Jeden svět na školách: Gruzie Jan Činčera, Jan Skalík, Bohuslav Binka Masarykova univerzita Brno Katedra environmentálních studií Člověk v tísni (CZ, GE)

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Videotrénink interakcí
Advertisements

Národní seminář k metodám evaluací aktivit v oblasti globálního rozvojového vzdělávání (GRV) Praha, 2010 Analýza monitoringu a evaluace globálního rozvojového.
Informační gramotnost na středních školách
Genderový audit nástroj pro vyhodnocování prosazování genderové rovnosti na úrovni organizace orientován spíše na organizaci jako takovou než na dopady.
Zohlednění genderu jako dlouhodobého cíle projektu Prevence obchodování s dětmi v Etiopii a jejich rehabilitace Inka Píbilová.
Environmentální výchova pro základní školu
Markéta Kadlecová: Evropské sítě NNO Evropské sítě NNO Zapojení českých sítí do nich Markéta Kadlecová Síťování nejen genderových NNO 24. ledna 2008.
Kvalita a péče o seniory Milena Jabůrková a Ondřej Mátl Fakulta humanitních studií, Univerzita Karlova, Praha Řízení kvality dlouhodobé péče o seniory.
Bořivoj Brdička – Zájem o poznání poznámky pro Kulatý stůl SKAV ovlivněné orientací na vzdělávací technologie 1.Co udělat proto, aby škola byla.
PaedDr. Zuzana Horváthová, Ph.D. doc. Ing. Josef Abrhám, Ph.D.
METODY A TECHNIKY VÝZKUMU
Hodnotová orientace svobodné generace
Evaluace programu Jan Činčera, 2010.
Vlastní hodnocení Základní školy Chýnov, okres Tábor Zvolená oblast: Podpora školy žákům, spolupráce s rodiči, vliv vzájemných vztahů školy, žáků, rodičů.
Výzkum (pedagogického zhodnocení) volného času
VLIV ZMĚN SVĚTA PRÁCE NA KVALITU ŽIVOTA 2005 – 2008 Moderní společnost a její proměny Seminář k výzkumu na úseku BOZP
Mgr. Alena Lukáčová, Ph.D., Dr. Ján Šugár, CSc.
Komunikační techniky užívané v komunikaci sluchově postižených studentů s vyučujícími na vysoké škole Lenka Doležalová Brno, 2007.
Přínos dobrovolnického programu pro onkologické pacienty
Dotyková zařízení ve výuce​ KA4 Evaluace
TEMPLATE DESIGN © Proenvironmentální postoje učitelů středních odborných škol jako předpoklad pro biofilní orientaci vzdělávání.
Katedra sociální politiky a sociální práce Centrum praktických a evaluačních studií SLUŽBY PRO ORGANIZACE CEPRES Centrum praktických a.
Programme for the International Assessment of Adult Competencies Zjištění týkající se postojů dospělých Jana Straková, Dům zahraniční spolupráce Tento.
Lucie Rohlíková Západočeská univerzita v Plzni
Výzkum: ženy v politice Rada pro rovné příležitosti pro ženy a muže.
Švec Vlastimil - Krátká Jana - Kubiatko Milan - Pravdová Blanka
SOCIOLOGIE Sociologický výzkum. 1 Sociologický empirický výzkum, je nástrojem, umožňujícím řešit určitý problém.
Metody sociálního výzkumu 2. Ročník LS 2010 Jabok, ETF 2. výukový blok.
Návrh a realizace modulového systému dalšího vzdělávání učitelů v MSK Magdalena Chmelařová Opava 2008.
Popularizace výsledků dopravního výzkumu Lidský faktor v dopravě CZ.1.07/2.3.00/
Hudba jako prostředek vyladění a kontroly emocí v období adolescence
Role vysokoškolského pedagoga ve WBL PaedDr.Vanda Hájková, Ph.D
 Škola: Střední škola právní – Právní akademie, s.r.o.  Typ šablony: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT  Projekt: CZ.1.07/1.5.00/
Spolupráce škol a sociálních partnerů při tvorbě ŠVP a realizaci výuky Ing. Jana Trhlíková, NÚOV Brno, Projekt je financován Evroským sociálním.
