Principy hodnocení pesticidů (EFSA) efektivita (potřeba) – normální použití analytické metody – validace; degradační produkty a metabolity (suma rezidua.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Vypracováno kolektivem autorů České společnosti pro technickou normalizaci Úřad pro technickou normalizaci, metrologii a státní zkušebnictví
Advertisements

Ukládání potravin VY_32_INOVACE_2C_04 Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Sada 3 Práce v domácnosti MŠ, ZŠ a PrŠ Trhové Sviny.
Název školyZŠ Elementária s.r.o Adresa školyJesenická 11, Plzeň Číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/ Číslo DUMu VY_32_INOVACE_ Předmět PŘÍRODOPIS.
Situace na trhu zemědělcům a potravinářům mnoho příležitostí nenabízí Ing. Miroslav Toman, CSc. prezident Agrární komory ČR a Potravinářské komory ČR.
ŽIVELNÍ POHROMY A PROVOZNÍ HAVÁRIE Název opory –Závažné havárie v minulosti Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Projekt: Vzdělávání pro.
ŽIVELNÍ POHROMY A PROVOZNÍ HAVÁRIE Název opory –Zákon o prevenci závažných havárií a jejich význam Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost.
Orientační testování příjmu potravin rostlinného původu Z.Zloch, D.Müllerová, D.Matějková, S.Opatrná, M.Feurichová Ústav hygieny LF UK Plzeň I. Interní.
Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu:VY_32_INOVACE_541 Spotřeba potravin a výroba mouky 1 Název školy: Masarykova střední škola zemědělská.
ZAPOJENÍ SPOLEČENSTEV DO TVORBY NOREM VÝTAHOVÝ PRŮMYSL ČR.
Integrovaná prevence v resortu MZe. IPPC – integrovaná prevence a omezování znečištění  IPPC = integrovaná povolení (IP) a integrovaný registr znečištění.
Experimentální metody oboru – Pokročilá tenzometrie – Měření vnitřního pnutí Další využití tenzometrie Měření vnitřního pnutí © doc. Ing. Zdeněk Folta,
Aglykon. „Renwickova hypotéza“….1972 Epidemiologická souvislost mezi konzumací plesnivých brambor (špatná úroda) a výskytem závažných neurologických defektů.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Opatření akčního programu BOZP na období ve vztahu k ochraně zdraví při práci doc. MUDr. Pavel Urban, CSc. člen Rady vlády pro BOZP Státní zdravotní.
Společně bezpečně v Evropské unii EU – Hodnocení rizik u malých firem a mikrofirem 2012.
Tento výukový materiál byl vytvořen v rámci projektu EU peníze školám. Základní škola a Mateřská škola Veřovice, příspěvková organizace Kód materiálu:
SŠHS Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Ing. Libuše Hajná Název šablonyIII/2 – inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Název DUMuCHE.2E.0308.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Název školy Střední škola hotelová a služeb Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Mgr. Eva Drlíková, Mgr. Jana Vašinová Název šablony VY_32_INOVACE.
Anotace Ročník8. Druh materiáluPrezentace Pomůcky Cíl (inovace)Prezentace slouží k učivu o vitaminech, k zápisu do sešitu a k aktivnímu ověření znalostí.
Zákon č. 258/2000 Sb. o ochraně veřejného zdraví Ústí nad Labem 2/2008 Ing. Jaromír Vachta.
PŘÍRODOPIS 8. ROČNÍK VY_52_INOVACE_21_01_složky potravy.
VY_32_INOVACE_Roz_III_17 Práva a povinnosti členů rodiny Název projektu: OP VK Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ OP Vzdělání pro konkurenceschopnost.
SŠHS Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Ing. Libuše Hajná Název šablony VY_32_INOVACE CHE Název DUMuCHE E Stupeň a typ vzděláváníOdborné.
P ŘÍPRAVA POKRMŮ Hlavní živiny Vypracoval: Lukáš Karlík.
© IHAS 2011 Tento projekt je financovaný z prostředků ESF prostřednictvím Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost a státního rozpočtu ČR.
Energeticky bohatá poživatina,
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace   Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
Energetická hodnota potravin (EH)
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
Suroviny pro cukráře I. ročník
Všechna neocitovaná díla jsou dílem autora.
Potraviny a výživa 2. ročník – kuchař, číšník, servírka
Název školy: ZŠ Varnsdorf, Edisonova 2821, okres Děčín, příspěvková organizace Člověk a jeho svět, Přírodověda, Rozmanitost přírody, K čemu jsou nám dobré?
Potraviny a výživa 2. ročník – kuchař, číšník, servírka
Technologie přípravy pokrmů 1. ročník – hotelnictví
Číslo projektu:. CZ / / Číslo materiálu:
Proudové chrániče.
Příčiny a funkce deviací PhDr.Hana Pazlarová, ph.d
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Ústav podnikové strategie Firemní kultura zahraniční společnosti na území ČR Autor bakalářské.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
ODHADOVÉ METODY.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu: VY_32_INOVACE_567_ Výroba sýrů a jogurtů 1 Název školy: Masarykova střední škola zemědělská a Vyšší.
Speciální technologie 3. ročník - kuchař
Zlepšování podmínek pro výuku technických oborů a řemesel Švehlovy střední školy polytechnické Prostějov registrační číslo CZ.1.07/1.1.26/
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
Oblast: Dobré životní podmínky zvířat
VY_32_INOVACE_578_ Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu: VY_32_INOVACE_579_ Jatky a masná výroba Test Název školy: Masarykova střední.
CHEMIE - Bílkoviny SŠHS Kroměříž Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/
Sada 3 Člověk a společnost MŠ, ZŠ a PrŠ Trhové Sviny
C1200 Úvod do studia biochemie 2.1 Biochemická diagnostika
Obecná ekonomie STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha-východ
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ
PRO-BIO Svaz ekologických zemědělců
ZDRAVÁ VÝŽIVA VLIV VÝŽIVY NA ZDRAVOTNÍ STAV LIDÍ
Portál naměřených dat 13. – , Říčany u Prahy Josef Mádlo.
Karolína Brabcová Arnika – Toxické látky a odpady
Univerzita Palackého V Olomouci Průtoková cytometrie
Práva a povinnosti členů rodiny
Vývojové trendy v produkci potravin
PRO-BIO Svaz ekologických zemědělců
Využití regionálních surovin jako zdroje antioxidantů pro zvýšení zdravotní prospěšnosti potravin (projekt NAZV, Qj ) Farmářská burza –
Implementace BAT závěrů do integrovaných povolení v Moravskoslezském kraji Krakow.
Hodnotící zpráva k výsledkům kontrol výkonu přenesené a samostatné působnosti svěřené orgánům obcí, krajů a hlavního města Prahy za léta 2014–2016.
Jód - problematika dietárního příjmu a suplementace, saturace populace
Centrální limitní věta
© 2012 STÁTNÍ ÚSTAV PRO KONTROLU LÉČIV
Transkript prezentace:

Principy hodnocení pesticidů (EFSA) efektivita (potřeba) – normální použití analytické metody – validace; degradační produkty a metabolity (suma rezidua - MRL) ! zdravotní riziko -- nepřípustné: mutagenicita, carcinogenicita, reprodukční nebo hormonální toxicita ekotoxicita – nepřípustné: perzistence, bioakumulace

kulinární úprava – vliv na rezidua expozice -- regionální diety + odhad příjmu TMDI, EMDI, EDI Principy hodnocení pesticidů...

(Reg EC 396/ září 2008) Přílohy (Annex) I-VII I seznam komodit (potravin) II pozitivní seznam povolených MRL (c:a 500 substancí) III přechodné MRL atd..

Definice rezidua (analýza a kontrola) Aldikarb suma aldikarbu a jeho sulfonu a sulfoxidu aldrin suma aldrinu a dieldrinu Cypermethrin suma izomerů DDTsuma p,p´-DDT, o,p´-DDT, p,p´-DDE a p,p´-DDD Diquat vyjádřený jako diquatový jont Dithiokarbamáty suma dimethyl-, ethylenbis- a propylen-bisdithiokarbamátu vyjádřena jako CS2 Endosulfan suma endosulphanu (alfa- a beta- isomerspolu s endosulfansulfátem Ethiofenkarb suma ethienfenkarbu jeho sulfoxidu a sulfonu vyjádřená jako ethiofenkarb

