Odpady z potravinářských výrob (výroba škrobu a mouky, zpracování ovoce a zeleniny, tabákový průmysl, výroba kávy, čaje, kakaa a čokolády)

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Šablona:III/2 Inovace a zkvalitnění výuky.
Advertisements

Z LEPŠOVÁNÍ PODMÍNEK PRO VÝUKU TECHNICKÝCH OBORŮ A ŘEMESEL Š VEHLOVY STŘEDNÍ ŠKOLY POLYTECHNICKÉ P ROSTĚJOV REGISTRAČNÍ ČÍSLO CZ.1.07/1.1.26/
Káva Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Dana Vinterová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: Provozuje.
VÝROBKY Z OBILOVIN Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: výrobky, obiloviny, mlýnské, mouka, kroupy, vločky.
Ekosystém – pole Polní plodiny název: VY_32_INOVACE_02_Ekosystem_poleI škola: ZŠ a MŠ Komenského 103, Jilemnice Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li.
Pekařská výroba  Výroba chleba  Výroba běžného pečiva  Výroba jemného pečiva.
Cukry sacharidy, glycidy. Vlastnosti Nejrozšířenější organické látky Největší podíl organické hmoty na Zemi Zdroj energie – škrob, glykogen Podpůrná funkce.
Káva o Káva se vyrábí úpravou semen kávovníku o Nejčastěji se pěstují tři druhy kávovníku: a. Kávovník arabika – pěstuje se ve vyšších nadmořských.
Směsi Chemie 8. ročník. SMĚSI Jsou to látky, ze kterých můžeme oddělit fyzikálními metodami jednodušší látky- složky směsi. Třídění směsí a) RŮZNORODÉ.
Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu:VY_32_INOVACE_541 Spotřeba potravin a výroba mouky 1 Název školy: Masarykova střední škola zemědělská.
VÝROBA CUKRU Chemie 9. ročník Ing. Bc. Jitka Moosová ZŠ Benešov, Jiráskova 888.
S TŘEDNÍ PRŮMYSLOVÁ ŠKOLA A S TŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA GASTRONOMIE A SLUŽEB, M OST, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE.
KAKAO A ČOKOLÁDA Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: kakao, čokoláda, výroba, výrobky, dělení čokolády Autor:
S TŘEDNÍ PRŮMYSLOVÁ ŠKOLA A S TŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA GASTRONOMIE A SLUŽEB, M OST, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Hradec Králové, Vocelova 1338, příspěvková organizace Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/
Předcházení vzniku odpadů Jana Blecherová Říjen 2015.
Vytápění Úprava vody. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Číslo materiálu:
Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu:VY_32_INOVACE_552_ Výroba piva 1 Název školy: Masarykova střední škola zemědělská a Vyšší odborná.
Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu:VY_32_INOVACE_578_ Masná výroba Název školy: Masarykova střední škola zemědělská a Vyšší odborná.
KÁVA Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: káva, pražení, složení, rozdělení, kávoviny Bc. Jana Tvrdíková Autor:
Trvanlivé pečivo  Sušenky  Oplatky  Perníky  Trvanlivé pečivo ze šlehaných hmot  Suchary, preclíky, tyčinky.
Náročná na zařazení v osevním postupu, výnos 6 t zrna/ha, nahá obilka, pšeničná bílkovina je lepek.
Jde o nepřímé využití sluneční energie- biomasa je „konzervovaná“ sluneční energie.
ČISTÁ VODA. Čistota vody  pojem vyjadřující obsah cizích látek ve vodě  skutečně chemicky čistou vodu lze připravit pouze laboratorně  čistotu vody.
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autoři: Ing. Hana Ježková Název prezentace (DUMu): 7. Odpadní vody a čistírny odpadních vod Název sady: Základy ekologie.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
P ŘÍPRAVA POKRMŮ Hlavní živiny Vypracoval: Lukáš Karlík.
VZDUCH. Plynný obal Země se nazývá ATMOSFÉRA. Směs látek tvořících atmosféru je vzduch. SLOŽENÍ VZDUCHU: 21% kyslík 78% dusík 1% ostatní plyny (oxid uhličitý,
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Energeticky bohatá poživatina,
Číslo projektu:. CZ / / Číslo materiálu:
Spotřební a energetické daně
Název školy: Dětský domov, Základní škola praktická, Praktická škola a Školní jídelna, Dlažkovice 1, příspěvková organizace Třebívlice Autor: Olga.
Pekařské a cukrářské výrobky a těsta
Technologie přípravy pokrmů 1. ročník – hotelnictví
Číslo projektu:. CZ / / Číslo materiálu:
Sójové a kokosové cukrovinky 1
Rostliny z našeho okolí
: Suroviny pro cukráře III. ročník
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov, příspěvková organizace
Číslo projektu MŠMT: Číslo materiálu: Název školy: Ročník:
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Číslo projektu:. CZ / / Číslo materiálu:
Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu: VY_32_INOVACE_567_ Výroba sýrů a jogurtů 1 Název školy: Masarykova střední škola zemědělská a Vyšší.
Polní ekosystémy luskoviny krmné plodiny.
Vzdělávací oblast: Odborné vzdělávání Tematická oblast:
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Název školy: ZŠ a MŠ Verneřice Autor výukového materiálu: Lenka Lehká
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Sacharóza – výroba cukru
Cukry (sacharidy).
Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Třené, jádrové a smetanové výrobky
Kypřící prostředky P. Pechová, 2012.
POŽIVATINY ŽIVOČIŠNÉHO PŮVODU
Cukrářské technologie – pálená hmota a listové těsto
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha-východ
Spotřební a energetické daně
Zemědělství.
Polysacharidy.
Výroba pelet z biomasy v Habrech
: Suroviny pro cukráře III. ročník
Příprava perníkového těsta
Žák ví,jak přispět k ochraně přírody
Čistírna odpadních vod
Usazené horniny = sedimenty
Potravinářské zbožíznalství
Potraviny a výživa 1. ročník – kuchař, číšník, servírka
VY_52_INOVACE_ZBP1_5564VAL Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Rozvoj.
Transkript prezentace:

