ŠKOLA: Gymnázium, Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace AUTOR:Mgr. Marcela Jelínková NÁZEV:VY_32_INOVACE_5A_14_Římský atriový dům TEMA:Historie.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Části obličeje VY_52_INOVACE_01 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Sada 2 Člověk a jeho svět MŠ, ZŠ a PrŠ Trhové Sviny.
Advertisements

ANOTACE Materiál je určen k získání poznatků o jižní Evropě. V první části si žáci vytvářejí základní přehled o celé oblasti – o krajině, hospodářství.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Nedvědice, okres Brno – venkov, příspěvková organizace AUTOR: Jiří Toman NÁZEV: VY_32_INOVACE_06_06 Magnetické.
ŠKOLA: Gymnázium, Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace AUTOR:Mgr. Jiří Kolář NÁZEV:VY_32_INOVACE_08B_02_PC_a_zdraví TEMA:HARDWARE A SOFTWARE.
ŠKOLA: Gymnázium, Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace AUTOR:Mgr. Monika Šléglová NÁZEV:VY_32_INOVACE_06B_19_Výroba železa TEMA:Kovy ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.5.00/
ŠKOLA: Gymnázium, Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace AUTOR:Ing.Mirjam Civínová NÁZEV: VY_32_INOVACE_10C_18_Tlak_plynu_z_hlediska_molekulové_.
ŠKOLA: Gymnázium, Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace AUTOR:Mgr. Jiří Kolář NÁZEV:VY_32_INOVACE_08B_08_Úložiště_dat TEMA:HARDWARE A SOFTWARE.
Kód DUM :VY_32_INOVACE_ICT_I/1.12 Škola: Základní škola a Mateřská škola Dobronín, příspěvková organizace Polenská 162 / 4, Dobronín Číslo projektu:
©Ing. Václav Opatrný. V úvodních hodinách elektrotechniky jsou žáci seznamováni s veličinami, které popisují známý fyzikální svět, získávají představu.
ŠKOLA: Gymnázium, Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace AUTOR:Mgr. Jiří Kolář NÁZEV:VY_32_INOVACE_08B_14_Internet1 TEMA:HARDWARE A SOFTWARE ČÍSLO.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE ZEYEROVA 3354, KROMĚŘÍŽ projekt v rámci vzdělávacího programu VZDĚLÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
ŠKOLA: Gymnázium, Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace AUTOR:Mgr. Jiří Kolář NÁZEV:VY_32_INOVACE_08B_15_Sítě_internet2 TEMA:HARDWARE A SOFTWARE.
Název školy: Základní škola Pomezí, okres Svitavy Autor: Simona Valachová Název: VY_32_INOVACE_1304_romantismus Téma: Romantismus Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Základní škola a Mateřská škola, Jilemnice, Komenského 103, příspěvková organizace Autor: Mgr. Zdeňka Kobrová Název: VY_32_Inovace_2A_01_Geometrické tvary.
ŠKOLA: Gymnázium, Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace
VY_62_INOVACE_ , daň z nemovitých věcí - pozemků
RENESANCE STOLETÍ Mgr. Iveta Vališková
Název školy: ZŠ a MŠ Verneřice Autor výukového materiálu:
STŘEDNÍ ŠKOLA STAVEBNÍ A TECHNICKÁ Ústí nad Labem, Čelakovského 5, příspěvková organizace Páteřní škola Ústeckého kraje Okna VY_32_INOVACE_45_906 Projekt.
AUTOR: Mgr. Hana Vrtělková NÁZEV: VY_32_INOVACE_M_20_Rovinné útvary
Sada 3 Člověk a společnost MŠ, ZŠ a PrŠ Trhové Sviny
Práce se sloupkovými diagramy
AUTOR: Eva Strnadová NÁZEV: VY_52_INOVACE_04_05_04_DÝCHACÍ SOUSTAVA
Změny skupenství látky
Název vzdělávacího materiálu
VY_32_INOVACE_08_Přírodověda_ 5.ročník_ 03_Soustava dýchací
Výtvarné umění starověku - souhrnný test
Číslo materiálu: VY 32 INOVACE 11/04 Název materiálu: Duchovní a světská hudba Zpracoval: Mgr. Bc. BcA. Michal Jančík.
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Hradec Králové, Vocelova 1338, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
ŠKOLA: Gymnázium, Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace
Karel IV. VY_32_INOVACE_2C_10 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Vodárenská 2115
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Vocelova 1338
Základní škola a Praktická škola Dvůr Králové nad Labem
Obvody a obsahy rovinných obrazců 3.
Název školy ZŠ a MŠ, Jilemnice, Komenského 103, příspěvková organizace
NÁZEV: VY_32_INOVACE_25_20_Z7_Skála TÉMA: Česko – Test regiony
Autor: Mgr. Eva Procházková Název : VY_32_INOVACE_23_Požár Téma: Požár
Název školy: ZŠ Varnsdorf, Edisonova 2821, okres Děčín, příspěvková organizace Člověk a příroda, Zeměpis, Liberecký kraj Autor: Kamil Bujárek, Bc. Název.
Sada 3 Člověk a společnost MŠ, ZŠ a PrŠ Trhové Sviny
METODICKÝ LIST PRO ZŠ Pro zpracování vzdělávacích materiálů (VM)v rámci projektu EU peníze školám Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost   
NÁZEV: VY_32_INOVACE_09_12_F7_Hanak TÉMA: Otáčivé účinky síly
Strom a keř VY_52_INOVACE_35
MATEMATIKA – GEOMETRIE 7
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Sandra Tichá
Kód materiálu: VY_32_INOVACE_16_FUNKCNI_STYLY Název materiálu:
ŠKOLA: Gymnázium, Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace
ŠKOLA: Gymnázium, Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace
Anotace: Prezentace pro 6. ročník k výkladu a procvičení učiva.
Autor : Mgr. Venuše Nováková Název materiálu:
Název školy: Speciální základní škola, Louny,
Autor: Mgr. Jitka Šteflová Název: VY_12_INOVACE_14_Teplota a čas
ŠKOLA: Gymnázium, Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace
ŠKOLA: Gymnázium, Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Sandra Tichá Název materiálu: VY_32_INOVACE_ D.7.A.11_romansky_sloh _I. Datum: Ročník: sedmý Vzdělávací.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu VY_32_INOVACE_19-07
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace   Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
Starověký Řím VY_32_INOVACE_46_923
NÁZEV: VY_32_INOVACE_04_14_M9_Hanak
Název školy ZŠ a MŠ, Jilemnice, Komenského 103, příspěvková organizace
ŠKOLA: Gymnázium, Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace
ZŠ a MŠ, Jilemnice, Komenského 103, příspěvková organizace
Název školy: Základní škola Pomezí, okres Svitavy
ŠKOLA: Gymnázium, Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace
ZLEPŠENÍ PODMÍNEK PRO VZDĚLÁVÁNÍ NA EOA
Autor : Mgr. Venuše Nováková Název materiálu:
Autor : Mgr. Venuše Nováková Název materiálu:
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace
ŠKOLA: Gymnázium, Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace
Transkript prezentace:

ŠKOLA: Gymnázium, Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace AUTOR:Mgr. Marcela Jelínková NÁZEV:VY_32_INOVACE_5A_14_Římský atriový dům TEMA:Historie umění starověku ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.5.00/ DATUM TVORBY:

Obsahem prezentace je materiál pro doplnění učiva o architektuře starověkého Říma s metodickými podklady pro vyučujícího (snímek č. 4) a pracovním listem pro žáky (snímek č.7). Vychází z práce s internetem k rozšíření informací o římském atriovém domě. Může být použita jako zajímavé doplnění výkladu o římské architektuře interaktivní formou, popřípadě být zařazena na závěr učiva o římském malířském umění, protože si studenti mohou na virtuální animaci prohlédnout i názorné příklady jednotlivých stylů římského malířství a zopakovat si je. V úvodu si žáci krátce připomenou již osvojené učivo o římské architektuře (viz snímek č. 3). Odpovídají na několik otázek k zopakování probraného učiva a klikem na snímek si ověřují správnou odpověď. Tato část může být využita i k ústnímu prozkoušení znalostí žáků. Poté sledují na internetu dvouminutovou ukázku s animací atriového domu doprovázenou komentářem učitele (viz snímky č s podklady ke komentáři), při níž se podrobněji seznámí s dispozičním řešením tohoto typu domu. Zároveň si mohou do vytištěného pracovního listu s plánkem atriového domu (viz snímek č. 7) zapisovat poznámky s názvy jednotlivých místností. Následuje kontrola a vyhodnocení pozornosti a postřehu žáků. Žáci ukazují a zapisují na interaktivní tabuli nebo projekční stěně, kde se nacházejí jednotlivé místnosti domu a klikem na snímek si mohou zkontrolovat správnou odpověď a ověřit si svůj postřeh (viz snímky č. 8 a 9). Látka je určena pro studenty 1. ročníku čtyřletého a 2. ročníku šestiletého gymnázia. Vzdělávací cíle:  zopakovat učivo o architektuře starověkého Říma a doplnit je interaktivní formou práce s internetem a pracovním listem

: OPAKOVÁNÍ ARCHITEKTURY STAROVĚKÉHO ŘÍMA: 1. Jaké vlivy se nejvíce odrazily na charakteru římské architektury? 2. Jaké jsou její typické prvky? 3. Co je archivolta? 4. Jakou novou stavební technologii Římané vynalezli? 5. Jaké typy staveb znáte? Uveďte příklady. 6. Jak se jmenoval typický římský dům s velkou ústřední místností? Co o něm víte? Etruský, později řecký Obytné domy: atriový dům, nájemní činžovní dům Veřejné budovy: fórum, chrám, bazilika, amfiteátr, divadlo, termy, cirkus, císařské paláce, vila Inženýrské stavby: silnice, viadukty, akvadukty, kanály, rezervoáry vody Oslavné stavby: oblouky a sloupy Charakteristická je kombinace zděné klenby a dekorativního použití řeckých architektonických slohů, kombinace architrávového konstrukčního principu s archivoltovým, typická je poschoďová architektura a vynález chrámového interiéru… Oblouk Beton = lité zdivo Atriový dům

METODICKÝ PODKLAD PRO PRÁCI S UKÁZKOU A PRACOVNÍM LISTEM:  odkaz na stránku s animací typického římského atriového domu: Virtual Roman House 2 → ‒ virtuální prohlídka typického atriového domu → studenti shlédnou ukázku – délka = 2 minuty → s průvodním komentářem (snímky 5 + 6) ‒ během sledování ukázky nebo hned po ní si mohou do vytisknutého pracovního listu s plánkem zapisovat poznámky s názvy jednotlivých místností v domě (viz snímek č. 7) ‒ sledují malířskou výzdobu domu ‒ následuje společná kontrola, při níž žáci chodí k tabuli s promítnutým plánem atriového domu a ukazují a zaznamenávají do plánku, kde se nachází jednotlivé místnosti v domě a popisují jeho dispoziční řešení, popřípadě komentují jeho malířskou výzdobu s příklady různých malířských stylů ‒ na závěr si mohou zkontrolovat svou pozornost a postřeh (viz snímky č. 8 a 9)

 za vchodem → průchod do atria s malým bazénem (compluvium) → dešťovou vodou z otvoru ve střeše = (impluvium) - spojen s podzemní zásobárnou vody = (cisterna) → po obou stranách jsou ložnice (cubiculum) → v čele je kancelář pána domu (tablinum)  chodbičkami se vstupovalo do zadní části domu se sloupovím kolem bazénu (peristyl) → jídelna (triclinium) - mozaiky na podlaze, často 3 lehátka kolem nízkého stolu → „černá“ kuchyně (culina)

Podklady pro komentář k dokumentu: FAUCES → vestibul, vchod ATRIUM → ústřední vstupní místnost COMPLUVIUM→ otvor ve střeše IMPLUVIUM → nádrž na dešťovou vodu LARARIUM → domácí svatyňka zemřelých předků TABLINUM → přijímací místnost, pracovna (přímo proti vchodu do domu → OSTIA) ALA→ dvě křídla v rámci atria (alae - pl.) – dříve sloužila k osvětlení CUBICULUM→ ložnice TRICLINIUM → jídelna PERISTYL → malá uzavřená zahrádka se sloupovým ochozem, vodotrysk CULINA → kuchyň EXEDRA = OECUS (obdoba společenské místnosti, jakýsi salon, často velmi reprezentativní a extra vyzdobená místnost

PRACOVNÍ LIST - plánek s půdorysem atriového domu

PLÁNEK S PŮDORYSEM ATRIOVÉHO DOMU 1.FAUCES 2.ATRIUM 3.COMPLUVIUM 4.IMPLUVIUM 5.TABLINUM 6.ALAE 7.CUBICULUM 8.TRICLINIUM 9.PERISTYL 10.CULINA 11.EXEDRA = OECUS

PLÁNEK S PŮDORYSEM ATRIOVÉHO DOMU 1.FAUCES = VESTIBULUM 2.ATRIUM 3.COMPLUVIUM 4.IMPLUVIUM 5.LARARIUM 6.TABLINUM 7.OSTIUM 8.ALA 9.CUBICULUM 10.TRICLINIUM 11.PERISTYL 12.CULINA 13.EXEDRA = OECUS

Citace: Snímek č. 7, 8 a 9 – plánek atriového domu: archív autora

Tento materiál je určen k interaktivní výuce.