ODHAD DENNÍHO PŘÍJMU REZIDUÍ PESTICIDŮ V POTRAVINÁCH Teoretický nejvyšší denní příjem (TMDI) TMDITheoretical Maximum Daily Intake TMDI = ∑ MRL x F MRL = pro danou komoditu F = spotřeba na osobu (GEMS/regionální dieta) Hrubý (nadhodnocený) odhad vycházející z předpokla- du, že všechny komodity pro které je pesticid registrován jsou ošetřeny a obsahují nejvyšší povolenou hladinu (MRL) chemické látky

Odhadovaný nejvyšší denní příjem (EMDI) Estimated Maximum Daily Intake EMDI = ∑ STMR x E x P x F STMR Středová (median) hodnota rezidua v dané komoditě v kontrolovaných polních pokusech EKoeficient pro poživatelnou součást potraviny (citrón, banán - 30%); meloun, annanas, kiwi; cereálie, olejniny

PKoeficient pro technologické zpracování dané komodity (omývání, čištění, mletí (cerálie), vaření (rýže, brambory), pečení (chléb), lisování (olivový olej FSpotřeba potravin(y) na osobu STMR a P  vždy metabolity + degradační produkty  (suma) reziduí

ORGANOFOSFÁTY (ex.: ethion, malathion, pyriphos) 1. rychlý metabolizmus v těle (během 24 hod. 90% přijaté sloučeniny zneškodněno 2. inhibice acetylcholinesterázy (AChE (při opakovaných dávkách zesílení inhibice)

3. toxické symptomy (akutní) (závrať, tlak na prsou, zúžení zorniček, po 2-8 hod: žaludeční nevolnost, žaludeční křeče, zvracení, průjmy, pocení slinění, svalové záškuby) - zástava dechu Význam:  hlavně z hlediska pracovní ochrany (používání/výroba);  případy náhodné kontaminace potravin

RIZIKOVÉ HODNOCENÍ KOMBINOVANÉ EXPOZICE PESTICIDŮM (obavy veřejnosti, odborníků, ekologů)!!! Možné účinky současné expozice  aditivní (součet TEF dávek?)  synergistické  antagonistické

Organofosfáty (OP)  mechanizmus účinku: inhibice AchE  chemická podobnost  různorodost neurotoxických účinků

Možné podskupiny (OP) – společné vlastnosti typ metabol. aktivace; jiné tox účinky než AchE; metabolická aktivace v jednotlivých orgánech; distribuce do tkání; spec. účinek na nikotinové a muskarinové neuroreceptory; účinek na periferní a centrální nervový systém; Závěr: nepravděpodobné

Problematika hodnocení kombinované expozice OP kombinovaná zátěž nedostatečně definovaná (jednorázová/trvalá inhibice AchE?) OP pesticidy, kterým je člověk současně exponován nejsou identifikovány metody odhadu multiexpozice z různých zdrojů a různou aplikací nejsou vyvinuty studie multiexpozice OP v oblasti nízkých dávek zatím chybí

Použití: p,p´-DDT, op´-DDT (komplex) insekticid: komáři, vši - přenášeči malárie, tyfu (2. světová válka, 50. léta Indie, rozvojové země úmrtí na malarii/rok); obilní rez (pšenice) DDT

Akutní toxicita člověk: 0.75 – 20 g !!! DDT (otravy) Chronická toxicita NOAEL člověk 0.25 mg/kg (všeobecná toxicita) PTDI ( DDT) mg/kg / SF=10 LOAEL lab potkan 10 mg/kg (antiandrogen) PTDI (p,p´DDE)0.010 mg/kg

Název pesticiduPotravinaMLR (mg/kg) DDT maso hosp. zvířat + tuk + vnitřnosti + masné výrobky mléko + výrobky vejce + výrobky ryby čaj ostatní výrobky rostlinného původu Permethrin maso atd mléko.. vejce čaj, chmel 0.2 Příklady MRL pesticidů v různých potravinách (Vyhláška 381/207; Směrnice EHS...)

ZÁVĚR Rezidua pesticidů všeobecně nízká Alimentární expozice ≅ 1-10% TDI pro jednotlivé pesticidy Zdravotní riziko nevýznamné Možné škodlivé účinky – pracovní hygiena a ekologické dopady Psychologicky konzument → nulová kontaminace potravin (ekologické produkty?)