Společnost pro regionální ekonomické poradenství PROGRAM ROZVOJE MĚSTA LETOVICE NA OBDOBÍ 2016–2023 1. pracovní skupina 12. října 2015 RNDr. Hana Svobodová,

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Aktualizace Rozvojového konceptu CR na Šumavě Regionální marketing Vimperk
Advertisements

Představení MAS Zubří země, o. p. s.
1) Obnova a rozvoj vesnic 2) Občanské vybavení a služby 3) Ochrana kulturního dědictví 4) Investice do lesů 1) Obnova a rozvoj vesnic 2) Občanské vybavení.
Vstupní informační seminář k přípravě dokumentu Strategie rozvoje města Ústí nad Labem do roku 2015 a posuzování vlivu tohoto dokumentu na životní prostředí.
PREZENTACE PRO ITP Ing. Věra Bláhová, ITP Institut Trhu Práce.
P ROVÁZÁNÍ SOCIÁLNÍHO PODNIKÁNÍ S TVORBOU STRATEGICKÝCH A ROZVOJOVÝCH PLÁNŮ REGIONŮ.
Programové dokumenty mikroregionů jako faktor jejich rozvoje
Region Jihozápad bude mít v letech k dispozici téměř 18 miliard korun na podporu investičních projektů Dostupnost center -
21. dubna 2008 Výbor pro strategii a rozvoj STRATEGICKÝ PLÁN OBCE LIBČANY.
Úřad práce ČR – krajská pobočka v Brně
VZOR PREZENTACE – ÚVODNÍ JEDNÁNÍ PRACOVNÍ SKUPINY
Potenciál území v oblasti integrace a inovace Ekonomika a zaměstnanost (spolupráce škol a lokálních firem, coworkingová centra, podnikatelské inkubátory,
Volnočasové projekty a EU financování
Strategické plánování v obcích (Víme, kam jdeme) Zlín
SCLLD MAS Pobeskydí ve verzi návrhu Ostrava,
. PODPORA MEZIOBECNÍ SPOLUPRÁCE PROJEKT SVAZU MĚST A OBCÍ ZBRASLAVICE 4. PROSINCE 2014.
MĚSTO ČESKÝ BROD VEŘEJNÉ SETKÁNÍ V rámci procesu přípravy Strategického plánu rozvoje města Český Brod.
 POTENCIÁLNÍ ROZVOJOVÉ MOŽNOSTI VYSOČINY Pobytová turistika v ekologicky nezatížené přírodě Městská kulturně-poznávací turistika.
MAS Šluknovsko MAS Šluknovsko Hlavní motto SPL : „Šluknovsko návštěvníkům i sobě !“
Potřeby obcí a jejich financování v období Ing. Dan Jiránek XV. Celostátní finanční konference Praha, 29. listopadu 2012.
VYHODNOCENÍ VYVÁŽENOSTI PILÍŘŮ ROZBORU UDRŽITELNÉHO ROZVOJE ÚZEMÍ Ostrava Ing. Jiří Hon.
Prezentace společnosti GOLFER s.r.o Konference Partnerství pro budoucnost – CÍLOVÝ SYSTÉM ŘÍZENÍ MÍSTNÍHO ROZVOJE STRATEGIE A PROJEKTY.
MAS Rozvoj Tanvaldska z.s.. 14 obcí obyvatel 43 členů.
III.1.1. Diverzifikace činností nezemědělské povahy opatření je zaměřeno na realizaci jednotlivých aktivit ve venkovských oblastech v rámci diverzifikace.
Místní akční skupina Rakovnicko
Aktuální výzvy z operačních programů. Integrovaný regionální operační program Srpen –silnice II. a III. tříd (průběžná výzva) –Provozní a animační náklady.
Návrh CHKO Český les Cílená stimulace hospodářského rozvoje území RNDr. Emil Chochole vedoucí Odboru regionálního rozvoje KÚPK Babylon,
Naplňování krajských priorit za přispění evropských zdrojů z Regionálního operačního programu Moravskoslezsko Prezentuje: Jaroslav Palas
Jednodušší cesta k dotacím v novém programovém období Místní akční skupina Rakovnicko.
Strategie komunitně vedeného místního rozvoje místní akční skupiny Prostějov venkov o.p.s Veřejné projednání Vranovice-Kelčice 4. března 2015.
Regionální operační programy V rámci cíle Konvergence je pro období je připraveno celkem 7 regionálních operačních programům (ROP) určených pro.
Strategie spolupráce obcí MAS Královská stezka Výstup projektu „MAS jako nástroj spolupráce obcí pro efektivní chod úřadů“ Mgr. Lucie Růžičková, Královská.
Obec Tisá Program rozvoje. PROČ ? Zákonná povinnost Požadavek občanů Dané předpoklady obce.
„Váš kraj, Váš rozpočet“. Vyhodnocení preferencí občanů v rámci dotazníku Hlasování občanů probíhalo od do formou internetového.
