Projekt Cesta k udržitelnému rozvoji Vsetínska A Way to the Sustainable Development of Vsetín Region CZ 0109.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Vypracováno kolektivem autorů České společnosti pro technickou normalizaci Úřad pro technickou normalizaci, metrologii a státní zkušebnictví
Advertisements

Podpora plánování rozvoje sociálních služeb formou založení odborných partnerství CZ.1.04/3.1.03/
Zdravé pracoviště bez rozdílu věku MVD, 28. dubna 2016 ing. Radka Sokolová, místopředsedkyně ČMKOS, místopředsedkyně Rady vlády pro BOZP
Strategické řízení školy s využitím sebehodnocení školy dle modelu CAF RNDr. Hana Žufanová.
Regionální politika Oldřich Hájek. Obsah přednášky: Další typologie nástrojů lokálního rozvoje a RP Podle charakteru a zaměření Podle charakteru a zaměření.
Program rozvoje Ústeckého kraje Obsah prezentace Představení PRÚK účel zpracování struktura PRÚK struktura priorit a opatření indikátory.
Předcházení odpadům z pohledu Svazu měst a obcí ČR Pohled obcí a měst jako původců komunálních odpadů Praha, Svaz měst a obcí České republiky.
Operační program Průmysl a podnikání Programové dokumenty OP – Průmysl a podnikání Národní rozvojový plán ostatní operační programy Socioekonomická.
2. setkání pracovních skupin „Sociální věci a zdravotnictví“
STRATEGIE SPOLUPRÁCE OBCÍ MAS BYSTŘIČKA PROJEKT SDRUŽENÍ MÍSTNÍCH SAMOSPRÁV „MAS JAKO NÁSTROJ SPOLUPRÁCE PRO EFEKTIVNÍ CHOD ÚŘADŮ“
Hodnocení kvality vzdělávání škol a školských zařízení zřizovaných Libereckým krajem Zvyšování kompetencí vedoucích pracovníků Liberec 20. srpna 2012 Hodnocení.
Plánování sociálních služeb a transformace aneb Systémově, společně a statečně Šárka Hlisnikovská Role obcí v transformaci sociálních služeb 25. – 26.
Strategické dokumenty, řízení, plánování a směřování Jihočeského kraje Ing. Luboš Průcha vedoucí oddělení regionálního rozvoje KÚ JčK.
Podpora odborných partnerství v sociálních službách, existuje ano či ne?
Projekt Zvyšování kvality života uživatelů sociálních služeb se zdravotním postižením ve Zlínském kraji je spolufinancován Evropským sociálním fondem prostřednictvím.
SEMINÁŘ K PROBLEMATICE EVROPSKÉHO SOCIÁLNÍHO FONDU Porovnání obsahu a zaměření OP RLZ a JPD Cíl 3 * Městská knihovna, Praha.
INTERREG V-A AT-CZ Listopad 2015 Informace pro Pracovní skupinu/regionální kolegium pro cestovní ruch při RSK JMK.
Městský úřad Šumperk Implementace modelu CAF
Strategická východiska rozvoje dopravních sítí Ing. Tomáš Čoček, Ph.D. 1. náměstek - státní tajemník Ministerstvo dopravy ČR.
CZ  Územní plán  Evropské indikátory udržitelného rozvoje  Analýza brownfieldů  Studie udržitelné MHD ve Vsetíně  Přenos dobré praxe a zkušeností.
Místní Agenda 21 Ing. arch. Marie Petrová MMR. PS URROU
UDRŽITELNÝ ROZVOJ JAKO PRINCIP POLITICKÉHO ROZHODOVÁNÍ.
„Cesta k udržitelnému rozvoji Vsetínska“ Projekt CZ0109 Modul č. 8 Správa dat udržitelného rozvoje.
1 5. Zasedání PS pro udržitelný rozvoj regionů, obcí a území Aktualizace SUR ČR Hlavní změny po veřejných diskusích Ing. Igor Hartmann Ministerstvo pro.
Místní Agenda 21 ve Vsetíně současný stav a vize Ing. Petr Kozel, koordinátor MA listopadu 2009, Zámek Vsetín.
Držitel certifikátu kvality ISO 9001 a ISO 14001
koncepce rodinné politiky Dipl.-Pol. Jana Maláčová
Jsou venkovské školy horší než městské?
AKTUÁLNÍ VÝZVY OPERAČNÍHO PROGRAMU ZAMĚSTNANOST
Zdravé město J I L E M N I C E Fórum, 11. dubna 2013.
Mgr. Jiří Starý Odbor strategického rozvoje
Hodnocení kvality vzdělávání škol a školských zařízení zřizovaných Libereckým krajem EDUCA 2011 MY JOBS Porada ředitelů Liberec
Mgr. Jaroslav Kepka Oddělení politiky a strategií ŽP 100 mil. Kč na vozidla s alternativním pohonem pro obce a kraje + Memorandum o spolupráci Mgr.
Centrum společných služeb
Josef Středula, předseda ČMKOS
Členská schůze MAS Nepomuk,
KONCEPT NEFORMÁLNÍHO VZDĚLÁVÁNÍ Science centrum Lázně Chomutov???
Programový rámec: Integrovaný regionální operační program
Aktuální témata v oblasti Evropských strukturálních a investičních fondů JUDr. Olga Letáčková, náměstkyně pro řízení sekce koordinace evropských fondů.
Opatření 1.2 HASIČI PŘÍPRAVA PROJEKTU
Od analýz ke koordinaci sociálních služeb v Děčíně
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
STRATEGICKÝ PLÁN ROZVOJE MĚSTA ČESKÁ LÍPA
Společenská odpovědnost ve školství
Organizační zabezpečení práva životního prostředí
DEKRET ROZVOJE A STABILITY ČESKÉHO ZDRAVOTNICTVÍ Dvacet zdravých vět
Náměty pro činnost Národního fóra
Operační program Výzkum, vývoj a vzdělávání
Vedoucí odboru strategického rozvoje města Vsetín
Společenská odpovědnost organizací Město Třebíč 21. září 2017
Směrnice OECD pro nadnárodní podniky – význam a role
Univerzitní město Olomouc
Váňová Stanislava, Mikeladzová Jana
MODERNIZACE ODBORNÉHO VZDĚLÁVÁNÍ
EQF a Národní soustava kvalifikací v České republice
Chytrá řešení od společnosti E.ON
Představení projektu.
Místní akční plán rozvoje vzdělávání na území MČ Praha 10, CZ
METODICKÁ PODPORA ŘÍZENÍ KVALITY V ÚZEMNÍCH SAMOSPRÁVNÝCH CELCÍCH
Role sociální práce ve vztahu k výkonu veřejného opatrovnictví Hradec Králové Workshop je pořádán v rámci projektu Systémová podpora sociální.
MAP II. MAP Praha 12 pokračuje
Národní rozvojový program mobility pro všechny (NRPM)
MAP rozvoje vzdělávání v SO ORP Neratovice
Vyhodnocení naplňování Strategií komunitně vedeného místního rozvoje Místních akčních skupin působících na území Ústeckého kraje a Integrované strategie.
Národní akční plán čisté mobility
Aktuální informace k dotačním titulům MŽP
Martin VLASTNÍK, vedoucí oddělení politiky nerostných surovin
„Postup města Chrudim k udržitelnému rozvoji pomocí MA 21“
IX. Konference Finance pro města a obce
Digitální učební materiál
Transkript prezentace:

Projekt Cesta k udržitelnému rozvoji Vsetínska A Way to the Sustainable Development of Vsetín Region CZ 0109

OBSAH Základní informace o projektu Rozdělení modulů Aalborské závazky – obecně Aalborské závazky – naplňování v rámci projektu

ZÁKLADNÍ INFORMACE Název: Cesta k udržitelnému rozvoji Vsetínska Začátek realizace: Ukončení realizace: Uznatelné náklady: EUR Dotace: EUR Hlavní výstup:Strategický plán

ČLENĚNÍ PROJEKTU Aktivita 1 – Moduly významné pro UR Vsetínska Modul 2, Modul 3, Modul 7 Aktivita 2 – Opatření s cílem podpořit výměnu zkušeností Modul 1, Modul 5 Aktivita 3 – Opatření podporující účast veřejnosti na rozhodování Modul 4, Modul 6, Modul 8 Aktivita 4 – Nákup a instalace zařízení Aktivita 5 – Projektové řízení a propagace

MODUL 1 Administrativa projektu a přenos dobré praxe: osobní náklady, Cestovné, PR projektu, 3 konference, 8 workshopů, 4 publikace, letáky apod., notebook pro projektového manažera, pojištění zařízení zakoupeného v rámci projektu.

MODUL 2 Udržitelný rozvoj území a dopravy: Územní plán, Evropské indikátory udržitelného rozvoje (ECI), –A1 – Spokojenost občanů s místním společenstvím, A2 – Místní příspěvek ke globálním změnám klimatu, A3 – Mobilita a místní přeprava cestujících, A4 – Dostupnost místních veřejných prostranství a služeb, A5 – Kvalita místního ovzduší, B6 – Cesty dětí do školy a zpět, B8 – Zatížení životního prostředí hlukem, B9 – Udržitelné využívání půdy, B10 – Ekologická stopa analýza brownfieldů, studie udržitelná MHD ve Vsetíně, přenos dobré praxe a zkušeností.

MODUL 3 Udržitelná energetika: Energetická koncepce, 16 energetických auditů – budovy v majetku města, štítkování budov, studie paliv obnovitelných zdrojů energie, Kjótský protokol – vyhodnocení produkce CO 2.

MODUL 4 Udržitelná místní správa: Dynamický upgrade BSC, Studie zavedení EMAS, CAF, Benchmarking.

MODUL 5 Ekomapa Valašska: dynamická aktualizace publikace Příroda Valašska – Ekomapa Valašska, technické vybavení pro zpracování (HW, SW, kamera, fotoaparát, notebook).

MODUL 6 Místní agenda 21: administrace a propagace kampaní MA 21, –Den Země, Den bez tabáku, Dny bez úrazu, Den bariér v nás a kolem nás, Evropský týden mobility, Dny zdraví a pohybu, Česko proti chudobě, Den Seniorů… roční aktualizace Akčních plánů zdraví a kvality života, marketingová strategie udržitelného rozvoje Vsetínska dle metody MA 21 komunikace s veřejností.

MODUL 7 Příprava budoucích projektů Strategický plán a akční plán, 6 studií proveditelnosti, –Muzeum budoucnosti, Integrace romské menšiny, Využití bývalého Okr.Ú, Nakládání s odpady, Parkování Sychrov, Parkovací dům Sychrov finanční a ekonomické analýzy.

MODUL 8 Správa dat udržitelného rozvoje: aktualizace pasportů ve městě, zpracování projektů pro mapový server, infračervené letecké snímkování, demografická a ekonomická studie, digitální katastrální mapa, digitální bloková mapa, SW, HW pro GIS.

AALBORSKÁ CHARTA Charta měst směřujících k udržitelnému rozvoji: definuje klíčové oblasti rozvoje měst a přístup k jejich udržitelnému rozvoji, navazuje a rozvíjí místní Agendu 21, signatáři se připojují k myšlence udržitelného rozvoje na místní úrovni a kampani za UR evropských měst.

AALBORSKÉ ZÁVAZKY Dva základní významy AZ: 1)zvyšování povědomí o udržitelném rozvoji na místní úrovni, 2)praktický nástroj pro plnění strategií směrem ke kvalitě života a udržitelnosti.

AALBORSKÉ ZÁVAZKY A ČR AZ vycházejí z odkazu Summitu Země (1992) – ke kterému se ČR oficiálně zavázala, Zdravá města, obce regiony – mají systém, nastartované procesy, měří indikátory, umožňují participaci veřejnosti – mohou se měřit s ostatními elitními městy EU a připojit se k AZ, projekt Zdravé město WHO – je explicitně uveden jako jeden z klíčových partnerů implementace AZ.

5 KROKŮ K NAPLNĚNÍ AZ Výstupní analýza stavu udržitelnosti, stanovení cílů/limitů, politický závazek k plnění cílů, realizace a monitoring, hodnocení a vytvoření hodnotící zprávy.