Základní struktura projektu Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Název projektu: Kvalitní vzdělání je efektivní investice.
MASARYKOVA UNIVERZITA FAKULTA SOCIÁLNÍCH STUDIÍ KATEDRA PSYCHOLOGIE
Základní norma zdravotnických znalostí pro pedagogické pracovníky
Spolupráce s rodiči a absolventy při tvorbě ŠVP RNDr. Jiří Herman, Ph.D. Gymnázium, Brno třída Kapitána Jaroše 14.
Komunální volby v Brně 2014 Kvantitativní přístupy v politologii Fakulta sociálních studií Masarykovy univerzity.
Metoda ohniskových skupin
Eva Kaňáková, Casiopea, s.r.o Jak efektivně vést porady Eva Kaňáková, Casiopea, s.r.o. Mobil
UČENÍ EVA JEŘÁBKOVÁ.
Pojetí sociálněvědního výzkumu
Kvalitativní výzkum v pedagogických vědách: posílení profesních kompetencí absolventů Opera č ní program Rozvoj lidských zdroj ů Evropský sociální fond.
1 Visegrad, Norské fondy, veřejná výběrová řízení Mgr. Iva Minaříková.
Téma Hypotézy ve výzkumu
Vendula Slámová Markéta Otáhalová Jitka Wagenknechtová
CV FHS Fakultní setkání, Mgr. Karla Hrbáčková, Ph.D.
Přechod žáka ze ZŠ na SŠ SPŠ Ostrov Stručný program setkání 7:30-8:30  příprava ve třídách (otázky pro diskusi, vyzvednutí prac.oděvů, poučení.
OVĚŘENÍ EFEKTIVITY FIE U ROMSKÝCH DĚTÍ PhDr. Anna Páchová, Ph.D. Katedra psychologie Pedagogická fakulta Univerzity Karlovy.
Dobrovolníci v neziskovém sektoru Historické kořeny dobrovolnictví Dobrovolnictví vzájemně prospěšné Dobrovolnictví veřejně prospěšné Terminologické rozdíly:
Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích Zdravotně sociální fakulta HODNOTA A POSTOJ OŠETŘOVATELSTVÍ PRO VEŘEJNOST Prezentace diplomové práce: Vedoucí.
CLIL zkušenosti Tento projekt je spolufinancován z Evropského sociálního fondu a státního rozpočtu České republiky.
Od tématu k problému – druhy problému - hypotézy Východisko = problém Kvantitativní výzkum – musí mít vždy hypotézu? Kvalitativní výzkum – bez hypotézy?
Data získána na základě výzkumu Hodnotové orientace dětí ve věku 6 – 15 let. Výzkum realizován v rámci projektu Klíče pro život.
Název příspěvku: K pedagogické přípravě učitelů SOŠ z pohledu edukátora Karel OURODA, Ph.D., Mgr. et Mgr. novinář a odborný pedagog Workshop partnerství.
Ochrana divoké přírody očima české veřejnosti 2015 Zpráva z reprezentativního výzkumu Jan Krajhanzl, Jan Skalík, Ondřej Špaček, Tomáš Chabada, Karel Čada,
Mladí lidé a dobrovolnictví v oblasti péče o přírodu a kulturní dědictví České republiky prezentace výsledků výzkumu Tomáš Blaha Marek Zemský.
Reflexe aktivit a výsledků projektu Reflexe aktivit a výsledků projektu Evaluace a inovativní aplikace bakalářského studijního programu Učitelství pro.
Metoda ohniskových skupin Princip: získání údajů a pohledů, které by bez interakce ve skupině byly obtížně přístupné.
Analýza manažerských dovedností ve vybraném podniku
ESPON – Identifikace územních aspektů informační společnosti
Příjemce podpory: TRIALOG
Sociologie jako věda Mgr. Vladimír Velešík.
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Ústav podnikové strategie Vztah řízení výkonu a pracovního hodnocení zaměstnanců ve vybraném.
Absolventská síť Cíle Cesta Situace a problémy
Jakub Kovář, projekt Křehká šance II,
Státní zdravotní ústav Praha Centrum podpory veřejného zdraví
Národní zpráva z Mezinárodní studie občanské výchovy
Střední škola obchodně technická s. r. o.
Transkript prezentace:

Jeden svět na školách: Gruzie Jan Činčera, Jan Skalík, Bohuslav Binka Masarykova univerzita Brno Katedra environmentálních studií Člověk v tísni (CZ, GE) – BEZK- Masarykova univerzita Brno – Georgia International Development Agency (GIDA)

Porušování lidských práv. Zdroj: Člověk v tísni. Studenti SŠ: Postoj a povědomí o problému Studenti SŠ: Změna chování, akce Promítání série filmů + navazující aktivity Program 1 svět na školách Člověk v tísni

Kontext evaluace Potřeby Jak nastavit evaluace dopadu programu? Jak hodnotit vliv programu na postoje? Problémy Koordinace (ČR – Gruzie) Čas na přípravu výzkumu Překlady Kulturní kontext Dodržování pravidel

Aktivity Demografie Zkušenosti Awareness Postoje Kritické myšlení Self-efficacy Závazek Locus of control Odhodlání Chování

Evaluační otázky Má program vliv na postoje, self-efficacy, odhodlání k akci studentů? Má program větší efekt, pokud je jeho součástí navazující komunitní projekt? Jakou roli hraje gender, věk, předchozí zkušenost, velikost bydliště? Jak hodnotí program žáci, učitelé? Jaké změny v programu doporučit?

Respondenti SkupinyN Věk / Délka praxe SDChlapciDívky / ženy Pretest/posttest celkem Experimental project Experimental project Kontrolní Spokojenost žáci Učitelé1613,86,65016

Nástroje Kvantitativní Spokojenost s programem Přínos, atraktivita, vyváženost, férovost… Postoje k ochraně lidských práv (16 p, Cronbach alfa=0,8) Byl bych rád, kdyby … Self-efficacy (11 p, alfa=0,7) Umím … Odhodlání jednat (5 p, alfa=0,79) Plánuji … Kvalitativní Ohniskové skupiny (N=48) 3 experimentální s projektem, 3 experimentální bez projektu Dotazník pro učitele (N=16) Polootevřené otázky

Spokojenost vysoká … dívky více, než chlapci… jak oslovit chlapce?

Studenti hodnotili program jako důležitý a motivující (empowerment) k vlastním akcím. “filmy mě inspirovaly k práci na ochranu lidských práv v budoucnosti...” “filmy nám také daly určitou zkušenost a my teď můžeme pomáhat druhým řešit sociální problémy.” “Myslím, že změna je možná a že jí můžeme pozorovat. “

PostojeNPrůměr před SDPrůměr poSDTP Kontrolní Experimentál- ní * Projekt * Projekt … relativně slabý efekt v experimentální skupině… … žádný efekt ve skupině s projektem?

Program posílil postoje a self-efficacy pouze u dívek, rozdíl u chlapců nebyl významný. Co s chlapci?

Zařazení projektu nehrálo roli… Proč?

Diskuse Proč to na chlapce nefunguje? Jak na ně? Efekt na dívky spíše malý. Jak zvýšit? Proč se neprojevil efekt navazujícího projektu? Program podle rozhovorů studenty motivoval k různým akcím, ale statisticky jejich odhodlání k akci neovlivnil? Do jaké míry jsou výsledky ovlivněny sociální desirabilitou?

K čemu to bylo? Člověk v tísni Změna postoje nemusí vést ke změně chování – co z toho vyplývá pro programy? Jak vést evaluaci dopadů programu? GIDA Rozšíření mezinárodní spolupráce na evaluacích Poznání oboru Hranice i možnosti použité metodiky Význam navazujících projektů

Děkuji za pozornost,