Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Kamila Tkáčová Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací materiál.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Přelidnění planety.
Advertisements

Problém hladu a podvýživy
Sociální problematika světa
Mezinárodní organizace
Vývoj světové populace
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuEU peníze středním školám Masarykova OA Jičín Název školyMASARYKOVA OBCHODNÍ.
Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Projekt MŠMT ČREU PENÍZE ŠKOLÁM Číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/
CHUDOBA, ROVNOST, VZDĚLÁNÍ
LIDSKÁ POPULACE – RŮST, NATALITA, MORTALITA
Mezinárodní měnový fond Role věřitele poslední instance.
Světové hospodářství.
Zelená revoluce Název školy
HOSPODÁŘSKÉ PROBLÉMY SOUČASNÉHO SVĚTA
Bohatství versus chudoba
Vzdělávací materiál vytvořený v projektu OP VK Název školy:Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Zlepšení.
Projekt „Environmentální výchova ve školních úlohách, experimentech a exkurzích“
CHUDOBA.
KEŇA – kam turisté nechodí
Sociální politika 06 CHUDOBA.
RŮST OBYVATELSTVA NA ZEMI
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět: Občanská výchova Ročník:
Chudoba jako sociální problém
Michal Broža iCentrum OSN v Praze OSN.
Přelidnění Vypracoval: Lubomír Knopp Třída: 2L Předmět: Biologie
Obyvatelstvo světa – pohyb obyvatelstva
Globální problémy - Politická ekonomie Úvod do mezinárodních vztahů 2011.
AFRICKÉ SLUMY SOCIÁLNÍ A ZDRAVOTNÍ PROBLÉMY AFRIKY
Průvodce Čínou 21. století “Children in Meeting #8″, Zhigang Tang, 2000.
ZAHRANIČNÍ INSTITUCE A DATABÁZE (zabývající se trhem práce) 14. listopadu 2013.
Obyvatelstvo světa a jeho početní růst
CHUDOBA A SOCIÁLNÍ VYLOUČENÍ
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Vladimír Mikulík. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací materiál.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Kamila Tkáčová Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací materiál.
ČESKÝ STATISTICKÝ ÚŘAD | Na padesátém 81, Praha 10 | ŽIVOTNÍ PODMÍNKY A MÍRA OHROŽENÍ PŘÍJMOVOU CHUDOBOU ZAMĚSTNANCŮ V ČR Oddělení sociálních.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Kamila Tkáčová Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací materiál.
MENSA Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jan Kumstát. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací materiál.
Číslo projektu OP VK Název projektu Moderní škola Název školy Soukromá střední škola podnikání a managementu, o.p.s. Předmět Zeměpis (klíčová.
9.A Zdroj vyhledávání: Internet Dne Patrik Pavlica Renata Schiebertová.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Titul. Vladimír Mikulík. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací.
Strategie sociálního začleňování na období let 2012 – 2020 Příspěvek ke konferenci "Sociálně vyloučené lokality - vznik, rizika, možnosti řešení"
Soudobý svět Milena Tichá Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Milena Tichá. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Ekonomika Střední Asie Tomáš Barteczek Kazachstán km 2 (9. největší stát) - 17 mil. obyvatel (62. místo) - ropa, plyn, uran, zlato,
Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Evropský sociální fond Gymnázium, Praha 10, Voděradská 2 Projekt OBZORY Globální svět – světová potravinová.
České školství v mezinárodním srovnání Stručné seznámení s vybranými ukazateli publikace OECD Education at a Glance 2008 Tisková konference.
Anotace: Prezentace slouží k přehledu tématu intersociální problémy Je určena pro výuku ekologie a monitorování životního prostředí v 1. a 2. ročníku.
Projekt MŠMTEU peníze středním školám Název projektu školyICT do života školy Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ ŠablonaIII/2 Sada43 Anotace.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Pořadové číslo projektu: CZ1.07/1.4.00/ Šablona: III/2 Sada: Dnešní svět Ověření ve výuce: Třída: 9.C.
Analýza a vyhodnocení zdravotního stavu obyvatel města TÁBOR MUDr. Stanislav Wasserbauer MUDr. Miloslav Kodl Hana Pokorná Zdravá Vysočina, o.s. ve spolupráci.
České školství v mezinárodním srovnání České školství v mezinárodním srovnání Stručné seznámení s vybranými ukazateli publikace OECD Education.
ŠKOLA: Gymnázium, Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace AUTOR:Mgr. Marcela Zahrádková NÁZEV:VY_12_INOVACE_02B_06_Chudoba a hlad TEMA:Člověk a.
OSN.
Zpracovala: Mgr. Monika Dvořáková
Soudobý svět Ekonomický pohled
GLOBÁLNÍ PROBLÉMY SVĚTOVÉ EKONOMIE 15. dubna 2013 Adam Čajka
ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Martin Havlena
Určeno pro : žáky ZŠ na 2. stupni Sekce: základní Předmět : zeměpis
7lOSnQ
Nejlidnatější světadíl
Budoucnost zemědělství a výživy v rozvojových zemích
Mgr. Rostislav Navláčil 17. Globalizace Občanská nauka 1. – 4.
POPULAČNÍ VÝVOJ V ČESKÉ REPUBLICE V ROCE & AKTUÁLNÍ ÚDAJE ZA ROK 2005
Číslo projektu OP VK Název projektu Moderní škola Název školy
Příjmová situace a zaměstnanost starších osob v evropském kontextu
Konec daňových rájů Firmy by měly odvádět daně tam, kde sídlí.
Dotkněte se inovací CZ.1.07/1.3.00/
GLOBÁLNÍ PROBLÉMY SVĚTOVÉ EKONOMIE 8. Března 2016 Adam Čajka
GLOBALIZACE.
Petr Gapko Hlavní ekonom GE Money Bank, a.s.
Uganda Vytvořila: Andrea Katič. Podnebí Leží na rovníku. Tropické kontinentální podnebí s letním počasím po celý rok. Díky nadmořské výšce zde nejsou.
Přidejte se na slido.com #ZE1.
Transkript prezentace:

Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Kamila Tkáčová Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací materiál byl vytvořen v rámci OP VK 1.5 – EU peníze středním školám. The Millennium Projekt OECD – studie života VY_62_INOVACE_ prosince 2012

OECD Organisation for Economic Co-operation and Development Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj mezivládní organizace 34 ekonomicky nejrozvinutějších států na světě

POZITIVA lidé jsou bohatší, zdravější, vzdělanější, mírumilovnější, žijí déle data jasně ukazují, že obyvatelé ČR jsou v průměru bohatší, zdravější a také žijí déle než jejich předkové

NEGATIVA Rozevírají se nůžky mezi bohatými a chudými Ceny potravin rostou, roste korupce, organizovaný zločin

Chudoba, věk 1981 dle Světové banky v extrémní chudobě ( 1,25 $ ) žila ½ lidstva 2012 „jen“ 23% dítě narozené v roce 2010 se dožilo průměrně 52,6 roků dítě narozené v roce 2010 se dožije průměrně 70 let

Dětská úmrtnost, HIV dětská úmrtnost se za posledních 20 let u dětí do 5let snížila o 1/3 za posledních 12 let klesl o 1/5 počet nově infikovaných virem HIV a stejnou měrou kleslo mezi lety , kteří zemřeli na AIDS

Vzdělání, mírumilovnost v roce 1970 šlo na SŠ 40% dětí v roce 2010 už to bylo 7 dětí z 10 pravděpodobnost, že vás v současnosti v Evropě zavraždí, je podle amerického historika Pinkera desetinová v porovnáním před 500 lety

RIZIKA sucha nejhorší za posledních 56 let (ničila úrody kukuřice a sójových bobů) -» růst cen potravin počet lidí 7 miliard (a další 2 miliardy přibudou do ½ 21. století) k uživení populace bude nutno zvýšit produkci potravin do roku 2050 o 70%

v roce 2000 snědl každý člověk v průměru 37kg masa ročně, v ½ století to bude 52kg růst korupce a organizovaného zločinu (roční zisky se odhadují na 3 biliony $) - 2x více, než kolik všechny státy světa utratí za zbrojení milionu lidí žije dnes v otroctví, než v dobách, kdy byl obchod s africkými otroky v rozkvětu

zvýšila se přijmová nerovnost Ekonomové MMF (Mezinárodního měnového fondu) varují, že příjmová nerovnost zpomaluje hospodářský růst, vyvolává finanční krizi a oslabuje poptávku Asian Development Bank upozornila, kdyby se za posledních 20 let v Asii výrazně nezhoršila příjmová nerovnost, mohlo se díky rychlému růstu tamních ekonomik dostat z extrémní chudoby na 240 milionů lidí

Současný stav dle průzkumu World Values Survey je naprostá většina obyvatel Země se svým životem spokojená V Číně a Indii se za docela nebo zcela šťastné považují ¾ dotázaných V Brazílii je šťastných dokonce 9 lidí z 10

nezaměstnanost ve státech OECD, 1990 – 6,1%, 2011 – 8,2% 1,6 bilionů $ roční zisky zločineckých organizací z nelegálního obchodu s drogami, zbraněmi, lidmi aj. lidí žijících pod hranicí chudoby 1981 – 51,8%, 2010 – 23% (1,25$ na den)

11 milionů je na světě $ milionářů (loni se jejich počet zvýšil o 0,8%) % populace s přístupem k vodě ,8% ,6%, ,6% ,3% ,8%

úmrtnost novorozenců – 62, – 59, – 49, – 36,90 průměrný příjem 1/5 nejbohatších domácností ve všech 34 zemích OECD je dnes 5,4x vyšší než průměrný příjem 1/5 nejchudších (největší rozdíly jsou v Mexiku a Chile, tam mají nejbohatší rodiny v průměru 13x více než nejchudší), v Česku je to 3,6

$ světový HDP na obyvatele 2011 – $ 828 milionů žilo podle OSN ve slumech, od roku 2010 se počet zvýšil o 55 milionů předpokládaný věk dožití 1992 – 65,7, 2010 – 69,94 27milionů lidí dnes žije v otroctví

Zdroj Eurostat [online] [cit ]. Dostupné z: e/portal/eurostat/home/