10 OBLASTÍ AALBORSKÝCH ZÁVAZKŮ Veřejná správa (místní vláda) Řízení Životní prostředí Spotřeba Plánování Doprava (mobilita) Zdraví Hospodářství Rovnost příležitostí Globální souvislosti

1. SPRÁVA VĚCÍ VEŘEJNÝCH Splňujeme: vytvoření společné, společně sdílené dlouhodobé vize udržitelného města či obce, –Strategický plán města Vsetín – Modul 7 vytváření kapacity pro zapojení občanů a pro udržitelný rozvoj v místním společenství i místní správě, –Komunikace s veřejností – Modul 6 přizvání všech sektorů místní společnosti k efektivní účasti v rozhodovacím procesu. –Strategický plán města Vsetín – Modul 7

2. MÍSTNÍ ŘÍZENÍ K TRVALÉ UDRŽITELNOSTI Splňujeme: posílení místní Agendy 21 nebo jiných procesů místní udržitelnosti a jejich ustanovení hlavním proudem místního řízení, –Místní Agenda 21 – Modul 6 spolupráci s Evropskou kampaní udržitelných měst a obcí a jejími sítěmi ke sledování a hodnocení našeho pokroku směrem k dosahování cílů udržitelnosti. –Místní Agenda 21 – Modul 6

3. SPOLEČNÉ PŘÍRODNÍ STATKY Splňujeme: snížení primární spotřeby energie a zvýšení podílu obnovitelných zdrojů energie, –Energetická koncepce, Studie obnovitelných zdrojů energie – Modul 3 zlepšení kvality půdy, ochraně ekologicky produktivní půdy, podpoře udržitelného zemědělství a lesního hospodářství, –Sledování: Indikátor B9 – Udržitelné využívání půdy – Modul 2 zlepšení kvality ovzduší. –Sledování: Indikátor A2 – Místní příspěvek ke globální změně klimatu, Indikátor Kvalita místního ovzduší – Modul 2

4. VOLBA ZODPOVĚDNÉ SPOTŘEBY A ŽIVOTNÍHO STYLU Splňujeme: nakládání a zpracování odpadů v souladu se zásadami nejlepší praxe, –Studie nakládání s biologicky rozložitelnými odpady ve městě Vsetín ve vazbě na nově budovaný závod na zpracování BRO – Modul 7 vyhnutí se nadbytečné energetické spotřebě, zlepšení koncového využití energie. –Energetické audity + štítkování budov (budova-Tyršova 1271, DPS- Pod Žamboškou 1579 a 1580, Dům Kultury-Svárov 1055, ZŠ Trávníky- Matouše Václavka 1217, Sportovní hala-Na Lapači, Kreml-Dolní náměstí 1356, Diakonie-Ohrada 1864, Kotovo-Rokytnice 413, Lidový dům-Mostecká 362, Kulturní centrum-Sychrov 53, Diakonie-Strmá 34, bývalá MŠ-MUDr. Františka Sovy 61, ZŠ Integra-Rybníky 920, 1628 a 1184) – Modul 3

5. PLÁNOVÁNÍ A ROZVOJ Splňujeme: znovu využití a regeneraci zpustlých a poškozených území, –Analýza brownfieldů – Modul 2

6. LEPŠÍ MOBILITA, MENŠÍ PROVOZ Splňujeme: snižování nutnosti používání osobní automobilové dopravy a podpoře přitažlivých alternativ dostupných všem, –Studie udržitelná doprava ve Vsetíně – Modul 2 vytvoření integrovaného a udržitelného plánu městské dopravy. –Studie udržitelná doprava ve Vsetíně – Modul 2

7. MÍSTNÍ AKCE PRO ZDRAVÍ Splňujeme: posílení osvěty a pořádání akcí upozorňujících na rozhodující činitele ovlivňující lidské zdraví, –Kampaně: Dny zdraví a pohybu, Den bez tabáku, Dny bez úrazu, Evropský týden mobility vytvoření plánu rozvoje městského zdraví, který našim městům zajistí prostředky k budování a udržování strategického partnerství pro zdraví, –Akční plán zdraví a kvality života

8. ŽIVÁ A UDRŽITELNÁ MÍSTNÍ EKONOMIKA Splňujeme: spolupráci s místními podniky a firmami za účelem podpory a výměny zkušeností z dobré podnikatelské praxe,

9. SOCIÁLNÍ ROVNOST A SPRAVEDLNOST Splňujeme: vytvoření a zavádění programů prevence a zmírňování chudoby, –Kampaň: Česko proti chudobě

10. OD LOKÁLNÍHO KE GLOBÁLNÍMU Splňujeme: vytvoření a dodržování strategického a integrovaného přístupu ke zmírnění klimatických změn a zajištění udržitelné hladiny emisí skleníkových plynů. –Sledování: Indikátor A2 Místní příspěvek ke globálním změnám klimatu – Modul 2, Kjótský protokol – vyhodnocení vlivů CO 2 – Modul 3

Děkuji za pozornost…