Bezplatná právní pomoc Podporováno:. Průběh bloku  Lidské příhody a potřebnost právní pomoci  Bezplatná právní pomoc (BPP)  Dnešní právní úprava BPP.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Název vzdělávacího materiálu
Advertisements

Zákon o obětech trestné činnosti Tisková konference
Vedení správního řízení
DOVOLÁNÍ.
Jak si počínat při soudním jednání
Žaloby a petity v občanském soudním řízení
Kárná odpovědnost advokátů a advokátních koncipientů
Aarhuská úmluva a požadavky na účast veřejnosti Zuzana Drhová, Zelený kruh.
Ochrana práv ve veřejné správě
Úvod do předmětu Ius est ars boni et aequi. Právo je umění uplatňovat to, co je dobré a spravedlivé.. FEL ČVUT v Praze PRÁVO PRO PODNIKATELE II Mgr. František.
Ochrana osobních údajů při poskytování informací
Ochrana práv ve veřejné správě
Finanční soudnictví Mgr. Michal Kozieł.
doc. JUDr. Jaroslav Fenyk, Ph.D.
SPRÁVNÍ ŘÍZENÍ – vybrané aspekty
Střední odborné učiliště Liběchov Boží Voda Liběchov Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: Výuková prezentace Předmět:
SPRÁVNÍ ŘÍZENÍ – vybrané aspekty
Ústavní soudnictví J.Kožiak. Ústava - čl. 83 a následující Ústava - čl. 83 a následující Zákon o ústavním soudu č. 182/1993 Zákon o ústavním soudu č.
Řízení o přestupcích.
Právo na informace Tereza Danielisová,
Vykonavatelé vlastnického práva státu
Exekuční řád po novelách
Kontrola veřejné správy I.
O BČANSKÉ SOUDNÍ ŘÍZENÍ I. - obecné náležitosti každého podání soudu - soudní poplatky - ustanovení zástupce a) soudem b) Českou advokátní komorou.
1 Soudní ochrana v oblasti správy věcí veřejných Jitka Bělohradová.
Přednáška Správní řízení 4 M. Horáková
Teorie práva Základy práva
Procesní subjekty.
Subjekty trestního řízení
PRÁVNÍ ÚPRAVA SOUDNÍ KONTROLY ROZHODNUTÍ ORGÁNŮ VEŘEJNÉ SPRÁVY
Petra Marušáková Dita Pelantová VSRR, 1.ročník
PORUČENSTVÍ © Radovan Dávid, 2012.
Soudní ochrana práva veřejnosti na účast ve veřejné správě 28. dubna 2010.
1 Dáky v nemoci, mateřství a rovnocenné otcovské dávky.
1 Exekuční právo-modelové řízení II. část JUDr. Ing. Radovan Dávid, Ph.D.
1 Právo na informace Jitka Bělohradová. 2 Právo na informace Zakotvení na ústavní úrovni –Čl. 17 LZPS – právo na informace –Čl. 35 odst. 2 LZPS – právo.
Přednáška pro VIII. jarní semestr magisterského studia Subjekty trestního řízení prof. JUDr. Jaroslav Fenyk, Ph.D., DSc
Přednáška pro VIII. jarní semestr magisterského studia Úvodní výklady prof. JUDr. Jaroslav Fenyk, Ph.D., DSc
Kontrola veřejné správy - Nejvyšším kontrolním úřadem - orgány státního zastupitelství - soudy (přehled) Olga Pouperová.
Občanské právo procesní
2. Správní trestání a správní delikty
Účast veřejnosti ve správních řízeních a v dalších procesech ve veřejné správě.
Advokátní tarif Seminář pro advokátní koncipienty
Trestní právo procesní a trestní řízení Přednáška
Dotační program Podpora veřejně účelných aktivit seniorských a proseniorských organizací s celostátní působností Workshop Realizace politiky přípravy na.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Ing. Jana Kadlecová Název materiálu: VY_32_INOVACE_9_CLOVEK_A_PRAVO_05.
SPRÁVNÍ ŘÁD V PODMÍNKÁCH POŽÁRNÍ OCHRANY JUDr. Leona Ošlejšková Hasičský záchranný sbor Olomouckého kraje ČERVENÝ KOHOUT 2007, České Budějovice
Judikatura v trestním právu se vztahem k obchodnímu právu I. JUDr. František Púry Nejvyšší soud České republiky.
Prof. JUDr. Jaroslav Fenyk, Ph.D., DSc
Prof. JUDr. Jaroslav Fenyk, Ph.D., DSc
Správní řízení Vendula Povolná Ekologický právní servis Září 2007.
„Právní záruky zákonnosti“ v oblasti přístupu k informacím Mgr. Lukáš Rothanzl ( )
Digitální učební materiál Název projektu: Inovace vzdělávání na SPŠ a VOŠ PísekČíslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Škola: Střední průmyslová škola a.
ADVOKÁTNÍ TARIF JUDr. Jiří Janeba, advokát. PRÁVNÍ ÚPRAVA AT  čl. 28 LZPS  § 22 ZA  vyhláška č. 177/1996 Sb.  Etický kodex.
Jedenáct let aplikace „nového“ správního řádu a jeho proměny administrativní a justiční praxí – aneb 3 podivuhodné judikáty Stanislav KADEČKA SPRÁVNÍ.
Základy odpovědnosti za přestupky
Rozkrývání vlastnických struktur a skutečných majitelů
STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ MĚSTEC KRÁLOVÉ
Workshop Realizace politiky přípravy na stárnutí, Brno, 15. října 2015
Sociální politika EU Dávky v nemoci.
Rozhodčí řízení Přednáška 8 VŠFS 2016.
Základní zásady civilního procesu
Miroslav Frýdek 13. prosince 2016
doc. JUDr. Jaroslav Fenyk, Ph.D. Univ. Priv. Prof.
Procesní prostředky regulace správního řízení
soudci, advokáti, notáři, exekutoři, státní zastupitelství, Policie ČR
Náhrada nákladů řízení
Střední škola obchodně technická s. r. o.
Přednáška pro VIII. jarní semestr magisterského studia
Občanské soudní řízení I.
Transkript prezentace:

Bezplatná právní pomoc Podporováno:

Průběh bloku  Lidské příhody a potřebnost právní pomoci  Bezplatná právní pomoc (BPP)  Dnešní právní úprava BPP  Klady a zápory systému BPP dnes + inspirace ze zahraničí  Aktivity PILY v oblasti BPP  Pro Bono

Bezplatná právní pomoc Bezplatná právní pomoc je právní pomoc poskytována rozličnými subjekty, jejíž náklady nese stát. Patří mezi ní i právní pomoc, jejíž poskytování je zákonem uloženo subjektu odlišnému od státu.  právní pomoc někdo poskytuje  vůči klientovi je bezplatná (může být ale i spoluúčast)  náklady (z části v případě spoluúčasti) hradí stát.  poskytování právní pomoci je uloženo zákonem (ČAK)

Dnešní právní úprava Ústavní zakotvení bezplatné právní pomoci  Listina základních práv a svobod: čl. 37 odst. 2 Každý má právo na právní pomoc v řízení před soudy, jinými státními orgány či orgány veřejné správy, a to od počátku řízení. BPP je poskytována na základě procesněprávních předpisů:  Občanské soudní řízení: §26 až §30 o.s.ř., § 138 o.s.ř. Účastníku, u něhož jsou předpoklady, aby byl soudem osvobozen od soudních poplatků (§ 138), předseda senátu ustanoví na jeho žádost zástupce, jestliže je to třeba k ochraně jeho zájmů. O tom, že může tuto žádost podat, je předseda senátu povinen účastníka poučit.

Dnešní právní úprava  Soudní řízení správní: §35 odst. 8 (8)Navrhovateli, u něhož jsou předpoklady, aby byl osvobozen od soudních poplatků, a je-li to třeba k ochraně jeho práv, může předseda senátu na návrh ustanovit usnesením zástupce, jímž může být i advokát; hotové výdaje zástupce § 36 (1)Úča stníci mají v řízení rovné postavení. Soud je povinen poskytnout jim stejné možnosti k uplatnění jejich práv a poskytnout jim poučení o jejich procesních právech a povinnostech v rozsahu nezbytném pro to, aby v řízení neutrpěli újmu. (3) Účastník, který doloží, že nemá dostatečné prostředky, může být na vlastní žádost usnesením předsedy senátu osvobozen od soudních poplatků. Dospěje-li však soud k závěru, že návrh zjevně nemůže být úspěšný, takovou žádost zamítne. Přiznané osvobození kdykoliv za řízení odejme, popřípadě i se zpětnou účinností, jestliže se do pravomocného skončení řízení ukáže, že poměry účastníka přiznané osvobození neodůvodňují, popřípadě neodůvodňovaly. Trestní řízení: § 33, §51a, §151, TŘ ( 2 ) Osvědčil-li obviněný, že nemá dostatek prostředků, aby si hradil náklady obhajoby, rozhodne předseda senátu a v přípravném řízení soudce, že má nárok na obhajobu bezplatnou nebo za sníženou odměnu. Vyplývá-li ze shromážděných důkazů, že obviněný nemá dostatek prostředků na náhradu nákladů obhajoby, může, je-li to třeba k ochraně práv obviněného, rozhodnout předseda senátu a v přípravném řízení na návrh státního zástupce soudce o nároku na obhajobu bezplatnou nebo za sníženou odměnu i bez návrhu obviněného. V případech uvedených ve větě první a druhé náklady obhajoby zcela nebo zčásti hradí stát.

Dnešní právní úprava  Zákon o advokacii, §18, Ten, kdo nesplňuje podmínky pro ustanovení advokáta soudem podle zvláštních právních předpisů a ani se nemůže domoci poskytnutí právních služeb podle tohoto zákona (dále jen "žadatel"), má právo, aby mu Komora na základě jeho včasného návrhu advokáta určila. V téže věci však může být žadateli určen Komorou advokát pouze jednou; to neplatí, odmítne-li v této věci dříve určený advokát poskytnout právní služby z důvodů uvedených  Zákon o zajištění právní pomoci v přeshraničních sporech v rámci Evropské unie

Plusy a mínusy dnešní BPP  Klientka H, Klient L a jejich trable. Jak jí poradíme, kam má jít pro pomoc?  S ohledem na zjištěné nedostatky – možnosti úpravy stávajícího systému inspirací ze zahraničí (Holandsko, Anglie, Rakousko, Slovensko…)

PILA a její aktivita v BPP  Účast na přípravách nové právní úpravy BPP  Spolupráce v pracovní skupině Ministerstva spravedlnosti ČR k zákonu o bezplatné právní pomoci  Koordinace činností neziskových organizací ohledně BPP  Seznamování odborné veřejnosti s možnostmi BPP s ohledem na systémy fungující v zahraničí prostřednictvím Bulletinu Bezplatné právní pomoci a publikování v dalších mediích.

Bezplatná právní pomoc Děkuji za pozornost Pro bono