Odpady z potravinářských výrob (výroba škrobu a mouky, zpracování ovoce a zeleniny, tabákový průmysl, výroba kávy, čaje, kakaa a čokolády)

Výroba škrobu Plavení Praní Strouhání – třenka Přidání SO 2 nebo siřičitanu Odstředění – uvolnění plodové vody Oddělení škrobových zrn na rafinačních sítech Další čištění Sušení škrobu (80 % sušiny)

Výroba mouky Produkt mletí obilí - pšenice, žito Naskladnění, čistění, sušení, třídění, praní, provzdušňování, chlazení, příp. konzervování Čistění – odstranění organických a anorganických příměsí Kondicionace – porušení soudržnosti endospermu zrna se slupkou Mletí Dělení dle velikosti na rovinných vysévačích

Příklad vymílacího klíče pšeničného mlýna VýrobekVýtěžnost [%] Krupice hrubá0,87 Krupice jemná2,11 Hrubá mouka8,83 Polohrubá mouka konzumní1,10 Polohrubá mouka výběrová5,70 Hladká mouka pekařská26,76 Hladká mouka konzumní9,29 Chlebová mouka13,27 Jedlé výrobky celkem68,06 Krmná mouka5,46 Otruby20,87 Šrot po kalibrátu4,96 Krmné klíčky0,60

Lepek Vedlejší produkt výroby pšeničného škrobu Aditivní bílkovina Polévkové koření Obuvnický průmyslOtruby 20-25% hmotnostní podíl zpracovávané pšenice Výroba krmiv Zdravá výživaGluten Bílkovina, která odpadá při výrobě kukuřičné mouky a kukuřičného škrobu Bílkovinné hydrolyzáty Jako krmivo pro nosnice je zdrojem přírodních pigmentů

Hlízová šťáva Separace bílkovin Závlaha pro zemědělské plodiny Z tuny brambor se vyprodukuje 0,75 m 3 hlízové šťávy.Zdrdky Vláknina z brambor Zkrmování Výroba lihu Aditivní látka zvyšující vaznost vody při výrobě uzenin Zemité odpady, kaly Recyklují se kompostováním nebo se přímo vrací na pole

Kukuřičné mláto Vláknina po oddělení škrobu Zkrmování,využití ve farmacii, spalování (výroba briket) Odpadní části obilek ovesné slupky, ječné omelky, zlomková zrna, nestandardní zrna a různé úlomky zrn Zkrmování Kukuřičné otruby obalové části zrna Krmení prasatPlevy Hnojivo, kompostování Slouží v myslivosti – v zimě ke krmení a pobytu drobného pernatého ptactva a spárkaté zvěře

Cornsteep kukuřičný výluh odpadající při výrobě škrobu voda se zahušťuje na obsah % sušiny a vzniká cornsteep slouží jako živné médium při výrobě antibiotik, riboflavinu, nebo dextranu Kukuřičné klíčky Po usušení se používají k výrobě olejů ke konzumním nebo technickým účelům. Obilné klíčky bohatý zdroj dusíkatých látek, vitamínů skupiny B, E vhodné do krmných směsí pro drůbež a mláďata.Pokrutiny Jsou využívány jako krmivo, popřípadě se spalují. Odpad z loupání ovsa a hrachu přimíchávají se do krmných směsí. Krmné mouky Mouky nejhorší kvality, které již neodpovídají požadavkům na jakost mouky pro lidskou spotřebu. Prachy z filtrů likvidují se prakticky výhradně kompostováním.

