DIGITÁLNÍ KOMPETENCE ŽÁKŮ A UČITELŮ Martina Kupilíková, Zdeněk Heteš Dům zahraniční spolupráce.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Projekt „Učme se podnikat!“ Žadatel: LAG Podralsko o.s.
Advertisements

POSPOLU Podpora spolupráce škol a firem se zaměřením na odborné vzdělávání v praxi T. Vencovská.
Vzdělávací technologie kurzu podnikatelství pro techniky
ECVET v Programu celoživotního učení
Doba trvání : březen 2013 – únor 2015 Počet zapojených zemí: 9 Počet pilotních škol z ČR: 5 Počet asociovaných škol v ČR: 16 Finančně podpořeno z grantu.
Problémy spojené se zaváděním CLIL do škol:
Doc. Dr. Ing. Miloš Kvarčák Návrhy na dlouhodobý záměr FBI
Základní škola, Brno, Štolcova 16
Evropské projekty v oblasti matematiky, přírodovědných a technických předmětů Barbora Grečnerová
SCIENTIX - online komunita pro vzdělávání v oblasti STEM The work presented in this document is supported by the European Commission’s FP7 programme –
KULATÝ STŮL PRO STUDENTY FBI VŠB-TUO “Safety AGENT“ Posilování partnerství v oblasti bezpečnosti průmyslu r.č. CZ.1.07/2.4.00/ , Podnikatelský.
Dotyková zařízení ve výuce​ KA4 Evaluace
Další vzdělávání učitelů v oblasti ICT Aktivity Domu zahraniční spolupráce Pavla Šabatková vedoucí odboru primárního vzdělávání DZS.
YOUTHPASS (Pas mládeže) Akce 2 – Evropská dobrovolná služba (pro Vysílající a Hostitelské organizace)
Programme for the International Assessment of Adult Competencies Zjištění týkající se postojů dospělých Jana Straková, Dům zahraniční spolupráce Tento.
ESKILLS.EC.EUROPA.EU Přehled kampaně e- Skills for Jobs 2014.
Další vývoj přiřazování kvalifikací k EQF v České republice Miroslav Kadlec, Praha,
European Computer Driving Licence Informační a poradenské centrum PEF.
YOUTHPASS Akce 1.1 – Výměny mládeže (organizátorům)
Projekty mobilit programu Leonardo da Vinci 2002 ___________________ PhDr. Helena Úlovcová
Program celoživotního učení Ústí nad Labem
Dům zahraničních služeb Vypracovala: Eva Jermanová.
S POLUPRÁCE SE SOCIÁLNÍMI PARTNERY OTROKOVICE,
SETKÁNÍ S ŘEDITELI STŘEDOČESKÉHO KRAJE květen 2011
Kongres výchovného poradenství, Pardubice 2006 INFORMAČNÍ ZDROJE O STUDIU A PRÁCI V ZAHRANIČÍ Ing. Ondřej Gbelec Národní vzdělávací fond, o.p.s.
Ing. Petr Czekaj, Mgr. Zdeněk Karásek Velké Karlovice, Vytváření strategických partnerství na trhu práce v MSK.
PAS MLÁDEŽE Akce 1.1 – Výměny mládeže (organizátorům)
PARTNER PROJEKTU OBCHODNÍ AKADEMIE A STŘEDNÍ ZEMĚDĚLSKÁ ŠKOLA BRUNTÁL Ing. Ladislav Konopka Bruntál
Podpora inovací prostřednictvím spolupráce VŠ s podniky Ing. Eva Bosáková, CSc.
J AK ČESKÉ ŠKOLY VYUŽÍVAJÍ ICT VE SROVNÁNÍ S E VROPOU ? S URVEY OF S CHOOLS : ICT IN E DUCATION European Commission, DG Connect.
Environmentální výchova a
MODERNÍ TRENDY V ŘÍZENÍ ŠKOL interaktivní program rozvoje pokročilých manažerských a personálních dovedností pro ředitele škol a školských zařízení a jejich.
Zapojení ZŠ Krnov, Dvořákův okruh 2 do projektu. Mgr.Ivana Procházková Krnov
Ostrava 30. září 2002 ECDL pro učitele Libor Koníček Přírodovědecká fakulta Ostravská univerzita.
KARIÉRNÍ SYSTÉM A PREGRADUÁLNÍ PŘÍPRAVA BUDOUCÍCH PEDAGOGŮ Mgr. Václav Víška, Ph.D.
METODICKÝ SEMINÁŘ ETWINNING. eTwinning eTwinning Partnerství škol v Evropě Projekty spolupráce na dálku Komunita evropský škol.
Inovativní projekty v oblasti moderních technologií.
PAS MLÁDEŽE Youthpass Akce 2 – Evropská dobrovolná služba (pro mentory)
Kvalitativní výzkum v pedagogických vědách: posílení profesních kompetencí absolventů Opera č ní program Rozvoj lidských zdroj ů Evropský sociální fond.
E-learningový kurz e-learningu OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost Další vzdělávání pracovníků škol GP – oblast podpory 1.3 CZ1.07/1.3.05/ Vysoká.
Naše zkušenosti a výsledky v dosavadní projektové činnosti v oblasti řešení problémů nezaměstnanosti a podpory uchazečů o zaměstnání uplatnit se na.
Rozvoj dalšího vzdělávání obyvatel na venkově v Moravskoslezském a Zlínském kraji Cloverleaf spol. s r.o. IČ: Tento projekt je spolufinancován.
EU peníze středním školám. Šablony Šablony – unikátní systém podávání žádostí o EU dotace Není nikde jinde v EU Velmi jednoduchý způsob - školy mají minimum.
SETKÁNÍ PRACOVNÍCH SKUPIN MAP vzdělávání ORP ŠUMPERK Mgr. Ivana Hanáková, Mgr. Martin Kuchtík.
Přínos projektu VIP Kariéra II – Kariérové poradenství v podmínkách kurikulární reformy Ing. Jiří Vojtěch, hlavní manažér projektu, vedoucí oddělení pro.
VÝSTUPY Z DOTAZNÍKOVÉHO ŠETŘENÍ POTŘEB MATEŘSKÝCH ŠKOL A ZÁKLADNÍCH ŠKOL pro ORP ŠUMPER Mgr. Ivana Hanáková.
 Název projektu: Poklady kolem nás a v nás  Zkrácený název: Kolumbus  Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.13/  Žadatel projektu: Blažek & Blažek,
Z historie eTwinningu. Proč eTwinning? Součást Programu celoživotního učení (LLP) - Comenius součást KA2 Erasmus+ vznik 2005 fáze 2: září 2008 fáze 3:
Michaela Štěpánková Jan Wurst Manuál pro učitele ZŠ a víceletých gymnázií.
SETKÁNÍ ŘÍDÍCÍHO VÝBORU MAP vzdělávání ORP ŠUMPERK Mgr. Ivana Hanáková, Mgr. Martin Kuchtík.
ETwinning a co dál s DZS? Pavla Šabatková, Dům zahraniční spolupráce.
Práce s nadanými žáky ZŠ a SŠ ve výuce přírodovědných předmětů
NÁZEV PROJEKTU: Podpora počátečního vzdělávání zdravotnických oborů, jejich propagace ve vzdělávacím centru pro komunitní práci a rozvoj klíčových kompetencí žáků 
Prioritní osa 2 Terciární vzdělávání, výzkum a vývoj OPERAČNÍ PROGRAM VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST PhDr. Kateřina Pösingerová, CSc.
Podpora společného vzdělávání v pedagogické praxi
Mentoring Technology Enhanced Pedagogy (MENTEP)
Rozvoj výuky cizích jazyků
“Those who know, do. Those that understand, teach.”
Konflikt, koření života
Role sektorových rad jako reprezentantů zaměstnavatelů v procesech NSK
Systém podpory profesního rozvoje učitelů a ředitelů (SYPO) Celostátní seminář ředitelů středních průmyslových škol.
Polytechnické vzdělávání v praxi
Centrum celoživotního vzdělávání Pedagogické fakulty Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem 2017/2018.
Bc. Petra Karbanová Krajská metodička projektu APIV B
Vzorový projekt pro ZŠ.
Systém podpory profesního rozvoje učitelů a ředitelů (SYPO)
Vzorový projekt pro ZŠ.
konference Jak se žije malotřídkám Praha
Téma Polytechnické vzdělávání a Infrastruktura
eTwinning – digitální technologie smysluplně a zábavně
Transkript prezentace:

DIGITÁLNÍ KOMPETENCE ŽÁKŮ A UČITELŮ Martina Kupilíková, Zdeněk Heteš Dům zahraniční spolupráce

eskills4jobs.ec.europa.eu Kampaň za počítačovou gramotnost

eskills4jobs.ec.europa.eu Představení kampaně  Celoevropská kampaň iniciovaná Generálním ředitelstvím pro podniky a průmysl Evropské komise  Na evropské úrovni koordinuje European Schoolnet a DIGITAL EUROPE  Na české úrovni koordinuje Dům zahraniční spolupráce

eskills4jobs.ec.europa.eu Cíle kampaně  Motivovat mladé lidi ke studiu ICT  Podpořit dívky k výběru ICT jako studijního oboru a budoucího povolání  Zvýšit povědomí u široké veřejnosti potřeby se v ICT vzdělávat – uplatnění na trhu práce

eskills4jobs.ec.europa.eu kampaň v Evropě a v ČR Evropa  K dispozici na: week.ec.europa.euhttp://eskills- week.ec.europa.eu  Zapojeno 24 evropských zemí Česká republice  K dispozici na  Aktivity kampaně:  IT Fitness test (již počtvrté!)  Akce partnerů  Partneři kampaně:  35 partnerů z IT sféry, vysokoškolského, vědeckého a neziskového sektoru  A stále se hledají nové!

