Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Halucinogen Halucinogeny jsou skupina psychoaktivních drog dělící se do tří kategorií, na psychedelika, disociační drogy a delirogeny. Alternativním názvem.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Halucinogen Halucinogeny jsou skupina psychoaktivních drog dělící se do tří kategorií, na psychedelika, disociační drogy a delirogeny. Alternativním názvem."— Transkript prezentace:

1 Halucinogen Halucinogeny jsou skupina psychoaktivních drog dělící se do tří kategorií, na psychedelika, disociační drogy a delirogeny. Alternativním názvem jsou fantastika. Působí změny vnímání, myšlení, emocí a vědomí.

2 Psychedelika Slovo psychedelický je vytvořeno za účelem ukázání myšlenky, že tyto látky zjevují skryté, ale reálné aspekty mysli. Psychedelické účinky se mohou měnit v závislosti na dávkování a prostředí. Rozsah „tripu“, určený látkou, může být krátký a intenzivní jako v případě DMT nebo zdlouhavý jako při ibogainu.  Psychedelika mohou působit ve velmi nízkých dávkách (LSD) nebo také poměrně velkých (mezkalin).

3 Disociační drogy Disociační drogy redukují (nebo blokují) signály vědomí jiným částem mozku, především fyzické vnímání.  Způsobují především smyslovou deprivaci, halucinace a snům podobné stavy. Řadí se mezi ně především PCP (andělský prach), ketamin, muscimol (muchomůrka červená), oxid dusný a dextrometorfan (aktivní látka v mnoha sirupech proti kašli).

4 Delirogeny  Někdy jsou nazývány „pravé halucinogeny“ protože působí na běžné vnímání. Některé stavy připomínají lucidní snění (pojmenování pro stav, kdy si spící člověk uvědomí, že sní a to mu dá možnost se ve svém snu vědomě a bez omezení  pohybovat či ho měnit). Mezi delirogeny se řadí rulík zlomocný, mandragora, blín černý a durman

5 LSD Diethylamid kyseliny lysergové (LSD) je bezbarvá krystalická látka využívaná jako halucinogen. Již v nízkých mikrogramových množstvích vyvolává silné účinky. Na LSD nevzniká závislost a má extrémně nízkou toxicitu, ačkoli se po požití drogy mohou vyskytovat nežádoucí psychické reakce, jako je úzkost či blud, které mohou vést k ublížení na zdraví.

6 Lysohlávka Lysohlávka  je rod stopkovýtrusných hub s celosvětovým výskytem.  Lysohlávky jsou známé především pro své halucinogenní účinky, slangově jsou označovány jako „houbičky“; název lysohlávka se však v češtině používá i pro houby z rodu Deconica, které halucinogenní látky neobsahují.


Stáhnout ppt "Halucinogen Halucinogeny jsou skupina psychoaktivních drog dělící se do tří kategorií, na psychedelika, disociační drogy a delirogeny. Alternativním názvem."

Podobné prezentace


Reklamy Google