Odpadní vody Prací a plavící vodyPrací a plavící vody Zemina a kameny se odseparují a voda se znovu používá k praní a plavení Lepková vodaLepková voda se recykluje a používá se pro praní klíčků a vlákniny a pro namáčení při zpracování kukuřičného škrobu Plodová vodaPlodová voda krmivo nebo napájecí voda pro dobytek substrát pro ethanolové kvašení nebo jako hnojivá závlaha Voda z výrobyVoda z výroby 1 – 1,5 m 3 odpadní vody na 1 tunu zpracovávaných brambor Odchází na ČOV Nebo se využívá jako krmivo (smícháním se zdrdky)

Zpracování ovoce a zeleniny Způsoby uskladnění, dozrávání, minimální opracování, konzervační postupy Zpracování Praní, třídění, oddělení nepoživatelných částí, dělení, lisování, pasírování, blanšírování Způsoby konzervace Osmoanabiosa Konzervace chladem Chemoanabiosa Cenoanabiosa

Odpady z loupání Výhodné je pneumatické loupání zejména cibulovin Silice z cibulovin totiž usmrcují mikroflóru v aktivačních nádržích čistíren odpadních vod. Při použití chemického loupání (broskve, meruňky) vzniká silně alkalický nebo zasolený pevný odpad, který se obtížně likviduje. Oloupané slupky ze suchého nebo mokrého (ne chemického) loupání slouží obvykle jako hodnotné krmivo pro hospodářská zvířata nebo se kompostují

Slupky šípku do čajových směsí přísada do krmiv pro domácí mazlíčky Pohankové slupky výplň matrací a polštářů výroba čajových a nálevových směsí. Jádra pecek extrakce olejů používané pro kosmetický průmysl, farmaceutické účely Jádra meruňkových pecek jsou využívána k výrobě tzv. persika,

Kůra citrusů Výroba pektinu biosyntéza přírodních chemikálií (jako jsou fural, xylitol, alkohol, organické kyseliny, polysacharidy) léčiv (hycogenin, antibiotika a vitaminy) ve výrobě potravin (fermentovaných potravin, nápojů, olejů, bílkovin) pro vývoj biopolymerů pro vypracování biologicky odbouratelných obalových a stavebních materiálů v průběhu výroby šťáv se extrahují citrusové silice

Výlisky po lisování ovocných šťáv Největší objem činí jablečné výlisky. Zkrmování, silážování Výroba jablečného pektinu Vlákninové dietetické preparáty Stopky, listy, shnilé plody Kompostování, bioplynové stanice Zamořené plody Brambory a rajčata zamořené, nebo podezřelé ze zamoření původci bakteriální kroužkovitosti nebo hnědé hniloby brambor Likvidace tepelným zpracováním (75 °C 10min)

Odpadní vody Vody z mokrého čištění Odstranění hrubých nečistot – sedimentace, odstřeďování Jemné částice – filtrace Vody z blanšírování blanšírovací voda, kondenzát z páry nebo oplachové chladící vody se znovu využívají v technologii Voda z chlazení plechovek a sklenic Znovu použita pro praní surovin, pro praní oloupaného ovoce a zeleniny, pro ohřev studené vody pro použití při blanšírování nebo jako voda pro čistění.

Odpadní vody Odpadní procesní vody voda z procesů sterilizace může být použita pro předpírání surovin Po biologickém čistění, reverzní osmóze a desinfekci UV zářením může být voda použita pro použití, vyžadující jakost pitné vody, například se voda používá pro praní salátů Odpadní vody při zpracování zamořených hlíz brambor a rostlin rajčete před vypuštěním zahřát na teplotu 60°C po dobu 30 minut nebo jinak zneškodnit způsobem předem schváleným rostlinolékařskou správou

Tabákový průmysl Tabákový průmysl je jedním z odvětví, ve kterých vzniká minimum skutečných odpadů. „Odpady“ vznikající při výrobě nejlepšího zboží – doutníků- se většinově vrací zpět do výroby dalších tabákových produktů, popřípadě se využívají k dalším výrobám v chemickém průmyslu.

