Střední škola pedagogická, hotelnictví a služeb Řízení sociálních služeb OSOBY ZÁVISLÉ NA PSYCHOAKTIVNÍCH LÁTKÁCH Syndrom závislosti Mgr. Irena Kudláčková.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
V RODINĚ, V RODINNÉM ŽIVOTĚ jsou uspokojovány psychické potřeby dítěte (ale také rodičů): 1. přísun podnětů 2. smysluplný svět 3. životní jistota 4. vlastní.
Advertisements

Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu CZ.1.07/1.4.00/ Šablona: III / 2 Sada : 4 Ověření ve výuce: (nutno poznamenat v TK) Třída:
Škola: Cyrilometodějské gymnázium a střední odborná škola pedagogická Brno Označení: CZ.1.07/1.5.00/ , VY_32_INOVACE_nov43 Autor Mgr. et Mgr. Jitka.
Příčiny a možnosti zvládání nevhodného chování žáků Se zaměřením na negativní sebehodnocení.
Seznámit žáky s vývojovými fázemi člověka. Vysvětlit změny ve vývojových fázích mladšího školního věku a především změny v dospívání. Výukový materiál.
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského studijního programu Fakulty ekonomiky a managementu Registrační.
Trh, ekonomika. ekonomická činnost výroba spotřeba obchod, směna.
Název školyStřední zdravotnická škola a Vyšší odborná škola zdravotnická Nymburk, Soudní 20 IČO Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuModerní.
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov Autor: Simona Lehrausová Datum/období: Podzim 2013 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Moje představa o koordinované rehabilitaci Bc. Václav KRÁSA Předseda NRZP ČR.
NÁZEV ŠKOLY: Střední odborné učiliště a Základní škola AUTOR: Bc. Lucie Chojnová NÁZEV: VY_32_INOVACE_07_Význam a funkce rodiny TÉMA SADY: Občanská výchova.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu VY_32_INOVACE_188_Charakterové vlastnosti osobnosti Název školy Masarykova střední škola zemědělská.
VY_32_INOVACE_08_20_alkohol. Alkohol se vyznačuje různě vysokým obsahem ethanolu. Požití alkoholického nápoje způsobuje v menších dávkách (v závislosti.
Stres a jeho důsledky. NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a mateřská škola Bohdalov ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ ŠABLONA: III/2 VZDĚLÁVACÍ OBLAST:
Představení výzkumného projektu Lenka Hloušková Ústav pedagogických věd Filozofická fakulta MU Brno.
Autor: Mgr. Tomáš SládekGVH HořoviceVY_52_INOVACE_ZSV1_21 POZORNOST.
EMOCE - jsou psychické procesy, které hodnotí různé skutečnosti, situace, události, průběh a výsledky jednání člověka; - vyjadřují prožívání subjektivního.
Střední škola pedagogická, hotelnictví a služeb Pedagogika a psychologie 3. ročník ŠKOLNÍ ZRALOST Mgr. Irena Kudláčková.
VY_32_INOVACE_01_VÝCHOVA KE ZDRAVÍ_ALKOHOL D ě tský domov, Základní škola praktická, Praktická škola, Školní jídelna a Školní dru ž ina, Duchcov, Školní.
Netolismus.
2 Marketingové koncepce
ZÁKLADNÍ ŠKOLA ÚSTÍ NAD LABEM, HLAVNÍ 193,
AUTOR: Mgr. Markéta Dornicová
AUTOR: Mgr. Markéta Dornicová
Potřeby a pudy - aktivačně motivační vlastnosti
POTŘEBY, HODNOTY, ZÁJMY Mgr. Michal Oblouk.
NEZAMĚSTNANOST Úřad práce.
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace   Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
Halucinogen Halucinogeny jsou skupina psychoaktivních drog dělící se do tří kategorií, na psychedelika, disociační drogy a delirogeny. Alternativním názvem.
Název školy: Základní škola speciální Litvínov, Šafaříkova 991
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Výchova ke zdraví – důsledky závislostí
PŘÍJMY – NEROVNOST, DISKRIMINACE, CHUDOBA
ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Martin Havlena
P2 MARKETINGOVÉ PROSTŘEDÍ
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL zpracovaný v rámci projektu
FINANČNÍ GRAMOTNOST Hospodaření domácnosti.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
PSYCHICKÉ STAVY OSOBNOSTI POZORNOST - VĚDOMÍ.
Návykové látky Název projektu: OP VK
Stimulace tvořivosti – tvůrčí řízení a vedení lidí,
AUTOR: Mgr. Alena Bartoňková
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Jana Novotná Název materiálu:
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Hradec Králové, Vocelova 1338, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
PROTIDROGOVÁ PREVENCE Alkohol
Psychopatologie – základní psychické funkce Češková E.
Vliv reklamy na společnost
Integrovaná střední škola, Hodonín, Lipová alej 21, Hodonín
AUTOR: Mgr. Lenka Bečvaříková
Název školy Střední zdravotnická škola a vyšší odborná škola zdravotnická Nymburk, Soudní 20 IČO Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu.
Speciální psychiatrie – MKN 10
Role a možnosti spolupráce s orgány sociálně-právní ochrany dětí
Děti odsouzených rodičů
Vyrušování, neposlušnost a odmítání spolupráce
Text zápatí (edituje se v menu Vložení / Záhlaví a zápatí)
VÝUKOVÝ MATERIÁL ZPRACOVÁN V RÁMCI PROJEKTU EU PENÍZE ŠKOLÁM
Název projektu: Moderní škola
Rozdělení citů z hlediska intenzity a délky trvání
Osobnost žáka jako jeden ze subjektů výchovně-vzdělávacího procesu
PhDr.Hana Pazlarová, Ph.D
Domy na půl cesty ve středočeském kraji
Rysy osobnosti Temperament Charakter
Návykové látky Alkohol
DOMÁCÍ NÁSILÍ UTEČ, DOKUD JE ČAS
Rizikové skupiny 2 Pojetí normality, deviace a deviantní chování
Seminář o stavebním spoření
Digitální učební materiál
Transkript prezentace:

Střední škola pedagogická, hotelnictví a služeb Řízení sociálních služeb OSOBY ZÁVISLÉ NA PSYCHOAKTIVNÍCH LÁTKÁCH Syndrom závislosti Mgr. Irena Kudláčková

SYNDROM ZÁVISLOSTI Soubor psychických (emoční, kognitivní i behaviorální) a somatických změn, které se vytvoří po opakovaném a dlouhodobém užívání psychoaktivní látky.

Příznaky závislosti (MKN – 10) – musí trvat po dobu 12měsíců Bažení – craving - silná potřeba získat tuto látku. Neschopnost kontroly a sebeovládání ve vztahu k jejímu užívání. Růst tolerance – potřeba většího množství nebo častějších dávek, aby člověk pocítil žádoucí prožitek Abstinenční syndrom – reakce na snížení obvyklé dávky, nebo abstinenci. Potřeba drogy je dominantní – omezení všech ostatních zájmů a potřeb. Jedinec vynaloží mnoho času, energie, finančních prostředků, aby získal potřebnou dávku. Droga je nejvýznamnější hodnotou jeho života. Potřeba konzumace drogy přetrvává, přestože člověk ví o jejím škodlivém vlivu i když si to závislý jedinec uvědomuje, vadí mu to, rád by přestal, ale nedokáže to.

Typy závislosti a) Somatická (tělesná/fyzická) závislost - stav přizpůsobení těla na určitou psychoaktivní látku, někdy doprovázený zvýšenou tolerancí. Při vysazení drogy se projevuje abstinenčním syndromem. b) Psychická závislost - neschopnost přemoct svojí touhu vzít si dávku drogy. Potřebou je užívat ji opakovaně s přesvědčením, že pokud si ji nevezmu budu se cítit špatně. Úzkost a podrážděnost vyvolá pouhá představa, že by svou dávku neměl. Je to naučené reagování, zafixování si, že mu droga něco přináší.

Příčiny závislosti Na vzniku závislosti se podílí: složení psychoaktivní látky – záleží na chemickém složení látky a na jejím působení na organismus. Některé látky vyvolávají závislost téměř u kohokoliv a téměř hned. Většinou tvrdé drogy (např.heroin) genetické dispozice biologický základ – způsob zpracování organismu určité návykové látky

Závislost má více příčin najednou. Na vzniku se podílí: a) tělesné a psychické vlastnosti jedince b) vlivy vnějšího prostředí, zejména sociálního

Psychické faktory 1) Motivace jedince – zpouštěč experimentování. Může vycházet z individuálních potřeb, nebo ze sociálního tlaku Jedná se o projev potřeby: - uniknout něčemu negativnímu (vyřešit problém, vyhnout se stresům a frustracím) - získat něco pozitivního ( uspokojení, slast, uvolnění zábran, získávání inspirace) - sociální komformity (uchování určitých vztahů, vzetí do party,.. )

2) Emoční prožívání jedince – nedostatek vnitřní pohody, nervozita, labilita, napětí, úzkost, nezvládání emocí, … 3) Způsob uvažování – lidi, kteří nejsou schopni hodnotit správně realitu, neschopnost posoudit sami sebe a okolí, nízká sebedůvěra, nepřiměřené očekávání od budoucnost, chybí dlouhodobé cíle...

Sociální faktory - Společnost – dostupnost psychoaktivních látek v dané společnosti - Městské prostředí – větší pravděpodobnost nabídky drogy, větší anonymita - Rodina ­ vliv dysfunkční rodiny - citové zanedbávání, nevhodná výchova, špatný vzor v rodičích – nadměřné užívání léků nebo alkoholu - Sociální skupina – vliv party, která má své vlastní odlišné normy a hodnoty - Nižší úroveň vzdělání – neúspěšnost ve škole, sociální znevýhodnění,... - Sociální deprivace – nezaměstnanost, chybění možnosti seberealizace, zázemí – bezdomovectví...

Informační zdroje: Tichý, Michal. Práce se sociálně neadaptovanými klienty. Ostrava, 2007 Vágnerová, Marie. Psychopatologie pro pomáhající profese. Portál. Praha,