Vývoj potravin a doplňků stravy na bázi obilnin projekt NAZV QF3291 1.3.2003 - 31.12.2007 Výzkumný ústav potravinářský Praha, v.v.i. Oddělení potravinářského.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Osteoporóza Role potravy v prevenci i léčbě
Advertisements

Adresa: Ovčárecká 305, Kolín V, Kolín Telefon:
Rádi bychom Vám představili jedinečnou novinku na trhu s krmivem pro psy. Rádi bychom Vám představili jedinečnou novinku na trhu s krmivem pro psy.
VY_52_INOVACE_ZBP1_3364VAL Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Rozvoj.
Název projektu Moderní škola Registrační číslo projektu
Škola: Praktická škola dvouletá
Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný
Ročníková práce 9.třídy Zdravá strava sportovce.
Přirozené a umělé ekosystémy.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Sladařský ústav Brno VÚPS, a.s. (P 6)
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_VEJPA_POTRAVINY1_10
Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný
Potraviny rostlinného původu
Použití obilovin v kuchyni
Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Jitka Rusková, DiS. nutriční terapeutka Poradenské centrum Výživa dětí
CO CO je to SKLIZENO ? Samoobslužná prodejna s opravdovými potravinami PROČ PROČ vzniklo SKLIZENO ? jako odpověď na vzrůstající poptávku zákazníků po potravinách.
Výživa 2.S Zakysané výrobky.
Potravinový talíř Člověk a jeho zdraví.
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_VEJPA_POTRAVINY1_09
SPIŽNÍ SKŘÍNĚ Ivana Paletová TĚSTOVINY - celozrnné - bezvaječné - semolinové - kuskus RÝŽE - jasmínová - natural - basmati - parboiled - divoká.
VY_52_INOVACE_ZBP1_3464VAL Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Rozvoj.
I n v e s t i c e d o r o z v o j e v z d ě l á v á n í
Trendy ve spotřebě potravin v České republice
Potraviny pro zvláštní výživu
Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Zpracování obilovin Střední odborná škola Otrokovice
Makrobiotika, vegetariánství, dieta batolat a dětí předškolního věku
PEČIVO – SPECIÁLNÍ DRUHY Z HOTOVÝCH SMĚSÍ
Mléko a mléčné výrobky ve výživě
Výzkumný ústav potravinářský Praha, v. v. i
Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Zdravá výživa Správné sestavení jídelníčku VY_32_INOVACE_01_36.
Produkce obilovin Obiloviny výrazně ovlivňují výživovou bilanci světové populace ve všech světadílech a mají mezi ostatními zemědělskými produkty výsadní.
STŘEDN Í ODBORN Á Š KOLA A STŘEDN Í ODBORN É UČILI Š TĚ MĚSTEC KR Á LOV É T.G. MASARYKA 4 Sada číslo 13.
Regionální potravina. Projekt Regionální potravina podpora malých a středních producentů potravin cílem je představit to nejlepší z potravinářské produkce.
OBILNINY Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/ Č. DUMu:
9/27/20161 Česká technologická platforma pro potraviny Priorita: POTRAVINY A ZDRAVÍ Vedoucí priority: ING. JAN DRBOHLAV, CSc. Kaiserštejnský palác, Malostranské.
DUM - Digitální Učební Materiál Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/
ŠkolaSOU a ZŠ Planá Číslo projektuCZ.1.07/ / Název školySOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá PředmětPotraviny a výživa Tematický okruhPotraviny.
S TŘEDNÍ PRŮMYSLOVÁ ŠKOLA A S TŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA GASTRONOMIE A SLUŽEB, M OST, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/
Základní škola Třemošnice, okres Chrudim, Pardubický kraj Třemošnice, Internátní 217; IČ: , tel: , emaiI:
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Bc. Martina Jeřábková Název materiálu:
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Bc.Lada Marholdová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: Provozuje.
CHISA 2011, Srní, října 2011 OBRAZOVÁ ANALÝZA – porovnání vlivu recepturního složení pečiva I. Švec, M. Hrušková, T. Hofmanová.
OBILOVINY Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: obiloviny, charakteristika, složení, pšenice, žito, ječmen,
PYRAMIDA VÝŽIVY aneb NAUČME SE SPRÁVNĚ JÍST Obrázek 1.
Potraviny a výživa 1. ročník – kuchař, číšník, servírka
Mléčné výrobky. Vejce Vypracoval: Lukáš Karlík
CHEMIE - Disacharidy Název školy SŠHS Kroměříž Číslo projektu
20. – PONDĚLÍ ÚTERÝ STŘEDA ČTVRTEK PÁTEK
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Potravinářské zbožíznalství
Veronika Březková Masarykův onkologický ústav Poradna pro výživu
Technologické platformy podpora ve výzkumných programech MZe
Název projektu: Moderní škola
PEKAŘSKÉ VÝROBKY – CHLEBA
Pole - obilniny Základní škola a mateřská škola Nesovice, příspěvková organizace; CZ.1.07/1.4.00/ III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
PESTROST STRAVY.
Název projektu: Moderní škola
Autor: Mgr. Eva Procházková Název: VY_32_INOVACE_16_Obiloviny
Využití regionálních surovin jako zdroje antioxidantů pro zvýšení zdravotní prospěšnosti potravin (projekt NAZV, Qj ) Farmářská burza –
VŠCHT Praha Ústav konzervace potravin říjen 2017
Období: září – prosinec 2011
Potraviny a výživa 1. ročník – kuchař, číšník, servírka
Základní škola a Mateřská škola, Baška, p. o. Baška 137, Baška
Mlýnské obilné výrobky
Mouky. Mouka pšeni č ná -Obsahuje LEPEK -Nejpoužívanější mouka -Je ochuzena o vlákninu, minerální látky a vitamíny -Vyrábí se z vnitřní části obilky Typy.
Transkript prezentace:

Vývoj potravin a doplňků stravy na bázi obilnin projekt NAZV QF Výzkumný ústav potravinářský Praha, v.v.i. Oddělení potravinářského inženýrství Oddělení výživových látek Oddělení mikrobiologie a hygieny potravy Oddělení jakostních znaků a mikrobiálních produktů MILCOM, a.s. Agrotest,zemědělské zkušebnictví, poradenství a výzkum,s.r.o. Výzkumný ústav pivovarský a sladařský, a.s, Sladařský ústav Brno

Cíl projektu Na bázi netradičních a okrajových obilovin (bezpluchý ječmen, nahý oves a pohanka setá) navrhnout technologické postupy výroby potravin s vyšším nutričním benefitem a doplňky stravy pro zdravou výživu populace i spotřebitelů se specifickými dietetickými nároky Dílčí cíle V001 -Využití vybraných obilovin se zvýšeným obsahem rozpustné vlákniny (receptury na potravinářské výrobky, především pekárenské, cukrárenské, výrobky zdravé výživy) V002 -Vývoj receptur na fermentované výrobky na bázi obilovin zaměřené na celou populaci i na skupiny populace s laktózovou intolerancí a alergií na mléčnou bílkovinu V003 -Vývoj doplňku stravy na bázi kvasničné biomasy se zvýšeným obsahem rutinu V004 -Prostudovat možnosti pěstitelského využití vybraných materiálů bezpluchého ječmene a nahého ovsa (příp. pohanky)

Využití vybraných obilovin se zvýšeným obsahem rozpustné vlákniny(receptury na potravinářské výrobky, především pekárenské, cukrárenské, výrobky zdravé výživy) Přihláška užitného vzoru „Potraviny s bezpluchým ovsem”. Osvědčení o zápisu užitného vzoru č Přihláška užitného vzoru „Potraviny s bezpluchým ječmenem”. Osvědčení o zápisu užitného vzoru č.16072

V001 vývoj receptur na bázi bezpluchého ječmene suroviny: mouka, sladová mouka, ječné vločky a ječné sladové vločky, ječná a sladová drť, pufovaný ječmen slané varianty - receptury na chléb s přídavkem ječné nebo sladové mouky, těstoviny a bulgur sladké varianty - receptury na lívance, palačinky, bábovku, perník, čajové pečivo receptury na výrobky zdravé výživy -Granola, sladový nápoj, dětská výživa s ječmenem a další výrobky typu “Chalva”, “Nugeta” či náplň pro různé použití vývoj receptur na bázi bezpluchého ovsa suroviny: z ovsa a ovesného sladu byly v laboratorních podmínkách připraveny mouka a vločky slané varianty - receptury na chléb, preclíky, tyčinky sladké varianty - receptury na lívance, palačinky, bábovku, perník, čajové pečivo, sušenky receptury na výrobky zdravé výživy - Granola, ovesný nápoj, müsli směsi, dětská výživa s ovesnými vločkami

