„Naše-vaše integrace“ aneb jak to vidí Češi Brno, 10.12.2015.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Podpora plánování rozvoje sociálních služeb formou založení odborných partnerství CZ.1.04/3.1.03/
Advertisements

OČIMA ŽEN Projekt OČIMA ŽEN je podpořen z programu „Fondu pro nestátní neziskové organizace“. Program „Fond pro nestátní neziskové organizace“, jež je.
2. část Zařízení zajišťuje praní prádla, úklid společných i bytových prostor. Zejména uživatelé pobočky jsou podporováni v nácviku péče o domácnost.
Obecně prospěšná společnost pro Český ráj působí v Českém ráji od roku 2003, a to na území zahrnující centrální část Českého ráje a od roku 2006 působí.
PROJEKT „ AGENT“ Registrační číslo projektu: CZ.1.07./2.4.00/ Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České.
Senioři a Strategie pro Brno Mgr. Eva Gregorová Kancelář strategie města Magistrát města Brna 31. Březen 2011, Jihlava, Rodinná politika v centru pozornosti.
Mgr. Jiří Šimon Odbor práva veřejných zakázek a koncesí Praha, Nová směrnice EU pro zadávání veřejných zakázek v kontextu společensky odpovědného.
Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem ČR. Realizace projektu: –
Odbor veřejné správy, dozoru a kontroly 11 Porada Ministerstva vnitra se zástupci krajských úřadů, Kanceláře veřejného ochránce práv, Svazu.
PROJEKTY ZAMĚŘENÉ NA VZDĚLÁVÁNÍ DOSPĚLÝCH Dříve realizované projekty PALMIF – 3 projekty (Fond aktivních opatření trhu práce) PALMIF – 3 projekty (Fond.
Podpora metodických a koordinačních jednání terénních sociálních pracovníků v Litvínově 05/2011 Kateřina Dosoudilová.
Plánování sociálních služeb a transformace aneb Systémově, společně a statečně Šárka Hlisnikovská Role obcí v transformaci sociálních služeb 25. – 26.
Projekt “Zajištění místní a typové dostupnosti sociálních služeb”. Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České.
Zahájení tvorby Komunitního plánu sociálních služeb pro město Žatec Mgr. Petr Antoni Dne
Podpora odborných partnerství v sociálních službách, existuje ano či ne?
SEMINÁŘ K PROBLEMATICE EVROPSKÉHO SOCIÁLNÍHO FONDU Porovnání obsahu a zaměření OP RLZ a JPD Cíl 3 * Městská knihovna, Praha.
Aktivity a projekty Lísky na podporu spolupráce v regionu Pomáháme lidem porozumět přírodě a být dobrými hospodáři přírodního i kulturního dědictví.
Tematické setkání KAP Jihomoravského kraje Metodická podpora KAP pro intervenci Rozvoj škol jako center CŽU (dalšího profesního vzdělávání) Jana Bydžovská,
Program RP04-16 Podpora ekologických aktivit v kraji Zlín, leden 2016 RNDr. Jarmila Dupejová Odbor životního prostředí a zemědělství.
TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN EVROPSKÝM SOCIÁLNÍM FONDEM A STÁTNÍM ROZPOČTEM ČESKÉ REPUBLIKY CENTRUM PRIMÁRNÍ PREVENCE SEMIRAMIS o.s. Mgr. Simona Krajíčková.
Tematické setkání KAP Ústeckého kraje Metodická podpora KAP pro intervenci Rozvoj škol jako center CŽU (dalšího profesního vzdělávání) Jana Bydžovská,
Projekt „PURE COSMOS – Úloha veřejné správy při podpoře konkurenceschopnosti malých a středních podniků“
AKTUÁLNÍ VÝZVY OPERAČNÍHO PROGRAMU ZAMĚSTNANOST
Situace na trhu práce v JmK a veřejná služba
Dokument KAP MSK - obsah
„Činnost krajských koordinátorů pro menšiny a krajských manažerů prevence v Kraji Vysočina“ Mgr. Lumír Bartů.
ProŽeny Třebíčské centrum o.s..
Centrum na podporu integrace cizinců
Ing. Kateřina Lichtenberková
Plánování rozvoje sociálních služeb Ústecký kraj
Úřad práce České republiky
Členská schůze MAS Nepomuk,
Spolupráce obce a ÚP ČR v Litvínově v SVL
Pracovní skupina č. 2: Strategický skelet
SEMINÁŘ AKTIVNĚ S BESIPEM
Název projektu: Drogové závislosti - násilníci a oběti Bc
Integrace cizinců v Brně
Hlavní město praha a integrace cizinců
PhDr. Dušan Bartůněk UK FTVS
Náměty pro činnost Národního fóra
Evropský návratový fond (ENF)
Společenská odpovědnost organizací Město Třebíč 21. září 2017
Workshop projektu systémová podpora sociální práce v obcích na téma:
Směrnice OECD pro nadnárodní podniky – význam a role
Univerzitní město Olomouc
IKI jako prostředek pro komunikaci mezi VS a občany Pavel Parma
MODERNIZACE ODBORNÉHO VZDĚLÁVÁNÍ
EQF a Národní soustava kvalifikací v České republice
DOTAČNÍ PŘÍLEŽITOSTI PRO ŠKOLY
Role a možnosti spolupráce s orgány sociálně-právní ochrany dětí
Podpora společného vzdělávání v pedagogické praxi
Role sociální práce ve vztahu k výkonu veřejného opatrovnictví ORP Chrudim Podpora sociální práce v obci Chrudim a ve správním obvodu obce s rozšířenou.
JIHOMORAVSKÝ KRAJ A INTEGRACE CIZINCŮ
vzdělávání dětí a žáků s odlišným mateřským jazykem
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Národní rozvojový program mobility pro všechny (NRPM)
Konference ke čtenářské gramotnosti Spolupracující partneři
Komora sociálních podniků
Standardy činností sociální práce ve veřejné správě příspěvek Hradec Králové Praha Systémová podpora sociální práce v obcích reg. č. CZ /0.0/0.0/15_017/ ,
PROCES STANDARDIZACE SOCIÁLNÍ PRÁCE V LOVOSICÍCH
Projekt Komplexní program podpory ke zvýšení zaměstnanosti žen na trhu práce v Ústeckém kraji PRÁCE PRO KAŽDOU Registrační číslo projektu.
Místní akční plán rozvoje vzdělávání na Písecku II
Klíčové aktivity projektu
IPs APIV_B Podpora společného vzdělávání v pedagogické praxi
Život bez střeva , Praha.
Sociální podnikání Sociální firma.
- ČESKY SEVER Sociální podnik a OPZ •.
Tematické setkání KAP Olomouckého kraje
Transkript prezentace:

„Naše-vaše integrace“ aneb jak to vidí Češi Brno,

ČESKÁ REPUBLIKA Počet obyvatel ČR: Počet cizinců: ( ) Cizinci v rámci populace ČR: 4,4 % 3 nejpočetnější skupiny migrantů: 1.) Ukrajina ( ) 2.) Vietnam (56 659) 3.) Ruská federace (34 757)

Integrační centra 14 krajů - 13 integračních center

Integrační centra v ČR - 9 center je spravováno Správou uprchlických zařízení MV - První centrum vzniklo: (Ústecký kraj) - Poslední dvě otevřená centra: 2013 Královehradecký kraj a Vysočina - Stejná nabídka služeb vycházející z koncepci integrace cizinců v ČR

Koncepce integrace cizinců v ČR - přijata Usnesením vlády z 11. prosince aktualizovaná v roce 2006 a poslední aktualizace 2017 Integrace oboustranný proces, kdy se cizinec zvolna učí a proniká do zvyků, jazyka a způsobu života dané společnosti, ovšem bez striktního požadavku na opuštění svých kulturních zvyklostí ―› aktivitu vyvíjí nejen cizinci, ale i domácí obyvatelstvo „Cizinec je vnímám především jako člen společnosti, nikoliv jako příslušník určité komunity.“ Cílová skupina: legálně pobývající občané třetích zemí, kteří nejsou žadateli o mezinárodní ochranu, a ve výjimečných případech také občané EU