Tabákové květy surovinou pro získání vonných látek pro kosmetický průmysl Tabákové semeno Lisují se a vylisovaný olej je výchozí surovinou laků a fermeží, část se využívá k výrobě mýdel Vylisované zbytky semen slouží jako krmivo pro dobytek.Stvol pro výrobu celulózy, hnojivo, topivo. Po rozemletí a další úpravě se využívá pro výrobu prostředků odpuzujících hmyz Z tabáku se vyrábí nikotin, kyselina jablečná, kyselina citrónová a chlorofyl. Anabasin a nornikotin se používají jako insekticidy v zemědělství. V sedmdesátých letech byla v Japonsku vyvinuta a posléze spuštěna průmyslová metoda výroby koenzymu Q10 z odpadních produktů tabákového průmyslu.

Odpady z vyžilování (odřapíkování) Strips (laminy) jsou velkoplošné části listů velikosti zpravidla 12,7 mm a větší By-products (vedlejší produkty) jsou úlomky, zlomky až prach, které propadnou sítem o velikosti 12,7 mm Frakce částic velikosti od 6,35 mm do 12,7 mm se vrací do lamin k výrobě doutníků a cigarillos.

Žíly (stem) provlhčení aby změkly následuje proces expandování, při kterém je směs pořezaných žil prudce zahřata důležitým komponentem pořezané tabákové náplně Úlomky (scraps) Frakce částic velikosti od 1,59 mm - 6,35 mm Dýmkové směsi Zlomky (fines) Frakce částic velikosti od 0,8 mm - 1,59 mm k výrobě tabákové folie Tabákový prach (dust) Frakce částic velikosti menších jak 0,8 mm Lisování do fólii Tabákový odpad - zbytek (offal) Většinou se vrací zpět na pole jako hnojivo.

Výroba kávy Dva hlavní druhy kávy – Coffea arabica a Coffea canephora (robusta). Sklizeň Loupání Selekce Pražení Chlazení Balení

Odpady z výroby kávy Slupka a dužina Slupky jsou prvním odpadem při zpracování kávy zapracovávají přímo zpět do půdy, nebo se kompostují peletizace a následné energetické využití Z dužniny se dá získat kofein Sušené slupky se využívají v potravinářství k výrobě nápoje nazývaného cascara, nebo také kávový čaj. V Kolumbii mísí kávové slupky a další kávový odpad s práškovým PVC a ze vzniklé hmoty (WPC) lisují desky k výrobě jednoduchých domů.

Nezralé nebo nekvalitní plody Zpracovávají se obdobně jako slupky- zapracovávají se do půdy, kompostují se, nebo spalují. Odpad z pražení kávy Stříbrná blanka - obsahuje některé monosacharidy, především glukózu, manózu, arabinózu, xylózu a galaktózu vadná černá či nedopražená světlá zrna ("lišky" ) odpad z pražení se obvykle kompostuje, nebo používá přímo jako hnojivo

Kávová sedlinaKávová sedlina – odpad při výrobě rozpustné kávy. Kompostuje se, používá se jako krmná surovina pro skot, jako substrát pro pěstování hub (žampiony). Může se z ní v bioplynových stanicích připravovat bioplyn. KofeinKofein - odpadá při výrobě bezkofeinové kávy. Využívá se ve farmaceutickém průmyslu RozpouštědlaRozpouštědla - používají se opakovaně PrachPrach - při výrobě instantní kávy – recykluje se

Výroba čaje Sklizeň čajeSklizeň čaje Velice důležité je sklízet v době, kdy se mladé lístky začínají rozvíjet Samotný sběr je pak rozlišován buď na kvalitu, nebo kvantitu. Výroba čajeVýroba čaje Většina továren na zpracování čaje stojí uprostřed plantáží Zavadání – pomocí horkého vzduchu Svinování - aby popraskaly stěny listu a uvolnila se tak buněčná šťáva Fermentace - proces oxidace a kvašení uvolněné buněčné šťávy Sušení, pražení či uzení Balení

Výroba čokolády Čištění Pražení Drcení Mletí Lisování Válcování Konšování Temperování Tvarování

Čajová drť a prachČajová drť a prach – výroba nálevových sáčků PachPach - plyny z pražení kávy se recirkulují, plyny vypouštěné se musí před konečným vypuštěním dále upravovat. Jednou z možností je zařízení zajišťující tepelně- oxidační rozklad páchnoucích složek. Kakaové slupky - lze využít jako hnojivo, krmivo, mulčovací materiál nebo surovina k výrobě aromat.