II. kolo kulatých stolů – SMS ČR MAS Hustopečsko – MěÚ Hustopeče 26. srpna 2015.
Strategie spolupráce obcí Společnost pro rozvoj Humpolecka, z. s. 2. Kulatý stůl v Humpolci
Strategie komunitně vedeného místního rozvoje MAS Podřipsko Cestovní ruch.
Pavel Rada Regionální rozvojová agentura Východní Moravy Tento projekt je spolufinancován Evropskou unií Dotace pro neziskové organizace z EU.
2. setkání pracovní skupiny „Život v obcích“. Souhrnná SWOT analýza Silné, slabé stránky Silné stránky B. Slabé stránky B. Výhodná geografická poloha.
2. zasedání Řídícího výboru projektu Místní akční plán (MAP) rozvoje vzdělávání pro SO ORP Čáslav CZ /0.0/0.0/15_005/ Základní škola Zbýšov,
Strategický plán rozvoje statutárního města Jihlavy „JIHLAVA – MĚSTO PRO ŽIVOT“ 17. prosince 2013.
Strategie rozvoje obce – tvorba koncepčního dokumentu Strategie rozvoje města Ústí nad Labem na období fáze tvorby koncepčního dokumentu Mgr.
Návrh 2. úplné aktualizace Pořizovatel a zhotovitel : Městský úřad Moravské Budějovice, oddělení výstavby a územního plánování Prezentace - Krajský úřad.
Návrh rozpočtu Jihomoravského kraje na rok  RJMK dne projednala návrh rozpočtu JMK na rok 2016 a doporučila ZJMK ke schválení.  Rozpočet.
Strategie komunitně vedeného místního rozvoje MAS Podřipsko Otevřená diskuse pro občany obcí Ctiněves, Černouček, Horní Beřkovice, Jeviněves a Ledčice.
Strategie komunitně vedeného místního rozvoje MAS Podřipsko Vzdělávání.
Setkání starostů u kulatého stolu Hoštejn Projekt „MAS jako nástroj spolupráce obcí pro efektivní chod úřadů“ CZ.1.04/4.1.00/B Tento.
Strategie rozvoje Jihomoravského kraje 2020 Rozvoj CR Brno, 4. listopadu 2015.
Pracovní schůzka aktérů integrace - příprava navazujícího projektu „Jihomoravské regionální centrum na podporu integrace cizinců 2010“ 30. září 2009 EVROPSKÝ.
Strategie komunitně vedeného místního rozvoje MAS Podřipsko Otevřená diskuse pro občany obcí Černěves, Dobříň, Dušníky, Krabčice, Kyškovice, Libkovice.
Integrovaná strategie rozvoje území , Vrbátky.
Jednodušší cesta k dotacím v novém programovém období Místní akční skupina Rakovnicko.
2. setkání pracovní skupiny „Životní prostředí“. Souhrnná SWOT analýza Silné, slabé stránky Silné stránky B. Slabé stránky B. Zvyšování podílu separovaného.
ANALÝZA POTŘEB V ÚZEMÍ Návrh struktury. ANALÝZA POTŘEB V ÚZEMÍ „Analýza vývoje trhu práce a vzdělávacího systému Plzeňského kraje pro potřeby KAP“  Povinná.
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Ústav podnikové strategie Návrh marketingového mixu obchodního podniku Autor bakalářské práce:
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Analýza marketingu města Bechyně Autor práce: Kateřina Maťhová Vedoucí práce: Ing. Marie Slabá,
Projekt Sdružení místních samospráv ČR „MAS jako nástroj spolupráce pro efektivní chod úřadů“
Strategie komunitně vedeného místního rozvoje MAS Podřipsko Životní prostředí a Život v obcích.
Návrh rozpočtu Jihomoravského kraje na rok Východiska pro sestavení návrhu rozpočtu JMK na rok 2016  Návrh zákona o státním rozpočtu České republiky.
Chytrý Jihomoravský kraj ?
PROGRAM ROZVOJE OBCE TUPESY NA OBDOBÍ 2017–2024 Úvodní informace
Trh práce v ČR, veřejné služby zaměstnanosti ČR
Strategie komunitně vedeného místního rozvoje MAS Podřipsko
Strategie komunitně vedeného místního rozvoje MAS Podřipsko
- CESKY SEVER FLE Chřibská 2017.
MAS Lípa pro venkov z.s. Monitoring a evaluace
Setkání starostů – zakladatelů MAS Království – Jestřebí hory, o. p. s
Výsledky projednávání
Setkání starostů – zakladatelů MAS Království – Jestřebí hory, o. p. s
I. Setkání se starosty obcí
Transkript prezentace:

Společnost pro regionální ekonomické poradenství PROGRAM ROZVOJE MĚSTA LETOVICE NA OBDOBÍ 2016– pracovní skupina 12. října 2015 RNDr. Hana Svobodová, Ph.D. Ing. Jan Binek, Ph.D. Bc. Daniel Bárta

Společnost pro regionální ekonomické poradenství K ČEMU JE PROGRAM ROZVOJE MĚSTA? » Zachycení problémů obce » Sladění představ o rozvoji obce » Stanovení konkrétních rozvojových činností » Podklad pro rozhodování zastupitelstva » Podklad pro tvorbu rozpočtu a rozpočtového výhledu » Podklad pro získání dotačních prostředků » Informační materiál Postup: Poznání situace ve městě a představ občanů, podnikatelů, zájmových organizací a dalších subjektů, které ve městě působí → vize a rozvojové cíle města + aktivity vedoucí k jejich naplnění. 2

Společnost pro regionální ekonomické poradenství POSTUP PRACÍ  Úvodní setkání (proběhlo 10. června 2015)  Vyjasnění účelu a zdůvodnění potřebnosti Programu rozvoje města, představení postupu prací.  Zpracování vstupních pracovních podkladů  Vytvoření tzv. analytické části – souhrn informací o obci.  Realizace dotazníkového šetření mezi občany (proběhlo v červenci a srpnu 2015)  Návrh strategické a programové části  Priority, opatření, aktivity – tj. oblasti, na něž je vhodné se zaměřit, včetně konkrétních aktivit, které napomohou rozvoji města.  Návrh akčního plánu na rok 2016  Konkretizace nejvíce aktuálních aktivit a projektů.  Kompletace Programu rozvoje města Letovice 3

Společnost pro regionální ekonomické poradenství PŘEDSTAVENÍ ANALYTICKÉ ČÁSTI Charakteristika města Letovice  Území  Obyvatelstvo  Hospodářství  Infrastruktura  Vybavenost  Životní prostředí  Správa obce Východiska pro návrhovou část  Vyhodnocení dotazníkového šetření  SWOT analýza 4

Společnost pro regionální ekonomické poradenství OBYVATELSTVO  obyvatel (rok 2014)  od roku 2009 počet obyvatel mírně klesá  obyvatelstvo stárne  zlepšování vzdělanostní struktury obyvatelstva 5

Společnost pro regionální ekonomické poradenství OBYVATELSTVO 6

Společnost pro regionální ekonomické poradenství OBYVATELSTVO 7

Společnost pro regionální ekonomické poradenství HOSPODÁŘSTVÍ 8 Nejvýznamnější zaměstnavatelé ve městě Název ekonomického subjektuIČO Počet zaměstnanců Odvětví LETOVICKÉ STROJÍRNY, s.r.o –499strojírenský průmysl Letoplast s.r.o –199chemický průmysl Nemocnice Milosrdných bratří Letovice, příspěvková organizace –199zdravotní péče Tylex Letovice, akciová společnost –199textilní průmysl Centrum sociálních služeb města Letovice, příspěvková organizace –99sociální péče Ekoterm s.r.o –99stavebnictví

