Zdravá výživa Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je PaedDr. Hana Hrubcová Název: VY_32_INOVACE_04_Zdrava_vyziva Škola: ZŠ a MŠ.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Výživa člověka.
Advertisements

Glukóza C H O Dýchání a přeměny glukózy Autor: Ing. Jiřina Ovčarová.
VÝŽIVA – základní složky potravy
Tuky Mgr. Lenka Fasorová.
Metabolismus Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 8. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními pojmy a informacemi o funkci metabolismu člověka.
VY_32_INOVACE_VkZ Základní složky potravy
Organické a anorganické sloučeniny lidského těla
ŠABLONA: III/2 – Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT
Zdravá výživa VY_32_INOVACE_20 - ZDRAVÁ VÝŽIVA.
Cukry = Sacharidy = Uhlovodany = Uhlovodany = Glycidy
Marcela Čápová Jitka Šťastná Edita Musilová Ilona Bártová
PaedDr.Pavla Kelnarová ZŠ Valašská Bystřice
Potraviny – zdroje energie
Číslo šablony: III/2 VY_32_INOVACE_ P9 _ 1.9 TEMATICKÁ OBLAST: Biologie člověka s rozsahem pro ZŠ Metabolické procesy trávicí soustavy TYP: DUM výkladový.
Přeměna látek a energií (metabolismus)
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
SPRÁVNÁ VÝŽIVA Prvouka 3.ročník. SPRÁVNÁ VÝŽIVA Prvouka 3.ročník.
HOBITI.
Lidské zdraví a potrava
Příprava stravy v rodině
„EU peníze středním školám“
Výživa Metabolismus = látková výměna – soubor chemických dějů v buňkách katabolismus: štěpení živin na jednodušší látky, definitivně končí u CO2, H2O a.
„EU peníze středním školám“ Název projektuModerní škola Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky.
VITAMÍNY A MINERÁLY.
16.1 Jaké živiny jsou obsaženy ve stravě?
METABOLISMUS = chemické látkové přeměny v těle
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_DVOLE_SUROVINY1_06
Předmět: Potraviny a výživa Ročník: první
Zásady zdravé výživy Dagmar Šťastná.
Zdravá výživa I Dagmar Šťastná.
Vitamíny Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
Ch_078_Zdravá výživa Autor: Ing. Mariana Mrázková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/
LIDSKÝ ORGANISMUS Význam potravy, vody a vzduchu.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Brandýs nad Labem – Stará Boleslav, Školní 291 AUTOR: Mgr. Stránská Alena NÁZEV: VY_32_INOVACE_13_Př - výživa a zdraví TEMA:
SACHARIDY. Sacharidy neboli glycidy (řecky glykes = sladký) patří mezi tzv. základní živiny, jsou hlavní součástí lidské potravy (více než 55% objemu),
Zdravá výživa Ch_078_Zdravá výživa Autor: Ing. Mariana Mrázková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace Registrační číslo projektu:
Potraviny poživatiny s výživovou (nutriční) a energetickou hodnotou.
Kvalitní potraviny - kvalitní život CZ.1.07/1.1.00/
Vitamíny Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
Základní škola, Moravský Krumlov, náměstí Klášterní 134, okres Znojmo, příspěvková organizace VY_32_INOVACE_04_PR_ZÁKLADNÍ SLOŽKY POTRAVY.
Název školy ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Číslo a název klíčové aktivity 3.2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
P RAKTICKÉ ČINNOSTI Přídatné živiny Vypracoval: Lukáš Karlík.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Bc. Martina Jeřábková Název materiálu:
Potrava
VY_32_INOVACE_Luk_II_08 Živiny Název projektu: OP VK Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ OP Vzdělání pro konkurenceschopnost 1.4. Zlepšení.
Anotace Výukový program pro žáky 8. ročníku na 2. stupni ZŠ. Téma: Přeměna látek a energií - výživa. Možnost využití: interaktivní tabule.
Výživa a zdraví. ZPRACOVAL Mgr. Alena Jakubcová ŠKOLA ZŠ Bor, Školní 440, , příspěvková organizace TÉMA Umění, kultura, sport, zdraví, svět práce–
PEČUJEME O ZDRAVÍ VY_32_INOVACE_II-C-14. Výživa - rostlinná, živočišná (živiny, vitamíny, jídelníček) Obranyschopnost - nemoc, úraz, imunita Pohyb a aktivita.
P ŘÍPRAVA POKRMŮ Hlavní živiny Vypracoval: Lukáš Karlík.
ŠkolaSOU a ZŠ Planá Číslo projektuCZ.1.07/ / Název školySOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá PředmětPotraviny a výživa Tematický okruhÚvod.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ
Potraviny a výživa 1. ročník – kuchař, číšník, servírka
Všechna neocitovaná díla jsou dílem autora.
Autor: Bc. Renáta Bojarská Datum: Název: VY_32_INOVACE_10_PŘÍRODOPIS
Název školy Základní škola a mateřská škola, Jetřichov, okres Náchod
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Tuky jsou vydatným zdrojem energie (1 g tuku = 38 kJ),
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Brandýs n. L. – Stará Boleslav, Školní 291
Potrava člověka Úkol: Na obrázku jsou některé zdroje živin, rozděl je na zdroje cukrů, tuků a bílkovin.
Živina Funkce (dle schválených tvrzení) Významný zdroj Vitamin A
AUTOR: Mgr. Alena Bartoňková
Buňka  organismy Látkové složení.
Zásady správné výživy Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu
DUM / VYDMUCHOV / POLIAČÍKOVÁ/ JAZYK A JAZYKOVÁ KOMUNIKACE/ 027
Název projektu: Moderní škola
= přeměna látek a energií
ZÁKLADY ZBOŽÍZNALSTVÍ
Základní škola a Mateřská škola, Baška, p. o. Baška 137, Baška
ZDRAVÁ VÝŽIVA VLIV VÝŽIVY NA ZDRAVOTNÍ STAV LIDÍ
Trávicí soustava = svalová trubice, která začíná dutinou ústní a končí řitním otvorem Funkce: Příjem potravy Trávení Mechanické – potrava je rozmělňována.
Transkript prezentace:

Zdravá výživa Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je PaedDr. Hana Hrubcová Název: VY_32_INOVACE_04_Zdrava_vyziva Škola: ZŠ a MŠ Komenského 103, Jilemnice

Našemu zdraví prospívá Pestrá vyvážená strava Omezený příjem živočišných tuků Obohacení stravy o rostlinné oleje a ryby Dostatek ovoce a zeleniny Dostatečný příjem tekutin Omezení sladkostí Omezení solení

Výživová hodnota potravy = nutriční hodnota Na ní se podílejí: Biologická hodnota = obsah a poměr živin v potravinách Stravitelnost potravy – souvisí s trávením a zažíváním Využitelnost potravy – vyjadřuje v %, jaké množství živin je potřebné k činnosti a stavbě organizmu Hygienická jakost = zdravotní nezávadnost, hygienický stav potravy, smyslové vlastnosti Energetická hodnota – vyjadřujeme ji v KJ / kilojoulech/ Fyziologický nárok spotřebitele – řídí se naším momentálním zdravotním stavem

ŽIVINY HLAVNÍ PŘÍDATNÉ Tuky /30 – 10%/ Bílkoviny /14 – 10%/ Sacharidy /56% a více/ Nerostné látky Voda Stopové prvky Vitamíny

BÍLKOVINY Růst a obnova tkání Nezbytné pro tvorbu trávicích šťáv, ochranných látek, krevního barviva Ovlivňují látkovou přeměnu Mají vliv na plodnost Ovlivňují činnost nervové soustavy Udržují tělesnou i duševní výkonnost

Rozdělení bílkovin Maso Mléko Vejce Kvasnice Zelenina Obiloviny Luštěniny ŽIVOČIŠNÉHO PŮVODUROSTLINNÉHO PŮVODU

TUKY Jsou nejbohatším zdrojem energie Dodávají organizmu vitamíny, které jsou v nich rozpustné: A, D, E, K Jsou zdrojem důležitých mastných kyselin Mají vysokou sytivou hodnotu Dodávají příznivé chuťové vlastnosti Při trávení se přeměňují na teplo Jsou základem pro tvorbu např. pohlavních hormonů, žlučové kyseliny Jsou nepostradatelné při ochraně vnitřních orgánů před nárazem

Rozdělení tuků: Máslo Sádlo Lůj Slanina Ztužené tuky Oleje – řepkový, slunečnicový, makový, olivový,sójový, sezamový, mandlový, arašídový Živočišné Rostlinné

SACHARIDY Hlavní zdroj energie Objemem jsou hlavní složkou lidské potravy Ovlivňují proces trávení Chrání střevní stěnu před cizorodými látkami Jsou chuťovým faktorem Nadbytečné množství se v těle přeměňuje na tuk / obezita/

Výskyt sacharidů: V potravinách rostlinného původu: cukr hroznový, ovocný, řepný třtinový, mléčný, pektiny / jablka, rybíz, angrešt/, rostlinný škrob, celulóza = vláknina Živočišný škrob glykogen tvoří sacharidovou zásobu v organizmu / je ve svalech, v játrech/

Tabulka 1

Tabulka 2

VODA Nezbytná součást všech živých organizmů Je obsažena ve všech tkáních Tvoří 70% hmotnosti lidského těla Pomáhá udržovat stálost a rovnováhu vnitřního prostředí Je důležitá pro látkovou výměnu Podmiňuje trávení Zajišťuje vylučování škodlivých a nepotřebných látek Podílí se na udržování tělesné teploty Tvoří podstatnou část krve Chrání okolí kloubů a sliznice před vyschnutím V době těhotenství v podobě plodové vody chrání vyvíjející se plod Část ji přijímáme v potravinách a část ve formě tekutin

Množství spotřeby tekutin na den záleží na věku, hmotnosti, na aktivitě a na okolním prostředí. Věk Kojenec 2 roky 5 let 8 let 10 let 14 let 16 let dospělý Spotřeba tekutin ml/ den 500 –

Potravinová pyramida obrázek 1

Použité zdroje MARÁDOVÁ, Eva. Rodinná výchova. Výživa a příprava pokrmů.1.vyd.Praha: Fortuna 1992.ISBN s. 7 – 19 MUŽÍK, Vladislav. Výživa a pohyb jako součást výchovy ke zdraví na základní škole. Brno: Paido ISBN s. 13 (obrázek 1), s. 34

Test – zdravá výživa Jméno a příjmení: Dne:

Našemu zdraví prospívá: A/ pestrá vyvážená strava B/ dostatek cigaret C/ dostatečný příjem tekutin

JÍDELNÍ LÍSTEK je A/ nabídka jídel B/ seznam oblíbených jídel C/ složení pokrmů

Zdrojem bílkovin živočišného původu je

Nejdůležitější živiny jsou: A/ bílkoviny – tuky – jikry B/ bílkoviny – tuky – citrusy C/ bílkoviny – tuky – cukry

Vitamíny rozpustné v tucích jsou: A/ A – D - B - K B/ A – D – E – K C/ F – A - D – K

Sacharidy jsou nejdůležitější zdroje A/ chuti B/ cukru C/ energie

Zdrojem vitamínu A jsou : A/ rybí tuk, sluneční záření B/ žloutky, játra, rybí játra, barevná zelenina, ovoce C/ maso, mléko

Vitamín …. je důležitý pro růst.

Kolik litrů tekutin potřebuješ denně pro správnou funkci organizmu?

Co je to bulimie? A/ dlouhodobé hladovění B/ přejídání se a následné vynucené vyzvracení C/ nepřetržité zvracení

Mentální anorexie je porucha: A/ přijímání potravy B/ přijímání tekutin C/ přijímání masa

Výsledek