V001 výrobky na bázi pohanky seté suroviny: pohankové kroupy, mouka, krupice, lámanka, pohankové vločky, pufovaná pohanka a pohankové slady, pražená pohanka slané varianty - receptury na chléb běžný a kvasový, chlebové placky, bezlepkový korpus na pizzu, oplatky sladké varianty - receptury na bezlepkové lívance, bezlepkový moučník, bezlepkový piškotový moučník, oplatky, řezy Raffaelo receptury na výrobky zdravé výživy - bezlepkové müsli nápoje a piva na bázi pohanky

Pořadový test – senzorické hodnocení piv– porovnání dvou hodnotících skupin

Základní složení chleba s bezpluchým ječmenem (%) ; chléb Šumava zařazen pro porovnání jako standardní výrobek na trhu

Výsledky senzorického hodnocení chlebů

Čajové pečivo – základní složení

Čajové pečivo – senzorické hodnocení

V002 - Vývoj receptur a technologických postupů na fermentované výrobky na bázi obilovin se zaměřením na celou populaci i na skupiny populace s laktózovou intolerancí a alergií na mléčnou bílkovinu Přihláška užitného vzoru „Tavený sýr s přídavkem rostlinných surovin”. Osvědčení o zápisu užitného vzoru č Přihláška užitného vzoru „Pomazánka nebo dressing s pohankou a sójovým tofu“. Osvědčení o zápisu užitného vzoru č

V002 fermentované výrobky na bázi bezpluchého ječmene suroviny: extrakt z bezpluchého ječmene, ječná mouka bez mléčných surovin: fermentovaný výrobek s jogurtovou kulturou, pomazánka s tofu, sójo-ječný fermentovaný nápoj s jogurtovou nebo kefírovou kulturou s mléčnými surovinami: pomazánka nebo dressing s tvarohem, ječný krém s Nivou fermentované výrobky na bázi nahého ovsa suroviny: mouka z bezpluchého ovsa bez mléčných surovin: ovesný dezert s bifidobakteriemi, ovesný krém s tofu a propionovými bakteriemi, ovesný nápoj s bifidobakteriemi, ovesný nápoj s lyofilizovanými bifidobakteriemi, ovesný nápoj s mlékem a lyofilizovanými bifidobakteriemi, s mléčnými surovinami:, ovesný dezert s tvarohem, tavený výrobek s ovsem, ovesný dressing s mlékem fermentovaný bifidobakteriemi

V002 fermentované a nefermentované výrobky na bázi pohanky seté suroviny: mouka z pohanky seté bez mléčných surovin: pohanková pomazánka s tofu, pohanková kaše s lyofilizovanými bifidobakteriemi, pomazánka s tofu fermentovaná bifidobakteriemi, fermentovaný nápoj se sójou, pomazánka s tofu s mléčnými surovinami: tavený výrobek s pohankou, pohankový dressing s tvarohem fermentovaný bifidobakteriemi, pohankový dezert s jogurtem

V003 - Vývoj doplňku stravy a funkčních potravin se zvýšeným obsahem rutinu Přihláška vynálezu o názvu "Doplňky stravy obsahující rutin" se žádostí o udělení patentu. Přihláška vynálezu byla evidována pod zn.spisu PV Pekařské výrobky s pohankou (nať)

V004 – Prostudovat možnosti pěstitelského využití vybraných materiálů bezpluchého ječmene a a nahého ovsa (příp. pohanky)  výběr vhodných výchozích materiálů ječmene jarního s bezpluchým zrnem a nahého ovsa)  netradiční úpravy zpracování zrna bezpluchých obilovin, zejména bezpluchého ječmene (debranning, využití postupů k odstranění povrchových vrstev zrna na zařízení pro úpravu rýže, speciální mletí k separaci jednotlivých mlecích frakcí)  vedení vybraných materiálů jarního ječmene a ovsa v polních podmínkách, zkoušení a studium vhodnosti k pěstování, množení vybraných potomstev bezpluchého ječmene (KM1910, KM2283) a nahého ovsa (Abel, Izák-do 2006) pro realizaci technologických aktivit  přihlášení a zkoušení linie KM1910 v pokusech SOP  přihlášení a zkoušení linie KM2084 v pokusech MPZ

Prezentace projektu: Konference a semináře v České republice (Symposium o nových směrech výroby a hodnocení potravin, Skalský Dvůr; SALIMA) Symposium v zahraničí – 2x Jednání s možnými zájemci z řad výrobců Články v odborných časopisech Cena ministra zemědělství za nejlepší realizovaný výsledek výzkumu a vývoje v roce 2006 II. cena patent „Potravina s bezpluchým ječmenem“

Děkuji za pozornost