Společnost pro regionální ekonomické poradenství HOSPODÁŘSTVÍ 9 Míra registrované nezaměstnanosti

Společnost pro regionální ekonomické poradenství HOSPODÁŘSTVÍ 10  nedostatek pracovních příležitostí  hlavní směry vyjížďky za prací:  Brno  Boskovice  Blansko

Společnost pro regionální ekonomické poradenství INFRASTRUKTURA Technická infrastruktura  špatný stav kanalizací a vodovodů  značný rozdíl mezi jednotlivými místními částmi Dopravní infrastruktura  komunikace I/43 velmi frekventovaná  špatný stav místních komunikací i silnic II. a III. tříd  do budoucna klíčová R43  významná je železnice (mezinárodní linky však ve městě nezatavují) 11

Společnost pro regionální ekonomické poradenství VYBAVENOST Bydlení:  vyšší podíl neobydlených domů a bytů Zdravotnictví:  u ordinací lékařů chybí bezbariérový přístup Ostatní služby:  vzhledem k velikosti města dostačující, avšak „nedostatek či špatná dostupnost obchodů a služeb ve městě“ se nelíbí 17,6 % respondentů 12

Společnost pro regionální ekonomické poradenství VYBAVENOST Spolková, osvětová a informační činnost:  Letovický zpravodaj a městský rozhlas – nespokojenost respondentů Kulturní vyžití:  Městské kulturní středisko, Městská knihovna, TIC, dle dotazníkového šetření schází respondentům kino Sport a volnočasové aktivity:  Sportovní hala, tenisové kurty atd., dle dotazníkového šetření schází respondentům (krytý bazén) 13

Společnost pro regionální ekonomické poradenství ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ 14  řada cenných přírodních ploch (např. PP Park Letovice, Babolský háj)  nespokojenost občanů s odpadovým hospodářstvím (nedostatek odp. košů, častější svoz, nedostatečná propagace třídění odpadů atd.)  neprovedené komplexní pozemkové úpravy  převaha zem. půdy  poměrně příznivý stav ŽP  vyšší prašnost a hlučnost při silnici I/43  větší množství vodních ploch  stará ekologická zátěž (brownfield)

Společnost pro regionální ekonomické poradenství SPRÁVA OBCE  Letovice spadají pod SO ORP Boskovice  Matriční úřad  Stavební úřad  město využívá VPP Vnější vztahy a vazby města:  MAS Partnerství venkova  Mikroregion Letovicko  Euroregion Pomoraví 15

Společnost pro regionální ekonomické poradenství SPRÁVA OBCE 16 Rozpočet města Letovice

Společnost pro regionální ekonomické poradenství SPRÁVA OBCE Čerpání dotací (přijaté investiční transfery) 17

Společnost pro regionální ekonomické poradenství VÝSLEDKY DOTAZNÍKOVÉHO ŠETŘENÍ  období realizace: červenec a srpen 2015  celkem vyplněno 220 dotazníků  51 % žen x 49 % mužů  50 % respondentů tvořili rodáci x 26,4 % přistěhovalí před více než pěti lety  převaha osob ve věkové kategorii 31–40 let (18,8 %)  více se zapojili lidé s vyšším vzděláním (1/3 respondentů se středoškolským vzděláním s maturitou) 18

Společnost pro regionální ekonomické poradenství VÝSLEDKY DOTAZNÍKOVÉHO ŠETŘENÍ 19

Společnost pro regionální ekonomické poradenství VÝSLEDKY DOTAZNÍKOVÉHO ŠETŘENÍ 20

Společnost pro regionální ekonomické poradenství VÝSLEDKY DOTAZNÍKOVÉHO ŠETŘENÍ 21

Společnost pro regionální ekonomické poradenství VÝSLEDKY DOTAZNÍKOVÉHO ŠETŘENÍ 22

Společnost pro regionální ekonomické poradenství VÝSLEDKY DOTAZNÍKOVÉHO ŠETŘENÍ 23