eskills4jobs.ec.europa.eu #ITFitness 2015 | popis  Test počítačových dovedností  V roce 2015 již počtvrté - od –  K dispozici zdarma na  2 úrovně obtížnosti – pro základní školy a pro střední školy a veřejnost  25 úloh na široká témata z oblasti digitálních technologií  Okamžitá zpětná vazba

eskills4jobs.ec.europa.eu #ITFitness 2015 | výsledky  V roce 2015 se otestovalo osob, což je téměř o 20 % více než v roce 2014 z toho:  osob si zvolilo jednodušší variantu pro ZŠ  osob těžší variantu pro SŠ a širokou veřejnost

eskills4jobs.ec.europa.eu #ITFitness ukázal, že:  Žákům ZŠ se nejvíce dařilo v otázkách vyhledávání praktických informací na internetu a v práci s Google dokumenty. Překvapivě značné nedostatky se objevily ve znalostech o aplikacích pro tablety a chytré telefony. Potíže jim dělalo také nastavení profilu na sociálních sítích a práce se vzorci v tabulkovém procesoru.

eskills4jobs.ec.europa.eu #ITFitness ukázal, že  Studenti SŠ prokázali dobré znalosti v práci s kancelářskými programy, problémy jim nečiní ani vyhledávání na internetu. Naopak rezervy se našly v otázkách bezpečnosti a ochraně počítačových systémů a to zejména bezpečném chování na internetu a ochraně citlivých údajů.“

eskills4jobs.ec.europa.eu #IT Fitness 2015 | zajímavosti  Nejvyšší dosažená úspěšnost byla 96 %  Nejkratší čas vyplnění testu 33 minut a 25 sekund  Nejvíce účastníků (273) měla Univerzita Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem.  Podrobné výsledky testu najdete na stránkách

eskills4jobs.ec.europa.eu Důležité odkazy fcb.com/eskills4jobsCZ #eskills4jobsCZ

MENTEP Evropský projekt podporující rozvoj digitálních kompetencí učitelů

MENTEP MENTEP = Mentoring Technology-Enhanced Pedagogy Evropský projekt, do něhož je zapojeno 13 zemí Financován Evropskou komisí Koordinován sdružením European Schoolnet V ČR je koordinátorem Dům zahraniční spolupráce MENTEP | This project has been funded with support from the European Commission.

Fáze projektu MENTEP 1.Vytvoření autoevaluačního nástroje, který umožní učitelům zhodnotit, jak dovedou integrovat digitální technologie do výuky (2015 – 2016) 2.Ověření nástroje na vybraných školách (školní rok 2016/2017) 3.Vyhodnocení projektu a případné vylepšení nástroje (2017) 4.Nástroj volně k dispozici pro všechny evropské učitele (2018) MENTEP | This project has been funded with support from the European Commission. 14

Autoevaluační nástroj Dostupný on-line, v českém jazyce Postavený na principu sebehodnocení a okamžité zpětné vazby Vytvořený speciálně pro učitele Digitální pedagogika Používání a vytváření digitálních materiálů Komunikace a spolupráce prostřednictvím digitálních technologií Digitální občanství Vhodný pro všechny učitele bez ohledu na aprobaci nebo úroveň digitálních kompetencí Motivační funkce MENTEP | This project has been funded with support from the European Commission.

Přínosy pro zapojené školy Učitelé si budou moci zhodnotit, jak efektivně využívají digitální technologie ve výuce Učitelé získají informace o zajímavých zdrojích a příkladech dobré praxe, které mohou využít k dalšímu profesnímu rozvoji DZS nabídne zdarma zapojeným školám další vzdělávací aktivity v oblasti využití ICT ve výuce Zviditelnění školy Ředitel školy obdrží zprávu o výsledcích projektu a získá informace o pozici školy v oblasti využívání ICT ve výuce v rámci Evropy MENTEP | This project has been funded with support from the European Commission.

MENTEP – zapojené školy 2. stupeň ZŠ a odpovídají ročníky víceletých gymnázií Vybrané školy budou osloveny DZS > reprezentativní vzorek dat Autoevaluační nástroj ale k dispozici pro všechny zájemce Časová náročnost: 2 – 3 hodiny Veškeré další aktivity na dobrovolné bázi MENTEP | This project has been funded with support from the European Commission.

Předem děkujeme za spolupráci! Informace o projektu: Kontakt: