Komunitní služby a jejich efektivita pro včasné a přirozené řešení problémů rodin a dětí Spolupráce Sítě mateřských center v Pardubickém.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Sociální služby SOZ.
Advertisements

Předmět úpravy Podmínky pro poskytování sociálních služeb a příspěvku na péči Podmínky pro vydávání oprávnění k poskytování soc.služeb, pro výkon veřejné.
Reforma systému péče o ohrožené děti a služby pro rodinu
Stacionární terénní práce ve Věznici Jiřice Občanské sdružení Semiramis.
Plán rozvoje sociálních služeb Milevsko Ing. Michaela Švehlová Tato akce byla financována Evropskou unií, státním rozpočtem České republiky a Jihočeským.
Transformace sociálních služeb pro lidi s postižením
Farní charita Litomyšl
Sociálně-aktivizační služba pro rodiny s dětmi
„Jekhetanes“ aneb spolu Sophia Dvořáková. KDO JSME? Šance pro Tebe je nestátní nezisková organizace. Šance pro Tebe působí v Pardubickém kraji, sídlo.
Oddělení ústavní a ochranné výchovy - Činnost resortu vnitra v oblasti práce s rizikovými a ohroženými dětmi a mladými lidmi. - Pohled na téma v kontextu.
Cíle o.s. ISIS  pomoc náhradním rodičům  zdárný vývoj dětí  přísun informací – vzdělávání  sdílení zkušeností mezi rodiči navzájem  prevence problémů.
Podpora odborných partnerství v sociálních službách, existuje ano či ne?
SOCIÁLNÍ SLUŽBY V ČR.
PRESENTACE SOCIÁLNÍCH SLUŽEB A SOCIÁLNÍ PRÁCE V O.S. ESTER PRO ROK ČLENĚNÍ PROGRAMŮ: PROGRAMY SE ZÁKONA Č. 108/2006 SB. (SOCIÁLNÍ SLUŽBY)
ohroženým domácím násilím
Transformace systému práce s ohroženými dětmi a rodinami Tisková konference MPSV a MŠMT 30. dubna 2009.
PŘEDSTAVUJEME Fond ohrožených dětí je občanské sdružení na pomoc týraným, zanedbávaným, zneužívaným opuštěným nebo jinak sociálně ohroženým dětem, s působností.
Projekt Brno-Zdravé město přínos občanům v rámci veřejné správy
Pedagogicko-psychologické poradenské služby
Centrum pro rozvoj péče o duševní zdraví v Moravskoslezském kraji
Konference Brno - město pro rodiny Poradní sbor Rady města Brna pro rodinu Shrnutí realizovaných pro-rodinných činností Mgr. Ing. Pavel Šmýd,
PORADENSKÝ SYSTÉM v České republice
Centrum sociálních služeb Ostrava, o. p. s
Minimální preventivní program školy
Jednotný programový dokument pro Cíl 3 hl. m. Praha Magistrát hl. m. Prahy, odbor fondů EU, oddělení pro implementaci.
Síť služeb pro ohrožené děti a rodiny
Jednotný programový dokument pro Cíl 3 hl. m. Praha Magistrát hl. m. Prahy, odbor zahraničních vztahů a fondů EU, oddělení.
VÝROČNÍ ZPRÁVA ZA ROK 2008 FAUST, o.s.. Statutární zástupci: Bc. Jana Hajderová Ing. Naděžda Antošová, PhD. Jiří Němec.
Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu „Podpora vzdělávání a supervize v sociální.
Komunitní centrum Amaro Phurd - Pražská
Návrh legislativních změn v oblasti náhradní rodinné péče (výstupy projektu) PhDr. Miloslav Macela Praha, 16. června 2015.
1 Budoucnost komunitních služeb v ČR Zuzana Jentschke Stőcklová náměstkyně ministryně pro sociální a rodinnou politiku.
„ WORKSHOP „Terénní sociální práce v sociálně vyloučených lokalitách Moravskoslezského kraje – práce se závislými klienty“ Vyhodnocení a shrnutí výstupů.
Vzdělání a vzdělanost a podpora zaměstnanosti
Centrum sociálních služeb Praha je příspěvkovou organizací Magistrátu hlavního města Prahy.
Individuální projekt OP LZZ Systémová podpora procesů transformace systému péče o rodiny a děti Pardubice, 25. října 2012 PhDr. Miloslav Macela ředitel.
Role koordinačních skupin komunitního plánování v prorodinné politice Konference k zahájení projektu „Od analýz ke koordinaci sociálních služeb v Děčíně“
Poradenství v sociálních službách. Sociální poradenství Základní Odborné.
Rodinná politika v Jihomoravském kraji Rodinná politika v centru pozornosti krajů a obcí ( Jihlava – konference)
„Šance pro děti v ohrožení na Vysočině.“ Příspěvek na konferenci Třebíč, dne 14.října 2014.
Bc. Anna Kasincová (Pacholíková) Mgr. Markéta Křivská.
Transformace a sjednocení systému péče o ohrožené děti Ministerstvo práce a sociálních věcí Barbara Resnerová Služby pro rodiny Potřeby a možnosti podpory.
Reforma systému péče o ohrožené děti 25. listopadu 2011 Miloslav Macela Odbor 21 rodiny a dávkových systémů MPSV.
Prezentace služeb Komunitní plánování Litomyšl
Systémová podpora procesů transformace systému péče o ohrožené děti a rodiny Klíčové aktivity realizované v Pardubickém kraji Pardubice, dne
OBLASTNÍ CHARITA MOST NÍZKOPRAHOVÉ ZAŘÍZENÍ PRO DĚTI A MLÁDEŽ ZASTÁVKA DUCHCOV.
MAS CÍNOVECKO o.p.s., organizační složka MAS CÍNOVECKO - LEADER Podpora sociální soudržnosti na území místního partnerství v programovém období
Krásná Lípa projekt Aktivizace rodin Volfová Hana (ASZ) Kolář Jan (místostarosta Krásné Lípy) Praha,
Konference Transformace a deinstitucionalizace sociálních služeb a Hradec Králové Národní centrum podpory transformace sociálních služeb.
ŠANCE LOVOSICE Prezentace služeb. ŠANCE LOVOSICE je nestátní neziskovou organizací, která se věnuje provozem sociálních služeb a služeb souvisejících,
Projekt Poradenství v Libereckém kraji I CZ.1.07/1.2.00/ I PORADENSTVÍ V LIBERECKÉM KRAJI Financován z prostředků ESF a státního rozpočtu ČR.
Konference Transformace a deinstitucionalizace sociálních služeb a Hradec Králové Národní centrum podpory transformace sociálních služeb.
Sociální prostředky rehabilitace zdravotně postižených JUDr. Pavel Ptáčník, MPSV.
Střednědobý plán rozvoje sociálních služeb v Ústeckém kraji na období konference Sociální služby v Ústeckém kraji Krajský úřad Ústeckého kraje.
Strategie komunitně vedeného místního rozvoje MAS Podřipsko Vzdělávání.
Sociální práce v roce 2012 Bc. Ivana Vedralová. Od Úřad práce ČR převezme:  Činnosti, které přímo souvisejí s řízením, rozhodováním a výplatou.
ŠPP - ŠKOLNÍ ROK 2015/2016. ČLENOVÉ ŠPP  Výchovné poradkyně Ing. Milada Chamillová, Mgr. Pavlína Chovancová  Metodičky prevence Ing. Jana Josefíková,
Projekt Sociální služby v Ústeckém kraji
Projekt na podporu neformální péče v ORP Hodonín
Koncepce rozvoje sociálních služeb pro osoby se zdravotním postižením poskytovaných příspěvkovými organizacemi Zlínského kraje na období Luhačovice.
OSPOD NOVÝ BOR A SOCIÁLNÍCH SLUŽEB Mgr. Balážová Dana OSPOD Nový Bor
Strategie komunitně vedeného místního rozvoje MAS Podřipsko
Liberecký kraj a nestátní neziskové organizace
Týmová spolupráce v zájmu dítěte pohledem pracovníka OSPOD Mgr
PODPORA SOCIÁLNĚ-PRÁVNÍ OCHRANY DĚTÍ NA KRAJSKÉM ÚŘADĚ JIHOMORAVSKÉHO KRAJE II Metodické setkání na téma „Standardy kvality sociálně-právní ochrany na.
3. Krizová pomoc Sociální rehabilitace
Náhradní rodinná péče v Moravskoslezském kraji
PORADENSKÝ SYSTÉM v České republice
Koncepční záměry MPSV v oblasti náhradní rodinné péče
Středisko rané péče SPRP, pobočka Brno
Transkript prezentace:

Komunitní služby a jejich efektivita pro včasné a přirozené řešení problémů rodin a dětí Spolupráce Sítě mateřských center v Pardubickém kraji a Pardubického kraje

Pardubický kraj: Ing. Roman Línek - náměstek hejtmana Mgr. Jiří Brýdl – radní zodpovědný za sociální oblast Ing. Pavel Šotola – radní zodpovědný za neziskový sektor Odbor sociálních věcí Síť mateřských center v Pardubickém kraji – 25 center

Spolupráce: Kampaň „Společnost přátelská rodině“ konference „Efektivní prorodinná politika v praxi“ zapojení do projektu „Rodinné pasy“ zapojení do aktivit spojené s rokem Dobrovolnictví grantové řízení - Program podpory prorodinných aktivit „Putovní výstava MaR center v Pardubickém kraji“ prezentace aktivit MaR center na TV Prima – prostor pro PK „Transformace systému péče ohrožené děti“

„Transformace systému péče o ohrožené děti“ Pardubický kraj bude realizovat individuální projekt MPSV „Systémová podpora transformace a sjednocení systému péče o ohrožené děti“ rozvoj sítě služeb pro práci s rodinami profesionalizace pěstounské péče změny v činnosti orgánů sociálně-právní ochrany od 1.ledna 2012 do 30.června

Ohrožené rodiny (v závorce počet rodin v MC Krůček v roce 2011 – o jejichž problému víme, předpokládáme, že počet je mnohem vyšší – není evidováno) Samoživitelé/samoživitelky (8) Patchworkové rodiny (4) Rodiny, ve kterých je partnerský konflikt (8) Rodiny s nízkými příjmy (25) Rodiny s nezaměstnaným členem (14) Rodiny bez trvalého bydliště (7) Rodiče s dětmi s postižením (4) Rodiny s rodičem ve vězení nebo s rodičem zapojeným do kriminální činnosti – (1) Rodiny se členem ohroženým závislosti (droga, alkohol, gambler) – (3) Rodiny menšin (6) Rodiče s postižením (3) Pěstounské rodiny (3) Ženy z azylových domů a kojeneckých ústavů (7)

Uživatelé služeb – klienti MaRC: Funkční rodiny, které jsou ohroženy : rozvod nenaplnění partnerského vztahu nemoc výchovný problém dítěte závislost (alkohol, automaty) ztráta zaměstnání finanční potíže – zvýšení životních nákladů (zdražování, studium), neuvážené finanční půjčky, mateřská a rodičovská dovolená

Služby MaRC pro ohrožené rodiny: 1. Služby na podporu rodiny, které mají preventivní a podpůrný charakter Běžný pobyt v MaRC a zapojování do programů pomáhá posilování osobnosti a rodičovských dovedností rodičů, vytváření hodnotového žebříčku a upevňování návyků prospěšných dítěti a celé rodině. MaRC nabízejí např. tyto služby primární prevence a podpory:

Preventivní a podpůrné služby: Komunikace s ostatními rodiči a profesionály Herna – prostor pro dítě s rodičem – prostor pro hru a komunikaci a vytváření zdravých návyků Bezpečný prostor pro rodiny s dětmi (např. rozvedených rodičů – prostor pro výměnu dítěte) Podpora partnerských vztahů Kampaně na posílení rodiny Vzájemná svépomoc rodin Prostor pro setkávání pěstounů Informační a poradenské centrum pro případ ohrožení

2. Služby zaměřeny na pomoc a podporu jednotlivým členům rodiny anebo rodině jako celku nacházejícím se v nepříznivé sociální situaci: Tréninkové služby – např. výchova dítěte, vaření, dílny Odlehčovací služby – např. hlídání dětí Nízkoprahové kluby pro rodiče Rodičovské podpůrné skupiny – výměna zkušeností pod vedením odborníka, svépomocné skupiny… Vzdělávání pro matky a otce - pozitivní rodičovství, rodičovské kompetence, besedy, kampaně, slaďování rodiny a práce

2. Služby zaměřeny na pomoc a podporu Poradenské služby – psychologická poradna, laktační poradna, terapeutická poradna, …… Informační služby – kontaktování na odborníky z jiných institucí Prostor pro kontakt – s odborníkem (kontakt zprostředkuje pracovník MaRC), rozvedené rodiny