Společnost pro regionální ekonomické poradenství VÝSLEDKY DOTAZNÍKOVÉHO ŠETŘENÍ 24

Společnost pro regionální ekonomické poradenství VÝSLEDKY DOTAZNÍKOVÉHO ŠETŘENÍ 25

Společnost pro regionální ekonomické poradenství VÝSLEDKY DOTAZNÍKOVÉHO ŠETŘENÍ 26 Záporně respondenti hodnotí:  (nabídka) nedostatek pracovních příležitostí  nezájem lidí o rozvoj města  špatné vztahy mezi lidmi  stav místních komunikací  nepořádek ve městě  odpadové hospodářství  komunikace s městem  absence některých druhů služeb, resp. zařízení: (krytý) bazén (25,3 %) kino (22,1 %) posilovna (13,7 %) cyklostezky/cyklotrasy (10,5 %) Kladně respondenti hodnotí:  blízkost přírody  klidný život  příznivé životní prostředí  bydlení  sociální péče

Společnost pro regionální ekonomické poradenství SWOT ANALÝZA Silné stránky (Strengths)  relativně čisté životní prostředí  přítomnost přírodní památky a přírodního parku  řada atraktivních míst v těsném zázemí města  přítomnost sběrného dvora  nízký podíl nezaměstnaných obyvatel bez maturity  dostatek ubytovacích a stravovacích zařízení  fungující TIC s celoročním provozem  fungující nemocnice a Centrum sociálních služeb  neexistence sociálně vyloučených lokalit  dostatečné zajištění zdravotnických služeb  relativně dobrá dopravní dostupnost  existence volných ploch i objektů pro podnikání  relativní spokojenost s vedením města  ochota obyvatel zapojit se do rozvoje města 27 Slabé stránky (Weaknesses)  snižování počtu obyvatel v letech 2009–2013  vyšší hodnoty indexu stáří, tj. vyšší podíl obyvatel ve věku 65+  nedostatečné zajištění technické infrastruktury v některých místních částech  brownfield v centru města, který je nositelem staré ekologické zátěže  vyšší nezaměstnanost osob zdravotně postižených a absolventů a mladistvých  vyšší podíl neobydlených bytů a domů  malý počet spolků a občanských sdružení  neprovedené komplexní pozemkové úpravy  nedostatek pracovních příležitostí  vysoká intenzita dopravy na hlavním silničním tahu (silnice I/43)  chybějící kino, krytý bazén

Společnost pro regionální ekonomické poradenství SWOT ANALÝZA Příležitosti (Opportunities)  vybudování rychlostní komunikace R43  posílení zájmu obyvatel o domácí turistiku  zvýšení odbytu výrobků zpracovatelského průmyslu  posílení odborného školství  zvýšení finančních příspěvků na obnovu kulturních památek  spolupráce s okolními obcemi  využití dotačních titulů pro financování rozvoje obce  nalézt nové využití pro brownfield v centru města  rozvoj spolupráce v oblasti cestovního ruchu v rámci regionu Hrozby (Threats)  zvyšující se nároky obyvatel na sociální služby v souvislosti se stárnutím obyvatel  zhoršení kvality ovzduší v důsledku rostoucí intenzity automobilové dopravy  zhoršení ekonomické situace v důsledku dalšího vnějšího šoku (recese, krize) 28

Společnost pro regionální ekonomické poradenství OTÁZKY DO DISKUZE  Jaké by naše město mělo být v budoucnu?  Na co se nejvíce zaměřit?  Co konkrétně udělat?  Kdo co má udělat? 29 ???

Společnost pro regionální ekonomické poradenství DALŠÍ POSTUP PRACÍ  specifikace opatření a aktivit (úkol zejména pro město)  termín: říjen – prosinec 2015  setkání s občany  termín: únor 2016  návrh akčního plánu na rok 2016  termín: leden/únor 2016  kompletace Programu rozvoje města Letovice  termín: březen

Společnost pro regionální ekonomické poradenství 31 Děkujeme Vám za pozornost. GaREP, spol. s r.o. společnost pro regionální ekonomické poradenství nám. 28. října Brno Tel. : RNDr. Hana Svobodová, Ph.D. Ing. Jan Binek, Ph.D. Bc. Daniel Bárta