Kvalita-Inkluze-Poradenství-Rozvoj (KIPR)
Aktuální poznámky ke vzájemné spolupráci poradny a škol
Porada s řediteli škol a školských zařízení
Analýza potřeb škol Většina škol rozvíjí inkluzívní vzdělávání prostřednictvím činností spadajících do základní nebo mírně pokročilé úrovně. Inkluzívní.
Koncepce rozvoje sociálních služeb pro osoby se zdravotním postižením poskytovaných příspěvkovými organizacemi Zlínského kraje na období Luhačovice.
Analýza současného stavu institucionálního zajištění péče o ohrožené děti. [online] [cit ]. Dostupné z www: .
Výzva k předkládání žádostí
Bc. Magdalena Zábranská
Rozpočet přímých NIV na rok 2015
Rozpočet přímých NIV Porada ředitelů škol a školských zařízení zřizovaných Libereckým krajem 14. prosince 2016 Liberec.
RESORT ŠKOLSTVÍ, MLÁDEŽE A ZAMĚSTNANOSTI
Výzva k předkládání žádostí
Tisková konference Štrasburk dva roky poté
Normativní financování vztahy a souvislosti
Kulatý stůl Asistent pedagoga, úskalí integrace žáků s různými znevýhodněními Liberec, 7. září 2015.
Rozpočet přímých NIV na rok 2016
Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy
Bc. Petra Karbanová Krajská metodička projektu APIV B
Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy
Ing. Stanislava Správková
AUTOEVALUACE CESTA KE KVALITĚ
Setkání s řediteli zapojených škol KIPR
ROZPOČET PŘÍMÝCH NEINVESTIČNÍCH VÝDAJŮ NA ROK 2018
PORADENSTVÍ A KONZULTACE KE SPOLEČNÉMU VZDĚLÁVÁNÍ V KAŽDÉM KRAJI
Rozpis rozpočtu a normativy
PORADENSKÝ SYSTÉM v České republice
Podpůrná opatření 1. – 3.stupně
Transkript prezentace:

Porada ředitelů škol a školských zařízení zřizovaných Libereckým krajem Liberec, 15. dubna 2015

Předposlední novela školského zákona § 16 – podpůrná opatření: pět stupňů PO první stupeň i bez doporučení poradenského zařízení § 16 a) upravuje činnosti školského poradenského zařízení ŠPZ škole nebo školskému zařízení poskytuje doporučení § 16 b) zpráva a doporučení ŠPZ bude podléhat revizi rodiče, škola nebo školské zařízení, ČŠI Národní ústav pro vzdělávání Řízení školy – odborný měsíčník pro ředitele škol, číslo 4 / 2015 PhDr. Mgr. Monika Puškinová, Ph.D.

Vzdělávání dětí, žáků a studentů se speciálními vzdělávacími potřebami 1.Asistent pedagoga 2015:  Přímé náklady  Rozvojové programy MŠMT  Dotační fond Libereckého kraje 2.a) Národní ústav pro vzdělávání – projekt Rozvoj a metodická podpora poradenských služeb (RAMPS - VIP III) b) Univerzita Palackého v Olomouci – projekt Systémová podpora inkluzivního vzdělávání (SPIV) 3.Kompetence KÚ LK OŠMTS

1. Asistent pedagoga 2015 Asistent pedagoga pro zdravotně postižené: Příplatky podle postižení – rozpis rozpočtu přímých nákladů Podávání žádostí o souhlas: Speciální školy do Běžné školydo Vyhodnocení žádostí – odborná komise Formuláře jsou zveřejněny na

1.AP – Rozvojové programy MŠMT 2015 RP – diagnostické nástroje RP – kompenzační pomůcky výsledky MŠMT RP – AP pro sociálně znevýhodněné a zdravotně postižené II. kolo žádostído RP – na podporu školních psychologů a školních speciálních pedagogů ve školách a metodiků – specialistů ve školských poradenských zařízeních od srpna 2015

1.AP – Dotační fond Libereckého kraje 2015 POZASTAVENO z důvodu změny zákona 250/2000 Sb. o rozpočtových pravidlech územních rozpočtů 4. Program resortu školství, mládeže a zaměstnanosti 4.5 Pedagogická asistence

