VEDENÍ NUTRIČNÍHO DEKURZU (dle FN Bohunice) LÉČEBNÁ VÝŽIVA – 3. ROČNÍK JANA STÁVKOVÁ ÚSTAV OCHRANY A PODPORY ZDRAVÍ.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Vylučovací soustava Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.
Advertisements

Koncepce organizace posudkové služby JUDr. Jiří Veselý, Ph.D. ředitel odboru výkonu posudkové služby MPSV.
Název školy: Speciální základní škola, Louny, Poděbradova 640, příspěvková organizace autor: Mgr. Věra Elbelová Název materiálu: VY_32_INOVACE_11_ZAPADNI_CECHY_LAZNE.
Jak by měla společnost, politici a plátci zdravotní péče přistupovat k civilizačním chorobám 21. století.
Vykazování ošetřovatelské péče v pobytových zařízeních sociálních služeb 25. února 2015 Ing. Iva Merhautová, MBA.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Rizika, specifikace administrace na konci programového období ve vazbě na eliminaci rizik z „přezávazkování“/nedočerpání Programu Přerov
Redukce lůžek Existuje prostor pro redukci lůžek akutní péče?
Novinky v enterální výživě. 2 Obsah 1. Onemocnění a výživa 2. Hodnocení nutričních rizik 3. Nutriční podpora.
PROJEKTY ZAMĚŘENÉ NA VZDĚLÁVÁNÍ DOSPĚLÝCH Dříve realizované projekty PALMIF – 3 projekty (Fond aktivních opatření trhu práce) PALMIF – 3 projekty (Fond.
ZAČNEME NETRADIČNĚ…ZAČNEME ÚKOLEM…  5-denní jídelníček.
Důležitost propojování sociální a zdravotní péče pro duševně nemocné- jak by měl vypadat úspěšný systém začleňování osob s psychiatrickou diagnózou MUDr.Lenka.
1.VYHLÁŠENÍ RESORTNÍCH BEZPEČNOSTNÍCH CÍLŮ MZ na období červen 2011– duben PODEPSÁNÍ PROHLÁŠENÍ WHO „Čistá péče je bezpečnější“
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
PŘIJÍMACÍ ŘÍZENÍ PRO NOVÝ ŠKOLNÍ ROK 2016 / 2017 přihlášky na střední školu podáváme do přihlášky na Sš s talentovou zkouškou podáváme do
VY_32_INOVACE_16_20_kouření. Spoj název s obrázkem.
Vzdělávací program v oboru dětské lékařství MUDr. Jana Mathonová, prim. dětského oddělení Kroměřížské nemocnice a.s.
STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ MĚSTEC KRÁLOVÉ, T. G. MASARYKA 4 Pracovní právo.
Tento výukový materiál byl vytvořen v rámci projektu EU peníze školám. Základní škola a Mateřská škola Veřovice, příspěvková organizace Kód materiálu:
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Škola budoucnosti s využitím IT Název materiálu: VY_7_INOVACE_PV 17 Název.
STUDIE A ANALÝZA ŽIVOTNÍHO STYLU A ZDRAVÍ MLÁDEŽE V KRAJI VYSOČINA MUDr. Stanislav Wasserbauer Zdravá vysočina, o.s. a Státní zdravotní ústav ve spolupráci.
N Základní škola, Hrádek 203 Projekt: CZ.1.07/1.400/ VY_32_INOVACE_03_Věcné učení_10_9. ročník_Chřipka – léčba onemocnění a možnosti prevence Autor:
Projekt „Systém podpory prevence vybraných nádorových onemocnění v ČR - Screeningové programy“ Financováno z Integračního operačního programu (IOP) ( )
Chráněné bydlení. pobytová služba poskytovaná osobám, které mají sníženou soběstačnost z důvodu zdravotního postižení nebo chronického onemocnění, včetně.
© 2012 STÁTNÍ ÚSTAV PRO KONTROLU LÉČIV.
Obsah prezentace Obsah prezentace : DRG a úhrady Úhrady v roce 2012 – úhradová vyhláška Obavy a očekávání poskytovatelů zdravotní péče Obavy a očekávání.
Energetická hodnota potravin (EH)
Rádce ŠJ 3 propojuje ND a SK v jeden celek
Všechna neocitovaná díla jsou dílem autora.
Co jsme dokázali a co nás ještě čeká
Úřad práce České republiky
Před- a pooperační péče pooperační komplikace
Medevac ve VFN Praha Burget F..
Instruktor lyžování II.třídy (150) jen pro vnitřní potřebu
PŘÍRODOPIS 8. ROČNÍK VY_52_INOVACE_04_01_ žlázy s vnitřní sekrecí.
Číslo projektu Číslo materiálu název školy Autor Tématický celek
Název projektu: Moderní škola
Diabetes mellitus.
Obezita.
Bazální metabolismus Výpočet denního energetického výdeje
Pracovnělékařské služby
Základní jednorozměrné geometrické útvary
Charakteristika primární péče
Oblast: Dobré životní podmínky zvířat
Katedra ošetřovatelství LF, MU PhDr. Simona Saibertová
Základní škola, Hradec Králové
OBEZITA A PREVENCE OBEZITY
Schvalovací proces + hodnoticí kritéria
Právo sociálního zabezpečení
Infekce HIV v regionu východních Čech Jaroslav Kapla
INDEXY Nejčastější indexy a relativní rozměry - Indexy tělesných segmentů - Výško-váhové indexy pro určování množství tuku v těle - Vybrané indexy hlavy.
AUTOR: Mgr. Hana Vrtělková NÁZEV: VY_32_INOVACE_M_02_Zlomky
Aktuální právní úprava činnosti školy a nové úkoly zástupce ředitele
Přijímací řízení na střední školy 2016/2017
Typy Oken, Zobrazení a Konfigurace
Zrušena možnost platit složenkou
Sebehodnocení školy z pohledu zřizovatele (obce)
Vyšší odborná škola ekonomická, sociální a zdravotnická, Obchodní akademie, Střední pedagogická škola a Střední zdravotnická škola, Most, příspěvková.
Preventivní program podpory zdraví „HRAVĚ ŽIJ ZDRAVĚ“
Právo sociálního zabezpečení
Diferencované stravování
První pomoc.
1) nemocný, kde existuje reálná možnost ukončení DPV
Význam individualizovaných edukačních materiálů pro nemocné s CKD/DKD
Inkontinence Michaela Matoušková.
Komplikovaný průběh Crohnovy nemoci s postižením terminálního ilea
kompetence vs. úhradové podmínky
Příspěvek k činnosti v PSNDP
© 2012 STÁTNÍ ÚSTAV PRO KONTROLU LÉČIV
Digitální učební materiál
Transkript prezentace:

VEDENÍ NUTRIČNÍHO DEKURZU (dle FN Bohunice) LÉČEBNÁ VÝŽIVA – 3. ROČNÍK JANA STÁVKOVÁ ÚSTAV OCHRANY A PODPORY ZDRAVÍ

Nutriční dekurz -Co je to dekurz? -Kdo vede??? -U koho???

Co obsahuje ND? 1. Vstupní hodnoty nutričního stavu 2. Stanovení definitivního skóre rizika podvýživy (NRS) 3. Stanovení potřeby energie a bílkovin 4. Monitorování příjmu stravy 5. Monitorování nutričního stavu 6. Doporučení NT

1. Vstupní hodnoty nutričního stavu - obvyklá hmotnost (kg; měs/rok) - aktuální hmotnost - zhubnutí (%, za dobu) - výška - aktuální BMI - odhad příjmu stravy (% dřívějšího množství)

Hodnocení stavu výživy zdravotní sestrou (primární screening) 0 bodů1 bod2 bodyHodnocení BMI < 70 let > 70 let 20,5 a více 22 a více 20,5-18, ,5 a méně 20 a méně Zhubnutí v posledních 6 měsících< 5 %5-10 %>10 % Celkový příjem stravy za den proti dřívějšímu plnému příjmu ¾ a více 75 % a více ½ % ¼ a méně 25 % a méně SOUČET BODŮ=celkové skóre nutričního stavu (nabývá hodnot 0-6 b.)

2. Stanovení definitivního skóre rizika podvýživy (NRS) A – Nutriční stav podle sesterského screeningu B – Nutriční stav podle definitivního screeningu 0123 C – Riziko vyplývající ze základní choroby 0123 NRS = B + C

Riziko vyplývající ze základní choroby Skóre 0 -Bez závažné choroby -Chronické onemocnění kompenzované (DM, ICHS, vředová choroba gastroduodena provázená obtížemi) -Stav po operaci se zhojenou ránou -Nádor v remisi Skóre 1 -chronické onemocnění dekompenzované -chronická hemodialýza -běžný operační výkon, včetně plánovaného výkonu -trauma vyžadující hospitalizaci -popáleniny menšího rozsahu, neomezující příjem stravy -aktivní nádorové onemocnění -fraktura krčku femuru

Riziko vyplývající ze základní choroby Skóre 2 -velké operace -těžký úraz (hlavy) -nehojící se rána -významné dekubity -popáleniny středně velkého rozsahu -závažné komplikace, zejména infekční (sepse, těžká pneumonie) -nádorové onemocnění s náročnou kombinovanou terapií (CHT, RT) Skóre 2 -závažné onemocnění GITu, omezující příjem stravy >1 týden -aktivní nádor horní části GITu -relaps nádoru nebo progrese nádoru při protinádorové léčbě -déletrvající hospitalizace >2 týdny -opakovaná hospitalizace v odstupu kratším než 2 týdny -autologní transplantace krvetvorných buněk

Riziko vyplývající ze základní choroby Skóre 3 -intenzivní péče s předpokládaným pobytem na JIP >3 týdny -polytrauma -popálenina velkého rozsahu, vyžadující déletrvající nemocniční léčbu -multimodální protinádorová léčba (operace, CHT, RT) -alogenní transplantace krvetvorných buněk

3. Stanovení potřeby energie a bílkovin - lze vyjádřit obvyklým rozmezím hodnot vztažených na kilogram tělesné hmotnosti pacienta - je třeba brát v úvahu potřeba upravit tělesnou hmotnost v některých případech: ◦Otoky ◦Obezita ◦Podvýživa OtokyUpravená hmotnostPotřeba energiePotřeba bílkovin 0-4kg kJ/kg kJ/den1-1,5 g/kg g/den

Hodnocení otoků a úprava hmotnosti pro výpočet energetické potřeby Bez otokuOtoky kotníkůLehký otok bérců Velké otoky až po kolena Otoky nad kolena Bodová hodnota Redukce hmotnosti 0-1 kg-2 kg-4 kg-8 kg

Úprava hmotnosti pro výpočet potřeby energie a bílkovin Charakteristika nemocnéhoUpravená hmotnost pro výpočet energetické potřeby Pacient bez otoků, BMI 20-30Aktuální hmotnost Hubený pacient s BMI < 20(Výška v metrech) 2 x 20 Obézní pacient s BMI > 30(Výška v metrech) 2 x 30 Pacient s významnými otoky s BMI > 20Redukce hmotnosti o 2-8 kg (dle tabulky – otoky)

Výpočet potřeby energie (pravidla pro volbu hodnoty z uvedeného rozmezí) Poznámka: V akutní katabolické fázi choroby je sice výdej energie vysoký, ale obvykle není doporučeno jej zcela krýt. Dávka energie ve výživě se zvyšuje až v anabolické fázi, a to zejména pokud předcházelo zhubnutí a malnutrice Energetická potřeba = ( kJ) x hmotnost = (25-35 kcal) x hmotnost nižší energetická potřeba vyšší energetická potřeba Věk > 70 let Žena Věk < 30 let Muž Absolutní klid na lůžku/pacient vůbec nevstává Pacient na ventilátoru Horečky, infekce, sepse, trauma, popálenina Intenzivní rehabilitace

Stanovení celkové denní potřeby bílkovin Potřeba bílkovinSituace 0,8-1,0 g/kgUdržení stavu u nemocného bez zvýšeného rizika 1,0-1,5 g/kgNRS 3-4 b. bez těžké malnutrice 1,5-2 g/kgNRS 3-4 b. s těžkou malnutricí, zejména u onkologického pacienta 1,5-2 g/kgNRS 5-6 b. 0,6 g/kgSelhávání ledvin bez hemodialýzy 1,0-1,2 g/kgNemocný s pravidelnou hemodialýzou 1,2-1,5 g/kgAkutní selhání ledvin s akutní hemodialýzou

4. Monitorování příjmu stravy DatumDietaPříjem stravy Energie Bílkoviny kJ/den g/den Dietní přípravky + sipping Přípravek Energie Bílkoviny Název ml/den kJ/den g/den Celkový perorální příjem Energie Bílkovin kJ/den % g/den %

5. Monitorování nutričního stavu DatumHmotnost kg BMI kg/m 2 Otoky 0-4 OP cm KŘT mm Apetit 0-10 Dyspept. potíže 0-4 Příjem stravy % Alb g/l Prealb g/l CRP mg/l

5. Monitorování nutričního stavu Apetit (0-10) 0=odpor k jídlu. 10=normální chuť k jídlu Dyspeptické potíže (0-4) 0=žádné DP, které by omezovaly příjem stravy 1=potíže lehce nebo občasně omezující příjem stravy 2=potíže středně těžké, omezující každodenně příjem některých jídel 3=výrazně a pravidelně omezující 4=velmi těžké potíže omezující příjem každého jídla

5. Monitorování nutričního stavu Hodnocení krevních bílkovin ve vztahu k výživě Norma g/l Lehké snížení g/l Střední snížení g/l Těžké snížení g/l Albumin < 25 Prealbumin> 0,200,19-0,150,15-0,10< 0,10

5. Monitorování nutričního stavu Měření obvodu paže (OP) Jak??? Jak souvisí obvod paže s BMI, resp. s tělesnou hmotností???

6. Doporučení NT – stanovení nutričního plánu Možnosti nutričního plánu -Úprava diety -Monitorování skutečného příjmu stravy -Stanovení potřeby energie a bílkovin -Doporučení přípravku pro sipping včetně jeho denního množství -Monitorování nutričního stavu -Doporučení sondové výživy -Doporučení PV tam, kde nelze zabezpečit potřebný příjem živin enterálně -Konzultace lékaře – člena NPT -Ambulantní nutriční kontrola po propuštění z nemocnice -Domácí nutriční podpora -Monitoring pitného režimu