MaRC v síti organizací pracujících ve městě s ohroženou rodinou - již nyní spolupracují s ostatními subjekty: OSPOD sociální odbor odbor prevence kriminality psychologické poradny krizová centra intervenční centra občanská sdružení podporující pěstounskou péči městská policie Policie ČR organizace realizující Aktivizační služby pro rodiny s dětmi školy, praktické a speciální školy

Vize odborné spolupráce s orgánem OSPOD: uplatňování zákonných nároků nezl. dětí (a také matek - výživné, různé typy dávek) zvyšování rodičovských kompetencí (výchovné styly, vymezení rodičovské autority s respektem k dítěti, …) aktivní trávení volného času s dětmi (hry, příprava do školy, návštěvy kulturních akcí,…) kurzy finanční gramotnosti, účelné hospodaření (rodinný rozpočet, nezbytné výdaje,…) spolupodílení se na tvorbě a realizaci individuálního plánu (cíle, možnosti, prostředky) účast na případových konferencích zjišťování potřeb rodin s dětmi spolupráce při vyhodnocování poskytovaných prorodinných služeb spolupráce v oblasti zvýšení informovanosti o náhradní rodinné péči – besedy, setkání s pěstouny pověření k SPOD

Aktivity související s Transformací systému péče o ohrožené děti: Národní strategie péče o ohrožené děti – předložení vládě do 31.října ??, postupné omezování institucionální péče, zejména u dětí do 3 let věku Novela zákona o sociálně-právní ochraně dětí - ?? účinnost od 1.července 2012, vytvoření podmínek pro rozvoj pěstounské péče a služeb pro práci s rodinami Vznik transformačních plánů jednotlivých zařízení – 2012 – 2013, služby pro práci s rodinami, náhradní rodinné péče, péče a vznik speciálních služeb pro děti se zdravotním postižením Dotace MPSV pro nestátní neziskové organizace – podobné cíle s transformací systému péče o ohrožené děti, převedení zodpovědnosti a financování na kraje a obce - ????- provázanost na finance

Představení práce mateřských a rodinných center v Pardubickém kraji Mateřská, rodinná, komunitní centra – podchycují problematické rodiny, jsou kontaktním místem, socializačním a díky otevřenosti a nízkoprahovosti do nich může opravdu každá rodina.

Představení práce mateřských a rodinných center v Pardubickém kraji Specifika práce s rodinami v MaRC:  komplexní práce pro podporu rodin v jejich přirozeném prostředí, svépomoc širokého okolí  aktivity MaRC podporují kontakty mezi funkční, ohroženou a nefunkční rodinou a tím dochází k podpoře integrace ohrožených rodin do komunity

Představení práce mateřských a rodinných center v Pardubickém kraji Specifika práce s rodinami v MaRC:  nedochází k etiketizaci rodin  pro klienty nemají nálepku úřadu, instituce  znají dobře komunitu  osobní navázání a důvěra  preventivní činnost – oslovuje i ty rodiny, které jsou na hraně  navštěvují ohrožené rodiny

Představení práce mateřských a rodinných center v Pardubickém kraji Příklad: MC Krůček Celková statistika 2010:  Počet rodin (počet rodin, které navštívili MC Krůček, započítány jen jedenkrát za rok): 465  Návštěvnost dětí:  Návštěvnost dospělých:  Celková návštěvnost:

Představení práce mateřských a rodinných center v Pardubickém kraji Nový systém péče o ohrožené děti Propojení rodiny, služeb a OSPOD a soudů:  komunita (škola, MaRC, lékaři, širší rodina…)  terénní a ambulantní služby pro děti a rodiny - MaRC  různé typy náhradní rodinné péče; služby pro přípravu náhradních rodičů; podpůrné a odlehčovací služby; specializovaná pobytová zařízení s nízkou kapacitou

Představení práce mateřských a rodinných center v Pardubickém kraji Závěr: Mateřská, rodinná, komunitní centra:  vznik z přímé potřeby rodin ve městě a tím pádem znají problematiku, situaci a poměry rodin v dané obci  zapojení rodin do přirozené komunity, apel na svépomoc a pomoc širší rodiny a komunity  znalost systému a organizací působících v obci a okolí - efektivní zprostředkování návazné služby Děkuji za pozornost.