Společně dáváme smysl Možnosti, příležitosti a úskalí pro NNO v sociálním podnikání RNDr. Bronislava Milinková ANNO JMK.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Neziskovky a spolupráce
Advertisements

Miroslava Nebuželská, BVM Audit
SOCIÁLNÍ EKONOMIKA SOCIÁLNÍ PODNIKÁNÍ
Principy sociálního podnikání
JUDR. LENKA DEVEROVÁ Červenec 2013 MAS OPS nebo sdružení (spolek)
Centrum andragogiky, s.r.o. Škroupova 631, Hradec Králové 2 1www.centrumandragogiky.cz Centrum andragogiky, s.r.o. Škroupova 631, Hradec.
Autory materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, jsou Ing. Dana Gebauerová a Ing. Romana Venclíková. Střední škola hotelnictví a služeb a Vyšší.
Komora sociálních podniků Ing. Vojtěch Miler Hlavní principy sociálního podnikání obcí a MAS.
1 NNO a sociální podnikání v Jihomoravském kraji Asociace nestátních neziskových organizací Jihomoravského kraje - Společně dáváme smysl.
Projekty mobilit programu Leonardo da Vinci 2002 ___________________ PhDr. Helena Úlovcová
Druhý workshop klastru v oboru zpracování kamene Hradec Králové, Klastry – přehled právních forem Ing. František Žoček Projektový manažer.
Právní forma organizace
Podnikání VY_32_INOVACE_ Podnikání - je založeno na podnikatelském záměru s cílem dosažení maximálního zisku - podnikatelský záměr = nápad.
Právní pohled na podnikání neziskových organizací Mgr. Petr Vít, Neziskovky.cz.
Podnikání a jeho formy Milena Tichá
Neziskové organizace a jejich financování
1. Založení OK = zakladatelské právní jednání - Společenskou smlouvou (je-li 2 a více společníků - Zakladatelskou listinou (je-li 1 společník - lze pouze.
Výdělečná činnost občanských sdružení
Název školy: Střední průmyslová škola, Ostrava – Vítkovice,příspěvková organizace Autor: Ing. Andrea Modrovská Datum: 4. duben 2012 Název: VY_32_INOVACE_7.3.8.
Občanský a družstevní sektor. překrývání sociální ekonomiky státu s občanským sektorem /nejsou totožné/ České organizace občanského sektoru občanská sdružení.
Vzor titulní strany: Sociální služby 2. ročník Studijní obor: Sociální činnost Každý nový snímek musí mít logo a název projektu včetně čísla!!! Rozložení.
Workshop profesního poradenství pro neslyšící v rámci projektu OPPA „Zvládneme to sami!“ Podnikatelské minimum Podnikatelská myšlenka / Podnikatelský.
NEVLÁDNÍ NEZISKOVÉ ORGANIZACE (NNO)
ESF – JPD 3 Grantové schéma 4.1
Jednotný programový dokument pro Cíl 3 hl. m. Praha Magistrát hl. m. Prahy, odbor zahraničních vztahů a fondů EU, oddělení.
Financování ochrany životního prostředí Jana Soukopová.
Podnikatelské modely sociální ekonomiky Mezinárodní vědecká konference Banská Bystrice 29. –
Státní organizace.
Sociální zemědělství Nová možnost sociálního podnikání
OSTATNÍ FORMY PODNIKÁNÍ
Název projektu: Všechno v mém životě souvisí „MINIPODNIKY“ Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.00/ PODNIKÁNÍ Všechno v mém životě souvisí AC Education.
Další vzdělávání v Moravskoslezském kraji Základy podnikání v praxi Ing. Iva Krejčí CZ.1.07/3.1.00/
ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.5.00/ NÁZEV PROJEKTU:ICT ve výuce OZNAČENÍ MATERIÁLU:VY_32_INOVACE_EKO_98 ROČNÍK: 4. VZDĚLÁVACÍ OBOR:65-42-M/01 HOTELNICTVÍ.
Občanský sektor. Veřejný prostor Klíčová slova: stát x člověk (občan) – mezi nimi se rozpíná prostor – zahrnuje věci veřejné Klíčová slova: stát x člověk.
Přednáška Evropská Studia 2006 JUDr. Kateřina Ronovská, Ph.D.
Přednáška Evropská Studia 2008 JUDr. Kateřina Ronovská, Ph.D.
PPSD Personální a poradenské družstvo Ing. Vojtěch Miler předseda družstva Hlavní principy sociálního podnikání obcí a MAS Informační seminář MAS Region.
Dílčí studie pro Koncepci politiky vlády vůči nestátním neziskových organizacím do roku 2020 VLASTNÍ ZDROJE NNO A JEJICH VÝDĚLEČNÁ A PODNIKATELSKÁ ČINNOST,
Začínáme podnikat aneb podnikatelský plán v praxi Lucie Vaigertová Střední škola KNIH, o.p.s.
MIKROEKONOMIKA TYPOLOGIE PODNIKŮ.
Obchodní společnosti. veřejná obchodní společnost veřejná obchodní společnost komanditní společnost komanditní společnost společnost s ručením omezeným.
Neziskové formy podniku -> Ekonomika a neziskový sektor Ekonomika a neziskový sektor
Veřejné finance a podnikání Ing. Erik Geuss ČVUT v Praze Fakulta elektrotechnická Katedra ekonomiky, manažerství a humanitních věd Ekonomika podnikání.
Dopad nového občanského práva na nestátní neziskové organizace JUDr. Hynek Pečinka.
INTEGROVANÝ REGIONÁLNÍ OPERAČNÍ PROGRAM Ing. Lucie Veselá.
Právní forma organizace Právní formy podniku Veřejnoprávní organizace.
Z AJIŠŤOVÁNÍ VEŘEJNÝCH SLUŽEB Kontrahování služeb se soukromým a neziskovým sektorem.
© Macura & partner, a.s. Veletrhy řešení 2015 Právní formy podnikání dané zákonem.
MIKROEKONOMIKA Ekonomika neziskových organizací. Společenský význam neziskových organizací Nezisková organizace (nonprofit, nověji not-for-profit) = organizace,
Sociální podnikání a jeho potřeby v ČR
Kategorizace osob Dosavadní úprava Nová úprava Osoby Osoby člověk
Ekonomika provozu a podnikání Ekonomika podnikání
Regionální seminář „sociální podnikání“ v Opavě
Podpora vzniku a rozvoje sociálních podniků a chráněných pracovišť
Společensky odpovědného podnikání
Rozdíly mezi různým podniky právnických osob
Podnik 4.
Číslo projektu Číslo materiálu název školy Autor Tématický celek
Subjekty a objekty veřejných politik
Právní formy neziskových organizací Mgr. Jaroslav Benák jaroslav
Individuální dárcovství
Charakteristika veřejné obchodní společnosti
Další vnitrostátní předpisy
Liberecký kraj a nestátní neziskové organizace
Výzvy mas OP Zaměstnanost Mas boleslavsko, 5
Právní forma příspěvkových organizací v evropském kontextu
Místní rozpočtové jednotky
V rámci Operačního programu Zaměstnanost
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Hradec Králové, Vocelova 1338, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
Poskytování sociálních služeb a ekonomika církevních nestátních neziskových organizací Konference APSS Praha,
Transkript prezentace:

Společně dáváme smysl Možnosti, příležitosti a úskalí pro NNO v sociálním podnikání RNDr. Bronislava Milinková ANNO JMK

NNO a sociální podnikání Sociální podnikání v rámci vlastní činnosti NNO NNO jako zakladatel nové právnické osoby NNO úzce spolupracující se sociálním podnikem

NNO a sociální podnikání v rámci vlastní činnosti Nestátní nezisková organizace je obecné označení nikoliv právní forma Vyvolává dojem, že subjekt nesmí vytvořit zisk, nemůže se věnovat žádné činnosti generující zisk a žije pouze z milodarů a dotací, případně z členských příspěvků- NEPRAVDA Dlouhodobá ztráta či hospodaření na nule vede pouze ke stagnaci Není primárně založena za účelem produkování zisku Zisk může být použit pouze pro potřeby organizace Výdělečná činnost – hospodářská – vedlejší činnosti Koho se to týká: spolky, ústavy, obecně prospěšné společnosti, nadace, nadační fondy

Právní úprava podnikání NNO Spolky § 217 NOZ Nadace § 306 a 307 NOZ Nadační fondy § 394 Ústavy § 402 a § 403 Obecně prospěšné společnosti § 17 zák. č. 248/1995 Sb. U všech právních forem nestátních neziskových organizací není podnikání jako takové vyloučeno, ovšem pokud je konáno v rámci vedlejší činnosti a za dodržování všech podmínek podnikání jako u podnikatelského sektoru