1. Asistenti pedagoga pro SZ 2008/ / / / / / /2015 AP SZ - fyzické osoby AP SZ úvazky20,620,021,922,920,521,429,3

1. Asistenti pedagoga pro ZP

1. Asistent pedagoga Rozsudek Nejvyššího správního soudu ČR ze dne Školství: funkce asistenta pedagoga I.Na zřízení asistenta pedagoga ve vztahu ke konkrétnímu dítěti není právní nárok… II.Souhlas krajského úřadu se zřízením funkce asistenta pedagoga působí mezi krajským úřadem a ředitelem školy a nezasahuje do veřejných subjektivních práv konkrétního žáka. Usnesení Ústavního soudu ČR ze dne "Přiměřená úprava" v souvislosti s právem osob se zdravotním postižením na rovný přístup ke vzdělání Odůvodnění, bod 9.: Nejvyšší správní soud stěžovateli vyložil, že ani z § 16 odst. 6 školského zákona, ani z jiných ustanovení platných právních předpisů nevyplývá veřejné subjektivní právo stěžovatele na služby asistenta pedagoga. Ústavní soud dodává, že takové právo nevyplývá ani z ústavně zaručeného práva na vzdělání.

1. Asistent pedagoga Usnesení Ústavního soudu ČR ze dne "Přiměřená úprava" v souvislosti s právem osob se zdravotním postižením na rovný přístup ke vzdělání Odůvodnění, bod 15.: …Ve školách zřizovaných krajem, obcí nebo svazkem obcí lze na činnost AP použít především finančních prostředků státního rozpočtu podle § 160 odst. 1 písm. c) a d) školského zákona poskytovaných prostřednictvím krajských normativů v souladu s § 161 odst. 6. Na činnost AP lze samozřejmě využít také finanční prostředky z jiných zdrojů, například z prostředků zřizovatele školy, z prostředků získaných vlastní činností právnické osoby plnící úkoly školy, ze sponzorských darů či z Evropského sociálního fondu…

2. a) Národní ústav pro vzdělávání (RAMPS – VIP III) PhDr. Jana Zapletalová, náměstkyně sekce pro podporu rovných příležitostí ve vzdělávání, školní a školské poradenské služby, prevenci a institucionální výchovu  podmínkou uplatnění § 16 je platná vyhláška a metodické dokumenty  neví se, jaké bude financování speciálních vzdělávacích potřeb: za žákem nebo v objemu rozpočtu do školy  NIDV připravuje vzdělávání škol ve smyslu 1. stupně podpůrných opatření (bez finanční podpory)  do léta 2015 budou v poradnách určeni revizoři, budou se podílet na revizích spolu s pracovníky ČŠI v jiném, než „domovském“ kraji

2. b) Univerzita Palackého v Olomouci (SPIV) doc. Mgr. PaedDr. Jan Michalík, Ph.D., předseda Akademického senátu PdF UP, hlavní řešitel hlavní partner – společnost Člověk v tísni o. p. s. Aktivity projektu: 1.Velké poděkování ředitelům škol a asistentům pedagoga (dotazník vyplnilo asistentů): podmínky pro práci AP ve škole, vzdělání AP, ošetřovatelská péče, atp. 2.Velké poděkování zaměstnancům obcí (dotazník z pohledu zřizovatele škol) na sumarizaci dotazníků se pracuje, výstupy budou po ukončení projektu (červen 2015)

2. b) Univerzita Palackého v Olomouci (SPIV) 3.Dotazník pro ředitele a učitele ZŠ (zjištění co vědí o podpůrných opatřeních, očekávání, rizika, obavy)duben Návrh implementace novely školského zákona (MŠMT, kraj, obec, škola, systém poradenství,…)červen Seminář k problematice podpůrných opatření dle novely školského zákona v Liberci PaedDr. Pavlína Baslerová – předsedkyně Asociace pracovníků Speciálně pedagogických center pondělí 22. červen 2015

3. Krajský úřad Libereckého kraje OŠMTS Kompetence KÚ LK OŠMTS jsou limitovány 1.Sledujeme: platnou legislativu – změna od záměry MŠMT – např. DZ ČR 2016 – 2020, kulaté stoly linie proinkluzivních návrhů systémových změn ve vzdělávání se zaměřením na děti, žáky a studenty se speciálními vzdělávacími potřebami: aktivity NÚV – udržitelnost projektu RAMPS, metodika aktivity UPOL – výstupy projektu SPIV 2.Bližší vazba na školská poradenská zařízení (PPP a SPC) 3.Informace pro zřizovatele, ředitele škol, širokou veřejnost

Ing. Markéta Nešporová telefon: Děkuji Vám za pozornost