Koncepce integrace cizinců v ČR Cíle integrační politiky - integrační opatření, které napomohou cizincům začlenit se do společnosti - docílení oboustranně přínosného soužití nově příchozích i obyvatelstva přijímací země - dosáhnutí nekonfliktního a oboustranně uspokojivého společného soužití, vzájemného poznání a porozumění mezi cizinci i společností, ve které žijí - předcházení vytváření uzavřených komunit imigrantů, společenské izolaci a sociálnímu vyloučení cizinců

Priority integrace cizinců v ČR Znalost českého jazyka - děti cizinci/dospělí cizinci - regionální dostupnost, různé stupně pokročilosti, profesní jazyk Ekonomická soběstačnost - informovanost cizinců o jejich právech a povinnostech, podmínkách zaměstnávání a podnikání v ČR -posílení nástrojů pro přístup cizinců na trh práce a jejich schopnost na trhu práce setrvat, zajištění ochrany cizinců před diskriminací a zneužíváním

Priority integrace cizinců v ČR Orientace cizince ve společnosti – informovanost cizinců - podpora sociální soběstačnosti a snížení míry zranitelnosti cizinců - adaptačně-integrační kurzy – (tzv. uvítací kurzy) pro nově příchozí cizince - socio-kulturní kurzy -předodjezdové kurzy Vzájemné vztahy cizinců a majoritní společnosti - podpora harmonického bezkonfliktního soužití, zachování soc. soudržnosti v zemi, zabránění izolaci a soc. vyloučení cizinců - komunikace mezi cizinci a majoritním prostředím, navazování vzájemných kontaktů a vedení dialogu -zapojení nových subjektů, důraz na 2.generaci cizinců a na zranitelné skupiny cizinců

Hlavní město Praha Počet obyvatel: (Zdroj: k ) Počet cizinců: , z toho pochází ze třetích zemí (tj. ze zemí mimo EU) Cizinci v rámci pražské populace: 13,6 % 37% všech cizinců v ČR žije na území hl. m. Prahy ( Zdroj: data k )

Integrační centrum Praha (ICP) -11. integrační centrum v ČR, založeno Magistrátem hl. m. Prahy k jako koordinátor integračních aktivit -Financování k : 25% rozpočet HMP, 75% Evropský fond pro integraci státních příslušníků třetích zemí (EIF), MV ČR -Financování od : AMIF -partneři projektu

Koncepční práce Koncepce hl. m. Prahy pro oblast integrace cizinců : zadavatel: hl. m. Praha, koordinátor vzniku: ICP, o. p. s. termín vzniku: září 2012 – březen 2014, 5 priorit – vychází z potřeb a praxe online verze: do každého roku se Radě hl. m. Praha předkládá: akční plán Koncepce hl. m. Prahy pro oblast integrace cizinců Akční plán 2015 : schválený radou hl. m. Prahy :

Poradní platformy Regionální Poradní Platforma: -Pravidelné setkání aktérů na poli integrace migrantů v Praze -Koná se 1x za 2 měsíce v prostorách MHMP -Zaměřena na aktuální témata -Nejbližší termín: od v prostorách MHMP, Mariánské nám. 1, místnost 349 Platforma migrantů: -Koná se alespoň 3x ročně -Aktivizace a participace migrantů/ek na veřejném životě

Síťování: spolupracující subjekty -MHMP -MVČR -Ostatní CPIC - NNO -MČ -Vzdělávací instituce: ZŠ, MŠ, SŠ, VŠ -Jiné instituce: ÚP, DNM -Migrantské organizace a spolky

Služby pro odbornou veřej nost - Vzdělávací semináře zaměřené na posílení mezikulturních kompetencí, pobytovou legislativu - Metodická podpora při jednání s klientem-migrantem - Tlumočení a asistence na úřadech - Spolupráce při pořádání kulturních akcí - Pomoc při realizaci integračních aktivit - Zapojení do regionální poradní platformy

Služby pro laickou veřejnost - Účast na multikulturních akcích - Sousedské aktivity, podpora přátelského soužití - Workshopy na středních školách - Workshopy v mateřských školách - Příležitost pro dobrovolníky a stážisty

-Právní a sociální poradenství -Kurzy ČJ pro děti a dospělé -Kurzy sociokulturní orientace -Multikulturní akce - Doprovody na úřady, do škol - Služby interkulturních pracovníků Služby poskytované migrantům

Děkuji za pozornost Anca Covrigová, M.A. Integrační centrum Praha, o.p.s