Právní úprava podnikání NNO Věcný záměr zákona o sociálním podníkání také podporuje podnikání NNO Naleznete jej včetně připomínek na : detail?p_p_id=material_WAR_odokkpl&p_p_lifecycle=0&p_p_ state=normal&p_p_mode=view&p_p_col_id=column- 1&p_p_col_count=3&_material_WAR_odokkpl_pid=KORNA8R J6WUJ&tab=detail

Sociální podnikání, jehož metou není jen získávání zisku, ale také zvýšení veřejného prospěchu, je pro NNO jednou z možností, jak podpořit svou společensky prospěšnou činnost NNO a sociální podnikání

Výhody sociálního podnikání NNO Vedlejší činnost zajišťuje hospodářsky činnost hlavní, a tím je lépe naplňován účel neziskové organizace Snižuje se závislost na dotacích a jiných externích zdrojích, zvyšuje se samostatnost Klienti NNO kteří se účastní aktivit konaných v rámci činnosti hlavní mohou plynule přejít do " reálnějšího" životního režimu zaměstnáním v rámci sociálně podniktelských aktivit vedlejší činnosti NNO jsou flexibilní co do využívání podporovaného zaměstnání, zkrácených úvazků, pružného využívání pracovní doby a ne zcela komerčního pracovního prostředí, jsou zvyklé pracovat s poněkud netypickými zaměstnanci.

Nevýhody sociálního podnikání NNO Menší schopnost odlišit hlavní nepodnikatelskou činnost od vedlejší, hrozí směšování hlavní činnosti NNO a sociálního podnikání Využívání dotací na sociální podnikání jako jednoho z mnoha zdrojů zajištění života samotné neziskovky bez toho, že by byl domyšlen podnikatelský plán Příliš velká soustředěnost na potřeby klientů, neschopnost uvědomit si, že už jsou zaměstnanci Neochota společnosti akceptovat podnikání neziskových organizací, a to i podnikání sociální

Kdy určitě NE když se nám hroutí činnost neziskovky a nevíme, kde už sehnat peníze když pouze chceme využít možností NNO ( bezplatné zápisy v rejstříku, daňové úlevy atp.) bez podnikatelské vize

NNO jako zakladatel nové právnické osoby Některé z právních forem NNO se mohou stát i zakladateli jiné právnické osoby - s.r.o je nejvhodnější forma, pak také družstvo (i sociální družstvo), akciová společnost je povětšinou nedostupná finančně Spolky a nadační fondy – nemají omezení, mohou vstupovat komkoliv Nadace mohou, ovšem nesmí být neomezeně ručícím společníkem obchodní společnosti. Totéž bude (pravěpodobně) platit i pro ústavy. Obecně prospěšná společnost se nesmí účastnit na podnikání jiných osob (např. založit s. r. o. ) Jejich role je stejná jako u jiných zakladatelů, mají stejná práva i povinnosti Doporučení pro všechny právní formy NNO – NEBÝT NEOMEZENĚ RUČÍCÍM SPOLEČNÍKEM Nezadbatelné jsou náklady na právní pomoc, s ohledem na rizika je vhodné využívat služeb advokáta

NNO jako dlouhodobě spolupracující subjekt NNO pečující o klienty, kteří se mohou stát zaměstnanci sociálního podniku Výhodná dlouhodobá spolupráce Přínos pro obě strany Zaměstnavatel - sociální podnik – přínosem jsou klienti,kteří prošli aktivitami v NNO a jsou připraveni pro vstup na trh práce Budoucí zaměstnavatel může konzultovat s NNO zapojení jejich klientů jako zaměstnanců, důležitá je zpětná vazba, která může zkvalitnit péči o klienty Přínos pro NNO – ví, kam její klienti, s kterými pracovala, nastupují do zaměstnání, může řešit i drobné zádrhele, které vznikají při zaměstnávání Přínos pro NNO by měl být výhledově i finanční, pokud sociální podnik dobře funguje a prosperuje, není od věci podpora formou finančních darů, věcných darů, slev ….

Podpora sociálního podnikání - dotace pro NNO EU fondy – hlavní zdroj současného financování - IROP, OPZ Nadace VIA Lepší byznys: Podpora sociálního podnikání - nyní nejsou otevřené, ale budou se otevírat Sociální bankovnictví České spořitelny a.s.

Děkuji za pozornost