Příčiny a možnosti zvládání nevhodného chování žáků Se zaměřením na negativní sebehodnocení.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Sociálně aktivizační služby pro rodiny s dětmi D.R.A.K., o.s.
Advertisements

V RODINĚ, V RODINNÉM ŽIVOTĚ jsou uspokojovány psychické potřeby dítěte (ale také rodičů): 1. přísun podnětů 2. smysluplný svět 3. životní jistota 4. vlastní.
Číslo projektuCZ.1.07/ / Název školySOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá Vzdělávací oblast Sociální vztahy a dovednosti Předmět Zdravotnická.
ROSA – Pomoc dětem zasaženým domácím násilím Mgr. Eva Šilarová.
Asistenti pedagoga pro žáky se sociálním znevýhodněním a jejich role ve škole.
Seznámit žáky s vývojovými fázemi člověka. Vysvětlit změny ve vývojových fázích mladšího školního věku a především změny v dospívání. Výukový materiál.
IX. Krajská konference k primární prevenci rizikového chování Prima třída PRIMA Gymnázium Ladislava Jaroše Holešov Mgr. Zdeněk Hrnčiřík.
„MEZIMO“ Podpora znevýhodněné mládeže k posílení pracovní integrace, dalšího vzdělávání či odborné přípravy prostřednictvím mezinárodní mobility Projekt.
Učení ducha v praktickém životě. Učení ducha je praxe vlastních myšlenek, citů a činů Učení ducha znamená učit se správně utvářet své myšlenky a city.
Název SŠ:SOU Uherský Brod Autor:Mgr. Dana Zajíčková Název prezentace (DUMu)Nepravidelnosti a nedostatky ve stavbě věty Tematická oblast:Česky jazyk a literatura.
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského studijního programu Fakulty ekonomiky a managementu Registrační.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Ludmila Jakubcová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného.
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov Autor: Simona Lehrausová Datum/období: Podzim 2013 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Předškolní vzdělávání.  Rámcový vzdělávací program vymezuje hlavní požadavky, podmínky a pravidla.  Školní vzdělávací program vytváří každá mateřská.
Raná péče. terénní, popřípadě ambulantní služba poskytovaná dítěti a rodičům dítěte ve věku do 7 let, které je zdravotně postižené, nebo jehož vývoj je.
Představení výzkumného projektu Lenka Hloušková Ústav pedagogických věd Filozofická fakulta MU Brno.
Datové tržiště zaměřené na faktory ovlivňující vzdělávání dospělých a rozvoj lidských zdrojů s ohledem na trhu práce.
EMOCE - jsou psychické procesy, které hodnotí různé skutečnosti, situace, události, průběh a výsledky jednání člověka; - vyjadřují prožívání subjektivního.
VY_32_INOVACE_Roz_III_17 Práva a povinnosti členů rodiny Název projektu: OP VK Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ OP Vzdělání pro konkurenceschopnost.
1 Komentované prohlídky města Poskytovatel: Horácké muzeum a informační centrum Prohlídka města zahrnuje centrum Nového Města, dva historické sklepy a.
STYL Ke stylu se užívá:Typické slovní prostředky: Věty: 1. HOVOROVÝ v běžných rozhovorech každodenního života slova a obraty hovorové, výrazy z obecné.
KVALITA VZDĚLÁVACÍCH SLUŽEB KVALITA VZDĚLÁVACÍCH SLUŽEB JIHLAVA Mgr. Naděžda Vrbatová, PhD.
OD PŘEDŠKOLNÍ VÝCHOVY K PŘEDŠKOLNÍMU VZDĚLÁVÁNÍ A ZPÁTKY K PŘEDŠKOLNÍ VÝCHOVĚ Doc. PhDr. Eva Opravilová, CSc., PhDr. Jana Kropáčková,
ZÁKLADNÍ ŠKOLA ÚSTÍ NAD LABEM, HLAVNÍ 193,
Dětský domov a Základní škola Liptál
SLABIKÁŘ DĚTSKÝCH PRÁV VY_32_INOVACE_01_10
Analýza kvality života aneb proč, jak a pro koho …
Název školy: Základní škola speciální Litvínov, Šafaříkova 991
Současné pojetí školní TV Zážitková pedagogika
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Ústav podnikové strategie Firemní kultura zahraniční společnosti na území ČR Autor bakalářské.
Název projektu: Moderní škola
PhDr. Dušan Bartůněk UK FTVS
POTŘEBY DUM _13.
Podmínky výchovně vzdělávacího procesu ve školní TV
Mgr. Kateřina Korcová, Ph.D. UZB003 – jaro 2016
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů Občanská výchova
AUTORITA KÁZEŇ A MOC VE ŠKOLNÍ TŘÍDĚ
Didaktika sportovních činností
Pedagogická psychologie
Chování zákazníka Zahrnuje všechny činnosti, které zákazník uskutečňuje v souvislosti s nákupem a užitím zboží nebo služby.
NÁZEV ŠKOLY: Střední odborné učiliště a Základní škola AUTOR: Bc
Stimulace tvořivosti – tvůrčí řízení a vedení lidí,
Směrnice OECD pro nadnárodní podniky – význam a role
Výchova ke zdraví VY_32_INOVACE_20_20_zdravý životní styl.
Název projektu: Moderní škola
Poměr v základním tvaru.
9. Heterogenní a homogenní skupiny
Kód materiálu: VY_32_INOVACE_16_FUNKCNI_STYLY Název materiálu:
Právo sociálního zabezpečení
Speciálně pedagogická komunikace
Pedagogika školního sportu
AUTOR: Mgr. Lenka Bečvaříková
Životní cyklus.
Role a možnosti spolupráce s orgány sociálně-právní ochrany dětí
Psychologie test.
Žáci se speciálními vzdělávacími potřebami
Vyrušování, neposlušnost a odmítání spolupráce
VÝUKOVÝ MATERIÁL ZPRACOVÁN V RÁMCI PROJEKTU EU PENÍZE ŠKOLÁM
Práva a povinnosti členů rodiny
Osobnost žáka jako jeden ze subjektů výchovně-vzdělávacího procesu
Základní škola, Hořice, Husova 11 VY_32_INOVACE 2_35
PhDr.Hana Pazlarová, Ph.D
Domy na půl cesty ve středočeském kraji
Kontakt dětí v PP s původní rodinou
Poměr v základním tvaru.
Centra kolegiální podpory
Pojem a definice krize Překážka na cestě za důležitými životními cíli, kterou člověk není schopen překonat v obvyklém čase obvyklými metodami řešení problémů.
PhDr.Hana Pazlarová, Ph.D
Diagnostika dítěte předškolního věku
Kód materiálu: VY_32_INOVACE_09_DEN_ZEME Název materiálu: Den Země
Transkript prezentace:

Příčiny a možnosti zvládání nevhodného chování žáků Se zaměřením na negativní sebehodnocení

Příčiny nevhodného chování žáků Lehká mozková dysfunkce Nepříznivý aktuální stav žáka: –Neuspokojené potřeby (hlad, žízeň, nedostatek pohybu, poznání….) –Silnější emoce, negativní zážitky (úmrtí, hádky v rodině, zamilovanost..) –Nastupující nebo končící nemoc Pocit méněcennosti, negativní sebehodnocení Václav Holeček, Aplikovaná psychologie pro učitele II., ZČU v Plzni, 2001.

Příčiny negativního sebehodnocení 1.Situace dítěte ve světě dospělých (závislost na druhých) 2.Skutečné či domnělé nedostatky vlastního organismu (např. tělesné postižení) 3.Ekonomická a sociální situace dítěte a jeho rodiny 4.Postavení dítěte v rodině (např. nechtěné dítě) 5.Výchovný styl rodičů (výchova: tvrdá, měkká, nejednotná) 6.Srovnávání s vrstevníky 7.Zatěžující události a osudové rány (např. rozvod rodičů) 8.Působení školy (chyby sociálního vnímání ze strany učitele: např. haló efekt)

Projevy negativního sebehodnocení 1.Vynucení pozornosti 2.Boj o moc (o vliv) 3.Pomsta 4.Hledání soucitu Václav Holeček, Aplikovaná psychologie pro učitele II., ZČU v Plzni, 2001.

Vynucení pozornosti Žák si vynucuje pozornost učitele a ostatních žáků, aby si zvýšil pocit důležitosti. Žák hledá sebeuplatnění, seberealizaci. Jak reagovat –Registrovat, ale ignorovat –Vhodně nasytit potřebu realizace –Vytvořit vhodnou atmosféru, ve které si žáci nemusí vynucovat pozornost (náhodně zpevňující podněty)

Boj o moc (vliv) Žák si vynucuje reakce učitele, které mu vyhovují. Jak reagovat: –Nepřistoupit na žádný boj –Asertivně opakovat svůj požadavek –Zvládnout hněv (nebrat si chování žáka osobně)

Pomsta Žák uráží a pomlouvá učitele, aby se pomstil za reálné či domnělé křivdy. Jak reagovat: –Nesplnit žákovo očekávání - nenechat se vyprovokovat. –Dát žákovi najevo, že víme, o co mu jde. Vysvětlit, že toto není řešení. –Zajímat se o hlubší příčiny (může jít o „přenos“)

Hledání soucitu Žák je pasivní, nespolupracuje, poukazuje na svou neschopnost, aby si vynutil soucit. Jak reagovat: –„Pochval, pobídni a odejdi“ –Určovat adekvátní cíle práce –Povzbudit již za snahu

Zvyšování sebevědomí žáků Nedopouštět se chyb sociálního vnímání Pomoc při sebepoznávání žáků Hry na posílení sebevědomí žáků, pěstování důvěry a spolupráce mezi žáky Aktivity zaměřené na rozvoj osobnosti, nejen na prospěch (např. založení školního časopisu) Žákovi je třeba dát zažít úspěch Chválit („Dítě, které je chváleno, získá sebedůvěru“) Projevovat zájem o názory, potřeby a pocity žáků Navazovat vhodný oční kontakt Oslovování žáků křestním jménem Úsměv Bendl, S., Jak předcházet nekázni aneb kázeňské prostředky, Praha: ISV nakladatelství, 2004.

Doporučená literatura HOLEČEK, V., Aplikovaná psychologie pro učitele II., ZČU v Plzni, BENDL, S., Jak předcházet nekázni aneb kázeňské prostředky, Praha: ISV nakladatelství, PELIKÁN, J., Pomáhat být: Otevřené otázky teorie provázející výchovy, Praha: Karolinum, VOPEL, W. K., Skupinové hry pro život 2, Praha: Portál, 2008.