Změna objemu pevných těles při zahřívání nebo ochlazování Jednoduchým pokusem se můžeme přesvědčit, že kovová kulička po zahřátí zvětšila svůj objem, neprošla.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Závislost hustoty kapaliny na teplotě
Advertisements

OPAKOVÁNÍ Př. Měděný drát má při teplotě 30°C délku 150 m. Určete jeho délku při teplotě 80°C. Tabulky - Součinitel teplotní roztažnosti mědi - 1,7.10-5K-1.
Tomáš Prejzek ZŠ T. Stolzové Kostelec nad Labem Únor 2012
Změny skupenství.
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
Měření fyzikálních veličin – Měření teploty
Změna objemu kapalin a plynů při zahřívání nebo při ochlazování
KRUHOVÝ DĚJ S IDEÁLNÍM PLYNEM.
Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
TEPLOTNÍ ROZTAŽNOST PEVNÝCH LÁTEK
Změna objemu pevných těles při zahřívání nebo při ochlazování
Tepelná výměna prouděním
Vedení elektrického proudu v polovodičích
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Základní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace
Vlastnosti pevných, kapalných a plynných látek
MĚŘENÍ TEPLOTY Dostupné z Metodického portálu ISSN:  , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
Teplo (Učebnice strana 53 – 55)
Digitální učební materiál
Měření teploty.
Využití multimediálních nástrojů pro rozvoj klíčových kompetencí žáků ZŠ Brodek u Konice reg. č.: CZ.1.07/1.1.04/ Předmět : Fyzika Ročník : 9. Téma.
Skupenství látek.
Gymnázium Vincence Makovského se sportovními třídami Nové Město na Moravě VY_32_INOVACE_FYZ_RO_18 Digitální učební materiál Sada: Molekulová fyzika a termika.
Teplotní roztažnost pevných látek
ZMĚNY SKUPENSTVÍ LÁTEK I.
Měření objemu pevného tělesa
MĚŘENÍ OBJEMU.
Měření teploty Autor: Mgr. Eliška Vokáčová
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorMgr. Radomír Tomášů Název šablonyIII/2.
Skupenství látek a jejich vlastnosti
TEPLOTNÍ ROZTAŽNOST PEVNÝCH TĚLES.
Digitální učební materiál
Hádej obrázek – teplota Miroslava Maňásková. Na obrázku jsou situace, které se týkají teploty. Hádej, co je na obrázku:
Gymnázium a Střední odborná škola, Lužická 423, Jaroměř Název: Teplotní roztažnost, dilatace materiálů Autor: Mgr. Miloš Boháč © 2013 VY_32_INOVACE_6B20.
MĚŘENÍ OBJEMU Dostupné z Metodického portálu ISSN:  , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
Výpisky z fyziky − 6. ročník
Změny skupenství Zpracovali: Radka Voříšková Petra Rýznarová
Uzavřený systém Střední odborná škola Otrokovice
Víte, proč jsou dráty elektrického vedení prověšené?
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorMgr. Radomír Tomášů Název šablonyIII/2.
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Teplota
Skupenství látek Látky se v přírodě vyskytují jako:  Pevné (pevné látky)  Kapalné (kapaliny)  Plynné (plyny) Těmto třem podobám říkáme skupenství.
Základní škola Karviná-Nové Město Cihelní 1666 tel./fax.: , Škola pro život CZ.1.07/1.4.00/ Druh.
Archimedův zákon – opakování a shrnutí. 1) Kuličky ze železa ponoříme do vody. Na kterou působí nejmenší vztlaková síla a proč ? Na třetí kuličku.
 Anotace: Materiál je určen pro žáky 8. ročníku. Slouží k naučení nového učiva. Zabývá se vedením tepla ve vodě a ve vzduchu. Vysvětlení principu teplovodního.
Změny vnitřní energie. Struktura prezentace otázky na úvod teorie příklad využití v praxi otázky k zopakování shrnutí.
Šíření tepla prouděním Autor: Pavlína Čermáková Vytvořeno v rámci v projektu „EU peníze školám“ OP VK oblast podpory 1.4 s názvem Zlepšení podmínek pro.
Projekt MŠMTEU peníze středním školám Název projektu školyICT do života školy Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ ŠablonaIII/2 Sada09 AnotaceFyzikální.
VLASTNOSTI PEVNÝCH LÁTEK
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR: Mgr. Libor Zemánek NÁZEV: Tepelná výměna prouděním TÉMATICKÝ CELEK:
Struktura látek (pevných, kapalných a plynných)
Objemové změny těles s teplotou
Jak lze změnit odpor polovodičů
Vlastnosti pevných látek Vypracoval: Lukáš Karlík
Tepelná výměna prouděním
Projekt: OP VK Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Autor:
Změny skupenství látek
VLASTNOSTI LÁTEK - OPAKOVÁNÍ
Změna objemu pevných těles při zahřívání nebo ochlazování
Termika VY_32_INOVACE_05-42 Ročník: VI. r. Vzdělávací oblast:
Výpisky z fyziky − 6. ročník
zpracovaný v rámci projektu
Autor: Mgr. Karolina Pátková
MĚŘENÍ OBJEMU.
Závislost hustoty kapaliny na teplotě
KRUHOVÝ DĚJ S IDEÁLNÍM PLYNEM.
TEPLOTNÍ ROZTAŽNOST PEVNÝCH TĚLES.
ADIABATICKÝ DĚJ S IDEÁLNÍM PLYNEM.
VLASTNOSTI LÁTEK - OPAKOVÁNÍ
Základní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace
Transkript prezentace:

Změna objemu pevných těles při zahřívání nebo ochlazování Jednoduchým pokusem se můžeme přesvědčit, že kovová kulička po zahřátí zvětšila svůj objem, neprošla již kovovým kroužkem.

Pevná tělesa při zahřívání svůj objem zvětšují, při ochlazování zase zmenšují. Tělesa z různých materiálů se roztahují různě. S touto vlastností je třeba velmi často počítat v praxi, např.  dráty venkovního elektrického nebo telefonního vedení se upevňují vždy s jistým průvěsem  teplovodní potrubí musí mít pružné části  nosníky ocelových mostů jsou uloženy na pohyblivých válcích  mezi betonové panely silnic se umísťuje pružný asfalt.

Změna objemu kapalin a plynů při zahřívání nebo ochlazování Také u kapalin nám jednoduchý pokus ukáže, co se děje s kapalinou po zahřátí.

Na držáku jsou upevněny čtyři baňky s různými kapalinami. Situaci před zahřátím ukazuje obrázek. Situaci po krátkodobém umístění baněk v horké vodní lázni ukazuje obrázek.

Plyny se chovají obdobně jako kapaliny

Kapaliny při zahřívání svůj objem zvětšují a při ochlazování zmenšují. Různé druhy kapalin se rozpínají různě. Obdobně se chovají také plyny. S touto vlastností kapalin a plynů je třeba počítat v praxi, např.  výrobci nápojů neplní láhve s minerálkami či limonádami zcela po okraj  nádrž cisterny či automobilu se nesmí plnit až po okraj plnicího otvoru  jízdní kolo nesmíme nechat v létě dlouho stát na sluníčku.